Slovenija

Kdo bo novi Gaspari?

Ljubljana, 05. 02. 2007 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Med imeni za novega guvernerja BS se poleg Jazbeca omenjajo še Zakrajšek, Šušteršič, Arhar in Pleskovič.

Po zakonu lahko predsednik države znova predlaga Gasparija
Po zakonu lahko predsednik države znova predlaga Gasparija FOTO: POP TV

Potem ko je državni zbor zavrnil predlog Janeza Drnovška, da za naslednjih šest let podaljša mandat guvernerju banke Slovenije Mitji Gaspariju, so se v javnosti pojavila ugibanja, kdo bi lahko bil naslednji kandidat.

Po pisanju časnika Finance je možnih kandidatov več, največ pogojev pa izpolnjuje slovenski strokovnjak pri ameriški centralni banki Egon Zakrajšek, ki je politično nekompromitiran. Med imeni, ki se omenjajo so še direktor vladnega Urada za makroekonomske analize in razvoj Janez Šušteršič, prvi mož banke BACA France Arhar, nekdanji Peterletov svetovalec Boris Pleskovič, ki zdaj službuje v Svetovni banki, ter edini že prijavljen kandidat, član sveta Banke Slovenije Boštjan Jazbec.

Predsednik države mora novega kandidata predlagati v roku 14 dni, novi guverner pa mora biti izvoljen do 31. marca. Gaspariju namreč poteče mandat, zakon pa ne predvideva podaljšanja ali nadomeščanja, če do takrat ne bi bil izvoljen novi guverner. Po zakonu lahko predsednik države za novega guvernerja znova predlaga Gasparija, kar pa naj ne bi bilo najbolj verjetno.

Podporo Gaspariju so v razpravi pred glasovanjem izrekli v poslanskih skupinah LDS, DeSUS in SD, da bodo glasovali proti, pa so napovedali v SDS, NSi in SNS. V poslanski skupini SLS svojega stališča niso predstavili. V koaliciji so bili najbolj nezadovoljni z ravnanjem predsednika države, ki se pred imenovanjem kandidata ni posvetoval s poslanskimi skupinami.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bojan1@mail386.com
06. 02. 2007 08.01
Za Boštjana Jazbeca, Franceta Arharja, Janeza Šušteršiča, Egona Zakrajšeka..., predsednik JD in vlada ter stranke naj poiščejo primernega kandidata z zadostno podporo...
kosir_maks
05. 02. 2007 16.57
Predlagat tistega, ki je politično najmanj vpleten
jezero
05. 02. 2007 15.18
predsednik države naj se nujno sestane s Šušteršićem in ga prosi za dovoljenje, da ga predlaga za guvernerja. Ta momljajoči hraber mož si je to funkcijo že prislužil! Pravi kooperativen analitik je ta mož.