Slovenija

Kateri ukrepi bodo zagotovili dostojno staranje in kaj pred volitvami obljubljajo politiki?

Ljubljana, 14. 05. 2019 19.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.V. / STA
Komentarji
9

Predstavniki Zveze društev upokojencev Slovenije so pozvali k ustreznim ukrepom za dostojno staranje. Z zagotovljeno pokojnino v višini 530 evrov ni mogoče živeti, so opozorili. Kandidati za evropske poslance so medtem govorili o skrbi za upokojence in poudarili pomen povezanosti med generacijami.

Generalna direktorica direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Katja Rihar Bajuk je zagotovila, da je ministrstvo pripravilo predlog izhodišč za spremembe pokojninskega zakona, o katerih potekajo pogajanja s socialnimi partnerji, v smeri izboljšanja gmotnega položaja upokojencev.

Ob okroglih mizah na Gospodarskem razstavišču potekajo tudi izobraževalne ter kulturne delavnice.
Ob okroglih mizah na Gospodarskem razstavišču potekajo tudi izobraževalne ter kulturne delavnice. FOTO: 24UR

Odmerni odstotek za izračun pokojnine za 40 let pokojninske dobe bo v šestih letih za oba spola znašal 63 odstotkov, je dejala Rihar Bajuk. Pokojnine, ki so se februarja redno uskladile za 2,7 odstotka, pa bodo letos zvišane še enkrat, in sicer predvidoma za 1,5 odstotka, je napovedala. Generalni direktor pokojninskega zavoda Marijan Papež pa je povedal, da se zmanjšuje razlika med zneskom, ki bi ga upokojenci prejeli, če bi bile uskladitve vseskozi redne, in dejansko izplačanim zneskom. Primanjkljaj bo konec leta še 5,6-odstoten, medtem ko je bil pred začetkom rednega usklajevanja 8,4-odstoten.

40 odstotkov upokojencev s pokojnino pod pragom revščine

Varčevalni zakon in interventni zakoni so zaustavili usklajevanje pokojnin, je spomnila vodja programa Starejši za starejše pri Zdusu Rožca Šonc. Potem ko so se pokojnine februarja že uskladile, skoraj 40 odstotkov upokojencev prejema pokojnino do višine 600 evrov, kar je pod pragom revščine, je opozorila. Izrazila je pričakovanje, da se bodo v povezavi s pokojninami uveljavile zaveze iz koalicijske pogodbe in memoranduma Zdusa iz leta 2018, v katerem so se med drugim zavzeli za ohranjanje vrednosti pokojnin v času njihovega izplačevanja.

Nekaj manj kot polovica upokojencev prejema pokojnino nižjo od 600 evrov.
Nekaj manj kot polovica upokojencev prejema pokojnino nižjo od 600 evrov. FOTO: iStockphoto

Predsednica komisije za bivanjski standard in pokojninsko politiko Zdusa Nežka Ivanetič je spomnila, da je razmerje med povprečno neto pokojnino in plačo čedalje bolj neugodno za prejemnike pokojnin. V Zdusu po njenih besedah predlagajo, da se pokojnine redno usklajujejo v skladu s sistemskim zakonom, potrebne pa so tudi izredne uskladitve, da bodo zmanjšali razliko, nastalo zaradi neusklajevanja. Zagotovljena pokojnina za 40 let pokojninske dobe, ki zdaj znaša 530 evrov, pa naj se zviša nad prag tveganja revščine, je pozvala.

Kandidati za evropske poslance poudarjali skrb za upokojence

Vsak od 103 domačih kandidatov za evropski parlament dobro ve, da bo tisti, ki mu bo uspelo prepričati upokojence, praktično izvoljen, saj upokojenci na volitvah predstavljajo najbolj aktivni del volilnega telesa. Predsednik DeSUS Karl Erjavec je izrazil prepričanje, da bo kljub neugodnim napovedim anket izrazil prepričanje, da bo Igor Šoltes izvoljen v evropski parlament. "Ne se vi bat za našega Igorja," je dejal Erjavec in dodal da bo DeSUS vedno prva stranka upokojencev.

Milan Brglez je prepričan, da je medgeneracijsko sodelovanje prihodnost Evrope.
Milan Brglez je prepričan, da je medgeneracijsko sodelovanje prihodnost Evrope. FOTO: 24UR

Milan Brglez in Franc Hočevar iz SD sta poudarila pomembnost medgeneracijskega sožitja in nujnost posvečanja pozornosti starejšim ljudem. "Tako kot se AB zavzema za upokojence in za ženske v Sloveniji, je tudi moja naloga, da se bom kot evropska poslanka zavzemala za iste teme tudi na evropski ravni," je povedala Angelika Mlinar (SAB).

Šarec: Čakanje, kaj ti bo kdo dal, vodi v razočaranje

Ob odprtju dogodka je spregovoril tudi premier Marjan Šarec, ki je izrazil je veselje, "da v tej naši potrošniški družbi še znamo sodelovati in videti človeka". Čakanje, kaj ti bo kdo dal ali kaj bo kdo naredil zate, pri tem pa sam ne boš storil ničesar, po njegovih besedah vodi v razočaranje. Vse generacije smo pomembne za razvoj države, mlajšim pa je treba pustiti, da delajo napake, je še dejal častni pokrovitelj dogodka Šarec, ki je pohvalil tudi kulturni program odprtja, v katerem ni manjkalo narodnih noš in folklornih skupin.

Zbrane je nagovoril tudi premier Marjan Šarec, ki je izpostsavil pomen vseh generacij za razvoj države.
Zbrane je nagovoril tudi premier Marjan Šarec, ki je izpostsavil pomen vseh generacij za razvoj države. FOTO: 24UR

Pomen krepitve zavedanja o povezanosti in soodvisnosti med generacijami je izpostavila tudi ministrica za delo Ksenija Klampfer. "Samo zadovoljni starejši bodo imeli zadovoljne otroke in zadovoljni mladi bodo osrečevali starejše," je povedala. Izzivov, ki jih prinašajo spremenjene demografske razmere - v prvih letih po osamosvojitvi je bilo denimo v Sloveniji 35 stoletnikov, danes jih je že okoli 200 - je po besedah ministrice veliko. Uspešni odzivi na demografske spremembe pa so po njenem prepričanju le tisti, ki upoštevajo interese in koristi vseh generacij.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
15. 05. 2019 17.11
-1
Pa še to:da so politiki sami sebi v namen . mi je jasno, da pa niso niti pametni, mi je še bolj. Kakšna naj bo najmanjša pokojnina, s katero se da živeti? Različno: nekdo, ki živi v urbanem okolju, blizu trgovin, ne potrebuje avtomobila, če lahko še hodi. Predstavljajte si, da nekdo živi izven takih naselij, potrebuje avtomobil, da pride do trgovine, zdravnika.... Pa ravni taki imajo majhne pokojnine. Položnice so pa za vse približno enake, če nimaš centralne, pa kupuješ vsako leto dražja drva....Še najbolj neumno pa je, da vsi plačujemo enak znesek cestnine, pa tudi če na leto prevoziš samo 500 km.
Transformerji
15. 05. 2019 17.05
-1
Pokradena, zapufana in pokvarjena slovenska politika nima prav nobene možnosti, da bi poskrbela za dostojno življenje starostnikov z majhno pokojnino. Da o bolnih in dementnih ne govorim. Mislim, oziroma prepričan sem, da potrebujemo Dignitas, tako kot v Švici in Nemčiji (naši najbližji). Potem bi prihranili celo denar, če bi omogočili dostojno smrt po sprejemljivi ceni. i
Simoni?
15. 05. 2019 16.29
+0
Ubogi slovenski upokojenci... Če jim obujejo nogavice in čevlje in jih namestijo v invalidski voziček, bo dnevno doplačilo v domu za ostarele znašalo osem evrov in pol, seveda ob plačilu 922 evrov na mesec za osnovno bivanje. Tuširali pa se bodo enkrat na tri tedne. Plačuješ 40 let, potem še vsako stvar še enkrat doplačaš. welcometobangladeshpress.
wolfterier
15. 05. 2019 16.12
+3
Odvzem veteranskega dodatka teritorialcem bo zagotovil,da bo levakom in jugonostalgikom laže pri srcu,a ne !
mikpiki191
15. 05. 2019 09.11
+7
Na tiste ki so invalidsko upokojeni bi tudi lahko poštudirali...prvo ima tezave z zdravjem,potem pa se invalidsko pokojnino nižjo od socialne...
ROMELS
15. 05. 2019 08.39
+10
Najprej morajo popraviti DISKRIMINATOREN-NEUSTAVEN člen zakona s katerim od leta 2013 moškim odmerjajo manjšo pokojnino (57,25 %) za več dela in več vplačanih prispevkov kot ženskam (64%).
Brabus
15. 05. 2019 07.27
+6
Pismo, še mal, pa me bojo šišal penzjoneri z pokojnino glede na dobo, ne pa na dobo in VPLAČEVANJE.Lahko si bil 40 let telefonist, receptor, čistilka,normalno,da spoštujem vsako delovno mesto,v glavnem nestresna in lahka fizična dela z temu primerno plačo, zdej bi pa radi imeli pokojnino enako človeku, ki je 40 let garal petke in svetke, veliko prispeval v pokojninsko blagajno za večjo penzijo, narobe svet in slovenska socijala.
BelaMiša
15. 05. 2019 07.00
+9
Kje mate zdj erjavca ki se je vsa ta leta boril za vas? Kje ste vi in kje je on? Upam da na naslednjih volitvah nebo takšne zmote in da ga ljudstvo, že končno, ne bo več volilo!
wolfterier
15. 05. 2019 16.14
+1
Saj na zadnjih volitvah NI bil izvoljen.Šarec ga je z odpada potegnil !!!