Slovenija

Katero zavarovanje skleniti pred odhodom na počitnice?

Ljubljana, 29. 06. 2015 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ali plačljiva zavarovanja res nudijo veliko več zdravstvenih storitev kot brezplačna evropska kartica? Pred sklepanjem zavarovanj dobro preučite in primerjajte ponudbe, preverite pogoje in izberite tisto, ki najbolj ustreza vašim potrebam.

Da bodo počitnice še bolj brezskrbne, pretehtajte, kakšno zavarovanje najbolj ustreza vašim potrebam.
Da bodo počitnice še bolj brezskrbne, pretehtajte, kakšno zavarovanje najbolj ustreza vašim potrebam. FOTO: Thinkstock

Pri potovanju v evropske države ljudje najpogosteje izberejo evropsko kartico zavarovanja, predvsem zato, ker je brezplačna. Mnogi pa so ravno zaradi tega prepričani, da bi s sklenitvijo kakšnega izmed plačljivih zavarovanj dobili več. Pa je to res? Kaj vključujejo plačljiva zavarovanja v tujini, česar evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne krije?

Kaj krije evropska kartica zdravstvenega zavarovanja?

Z evropsko kartico lahko svoje pravice uveljavljate le v javnih ustanovah, stroškov, ki nastanejo pri zasebnih izvajalcih ne krijejo, so pojasnili na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

V državah EU, EGO (Islandija, Norveška, Liechtenstein) in Švici lahko s to kartico uveljavljate nujne zdravstvene storitve, a le v javnih ustanovah. Na presojo o tem, katere storitve so zares nujne, vpliva tudi dolžina vašega bivanja v tujini – daljši kot je, do več pravic ste upravičeni. O obsegu storitev, ki so zares nujne, odloča zdravnik, ki vas sprejme.

V Makedoniji, Srbiji, Črni gori in v Avstraliji lahko s to kartico uveljavljate le nujne zdravstvene storitve, torej tiste, ki jih "ni mogoče odložiti, ne da bi bilo ogroženo vaše zdravje ali življenje," so pojasnili ZPS.

V Bosni in Hercegovini pa za uveljavljanje pravic do nujnih zdravstvenih storitev potrebujete konvencijsko potrdilo in ne evropske kartice zdravstvenega zavarovanja. Konvencijsko potrdilo je potrebno naročiti posebej, so sporočili iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Na ZZZS pa so pojasnili, da v primeru, če bi morale zavarovane osebe v državah članicah EU in EGP ter v Švici, v Bosni in Hercegovini, Makedoniji, Srbiji ali Črni gori stroške nujnih oziroma potrebnih zdravstvenih storitev plačati same (na primer, ker jih uveljavljajo izven mreže javne zdravstvene službe), jim bo ZZZS ob vrnitvi domov na osnovi predložene medicinske dokumentacije in originalnih računov povrnil stroške v višini, kot bi jih priznala tuja zdravstvena zavarovalnica. Stroške nujnih zdravstvenih storitev, ki jih bodo plačale zavarovane osebe v državah, s katerimi Slovenija nima sklenjenih meddržavnih sporazumov, pa jim bo ZZZS v upravičenih primerih povrnil v višini povprečne cene teh storitev v Sloveniji.  

V takšnih primerih moate biti pozorni na to, da v primeru zahtevkov za povračilo stroškov ZZZS upošteva le originalne račune (priložena mora biti tudi medicinska dokumentacija, recepti za zdravila, ...).

Če pa potujete po Avstraliji in morate stroške za zdravstvene storitve poravnati sami, morate zahtevek za povračilo stroškov vložiti neposredno pri avstralskemu pristojnemu nosilcu (Medicare poslovalnicah), opozarjajo na ZZZS, saj vam zaradi Meddržavnega sporazuma o zagotavljanju zdravstvenega varstva ZZZS stroškov ne more povrniti.

Evropska kartica, ki jo lahko brezplačno pridobi vsak, ki ima v Sloveniji sklenjeno osnovno zavarovanje, zagotavlja tudi nujne prevoze v bolnišnico in sicer skladno z zakonodajo države, v kateri se nahajate.

Ali zavarovanje v tujini z asistenco vključuje bistveno več?

Čeprav plačljiva, vas tudi ta zavarovanja ne ščitijo v vseh primerih in okoliščinah. Seveda obstajajo različni paketi in doplačila, a poglejmo osnovne pakete. Ti se od evropske kartice razlikujejo predvsem po tem, da krijejo tudi zdravstveno oskrbo v zasebnih klinikah in ne le v javnih bolnicah. Pri tem pa na ZZZS dodajajo, da lahko tudi z evropsko kartico koristite zdravstvene storitve v zasebnih klinikah in pri zasebnih zdravnikih, če imajo ti pogodbo z zdravstveno zavarovalnico v državi, kjer se nahajate.

Plačljiva zavarovanja navadno vključujejo stroške povratka v domovino ter 24-urno asistenco, kar pomeni, da imate na določeni telefonski številki 24-urno pomoč pri iskanju najbližjih zdravstvenih ustanov in zdravnikov. Zavarovanje nekaterih agencij vključuje tudi nujne zobozdravstvene storitve.

Kljub temu, da kroži veliko informacij, da evropska kartica krije stroške po ceniku zdravstvenih storitev pri nas, ne glede na med cenama zdravstvenih storitev v Sloveniji in državi, kjer se zdravi, so na ZZZS pojasnili, da temu ni tako. Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja v državah članicah EU, EGP in Švici krije stroške nujnih in potrebnih zdravstvenih storitev po cenah zdravstvenih storitev v teh državah in ne po cenah Sloveniji.

Seveda si lahko dodatne storitve zagotovite z izbiro nadstandardnih paketov, za katere vplačate višje premije.

Vzemite si čas, preučite ponudbe in izberite tisto, ki vam najbolj ustreza.
Vzemite si čas, preučite ponudbe in izberite tisto, ki vam najbolj ustreza. FOTO: Thinkstock

Kaj je turistično zavarovanje?

Turistično zavarovanje je skupno ime za različne vrste zavarovanja, s katerim se zavarujete za nepredvidene dogodke, povezane s potovanji, so pojasnili na ZPS. Poleg zdravstvenega zavarovanja v tujini z asistenco navadno vključuje še zavarovanje prtljage (v primeru izgube, zamude ali kraje prtljage), stroške zamude s prevozi ali preklicem leta, zlorabe plačilnih in kreditnih kartic ter stroške izdelave novih dokumentov ali izgube osebnih predmetov.

Primerjajte ponudbe in pozorno preberite pogoje

"Pravočasno si zagotovite evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, če sklepate tudi turistično zavarovanje, pa si vzemite čas – primerjajte ponudbe, preberite pogoje in izberite tisto, ki vam po vsebini najbolj ustreza", svetujejo na ZPS.

"Kaj boste izbrali, je seveda odvisno predvsem od vaših potreb, žal pa zavarovalnice večinoma ne omogočajo posebne fleksibilnosti pri sestavi zavarovanja, ki bi ustrezalo vašemu konkretnemu položaju. Za turistično zavarovanje so namreč zelo značilne paketne ponudbe, v katerih boste skoraj brez izjeme dobili (in plačali) tudi kritja, ki jih ne želite, tista, ki jih potrebujete, pa bodo morda tako omejena, da vam bodo v praksi le malo koristila," je opozorila Mojca Štrucl iz ZPS in dodala: "Največ neprijetnosti in hkrati tudi velike stroške lahko povzročijo nepredvidene zdravstvene težave v tujini, zato bodite pri izbiri turističnega zavarovanja pozorni predvsem na zdravstveno zavarovanje."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mkug5g
02. 07. 2015 08.34
+5
LOPOVEpredZID
02. 07. 2015 08.07
+1
Zavarovalnice že delajo pakete zavarovanja za primere terorističnih dejanj.
batom@pinkponk.com
02. 07. 2015 07.51
+16
katere počitnice?
LOPOVEpredZID
02. 07. 2015 08.08
+10
za tistih 30min k jih mamo za neplačano malico med šihtom
issi
02. 07. 2015 07.47
+18
In pozabili ste na bistveno razliko: evropska kartica krije nujne storitve do zneska, kolikor te storitve stanejo doma. Če torej oskrba zloma noge v Sloveniji stane 1000€, evropska kartica krije 1000€ - ne glede na to, da ta oskrba v državi kjer se nahajamo, stane 3000€. Turistična zavarovanja z asistenco pa krijejo storitve do dejanske vrednosti.
fosho
02. 07. 2015 08.26
+2
"Plačljiva zavarovanja naj bi krila dejanske stroške, medtem ko evropska kartica vrača zneske po ceniku zdravstvenih storitev pri nas."
dr.dare
02. 07. 2015 07.47
+1
katero? nobeno!! in zakaj ni zraven članka napis oglasno sporočilo?
tedoDANB3medo
02. 07. 2015 08.30
+3
mijavci
02. 07. 2015 07.37
+15
samo rešilni jopič zamenjaš z neprebojnim to pa je vse.