Slovenija

Kdo praznuje dan upora proti okupatorju?

Ljubljana, 24. 04. 2010 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Morali bi ga vsi Slovenci, ne glede na ideološko usmerjenost, meni zgodovinar Prunk. Leta 1941 ni bilo nikogar, ki bi bil za okupacijo, dodaja.

Proslava ob dnevu upora proti okupatorju
Proslava ob dnevu upora proti okupatorju FOTO: POP TV

Praznik upora proti okupatorju bi morali praznovati vsi Slovenci ne glede na ideološko usmerjenost, meni zgodovinar Janko Prunk.

Prunk meni, da je dan upora dobro izbrano ime za praznik, saj leta 1941 ni bilo nikogar, ki bi bil za okupacijo. Poimenovanje praznika po OF pa je zanj bolj problematično. "OF je bila nedvomno organizacija protiokupatorskega odpora in to je nedvomno pozitivno dejanje v zgodovini slovenskega naroda, ampak OF je bila tudi spodbujevalec, začetnik in potem izvajalec socialistične revolucije in povzročitelj državljanske vojne."

Po njegovem mnenju sicer večina tistih, ki so vstopili v narodno-osvobodilni boj, ni razmišljala o prevzemu oblasti, niti ni ničesar imela od tega, da je komunistična partija prevzela oblast. Je pa komunistična partija od vsega začetka načrtovala revolucijo ter med samim narodno-osvobodilnim bojem "izvedla popolno centralizacijo in si prigrabila vso oblast v svoje roke". Kot spominja, se je to zgodilo že precej pred t. i. Dolomitsko izjavo – z njo so članice OF leta 1943 komunistom prepustile politično pobudo znotraj odporniškega gibanja – in sicer leta 1941, ko so se komunisti odločili, da v NOB ne vključijo meščanskih struj.

Kako so delovali v Franciji?

To je bilo, kot je prepričan Prunk, nepotrebno, "zoževalo se je platformo" in za razliko od drugih držav, kjer se je tudi pojavil odpor proti nacifašističnemu okupatorju, "povzročalo revolucionarno napetost". Kot primer navaja Francijo, kjer so bile v odpor vključene vse struje, od konservativcev preko liberalcev do socialistov in komunistov. Slednji so bili najmočnejši, vodja odpora pa je bil general de Gaulle, sicer katoličan. Tako je v Franciji povojni razvoj potekal normalno, "mi pa smo se z novim sistemom pogreznili v zgodovino".

'45 let pritiskov'

Prunk se tudi strinja z oceno predsednika prve povojne demokratično izbrane republiške skupščine Franceta Bučarja, ki je ob nedavni slavnostni seji DZ ob 20. obletnici prvih večstrankarskih volitev aprila 1990 dejal, da se je šele s tistimi volitvami končala državljanska vojna. Seveda ni šlo za pravo vojno, so pa pritiski na politične nasprotnike, nesproščeno ozračje, omejevanje osebne svobode iz izražanja trajali celih 45 let po koncu druge svetovne vojne, meni zgodovinar.

Malo hlapci, malo uporniki

Partizan
Partizan FOTO: POP TV

Na vprašanje, ali smo Slovenci prej narod upornikov ali hlapcev, Prunk odgovarja, da smo "eno in drugo, kot vsi evropski narodi", da pa smo zaradi svoje majhnosti toliko bolj izpostavljeni tej dilemi. Če je tako res, da smo se morali "marsikdaj tudi hlapčevsko malo ukloniti", so to storili tudi večji narodi, opozarja.

Ob tem Prunk spominja, da smo se Slovenci samo v 20. stoletju trikrat še kako postavili zase. Med prvo svetovno vojno smo tako deklarirali željo po odhodu iz Avstro-Ogrske, pri čemer so se zgodili spontani upori slovenskih polkov. Med drugo svetovno vojno smo se uprli velikemu okupatorji in to "prej kakor drugi veliki narodi", nazadnje pa smo se v letih 1990 in 1991 "uprli proti vsem vetrovom in proti vsem mednarodnim pravilom" ter obranili našo samostojnost.

Spomnimo se, kaj praznujemo 27. aprila

Z dnevom upora proti okupatorju – do leta 1992 je bil praznik znan kot dan OF – se spominjamo dne, ko so leta 1941 v Ljubljani ustanovili OF. Dejansko pa je bila OF oz. Protiimperialistična fronta ustanovljena dan prej, 26. aprila.

V hiši književnika Josipa Vidmarja v Rožni dolini v Ljubljani so se 26. aprila 1941 sestali predstavniki Komunistične partije Slovenije (KPS) Boris Kidrič, Boris Ziherl in Aleš Bebler, krščanski socialist Tone Fajfar, sokol Josip Rus ter kulturniki Ferdo Kozak, Franc Šturm in Josip Vidmar.

Prvotno ime ob ustanovitvi je bilo Protiimperialistična fronta, po nemškem napadu na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941 pa se je preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda in pozvala k oboroženemu uporu.

V OF je imela že od samega začetka osrednjo vlogo KPS. Njen voditelj Edvard Kardelj je bil med voditelji jugoslovanskega odporništva, OF pa je vodil Boris Kidrič.

Do popolne prevlade komunistov v OF je prišlo po podpisu t. i. Dolomitske izjave 1. marca 1943, s katero so se krščanski socialisti in Sokoli odpovedali ustanavljanju lastnih strank.

'Brez 27. aprila ne bi bilo 26. decembra in 25. junija'

Na lanski osrednji državni proslavi je premier Borut Pahor poudaril, da brez upora, ki ga slavimo 27. aprila, ne bi praznovali niti 26. decembra niti 25. junija. Brez partizanskega upora bi bil slovenski narod po njegovem kot objekt izpostavljen naključjem zgodovinske usode. "S tem uporom, ki je bil v prvi vrsti domoljubno dejanje, je vzel usodo v svoje roke in se s pogumom vzpostavil kot zgodovinski subjekt. Postal je gospodar svoje prihodnosti," je dejal premier.

Omenjeni praznik je po prepričanju predsednika vlade praznik vseh slovenskih ljudi, ne glede na njihove različne politične in svetovnonazorske razlike. Po Pahorjevih besedah pa je dejstvo, da so bile v tej hudi preizkušnji takratne slovenske politične sile na različnih straneh, povzročilo tudi, da so se zgodile stvari vredne obsojanja in obžalovanja. Zgodovinskih dejstev, je poudaril premier, ne moremo spremeniti, treba pa jih je osvetliti v celoti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

loden
27. 04. 2010 01.45
Prunk.... a častiš?
vikica11
25. 04. 2010 16.32
Obris Slovenije je podoben kuri in res smo kot kura, kar najprej kopljemo po gnoju in se z njim prehranjujemo. Ne more biti nekdo slab samo zato, ker simpatizira z eno od strank, je drugačne vere ali barve kože. Ločimo se lahko le na dobre in slabe ljudi vse ostalo je brezpredmetno. Nehajmo s sovraštvom in uživajmo v pomladi, ki je v Sloveniji še posebej lepa, se vam ne zdi?
Tonček Balonček
25. 04. 2010 15.47
Hočemo domobrance nazaj, dol s komunisti! vsakomur je jasno, da ta narod ne bi bil razdvojen, če bi pred 20 leti Janšo, Jambreka, Ruplla, Bavčarja, Brezigarjevo in podobne dandanašnje antikomuniste lustrirali! Šlo je za zgodovinsko napako DEMOSA! Ampak tričetrt demosa so bili itak sami komunisti, s Pučnikom na čelu! Sramora slovenske desnice je, da jih vodijo komunajzarji! Šef najmočnješe opozicijske stranke ja Janpša, tožilstva Brezigarjeva, Zbora za Slovenijo pa Jambrek, to je totalno bizarno!, poglejte njihove biografije!
godhead
25. 04. 2010 13.25
nash.shlosar mi, druga (in dalje) generacija po vojni nočemo imeti nič s tem, pa vseeno forsirajo desničarji, da plamen sovraštva ne ugasne.
nash.fido
25. 04. 2010 13.19
godhead Narod je že razdeljen in to zaradi krvave revolucije.
domremy
25. 04. 2010 12.39
godhead 25.04.2010, 11:39 -2 naj NEHAJO SDS IN NSI razdvajati narod, za začetek bo dovolj PODPIS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Razmisljajoc
25. 04. 2010 12.03
Dovolj zgodovine . od starih lovorik se ne da ziveti ... zivimo danes morda se jutri, ce se visje sile z tem strinjajo !
godhead
25. 04. 2010 11.39
naj NEHAJO SDS IN NSI razdvajati narod, za začetek bo dovolj
12345s
25. 04. 2010 10.45
Grims (?!), kaj če nam tvoji ideologi, če pošiljajo naš denar v kaselce, v tujino. Ko bodo padli, tudi tisti nakradeni denar, bodo mogli vrniti, sicer bo "ulica", zelo radikalna ratala.
zbodljaj
25. 04. 2010 10.42
Glavni sovražnik t.i. Protiimperialistične fronte niso bili okupatorji, temveč imperialisti, Velika Britanija in Francija. Ker je bila aprila Sovjetska zveza zaradi pakta Ribbentrop-Molotov še v dobrih odnosih z Nemčijo, so slovenski komunisti še z ovacijami pozdravilii nemško okupacijo. Splošno znano je bilo, da so pred vojno hoteli, da bi Kraljevina Jugoslavija razpadla in da bi se priključili k SZ kot ena od njenih republik. Lepo je, da so po 50 letih pranja možganov v šolah končno začeli omenjati pravi namen ustanovitve PIF v Vidmarjev vili.
Grims
25. 04. 2010 10.30
Ne razumem,kaj imate toliko proti komunistom,saj vam je Janša vaš vzornik prvo bil komunist,to dejstvo pa vsi njegovi goreči privrženci preprosto spregledate.Taka je vaša morala sedaj,še bolj krvava pa je bila med vojno.Kakršno koli govoričenje v tej smeri je brez veze,vaše ogledalo je vaša morala,dejanja,dvoličnost,sprenevedanje,skratka sprevrženost,saj vas itak tepe lastna ideologija in zaplankanostSte živa kopija vašega malega firerja.
binmister
25. 04. 2010 09.56
praznujem dan upora proti slovenski vladi .se gdo pridruži ??? vabljeni
12345s
25. 04. 2010 09.55
Tisti ki so se upirali okupatorju itak niso preživeli. Zdaj jih pa mafija ima za svoj paravan, tako kot sicilijanska mafija ima cerkev ter družinske vrednote, za svoj paravan.
Goky
25. 04. 2010 08.42
demanti Tudi Kristusa in Marije ni več med nami pa je še veliko takih, ki v to verjamejo. Žrtve pa zahteva vsaka ureditev bilo kakšna je - tudi današnja. Če nisi po hitrem postopku žrtev si pa na hiranju.
Goky
25. 04. 2010 08.35
dule100 Na noben način niso mogli zmagati beli, ker druga svetovna vojna ni bila samo v Sloveniji. V nekem smislu pa so zmagali na račun tega, da so partizani bili preveč dobrosrčni in jih niso malo bolj pošteno kaznili.
dule100
25. 04. 2010 08.23
-1
Nihče nima nič proti partizanskemu uporu. Lepo in pravilno je da so se uprli fašizmu. Imam pa proti komunistom, ki so kasneje s poboji med lastnim narodom in v lastnih vrstah izvedli revolucijo. Nihče ni šel v partizane, da bi komunisti prevzeli oblast. V začetku partizani še vedeli niso, kdo so to. V četah se je prvo leto še redno opravljalo bogoslužje. Potem so prišli njihovi polit komisarji. In zgodilo se je, kar se je moralo. Narod so sprli med seboj do konca ! Osebno pa mislim, da bi bilo danes v naši državi stanje precej boljše, če bi zmagali beli !
sherum
25. 04. 2010 08.12
+1
Slovenci se sramujemo svoje zgodovine,sramujemo se sami sebe ,da smo sploh slovnski narod.Ubogi narod , ki je zapadel pod RKC in postal bolj papeški od samega papeža,čeprav so nam RKC pobrala pol naše bogate zemlje..Kdaj se bo spet prebudil slovenski človek in uvidel da take ki nam sedaj kradejo in ki so bili sovražniki komunizma nimajo kaj početi v naši domovini . Ven z njimi kot se je že dogajalo. Praznujmo svoj osvobodilni boj z ponosom.
Tonček Balonček
25. 04. 2010 07.44
Če ne bi bilo komunistov, fašisti in nacisti sploh ne bi prišli sem. Vse s eje začelo s stvarjenjem, potem je nastala Avstrija, pa Avstroogrska, potem je razpadla in je nastala SHS, pa Jugoslavija. In potem sta s erodila Jože Pučnik in malo kasneje je privekal an svet še Ivan Janša. Veličastno, začelo se je!! In potem je prišla Katarina Kresal...
Sne?er
25. 04. 2010 07.42
No, kasneje je res potekal boj za oblast, a na drugi strani je bila katolibanska ideologija podprta z nacifašizmom, kar je bilo največje možno zlo in najhujša kombinacija. Slovenci smo se prav odločili in se kasneje tudi rešili komunizma, za razliko od klerikalizma, ki si še kar želi na oblast in nikakor ne more pozabiti izdajstva ter izgubljene vojne.
roman.lovsin@gmail.com
25. 04. 2010 07.29
Spoštovani vsi, ki mislite tako kot naš takoimenovani predsednik vlade! izjava, citiram: 'Brez 27. aprila ne bi bilo 26. decembra in 25. junija' konec citata je sramotna in pomižujoča do vseh, ki smo v letu 90 in 91 izvajali lastno osamosvojitev. Zame osebno se ni boril nobeden partizan ali kdorkoli drug. Samostojno Slovenijo smo si priborili sami, državljani republike Slovenije. Partizani pa so se borili za tisti čas, zase in ne za nas.. Če bi bilo to tako pa posezimo še nazaj, v 1.svetovno vojno. A bi bila samostojna Slovenija oziroma partizani če ne bi bilo Rudolfa Maistra?? Ne nakladat neumnosti! Najprej naj neutralna zgodovina pove resnico potem se pa lahko pogovarjamo naprej. A je bila Petričkova domačija izmišljotina? A je v Jelenovem žlebu res potekal boj v srečanju in je v brezno "popadalo" precej Italijanov? Zakaj so Dražgoše pogorele do tal in zakaj? Koliko je bilo tam mrtvih partizanov in koliko domačinocv???????