Slovenija

Kdo gre s kom proti Bruslju?

Ljubljana, 09. 04. 2009 08.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tea Šentjurc
Komentarji
6

Dva meseca pred evropskimi volitvami sta svoji listi sestavili le dve parlamentarni stranki, SDS in LDS. Boj za evropske stolčke je doslej napovedalo 10 strank in ena lista, v Lipi pa o tem še razmišljajo.

Nekatere slovenske stranke še nimajo izbranih kandidatov za evropske volitve.
Nekatere slovenske stranke še nimajo izbranih kandidatov za evropske volitve. FOTO: Reuters

Evropski poslanci iz Slovenije se tako kot v slovenskem parlamentu v EP združujejo v različne poslanske skupine, praviloma poslanske skupine evropskih strank. Tako pogosto poslanci različnih slovenskih strank sedijo v istih poslanskih skupinah evropskih strank, navadno tistih, katerih članice so njihove matične stranke.

Stranki SDS in NSi že sestavili listo, SLS še ne

Peterle se bo tudi letos potegoval za mesto evropskega poslanca.
Peterle se bo tudi letos potegoval za mesto evropskega poslanca. FOTO: Dare Čekeliš
Članice največje evropske stranke Evropske ljudske stranke (EPP), ki ima v evropskem parlamentu 269 poslancev, so kar tri slovenske stranke SDS, SLS in NSi, v poslanski skupini EPP pa so kot evropski poslanci trenutno Romana Jordan Cizelj in Miha Brejc iz SDS ter Lojze Peterle in Ljudmila Novak iz NSi.

Listo SDS bo vodil podpredsednik stranke Milan Zver. Poleg Zvera bodo na njej nastopili še aktualna evropska poslanka Romana Jordan Cizelj, nekdanja ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič,  nekdanji minister za notranje zadeve Dragutin Mate, nekdanji poslanec Mirko Zamernik, ekonomistka Bernarda Ronutti in nekdanji direktor Urada vlade za komuniciranje Anže Logar.

Listo NSi bo vodil trenutni evropski poslanec Lojze Peterle. Za stolček v EP se bodo iz vrst NSi poleg Peterleta potegovali tudi nekdanja ministrica Mojca Kucler Dolinar, nekdanji poslanec Anton Kokalj, nekdanja državna sekretarka Alenka Šverc, svetovalec pri Evropski ljudski stranki Klemen Žumer in članica sveta NSi Ksenija Kraševec.

V SLS liste kandidatov še niso predstavili, saj še vedno poteka evidentiranje kandidatov. Lista bo tako predvidoma znana naslednji teden, organi stranke pa jo bodo predvidoma potrjevali 23. ali 24. aprila. Vodstvo stranke je sicer za nosilca liste predlagalo nekdanjega prometnega ministra Radovana Žerjava, a je ta zavrnil kandidaturo. Tako je še povsem odprto tudi vprašanje, kdo bo listo vodil.

SD še brez nosilca in brez liste

Največja slovenska vladna stranka SD je članica druge največje Stranke evropskih socialistov PSE, ki ima v EP trenutno 202 poslanca, med njimi je tudi predstavnik SD Aurelio Juri. Kdo se bo potegoval za nove mandate, pa še ni jasno. Pravzaprav še ni znano niti, kdo bo vodil listo SD. V medijih se je v zadnjih dneh pojavilo ime nekdanjega zunanjega ministra Zorana Thalerja, vendar pa je zaradi tega v stranki že završalo. Thaler namreč ni član SD niti nima namena postati, kar pa moti mnoge. Stranka naj bi sicer o imenih, tudi preostalih šest je po neuradnih informacijah še nedorečenih, odločala v prihodnjih nekaj tednih.

Kacin bo vodil listo LDS na evropskih volitvah.
Kacin bo vodil listo LDS na evropskih volitvah. FOTO: Miro Majcen

LDS in Zares za ELDR

Tako LDS kot Zares sta članici Evropske liberalno-demokratske stranke ELDR, ki v EP tvori poslansko skupino ALDE, tretjo največjo v EP, katere člana sta v tem mandatu Mojca Drčar Murko in Jelko Kacin. Slednji bo tudi vodil listo LDS na letošnjih volitvah. Drugi kandidati LDS pa so dopisnica RTV Slovenija iz Trsta Mirjam Muženič, profesor na medicinski in pravni fakulteti Slavko Ziherl, vodja sektorja za evropske zadeve in kulturni razvoj na ministrstvu za kulturo Sonja Kralj Bervar, predsednik Mlade liberalne demokracije Borut Cink, načelnica upravne enote v Ljutomeru Darja Mohorič in nekdanji poslanec Aleš Gulič.

Zares svoje liste še ni sestavil, se bo pa to zgodilo kmalu, saj naj bi že danes svet stranke oblikoval prvi osnutek liste. Zadnjo potrditev kandidatov pa bo moral opraviti kolegij predsednika stranke. V tem trenutku je najverjetnejši kandidat za nosilca liste nekdanji zunanji minister Ivo Vajgl, ki je k temu že dal svoje soglasje.

DeSUS z Erjavcem, za SNS ’še dovolj časa’

Izvršni odbor DeSUS je doslej predlagal le nosilca liste, in sicer predsednika stranke Karla Erjavca. O celotni listi bo stranka razpravljala v petek, ko jo bo tudi potrdila in predstavila javnosti.

SNS pa na volitvah bo nastopila, vendar je to vse, kar trenutno lahko povedo o evropskih volitvah. Kot je na vprašanje o tem, kdaj bo stranka odločala o listi kandidatov, povedal predsednik Zmago Jelinčič, je do 8. maja še veliko časa.

SMS in Zeleni samostojno, v Lipi še niso odločeni

SMS – Stranka mladih Slovenije – bo na volitvah nastopila samostojno, za nosilca liste pa je predlagan predsednik stranke Darko Krajnc. SMS je sicer polnopravna članica Evropske zelene stranke (EGP), ki ima četrto največjo poslansko skupino v EP, tako bo ob morebitni izvolitvi kandidat ali kandidatka iz SMS najverjetneje član te evropske poslanske skupine.

Stranka Lipa se še odloča o nastopu na volitvah v evropski parlament.
Stranka Lipa se še odloča o nastopu na volitvah v evropski parlament. FOTO: Lipa

Sodelovanje na evropskih volitvah s svojo listo so napovedali tudi Zeleni Slovenije, ki so za zdaj predstavili le nosilca. To bo predsednik stranke Vlado Čuš. Nastop na volitvah je napovedala tudi Neodvisna lista za pravice bolnikov, ki jo bo vodil Marko Šidjanin. Na listi bodo nastopili še Tadeja Cankar Davanzo, Andraž Košir in Tina Jakopin.

Stranka Lipa se o nastopu na evropskih volitvah še odloča. Kot je za 24ur.com pojasnila podpredsednica stranke Barbara Žgajner Tavš, bo stranka o tem, ali bodo na teh volitvah sploh nastopili, odločala v tem ali prihodnjem tednu. Po naših neuradnih informacijah pa naj bi se v Lipi bolj nagibali k temu, da na volitvah ne nastopijo.

Politične stranke lahko vložijo kandidatne liste, če so podprte s podpisi najmanj štirih poslancev DZ ali tisoč volivcev. Kandidatno listo lahko vložijo tudi volivci, in sicer z najmanj 3000 podpisi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Logic Popeye
10. 04. 2009 06.24
po lanskih volitvah sem se odločil, da bom šel čisto na vsake volitve. da ne be bodo spet ljubljančani preglasovali z debilno odločitvijo tako kot na zadnjih volitvah :)
ytso
09. 04. 2009 13.16
Dragutin Mate :: bruhahahahahahahhahaa oz bog nas obvaruj SDS-a! Zofija Mazej Kukovič :: sam za v penzijo! Žal! Jest sm za Guliča! :) Gremo zasavje!
andreja2008ab
09. 04. 2009 11.39
Briga me.....
viliboh
09. 04. 2009 10.02
Jaz bi predlagal g.Jelinčiča,ta vsaj zna iz muhe narediti slona
tony_abcde@yahoo.com
09. 04. 2009 10.00
kdor koli že bo na kakšni listi...mene na teh volitvah ne bo
eizo
09. 04. 2009 09.35
Si mislite da pride tista gelasta glava od Pečeta in krompirjev nos Barbare Žgajner Tavš v evropski parlament... hahahha to bi se nam pa fejst smejali !