Slovenija

Kdo si sploh še želi rekorda?

Ljubljana, 06. 06. 2007 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Plesna zveza se 'v dobro mladih' še naprej zavzema za prijavo rekorda v plesu četvork. Urška temu nasprotuje.

Kocbek trdi, da je PZS podatke o sodelujočih mestih posredovala že dan pred četvorko, čeprav jim tega ne bi bilo treba, saj rekord prijavljajo Guinnessu in ne Plesni šoli Urška.
Kocbek trdi, da je PZS podatke o sodelujočih mestih posredovala že dan pred četvorko, čeprav jim tega ne bi bilo treba, saj rekord prijavljajo Guinnessu in ne Plesni šoli Urška. FOTO: POP TV

Plesna zveza Slovenije (PZS) se je s svojo novinarsko konferenco odzvala na včerajšnje izjave Plesne šole Urška, da rekorda v plesanju četvork Guinnessu ne bodo prijavili, ker niso zbrali dovolj plesalcev. Na novinarski konferenci so bili prisotni tudi predstavniki Urške med njimi in Rudolfom Kocbekom pa se je vnela vroča razprava.

Plesni rekord je možen. In besede, da to ni možno, so samo izgovori, ker si ga nekdo pač ne želi. Rudolf Kocbek

Direktor plesne šole Pingi, ki ples maturantov organizira v Mariboru, in član predsedstva PZS, Kocbek, je sprva pojasnil, da si PZS še naprej prizadeva za to, da bi Guinnessu prijavili rekord obeh plesnih dogodkov, ki združujeta maturante pri plesanju četvorke - tako Maturantske parade 2007 kot tudi European Quadrille Dance Festival. Kocbek je tako vsa mesta kjer so mladi plesali četvorko, pozval, naj PZS posredujejo podatke o številu plesočih, oni pa bodo podatke z vsemi dokazili posredovali naprej. "Guinnessov rekord je možno prijaviti danes, jutri, čez dva tedna ali čez en mesec. Rekord hočemo prijaviti zaradi mladih, oni so bistvo," je dejal Kocbek.

Vpis v Guinnesovo knjigo rekordov je stvar, ki je za mlade samo dodatna nagrada. Boris Prokofjev, Plesna šola Urška

A sramote, ki jo je plesalcem in plesnim šolam nakopal spor med Urško in nacionalno plesno zvezo, ne bo izbrisal niti morebitni vpis v knjigo rekordov. Pri tem se tudi postavlja vprašanje, za koga se pri PZS pravzaprav borijo. Čeprav trdijo, da si mladi želijo vpisati v Guinnessovo knjigo rekordov, pa ta izjava stoji na trhlih tleh. Predstavnica maturantov je namreč povedala, da najpomembnejše v tem trenutku zanje ni, da se vpišejo med rekorderje, pač pa, da Urška in PZS do naslednjega leta, ko se bo skušal podreti nov rekord, rešita spor in nastopita enotno.

Različno tolmačenje Guinnessovih pravil

Mi Guinnessovega rekorda z vami, na tak način, da nas tožarite, ne bomo prijavljali. Ne razumem vašega dvoličnega obraza, zakaj bi potem še delal z vami? Boris Prokofjev, Plesna šola Urška

Organizator Maturantske parade 2007 Tomaž Ambrož je v torek dejal, da Guinnessovega rekorda ne bodo prijavili in napovedal, da se bodo za rekord znova trudili 16. maja prihodnje leto. Pri Urški so tudi dejali, da jim PZS ni poslala zadostnih podatkov pred začetkom četvorke 18. maja, kot to velevajo pravila Guinnessove knjige rekordov, zato tudi niso mogli upoštevati 'njihovih' mest.

PZS trdi, da je Urška podatke o številu maturantov prirejala v Ljubljani, Zagrebu in Sarajevu.
PZS trdi, da je Urška podatke o številu maturantov prirejala v Ljubljani, Zagrebu in Sarajevu. FOTO: POP TV

A Kocbek trdi, da Guinness sploh ne predvideva, da morajo organizatorji in koordinatorji pred dogodkom posredovati podatke o številu plesalcev. Pred samim plesom, pojasnjuje Kocbek, morajo sicer res natančno prešteti udeležence, nikjer pa ne piše, da morajo te podatke takoj posredovati naprej. "To, da nismo poslalil rezultatov, je zavajajoče in ni povezano s pravili, ki jih ima Guinness," je povedal Kocbek in dodal, so pri PZS podatke letos zbirali tako kot lani in predlani, ko so si zagotovili vpis v knjigo rekordov. Prav zato, pojasnjuje, je še vedno možen rekord, a le pod pogojem, da bo Urška posredovala pravilne številke plesalcev iz Ljubljane in še nekaterih krajev.

Prokofjev je PZS obtožil, da je dvolična, saj po eni strani želi rekord in zato tudi podaja roko sprave Urški, po drugi strani pa plesno šolo obtožuje ponarejanja podatkov.
Prokofjev je PZS obtožil, da je dvolična, saj po eni strani želi rekord in zato tudi podaja roko sprave Urški, po drugi strani pa plesno šolo obtožuje ponarejanja podatkov. FOTO: POP TV

Predstavnik Urške, Boris Prokofjev, pa je Kocbeka in PZS obtožil, da nenehno zavajajo javnost in lažejo od začetka do konca. Po njegovem si PZS prisvaja rekordni ples, čeprav ga je Urška prva organizirala, plesno zvezo pa pozneje samo povabila k sodelovanju. "Plesna zveza Slovenije ni delala sama na tem projektu, prav tako ga ni sama financirala," je dejal Prokofjev.

V vročo debato pa se je vmešal tudi organizator četvorke na Trgu bana Jelačića v Zagrebu, ki je Plesno zvezo Slovenije obtožil, da je skušala Plesni šoli Urška speljati soorganizacijo dogodka v Zagrebu, ko pa ji to ni uspelo, je tamkajšnje organizatorje obtožila, da so, podobno kot v Ljubljani, prikrojili število plesalcev.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravicnez@gmail.com
16. 05. 2008 08.18
Glede te prireditve smo vse bolj podobni ostalim Balkancem, ki se kregajo samo zato, da se kregajo, kaj je dobitek vsega, pa se potisne v ozadje ... kreteni.
Black123
14. 05. 2008 21.51
ha, res bi rad vidu da bi pisalo u knjigi rekordov: Slovenija - država z rekordnim številom ljudi, ki se kregajo ali dogodkov zaradi katerih se slovenci kregajo.
eBuddy
07. 06. 2007 13.22
se kregamo na svetovnem v fuzbalu, se kregamo za četvorko, se kregamo za guvernerja, se kregata oba predsednika....se kregamo zaradi stališča do hrvaške(v tem nam res ni para,)kdo pravi da nismo za knjigo rekordov...slovenija od kod lepote tvoje.....
Tedy1967
06. 06. 2007 22.56
Oboji se lahko v Ginesovo knjigo vpišete kot elitni prevaranti slovenskih in balkanskih maturantov leta 2007. To še najbolj odgovarja tako PZS, kot Urški, ker predstavljate sramoto v slovenskem kulturnem prostoru in vam je edini cilj denar.
g12345@email.si
06. 06. 2007 22.40
sramota. budale neumne. zaradi osebnih interesov bodo zašuštral celotno zadevo. namesto da bi čez toliko in toliko let padel še rim, dunaj, itd, bo vse skupaj propadlo. tipično slovensko. ni važno če mi krava crkne, samo da sosedu dve.
ziveti@email.si
06. 06. 2007 19.55
SRAM NAJ VAS BO,VSE! Že takrat sem pod komentar napisal, da je to ena velika kozlarija, sedaj pa to še dopolnjujem s tem, da je to ENA VELIKA SVINJARIJA!!