Na sejo parlamentarnega odbora za obrambo prišli le trije poslanci SDS

Seja odbora DZ za obrambo, ki jo je sklical predsednik odbora in poslanec SDS Žan Mahnič, zaradi odsotnosti večine članov ni bila sklepčna. Prišli so namreč le trije poslanci SDS. Mahnič je to označil za aroganco in poudaril, da s sklicem seje ni pozval k vojni, ampak je zgolj želel odpreti "kredibilna in resna vprašanja".

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Sklic nujne seje odbora za obrambo je v tem tednu dvignil veliko prahu, saj je bila edina točka na dnevnem redu pripravljenost Slovenske vojske na možne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma s Hrvaško.

Na takšno vsebino so se koalicijske stranke burno odzvale. Ker so sklicu iz različnih razlogov nasprotovale, saj se jim je zdel bodisi nedopusten bodisi neprimeren, so napovedale, da bodo sejo obstruirale. Za to potezo so se odločili tudi v Levici, na seji pa ni bilo niti članov iz opozicijske NSi.

Ladja Triglav

Seja odbora DZ za obrambo, ki jo je sklical predsednik odbora in poslanec SDS Žan Mahnič, zaradi odsotnosti večine članov ni bila sklepčna. (Foto: Slovenska vojska)

"Na seji smo bili le trije člani SDS," je Mahnič pojasnil medijem v DZ in izrazil začudenje predvsem nad tem, da na seji ni bilo predstavnikov vlade. "Začuden sem nad aroganco izvršne veje oblasti nad zakonodajno. Mislim, da se je zgodilo prvič, da je vlada sprejela sklep, da predstavniki ne pridejo na sejo odbora. To se jim lahko kadar koli vrne," je dejal.

Poleg članov odbora je na sicer zaprto sejo povabil med drugim ministrico za obrambo Andrejo Katič, načelnika generalštaba Slovenske vojske generalmajorja Andreja Ostermana ter predstavnike obveščevalno-varnostne agencije in obveščevalno varnostne službe ministrstva za obrambo.

Prav vlada oz. izjave premierja Mira Cerarja in zunanjega ministra Karla Erjavca so privedle do sklica seje odbora za obrambo, je dejal Mahnič. Spomnil je na izjave vlade, da bo Slovenija implementirala sodbo arbitražnega sodišča, ki so prišle po tistem, ko je Hrvaška zatrdila, da ne bo dopustila enostranske implementacije razsodbe. Dejal je, da glede na to lahko zaključi, "da je Miro Cerar tisti, ki rožlja z orožjem". Odbor za obrambo je tako "legitimno vprašal, kakšni so scenariji v primeru enostranske implementacije arbitražnega sporazuma", je dodal.

Mahnič sicer vladi še očita, da je šibka in nepripravljena ter da je Cerar skupaj s koalicijo sejo izkoristil, "da je začel izvajati pritisk na Hrvaško". Kritičen je bil tudi do medijev in t. i. lažnih novic, saj da ni nikoli ob sklicu seje, kot je zatrdil, omenil besede vojna in oborožen konflikt. "V SDS smo vedno bili, smo in vedno bomo za mirno reševanje sporov," je poudaril.

Katičeva: Slovenija si prizadeva za mirno implementacijo arbitražne odločbe

Katičeva je pred tem pojasnila, da je vlada danes obravnavala posebno točko dnevnega reda in sklenila, da se predstavniki ministrstva za obrambo današnje seje parlamentarnega odbora za obrambo ne bodo udeležili. Dodala je, da si Slovenija prizadeva za mirno implementacijo arbitražne odločbe ter da uživa mednarodno podporo.

Ocenila je tudi, da poslanci odbora delovanje slovenske vojske in ministrstva za obrambo zelo dobro poznajo in so seznanjeni s tem, kako je pripravljena vojska. "Če govorimo o pripravljenosti slovenske vojske v povezavi z arbitražno odločbo, pa se mi zdi neprimerno in tudi ni stvar vojske ali ministrstva za obrambo," je poudarila.

Na vprašanje, kako to, da je najprej napovedala udeležbo na odboru, je odgovorila, da se ministrstvo vedno odzove parlamentu. Dodala je, da se strinja s tem, kar so se danes dogovorili oziroma sklenili na vladi.

Sejo obstruirala tudi Llevica

Tudi iz Levice so sporočili, da bodo sejo obstruirali, saj je njen sklic "groba provokacija slovenske in hrvaške javnosti". "Politik, ki namiguje, da bi slovenski vojaki streljali na hrvaške vojake ali policiste zaradi minornega mejnega spora, je izgubil stik z realnostjo in ne bi smel voditi parlamentarnega odbora. Od predstavnikov vlade in Slovenske vojske zato pričakujemo, da se bodo od provokacije distancirali s tem, da se seje ne bodo udeležili," so zapisali.

Provokacija slovenske in hrvaške javnosti, ki si jo je privoščil predsednik odbora za obrambo, je po njihovem mnenju nesprejemljiva. "Toda, kaj je to v primerjavi s provokacijo Ruske federacije, ki jo Slovenska vojska izvaja v okviru Natove operacije v Latviji? Mahničeve besede bodo čez nekaj tednov za vedno pozabljene, medtem ko bodo slovenski državljani za Natovo operacijo vsako leto plačali 4,6 milijona evrov!"

Prav je, še menijo v Levici, da se je koalicija ob Mahničevi provokaciji spomnila na ustavno določbo o politiki miru in kulturi nenaslija. "Toda bistveno bolj pomembno bi bilo, da bi jo upoštevala tudi njena vlada. Če bi jo, ne bi napotila vojakov na Natovo operacijo v Latviji in v Generalni skupščini OZN ne bi glasovala proti sporazumu o prepovedi jedrskega orožja!"

Spomnimo

Mahnič je v torek dejal, da namerava na zaprti seji parlamentarnega odbora za obrambo vprašati vlado, kakšni so scenariji, če pride do konflikta, in ali bo pri implementaciji sodelovala tudi vojska. Po njegovem mnenju mora odbor vedeti, kakšne načrte ima vlada z vojsko.

Premier Cerar je bil kritičen, da takšna obravnava ni primerna, saj Slovenija vodi politiko miru in nenasilja. Takšna razprava bi lahko v mednarodno okolje poslala napačno sporočilo, je dodal.

Vendar Mahnič trdi, da so bile povod za sklic odbora informacije, ki jih je dobil od uslužbencev v kabinetu premierja. Po njegovih informacijah naj bi Hrvaška med drugim v okolico Umaga in Pulja poslala ladje obalne straže, na katerih naj bi v resnici bili pripadniki specialnih enot hrvaške vojske.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 120
 
Jožefinca 15.09.2017 17:54:59
Mahnič se spozna na vojskovanje. 14 dni je bil pri tabornikih.
korintos23 15.09.2017 20:10:46
S pleničko pod ritjo!
Več komentarjev