Slovenija

Katere spremembe začnejo veljati z novim letom?

Ljubljana, 30. 12. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Karmelina Husejnović/STA
Komentarji
163

S prvim dnem novega leta začnejo veljati nekateri novi oziroma spremenjeni zakoni. Poslanci so denimo odločili, da bomo 2. januarja znova dela prosti, veljati začne t.i. mini davčna reforma, ukinjajo se registrski računi s "certifikatskimi" delnicami, potrošniki bodo lahko sami izbirali dimnikarje.

Novo leto prinaša tudi nekaj sprememb.
Novo leto prinaša tudi nekaj sprememb. FOTO: Thinkstock

2. januar znova dela prost dan

Konec leta je vlada predlagala, da 2. januar znova postane dela prost dan. Zakon je vlada sprejela po hitrem postopku, sredi decembra so ga potrdili poslanci. Državni svet je sicer nato vložil veto, a ta ni dobil zadostne podpore svetnikov. Zakon tako začne veljati že z letošnjim letom.

Drugi januar je bil v Sloveniji dela prost dan od leta 1955 do leta 2013, ko ga je v sklopu varčevalnih ukrepov ukinila vlada Janeza Janše. V Evropski uniji se število dela prostih dni giblje med deset in 15. Slovenija pa ima zdaj z 2. januarjem skupno 12 dela prostih dni.

Veljati začne 'mini davčna reforma'

Z novim letom bo uveljavljena t.i. mini davčna reforma, ki jo je vlada pripravila z namenom zmanjšanja stroškov dela in s tem povečanja konkurenčnosti slovenskega poslovnega okolja. A številni v njej vidijo le dodatno obremenjevanje gospodarstva, državni svet jo je celo poskusil blokirati z vetom. Vlada medtem obljublja nove rešitve.

Spremenila se bo dohodninske lestvice, ki so ji dodali nov davčni razred s stopnjo 34 odstotkov. Namen uvedbe dodatnega dohodninskega razreda je znižati davčno obremenitev tistih zaposlenih, ki ustvarjajo visoko dodano vrednost. To bodo najbolj občutili predvsem tisti zaposleni, ki na mesec zaslužijo med 1.600 in 2.900 evrov neto. Tako bo tem na mesečni ravni ostalo od enega do približno 155 evrov več plače.

Dohodninska lestvica je dobila nov davčni razred, zviša se tudi prag za upravičenost do najvišje dodatne splošne olajšave.
Dohodninska lestvica je dobila nov davčni razred, zviša se tudi prag za upravičenost do najvišje dodatne splošne olajšave. FOTO: Thinkstock

Spremeni se tudi prag za upravičenost do najvišje dodatne splošne olajšave, prag se tako zviša za 300 evrov – iz dosedanjih 10.866,37 evrov na 11.166,37 evrov. Ta sprememba bo vplivala predvsem na tiste zaposlene z minimalnimi dohodki, ki dobivajo dodatke za nočno delo, dodatek za delo v nedeljo, za delo na praznike in podobno. Ti dodatki se po spremembi zakonodaje o minimalni plači ne štejejo več v minimalno plačo. Gre za približno 20.000 zavezancev.

S prvim januarjem se zvišuje splošna stopnja davka od dohodkov pravnih oseb, in sicer iz 17 odstotkov na 19 odstotkov. V večjem delu gospodarstva temu nasprotujejo. Kot so izračunali na Gospodarski zbornici Slovenije, se s krepitvijo gospodarske rasti povečujejo tudi davčni prilivi, zato bo državna blagajna od zvišanja obdavčitve podjetij dobila več, kot pa bo izgubila zaradi sprememb pri dohodnini.

Ukinja se olajšava za donacije političnim strankam. Gre za uskladitev davčne obravnave donacij z matično zakonodajo, ki ureja politične stranke in njihovo financiranje, ki ne dovoljuje , da pravne osebe financirajo politične stranke.

Veljati začnejo tudi spremembe glede ugodnosti v zvezi z družbami tveganega kapitala in naložbami v družbe tveganega kapitala. Tako se ukinja posebna – ničelna – stopnja obdavčitve za družbe tveganega kapitala.

Veljati začne dogovor, ki ga je vlada podpisala z javnim sektorjem

Vlada je konec leta s sindikati javnega sektorja dosegla dogovor o odpravi varčevalnih ukrepov v letih 2017 in 2018. V skladu s tem je pripravila zakon o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju, ki ga je potrdil državni zbor na izredni seji 22. decembra.

Zakon med drugim določa nekoliko višji regres za posamezne skupine. Tako bodo zaposleni v javnem sektorju do vključno 16. plačnega razreda prihodnje leto dobili 1000 evrov regresa. Zaposlenim od 17. do 40. plačnega razreda bo pripadel regres v višini minimalne plače – 790,73 evra. Zaposleni od 41. do 50. plačnega razreda bodo dobili 600 evrov regresa, tisti v višjih plačnih razredih pa 500 evrov regresa.

Poleg tega je v prihodnjem letu predvideno odpravljanje anomalij pri vrednotenju delovnih mest in nazivov. Delovna uspešnost iz naslova povečanega obsega dela pa bo omejena na največ 20 odstotkov osnovne plače oziroma največ 30 odstotkov, če se izplačuje tudi iz sredstev za posebne projekte.

Z novim letom 5 dni več časa za plačevanje prispevkov

S 1. januarjem začne veljati tudi nov petdnevni zamik pri plačilu davčnega odtegljaja in prispevkov za socialno varnost. Novost velja za vse zavezance za obračun davčnega odtegljaja in zavezance za prispevke – torej, tako za delodajalce kot denimo samostojne podjetnike.

Še vedno pa ostaja nespremenjen rok, do katerega mora plačnik davka oziroma zavezanec za prispevke predložiti obračun davčnega odtegljaja oziroma obračun prispevkov davčnemu organu. Plačnik davka mora to storiti najpozneje na dan izplačila dohodka, samostojni zavezanec za prispevke pa najpozneje do 15. v mesecu za pretekli mesec. Več informacij si preberite tukaj.

Potrošniki lahko odslej sami izberejo dimnikarsko službo 

Novo leto prinaša tudi spremembo v dimnikarski službi. Uvaja se namreč licenčni sistem opravljanja dimnikarskih storitev, izbiro dimnikarja pa prepušča posameznikom. Ti bodo izvajalca dimnikarskih storitev lahko izbrali do konca junija, ki bo nato storitve opravljal za prihodnjih 12 mesecev. Če izvajalca do tega datuma ne bodo izbrali, bo štelo, kot da so s trenutnim izvajalcem zadovoljni. Službo bo tako opravljal isti ponudnik, kot doslej. Zakon določa tudi najvišje cene storitev.

Dimnikarja boste odslej lahko izbirali sami.
Dimnikarja boste odslej lahko izbirali sami. FOTO: Reuters

Ukinjajo se registrski računi

KDD s 1. januarjem ukinja registrske račune, na katerih imajo posamezniki premoženje oz. t.i. "certifikatske delnice". Tistim, ki do konca leta 2016 niso storili ničesar, bo KDD premoženje sprva prenesla na prehodni račun, nato pa na sodni depozit. V prvih tednih januarja boste tako še imeli čas, da morda še kaj storite s premoženjem.

Ko bodo vrednostni papirji sodno položeni, vas bodo na sodišču čakali pet let. Če jih boste želeli prevzeti, boste morali skozi sodni postopek, za kar boste morali plačati sodno takso. Če jih v tem času ne boste prevzeli, bodo ti pripadli Republiki Sloveniji.

Za prenos premoženja v hrambo sodišča se mora izvršiti postopek, saj podlaga zanj ni že potek roka, temveč pravnomočni sklep sodišča, so pojasnili v KDD. Zato ne pričakujejo, da bi do dejanskih prenosov prišlo že v prvih tednih januarja. Tako bodo imetniki v tem času še lahko poskrbeli za ureditev položaja glede svojih vrednostnih papirjev, pravijo v KDD. A opozarjajo, da izvrševanje sodnega postopka po drugi strani pomeni, da bo v njegovem okviru odločeno tudi o povračilu stroškov. Zakon glede tega namreč med drugim določa, da mora udeleženec postopka ne glede na izid postopka povrniti drugemu udeležencu stroške, ki jih je povzročil po svoji krivdi, so dodali.

Tudi na ministrstvu za finance so pojasnili, da bodo fizične osebe, dokler vrednostni papirji ne bodo dejansko položeni pri sodišču, imele možnost, da tudi po poteku roka odprejo trgovalni račun in brez stroškov, vezanih na postopek s sodnim depozitom oz. prevzemanjem vrednostnih papirjev iz sodnega depozita, ohranijo svoje vrednostne papirje.

V letu 2017 več plačanih dni očetovskega dopusta

Očetje bodo imeli prihodnje leto na voljo skupno 25 dni plačanega in prav toliko neplačanega očetovskega dopusta. V letu 2017 se bo neplačani del namreč skrajšal za novih pet dni, plačani pa za toliko podaljšal.

Očetovski dopust se uveljavlja na centru za socialno delo z vlogo, center pa prizna pravico do očetovskega dopusta z odločbo. V vlogi še ni treba navesti datumov izrabe dopusta. Po izrabi pa oče sporoči datume na center za socialno delo zaradi izplačila nadomestila. V letu 2018 bodo očetje imeli 30 dni plačanega očetovskega dopusta.

Na podlagi zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih se v letih 2016, 2017 in 2018 spreminja število dni očetovskega dopusta, način njegove izrabe in obdobje nadomestila. Zakon postopno skrajšuje neplačani del dopusta v korist plačanih dni, so spomnili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Oče bo v letu 2017 upravičen do 50 koledarskih dni očetovskega dopusta. 25 koledarskih dni bo plačanih, saj država zanje zagotavlja očetovsko nadomestilo. Za ostalih 25 koledarskih dni pa bo država zagotavljala plačilo prispevkov za socialno varnost, je ministrstvo objavilo na svojih spletnih straneh.

Očetje imajo po novem skupno 25 dni plačanega in prav toliko neplačanega očetovskega dopusta. V letu 2017 se bo neplačani del namreč skrajšal za novih pet dni, plačani pa za toliko podaljšal.
Očetje imajo po novem skupno 25 dni plačanega in prav toliko neplačanega očetovskega dopusta. V letu 2017 se bo neplačani del namreč skrajšal za novih pet dni, plačani pa za toliko podaljšal. FOTO: Thinkstock

Prvih 15 koledarskih dni očetovskega dopusta mora izrabiti do šestega meseca otrokove starosti. Od 1. januarja 2017 ima pravico še do 10 koledarskih dni plačanega očetovskega dopusta, ki ga mora izrabiti v strnjenem nizu po koncu starševskega dopusta, najkasneje pa do konca prvega razreda osnovne šole otroka. Ostalih 25 koledarskih dni, za katere so plačani prispevki, lahko izrabi do tretjega leta otrokove starosti. Nova ureditev velja za vse očete novorojenčkov, ki prvič uveljavljajo pravico do očetovskega dopusta in ki bodo vloge vložili po 1. januarju 2017.

Plačane dneve očetovskega dopusta po novi ureditvi pa bodo lahko uveljavljali tudi očetje otrok, mlajših od treh let, ki še niso v celoti izkoristili neplačanega dela očetovskega dopusta. Uveljavljali jih bodo lahko tudi v primeru, če so v letošnjem letu že pridobili pravico do petih plačanih dni. Če so jih že izkoristili, bodo imeli možnost izrabiti še pet dni. Če pa teh pet plačanih dni še niso izkoristili, bodo lahko izrabili deset dni v strnjenem nizu. Za očete z otrokom, starejšim od treh let, pa nova ureditev ne velja. Pravice do neplačanega dopusta, ki se preoblikuje v plačani dopust, namreč nimajo več oziroma je ne morejo uveljavljati.

Dolgotrajna oskrba odslej v večinski pristojnosti ministrstva za zdravje

Na ministrstvu za zdravje bo nastal nov direktorat za dolgotrajno oskrbo. Vlada je namreč delno prenesla vsebine s področja dolgotrajne oskrbe z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na ministrstvo za zdravje. 

Novi direktorat bo skrbel za spremljanje izvajanja dolgotrajne oskrbe ter za postopno uvajanje novih zakonodajnih rešitev, vključno z vzpostavitvijo mreže enotnih vstopnih točk za dolgotrajno oskrbo in novega integriranega postopka ocene potreb. Med drugim bo tudi načrtoval in zagotavljal dodatne vire za dolgotrajno oskrbo. 

Mesec in pol več časa za napoved najemnin

Zavezanci, ki so v letu 2016 fizičnim osebam oddali v najem premično ali nepremično premoženje, imajo po novem za vložitev napovedi za odmero davka mesec in pol več časa kot doslej. Namesto 15. januarja bo namreč rok za vložitev napovedi od leta 2017 dalje 28. februar.

Rok za vložitev napovedi za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem se je prestavil z novelo zakona o davčnem postopku, ki je bil sprejet konec leta 2015, so pojasnili na Finančni upravi (Furs). Davčna stopnja znaša 25 odstotkov od davčne osnove. Ta se izračuna v višini prejete najemnine, zmanjšane za 10 do 40 odstotkov normiranih stroškov ali za dejanske stroške vzdrževanja premoženja, če jih je poravnal najemodajalec sam.

Rezidenti Slovenije morajo napovedati vse dohodke iz oddajanja premoženja v najem, ki imajo vir v Sloveniji, kot tudi od tistih, ki imajo vir izven nje. Zavezanci, ki so nerezidenti Slovenije, pa so dolžni napovedati le dohodek iz oddajanja premoženja v najem, ki ima vir v naši državi. Napovedi pa niso dolžni vložiti zavezanci, ki so dosegli dohodek iz najema skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah (npr. hišniških stanovanj) preko upravnikov. Napoved je mogoče vloži preko portala eDavki ali na pristojnem finančnem uradu na ustreznem obrazcu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (163)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
01. 01. 2017 17.18
Še nobeno novo leto od 1991 do danes nam ni prineslo kaj pametnega pa tudi ta žal nebo izjema.
FesterAdams
01. 01. 2017 12.57
+3
To, kar država počne z nami na področju dimnikarstva, ni nič drugega kot uzakonjeno državno plenjenje. Najprej si zmislijo zakon (platforma), nato pa piplejo vsevprek in podugem. Saj bi napisal več in vse to utemeljil, a to sem naredil na mnogih področjih že večkrat in bil redno izbrisan. Počasi mi že zmanjkuje energije, živcev pa tudi za te poptevejevske, samovoljne, ameroritolizne in omejene hepane.
sverc
31. 12. 2016 16.00
+3
V neposredni okolici vse države nižajo davek na dobiček, še celo Hrvaška recimo iz 20% na 18%. Mi pa višamo iz 17% na 19%. Cerar Slovenija ti bo zapela, še posebej pa v primeru, da Magne ne bo k nam, bodi brez skrbi!
ONniON
31. 12. 2016 11.50
+4
prihajajo novi davki in podražitve komaj čakam !
laskopivo
31. 12. 2016 09.22
-13
Se ena velika sprememba bo!! Na vrh prihaja eden in edini najbolj spostovan politik v tej drzavi.. Gospod Janez Veliki Janša!!! Kdor bo jedel njegov keuh bo vekomaj zivel...
Model1a
31. 12. 2016 09.28
+11
vekomaj živel v revčšini in zatiranju! Bravo :-)
adejnoares
31. 12. 2016 19.18
-1
Apostol1
01. 01. 2017 10.30
-1
laškopivo pokasiral si več minusov kot plusov in to bi ti lahko dalo misliti kaj si razgledani ljudje mislijo o bivšem komunistu.
FesterAdams
01. 01. 2017 14.53
+1
"Kdor bo jedel njegov kRuh bo vekomaj zivel..." KDOR BO LEZEL NJEMU V RIT BO VEKOMAJ OSTAL ZABIT...
pizzamargerita
30. 12. 2016 22.24
+23
ta vlada se ukvarja izkljucno s crkljanjem javnega sektorja...place gor, regres gor,,, gospodarstvu pa evo nam visji davek, da bodte lahko placali birokratom povisice?!
ak.an
30. 12. 2016 19.53
+4
Neplačan očetovski dopust se bo skrajšal za 25 dni, plačani pa povečal za 5 dni. Prosim popravite tekst v prispevku. LP.
ak.an
30. 12. 2016 20.47
+2
Da pojasnim, v letu 2015 je bil oče ob rojstvu otroka upravičen do 15 dni plačanega ter 75 dni neplačlanega dopusta. V letu 2016 je bil upravičen do 20 dni plačanega in 50 dni neplačanega ter v letu 2017 do 25 dni plačanega in 25 dni neplačanega. V letu 2018 se bo še preostalih 25 dni neplačanega transformiralo v še 5 dni plačanega, tako da bo 30 dni plačanega, neplačanega dopusta pa ne bo več.
fljfo
30. 12. 2016 19.40
+8
Nisem vedel, da si vlada plačuje oglasna sporočila na spletnih portalih...
Diškor
30. 12. 2016 18.02
+24
Če nam gre tako dobro, zakaj vlada ne ukine ZUJFA za štipendije in ostala socialna izplačila, prvo je dobro plačanemu JS dvignila plače, reveže pa ko jeb.
Diškor
30. 12. 2016 18.00
+3
Slovenska vojska je vse bolj podhranjena, predani in vztrajni pripadniki SV pa še vedno z vsem srcem opravljajo svoje delo. Očitno ni dovolj, da so denarni zneski za opravljanje vojaškega dela sramotno nizki, na dan prihajajo celo informacije, da mnogim vojakom Slovenska vojska že leta ne plačuje prispevkov. Takšen je tudi primer vojaka M. H., ki mu menda po podatkih Fursa teh ne plačujejo že leto in pol
pizzamargerita
30. 12. 2016 22.26
+5
rde?kar
30. 12. 2016 17.32
+21
Pa še vlada naj odide za Novo leto.
Skunk Works
30. 12. 2016 17.43
-29
Kollerik
30. 12. 2016 17.57
+25
Brakedirt
30. 12. 2016 18.42
+15
Mladen sir
30. 12. 2016 18.49
-1
rdečkar se podpišem cela vlada je za spremenit tako in tako mi niso dali nobenega dokumenta naj odstopi.
felix58
31. 12. 2016 17.42
+1
brez skrbi...ta vlada gre do konca, potem pa še podaljša
felix58
31. 12. 2016 17.42
+4
v tem času se bo enim itak do konca zmešalo
lnemec
30. 12. 2016 16.50
+29
čisto enostavno. Tisti, ki imajo več kot dovolj bodo imeli še več! Siromaku kateri se komaj preživlja iz meseca v mesec bodo vzeli še to kar ima. Prepričajte me prosim, da nimam prav. Naj samo imajo še v grobu se bodo obračali kako jih bodo froci preklinjali seveda kdo bo dobo več! Amen
sandi101
30. 12. 2016 16.18
+23
Vse državne spremembe prinašajo več slabega kot dobrega. 2. januar ni dela prost dan, vse trgovine in gostilne bodo odprte.
rde?kar
30. 12. 2016 17.34
-1
Imaš prav .Ne vem kdo je tukaj slep ,da ti pribije minus.
oježeš
30. 12. 2016 22.24
+10
Če bodo trgovci delali v 2. januarju, je to za pripisati požrešnosti lastnika trgovine. Vlada ne more dirigirati kdo bo delal, kdo ne, ampak je za vse prost dan.
Cofar
31. 12. 2016 12.26
+3
oježeš s teboj se ne strinjam. Je bil referendum. Ljudje so glasovali za zaprtje trgovin v nedeljo. Torej bi lahko načeloma zakonsko prepovedali odprtje trgovin v nedeljo. Tudi če je javni sektor prost 2.1. lahko v gospodarstvu vsi direktoji svojim zaposlenim rečejo naj pridjeo delat. Tuki ni debat.
Cofar
31. 12. 2016 12.27
+6
Torej, 2.1. je po mojem mnenju zgolj populistični ukrep. Pet pred 12 pač nabirajo glasove volivcev za naslednje volitve :)
Cofar
31. 12. 2016 12.28
+7
in še tole: če krize ni več, denarja je dovolj, potem na j ukinejo vsem prebivalcem dopolnilno zdrav. zavar. in RTV prispevek. Pa naj to pokrijejo iz proračuna. Dokler bomo pa to plačevali potem pa ni nič boljše.
brabusednet
30. 12. 2016 14.21
+15
Bodo spet novi obrazi,kradli državno premoženje.
vertex
30. 12. 2016 14.32
+2
Tako je demokraciji,po 4letih se predsedniki odidejo iz politike,v nedemokratičnih drżavah pa je na oblasti stari obraz 10 20 ,30 let
ONniON
30. 12. 2016 14.01
+3
da se revščina ne bo zmanjšala
Squares
30. 12. 2016 13.52
+6
Upam na vse najboljše.
tron3
30. 12. 2016 13.32
+3
V letu 2017 se bo nadaljevalo leto 2016, ta bel in ta rdeč bodo še naprej pljuvali na spoštovani strani tej eden po drugemu ne vedoč, da so tako oni kot njihovi ljubljeni vodje, poden od naroda, pardon še do podna niste prišli, jama Potočka Zijalka, pa Krapina, pa to, tam Vam je mesto!!
Kollerik
31. 12. 2016 15.52
-1
vzem rajš kak antidepresant, da te ne bo prehiter pobralo...
Skunk Works
30. 12. 2016 12.54
-24
Prihaja leto sds-a
BildiTheEmperor
30. 12. 2016 12.56
-13
Zna biti da res. Zmagala bo desnica oziroma bo desnica prevzela oblast v državi. Ker ni dobro organizirana in je raztresena in neenotna, bo verjetno še vedno največja stranka na desnici SDS. Kar posledično pomeni da boste verjetno vladali. Edino če se ostale desne stranke združijo v ZD (Združeno Desnico). Potem je možno da bi vladali oni (skupaj z vami).
vertex
30. 12. 2016 14.11
+8
težka bo z isto ekipo že 30 let,vprašanje je če bo cerar spet kandidiral ali bo nekdo x
Kollerik
30. 12. 2016 18.00
+3
roza...kje v kakšni ustanovi za dotične morda... :)
hotchilipoper
30. 12. 2016 12.27
+39
Včasih ko si zagledal dimnikarja,si se prijel za gumb,zdaj pa za denarnico
BildiTheEmperor
30. 12. 2016 12.53
+1
Čim nekomu dovoliš državni monopol, on ta monopol začne zlorabljat. Na koncu prideš do tega da so dimnikarji največji frajerji v državi ki lahko terorizirajo vsakogar. Zaradi tega in še marsičesa drugega je prosti trg, s čim manj res nujnimi regulacijami, najboljša opcija. Kar pa ne ustreza tem ki živijo od državnih monopolov. Njim je nekaj najlepšega konkurenco zatret tako da jim povedo: "Vi pa za to nimate dovoljenja!"
Kollerik
30. 12. 2016 18.01
-3
tvoje bedarije "prostega trg" folka očitno ne zanimajo
Tomvojo
30. 12. 2016 19.09
+6
Kakšen prosti trg, monopolne cene in isti cenik pa vsi uporabljajo. Volim tistega ki bo črni mafiji na rep stopu in jih v red spravu.
Jožajoža
30. 12. 2016 12.27
+5
STE VEDELI!!!!!!! Slovenija izplačala prvih 142 varčevalcev podružnice Ljubljanske banke v Sarajevu Skupno je Slovenija doslej izplačala 104,6 milijona evrov Slovenija je izplačala 1,5 milijona evrov prvim 142 deviznim varčevalcem podružnice Ljubljanske banke v Sarajevu. Skupno je Slovenija doslej varčevalcem podružnic Ljubljanske banke v Zagrebu in Sarajevu izplačala 104,6 milijona evrov. Sklad za nasledstvo je odločati o zahtevah za verifikacijo neizplačanih deviznih vlog pri podružnici Ljubljanske banke v Sarajevu začel oktobra, ko je Slovenija prejela dokumentacijo iz nekdanje podružnice. Doslej je sklad za nasledstvo prejel več kot 28.500 zahtev varčevalcev pri Ljubljanski banki. Več kot polovica se jih nanaša na podružnico LB v Zagrebu. Doslej je sklad izplačal več kot 10 tisoč varčevalcev na podlagi pravnomočnih informativnih izračunov, katerih skupna vrednost je 104,6 milijona evrov. Na informativne izračune so doslej prejeli manj kot odstotek ugovorov, kar po mnenju sklada kaže na ustreznost zakonskih pogojev za izplačilo varčevalcev. Sklad sicer verifikacijo in odločanje o deviznih vlogah varčevalcev nekdanjega LB-ja izvaja na podlagi posebnega zakona, sprejetega po sodbi Evropskega sodišča za človekove pravice iz leta 2014. Sklad bo zahteve za verifikacijo sprejemal še do konca leta 2017, izplačila pa bodo potekala tudi še v letu 2018.
BildiTheEmperor
30. 12. 2016 12.51
+14
Kdo le to plača. Ker javni paraziti si dvigujejo plače.
Kollerik
30. 12. 2016 13.26
+15
Klasični paraziti pa lifrajo zaslužke v davčne oaze