Slovenija

Kdaj veter postane fen?

Ljubljana, 10. 01. 2019 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Rok Nosan
Komentarji
1

Medtem ko se na severni strani Alp soočajo z ogromnimi količinami snega, ponekod celo največjimi po letu 1979, pri nas obilnejše snežne pošiljke še ni na vidiku. Pomanjkanje snega je posledica dolgotrajnega severnega zračnega toka in lege Slovenije v zavetrju Alp. Ker zrak zaradi obilnih padavin v severnih Alpah izgubi precej vlage, se na južno stran spušča kot fen, ki je kljub severni smeri razmeroma topel in suh veter.

Predpostavimo, da je temperatura zraka na ravnini severno od Alp ena stopinja Celzija, relativna vlaga pa 95 odstotkov. Vsak kubični meter zraka vsebuje 5 gramov vlage. Ob dviganju na okoli tri tisoč metrov visoke vzhodne Alpe se zrak ohlaja in temperatura na vrhu znaša –18 stopinj Celzija. Ker lahko kubični meter zraka pri tej temperaturi vsebuje največ 1,5 grama vlage, se ostalih 3,5 grama izloči v kapljice ali ledene kristalčke.

Obilno sneženje v avstrijskih Alpah
Obilno sneženje v avstrijskih Alpah FOTO: AP

Zaradi padavin na severni strani pregrade zrak, ki doseže južno, torej slovensko stran Alp, vsebuje bistveno manj vlage kot na začetku, zato se ob spustu tudi precej ogreje. Temperatura je lahko tako na južni strani tudi za več kot deset stopinj Celzija višja, relativna vlaga pa občutno nižja kot na podobni nadmorski višini na severni strani pregrade. Takemu razmeroma toplemu, precej suhemu in sunkovitemu vetru, ki se spušča v zavetrne doline in kotline, pravimo fen.

Zaradi severnega fena snežna odeja tudi v hribih ostaja skromna.
Zaradi severnega fena snežna odeja tudi v hribih ostaja skromna. FOTO: Rok Nosan

V Sloveniji je najpogostejši karavanški fen, ki nastane ob spuščanju zraka v Ljubljansko kotlino, občasno pa se fen pojavlja tudi v dolini Save Bohinjke, pod Kamniško-Savinjskimi Alpami, Pohorjem in tudi drugod po državi. Zaradi fena se pojavljajo velike razlike med prevetrenimi in zatišnimi kraji. Tako sta bili danes v Bohinjski Češnjici (Arso) že ob šesti uri zjutraj dve stopinji Celzija, medtem ko je bilo v Ratečah ob istem času kar enajst stopinj Celzija manj.

Lečasti oblaki

Ob severnem fenu se pojavlja posebna vrsta oblakov. To so lečasti oblaki, ki so še posebej lepi, ko jih obsveti vzhajajoče ali zahajajoče sonce. Za razliko od ostalih oblakov se lečasti oblaki ne premikajo z zračnim tokom. Njihova oblika je posledica valovanja, ki se ustvarja na južni strani Alp in je podobna valovanju na morski gladini.

Lečasti oblaki so najlepši ob sončnem vzhodu ali zahodu.
Lečasti oblaki so najlepši ob sončnem vzhodu ali zahodu. FOTO: iStock

V primeru, da zrak vsebuje dovolj vlage, lahko nastane cela serija takšnih oblakov. Nanje morajo biti še posebej pozorni piloti, saj je ob močnih vetrovih ozračje lahko zelo turbulentno.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ecnarf
11. 01. 2019 14.26
-7
tale vremenko ne ve kaj trobezla