Slovenija

Katičeva bo zaradi nakupa sodne stavbe vložila kazensko ovadbo

Ljubljana, 29. 04. 2024 11.58 | Posodobljeno pred 15 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem ko so cenilci, ki jih je v imenu ministrstva za pravosodje najelo državno odvetništvo, nesojeno stavbo na Litijski 51 ocenili na šest milijonov evrov, je pravosodna ministrica Andreja Katič napovedala, da bo zaradi nakupa sodne stavbe vložila kazensko ovadbo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Stavba je povsem neuporabna
    05:30
    Iz 24UR: Stavba je povsem neuporabna
  • Iz SVETA: Katičeva bo vložila kazensko ovadbo zaradi afere sodna stavba
    04:26
    Iz SVETA: Katičeva bo vložila kazensko ovadbo zaradi afere sodna stavba

 

Kot je danes povedala Katičeva, je stavba v slabem stanju, brez električne oskrbe, vanjo se steka meteorna voda, na strehi je poškodovana izolacija. V stavbo bi bilo treba po grobih ocenah vložiti več kot 5,55 milijona evrov, vendar sredstev za obnovo na ministrstvu nimajo, je dodala. 

Med drugim bi morali popraviti streho, zamenjati okna in talne obloge, poškodovani so stropi, in zagotoviti prezračevanje. 

Andreja Katič
Andreja Katič FOTO: Bobo

Cenitev stavbe na Litijski cesti je za potrebe ministrstva za pravosodje naročilo državno odvetništvo. Povod zanjo so bili očitki o netransparentnem in negospodarnem nakupu, zaradi česar je sredi februarja odstopila zdaj že nekdanja ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. Nakup stavbe na Litijski sicer preverja tudi Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

Glede na podatke nove cenitve je država za nepremičnino plačala 1,7 milijona več (7,7 milijona evrov), kot so jo sedaj ocenili. Z novo cenitvijo je želelo ministrstvo zagotoviti celovit in objektiven pogled na vrednost stavbe, ob čemer cenitev vključuje tudi oceno stanja stavbe ter grobo oceno stroškov njene obnove.

"Organi pregona bodo odločili zoper koga bo podana kazenska ovadba"

Ministrica je poudarila, da ji na podlagi dosedanjih ugotovitev in pridobljenih podatkov odgovornost nalaga, da tudi sama poda kazensko ovadbo, na vprašanje, zoper koga bi jo podala, pa je odgovorila, da je to na organih pregona. Nakup stavbe na Litijski sicer preiskuje tudi Nacionalni preiskovalni urad, na ministrstvu pa so zaradi nakupa dvema sodelavcema izrekli opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja.

Na ministrstvu bodo preverili tudi, ali je kupoprodajno pogodbo, ki so jo s prodajalcem Sebastjanom Vežnaverjem sklenili tik pred koncem lanskega leta, mogoče razdreti in kakšne bi bile v tem primeru posledice. Po oceni ministrice je danes sicer preuranjeno govoriti o postopkih in rezultatih, je pa izpostavila, da je bila v kupoprodajni pogodbi tudi protikorupcijska klavzula. Glede navedba Vežnaverja, da kupnina, ki jo je prejel, vključuje tudi DDV in davek na promet z nepremičninami, pa je poudarila, da se DDV za nakup tovrstnih nepremičnin ne plača, plača se le davek na promet nepremičnin v višini dveh odstotkov.

Skladno z aneksom h kupoprodajni pogodbi, ki sta ga kupec in prodajalec sklenila 16. januarja, mora ministrstvo stavbo na Litijski prevzeti v roku petih delovnih dni po prejemu ponovljenih izmer in nove cenitve. Oba pogoja sta zdaj izpolnjena, s čimer je ministrstvo minuli petek seznanilo pooblaščenko prodajalca, odvetnico Nino Zidar Klemenčič, kot datum primopredaje pa predlagalo 7. maj.

Sodna stavba na Litijski
Sodna stavba na Litijski FOTO: Bobo

Med prednostnimi nalogami ministrstva po prevzemu je Katičeva izpostavila tudi zavarovanje stavbe. Postavili bodo zaščitno ograjo, poskrbeti morajo tudi za fizično zavarovanje. Postopek javnega naročanja v zvezi s tem je že v teku, zato računajo, da bo mogoče stavbo zavarovati sredi ali najkasneje konec maja.

Odgovora na vprašanje, za kaj bi ministrstvo za pravosodje lahko uporabilo objekt na Litijski, ministrica še nima. Po njenih pojasnilih objekt v celoti ni primeren za potrebe pravosodnih arhivov, "kot zgradba pa tudi ne za potrebe sodišč." Iz izvedenskega mnenja izhaja, da bi za namestitev arhivov in knjižnice novi uporabnik lahko uporabljal prostore v kleti in zaklonišču ter na plošči nad zakloniščem, ne pa po posameznih etažah. Ker se stavba dolgo časa ni uporabljala, se pojavlja tudi dvom o ustreznosti priložene energetske izkaznice, je izpostavila.

V zvezi s površino stavbe pa je ministrica spomnila na javno naročilo za stavbo za potrebe sodstva iz junija lani. V njem je bilo navedena zahteva, da mora skupna površina poslovnih prostorov znašati okvirno 5000 kvadratnih metrov, iz zdaj popisanih površin pa je razvidno, da je prostorov, ki ustrezajo razpisnemu kriteriju, več kot 40 odstotkov manj. Glede statike stavbe pa glede na ugotovitve izvedencev ni bojazni, da bi se pri močnejšem potresu porušil ali močneje poškodoval, je dodala.

Odziv Švarc Pipanove in Vežnaverja

Za Televizijo Slovenija (TVS) se je odzvala Švarc Pipanova, ki je podatki cenitve ne presenečajo, s Katičevo se strinja, da je treba preveriti plačilo stavbne pravice, saj ta ni bila vpisana v zemljiško knjigo. "Gotovo je ta možnost dodana vrednost, verjetno bi sicer bila realna tržna vrednost stavbe še nižja, to pa na nek način tudi sovpada s tistim, na kar so opozorili že na Nacionalnem preiskovalnem uradu, da gre za sum pridobitve protipravne premoženjske koristi v višini več kot tri milijone evrov," je dejala. Pri uveljavljanju protikorupcijske klavzule pa bi jo z vidika koristi oz. interesa kupca, torej države skrbelo, ali bi bilo možno ob morebitni ugotovitvi ničnosti pogodbe na podlagi te klavzule kupnino pridobiti nazaj, je še dejala za TVS.

Za TVS se je odzval tudi Vežnaver, ki cenitev ocenjuje kot nestvarno. Meni, da do tega zneska lahko prideš samo, če "ti kdo naroči, da moraš oceniti na šest milijonov evrov", cenitev pa da je ocenjena brez DDV. Meni, da gre za pri vsem skupaj za politično obračunavanje, zato si kot prodajalec želi miru.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (334)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ap100
30. 04. 2024 16.14
+0
kazenska ovadba se da zaradi znanega dogodka - zoper znano ali neznano osebo - katera oseba je tukaj neznana
vednokontra
30. 04. 2024 13.38
+0
Ali bo šerif tudi vrnil provizijo?
Finfer
30. 04. 2024 12.48
+1
To afnanje se bo vleklo v nedogled kakor turške nadaljevanke in nesposobno pravosodje bo še naprej razmetavalo denar poštenih delavcev ki garajo 12 ur na dan za par sto evrov na mesec !!
Jon Bacek
30. 04. 2024 12.12
+3
Katičeva izjava me spominja na oslovsko sodbo v Višnji Gori. Podobnost z Zoki-jem je zgolj slučajna in dobronamerna.
frenk707
30. 04. 2024 10.34
-4
Večina ovadenih bodo janševci,... kjer je korupcija, tam se gnetejo janševci.
Jon Bacek
30. 04. 2024 11.48
+3
Dominika, Tanja, Alenka, Šoltes, Boštjančič...itd so sami janševci, ujeti pri lopovščini na Litijski. Predlog, da jih Andreja Katič ovadi.
Jon Bacek
30. 04. 2024 11.50
+3
Ostalo bo pri ovadbi, epiloga ne bo, ker svojih političnih kadrov ne bodo kaznovali. Vprašaj Zoki-ja!
jutri bolje bo
30. 04. 2024 09.31
+5
Torej proti neznanemu storilcu, torej krivi smo vsi... skrijte se ljudje, jutri bido pozvonili pri vas.
Jon Bacek
30. 04. 2024 11.52
+3
Jutri bodo preko davkoplačevalcev pokrili lopovščino plenilcev SĐ in Slobeode.
1338go
30. 04. 2024 09.13
+3
Okriviti bo treba tudi Dominiko. Vse se da če se hoče. Ko bi le Janševi bili na oblasti bi hitro bil red. Tako pa vrhovna vodja s prstom kaže na podrejene SDS uslužbence. Nasplošno najbolj šalabajzerska skupina vladajočih do danes je Golobova vlada.
janimir
30. 04. 2024 08.31
+5
Že velikokrat povedano da je smetišče za rušenje, sedaj je vredno 6 mil. Bravo vlada.
Medo1964
30. 04. 2024 08.19
+11
Leta 1996 sem tam delal , takrat je bil tam Hermes Softlab. Za tiste case je bila to palaca. Vsekakor pa totalno neprimerna za kakrsne koli pisarne. Ampak to ti je jasno takoj ko not stopis... torej ni bejba niti not vstopila?
Darko32
30. 04. 2024 09.12
+6
Končno se je nekdo javil, kateri pozna to zgradbo. Kot sam ugotavljaš in vse to pove kakšni bizgeci delajo po sodiščih in sodijo. V tem priemru vidimo en drugi paradox, da predmeta obravnave sploh ne preverijo in še manj, da bi pregledali in se sami prepričali. Pišejo in podpisujejo na blef in potem dobivamo takšne zgodbe. ZAto pravim, d aje potrebno vse od prvega do zadnjega vpletenega v to blamažo odpustiti. VSem pa pobrati pravosodne izpite in jih poslati na zavod za zaposlovanje. Ta primer je šolski primer in prikaz kako delajo ti z pravosodnimi izpiti in kako zlorabljajo in goljufajo narod.
Aijn Prenn
30. 04. 2024 08.19
+2
Mene najbolj pomirja dejstvo, da je Žibert zdaj zadovoljen, ker je rešena prostorska stiska sodišč.
Aijn Prenn
30. 04. 2024 08.13
+7
Funkcioniranje države na ravni kleptomanske združbe... Ej, kolega, kolk si ti dons maznu?? Si dosegel normo?
brezveze13
30. 04. 2024 08.05
+8
epilog razdelitev dobička in oprostitev
patria
29. 04. 2024 21.14
+9
Če bi bili normalna država bi Veznaver moral krepko pojasniti od kje mu denar za nakup stavbe. In še: prepričan sem, da je stavbo kupil po naročilu nekoga, in da je bilo vse že vnaprej dirigirano. Na koncu je še potrebno ugotoviti kdo bi si po zaključenem poslu razdelil denar.
7466
29. 04. 2024 21.42
+6
ma,če bi bili normalna država bi si šlo tole ministrstvo pogledat, kaj kupujejo!Še več,če bi ministrstvo odredilo oziroma izdalo odlok,po prostorski potrebi za to in ono,bi vendar moralo vedeti, kaj hočejo kupit ozirama, kaj potrebujejo.V tem primeru izdat gradbeno oz.prostorski načrt za novogradnjo al pa sej pojdi pogledat kakšna je ta stavba.Da pa, veznaverja vlačjo okol je pa čisti idiotizem...on je postavil ceno,vlada je plačala, konec zgodbee.
Castrum
29. 04. 2024 21.44
+3
Očitno nimaš glih nekega denarja saj bi sicer vedel, da v Sloveniji FURS/DURS vedno in že dooooolga leta kontrolirajo pretok gotovinskih sredtev in finančnih transakcij preko računov. Če boš dobil na račun gotovinsko nakazilo ki presega zakonska pravila o preprečevaju pranja denarja, te bodo kaj kmalu "obiskali"
borjac
29. 04. 2024 21.48
+5
Mislim, da je tudi Vežnovarju dala denar v kuverti njegova babica, MI SMO EDINA DRŽAVA V EVROPI, V KATERI LOPOVOM NI POTREBNO DOKAZOVATI OD KJE IN ALI POŠTENO ALI NE SO DOBILI DENAR, TEMVEČ MORA DRŽAVA DOKAZATI NJEMU DA TA DENAR NI ČIST, IN ZAKAJ JE TAKO ?? ZAKAJ NOBENA STRANKA NE DA TAKEGA ZAKONSKEGA PREDLOGA DA MORAJO DOKAZATI OD KJE JIM DENAR V PARLAMENT ?? ZATO KER SO SKORUMPIRANI VSI VRHOVI VSEH STRANK.
Castrum
29. 04. 2024 21.50
+2
@borjač, tudi tebi enako odgovarjam - očitno še nisi operiral s transakcijami v večjem znesku. In zato kar neki klobasaš.
Buči Buči
29. 04. 2024 21.53
+3
Če je dala babica Snežič svojemu Roku, lahko pa tudi Sebastjanova babica kaj lepega naredi za svojega vnuka... 🥰 🥂
bad-grandpa
30. 04. 2024 08.59
posodil mu je poštenjak Draganovič en del
Jon Bacek
30. 04. 2024 12.04
+1
Tako nekako. Vsak državljan, ki je v delovnem razmerju, mora biti trezen in negativen na test drog, podobno tudi v prometu. Edino v parlamentu ni tako. Zakaj poslanci ne sprejmejo zakona za obvezen test na droge in alkohol? Naj bodo zgled ostalim državljanom.
mijavci
29. 04. 2024 21.05
+20
17 letna punca ki ni plačala 1,30 avtobusa je v treh tednih bila na sodišču, pa da vidimo to pravno državo ko se gre za par milijonov.
4556
29. 04. 2024 21.04
+13
Kaj pa ŠOLTESA in ostalo kompanijo ,ki so v enem dnevu menjali telefone takoj za tem ,ko so jim prišli na sled-ban--da kradljiva prav je povedal Brecelj ,da je SD naj bolj plenilska stranka .
Zelo123
29. 04. 2024 21.02
+11
Brez podpisane pogodbe ne bi bilo posla. Vsem je jasno, samo Dominiki ni. Doktorica larifari. V arest in to čimprej.
NeXadileC
29. 04. 2024 20.43
+9
Ne vem, zakaj bi oni lahko pretrgali pogodbo in zahtevali denar nazaj, po opravljeni im zaključeni pravno veljavni kupčiji, če mi ta drugi tega ne moremo. Ali gre za partijske privilegije?
brezveze13
29. 04. 2024 20.31
+8
saj se ve kdo je prodajal in kdo kupoval vsem vpletenim prodajalcu , kot kupcu in posrednikom posla zapleniti premoženje do vrednosti kolikor je bila država oškodovana plus stroški .Zakon je enak za pravne osebe, kot državne ustanove ali zasebne kupčije, v kolikor so pa dvojna merila potem pa lahko pravni zakonik kar skurijo
Groucho Marx
29. 04. 2024 20.37
+5
Temu se zdaj po svobodnjaško reče nečrkobralsko tolmačenje zakonov.
Teofil
29. 04. 2024 20.19
+17
Kazenska ovadba proti D Š Pipan logično,zapor in odvzem premoženja,nesposobnos in ošabnost mora biti kaznovana,prav takoi botri Robert Golob in Boštjančič,lopovi brez primere
SREBRNIBREG.
29. 04. 2024 20.06
-18
Najbolj smešno pa mi je ble janje janšistov, ko vsakič ob kateri koli drugi vladi ne janšistični krulijo to je pa najslabša vlada do sedaj. To je že vrsto let tako z njihove strani. Pozabljajo pa, da njihovega twita več kot 2/3 državljanov še na fotki noče videti kaj šele na vladi.
Dark Knight
29. 04. 2024 20.16
+17
Seveda je pod levim vlada najslabše, sploh nam, delovnim ljudem. Takim pajacom kpt si ti, ki vlečete socialko in vam je edino življenje to, da visite tu in branite vaše lopove, pa je valda pod levičarji boljse. Samo zato se vam gre, da so vaši pastirji na oblasti, to je edina "zmaga" v vaših bednih lajfih.
Buči Buči
29. 04. 2024 21.43
+0
V resnici imaš popolnoma prav, žal potrebujemo le drugačno desnico in drugega liderja....
Jon Bacek
30. 04. 2024 12.05
+2
...in drugačno levico brez instant noviih obrazov.