Slovenija

Kavšek na sojenju Šrotu: Dejal je, da smo vsi na isti barki

Ljubljana, 15. 04. 2014 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji finančni direktor Fructala Drago Kavšek je na sojenju Bošku Šrotu dejal, da je prav Šrot vodil vse ljudi, ki so bili povezani v prevzemne posle Pivovarna Laško.

Boško Šrot
Boško Šrot FOTO: Miro Majcen

V nadaljevanju sojenja nekdanjemu predsedniku uprave Pivovarne Laško Bošku Šrotu je pričal nekdanji finančni direktor Fructala Drago Kavšek, ki je zdaj član Mercatorjeve uprave. Pojasnjeval je, kako so potekali finančni tokovi med družbami v skupini Pivovarne Laško v času, ko je bil na njenem čelu Šrot.

Povedal je, da so bila posojila Fructala družbi Infond Holding dana po navodilih iz Pivovarne Laško. Ko je postalo javno znano, da je Šrot tudi lastniško obvladoval skupino, naj bi jim Šrot dejal, "da so vsi na isti barki".

"Od začetka nam je bilo rečeno, da gre za manjše likvidnostne primanjkljaje, kasneje pa nam je direktor Infond Holdinga Matjaž Rutar dejal, da potrebuje dva milijona evrov za poplačilo obresti," je dejal Kavšek. Rutarju sicer tožilstvo očita pomoč pri kaznivem dejanju zlorabe položaja.

O vlogi obtožene Vesne Rosenfeld, ki jo obtožnica prav tako bremeni pomoči pri zlorabi položaja, je Kavšek dejal, da je bila omenjena kot Šrotova tesna sodelavka.

Obrambo in tožilca Jožeta Kozino pa so danes znova zanimale tudi podrobnosti načrtovane prodaje delnic Mercatorja. O tem je spregovoril tudi Robert Šega, ki je bil v času menedžerskega prevzemanja svetovalec Pivovarne Laško in Pivovarne Union.

Kavšek je dejal, da je sodeloval na sestankih, na katerih je bilo govora tudi o tem, vendar njegova vloga v prodaji Mercatorja, kot je ocenil, ni bila pomembnejša. Priče so na predhodnih zaslišanjih sicer pojasnjevale, da so bila posojila Infond Holdingu potrebna za "obrambo" delnic Mercatorja, poplačana pa naj bi bila po njegovi prodaji.

Kavšek: Ljudi je vodil Šrot

Šrota obtožnica bremeni zlorabe položaja, saj je kot prvi mož Pivovarne Laško ter predsednik nadzornih svetov Pivovarne Union in Radenske v letih 2008 in 2009 izpeljal menedžerski prevzem Pivovarne Laško. Tožilec Kozina Šrotu očita, da so Pivovarna Laško in njene hčerinske družbe naj bi bile zlorabljene za povečanje koncentracije Šrotovega lastništva v skupini Pivovarne Laško, ki jo je izvajal prek povezanih družb Infond Holdinga.

Šrot je bil, kot je dejal Kavšek, tisti, ki je dejansko vodil skupino. "On je bil tisti, ki je bil vodja teh ljudi, ne glede na to, ali so bili v družbi tudi zaposleni," je o Šrotu dejal Kavšek.

Po ocenah tožilstva so bile Pivovarna Laško in njene hčerinske družbe z očitanimi kaznivimi dejanji oškodovane za 109 milijonov evrov. Zloraba položaja se očita tudi družbi Atka-Prima, preko katere je Šrot obvladoval laško pivovarno.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

razocarani
15. 04. 2014 19.43
+0
in spet gre nas denar za ta sojenja ..in nikoli konca .se sedaj nas neposredno ropa ..za zake je edino delavno taborisce -dosmrtno- in vsak dan tri porcije batin ..
Gosposvetski
15. 04. 2014 13.32
+16
Seveda smo na isti barki,ampak mi veslamo, vi pa gledate kam piha veter.