Gospodarstvo

Kako je s službo in plačo ob poplavah

Ljubljana, 20. 09. 2010 17.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V poplavah je velik del Slovenije ostal odrezan od sveta, ljudje še vedno rešujejo svoje premoženje, marsikdo pa ne more od doma in tako tudi v službo oziroma na delovno mesto. Vas lahko delodajalec zaradi (ne)opravičenih izostankov z dela odpusti?

Posnetki iz zraka - 3
Posnetki iz zraka - 3 FOTO: MORS

Zakon o delovnih razmerjih določa pravico do plačane odsotnosti z dela, ki traja najmanj en delovni dan, koristi se lahko v določenih primerih, kamor prav gotovo spadajo naravne nesreče.

Skupna odsotnost, ki gre v breme delodajalca, lahko v tekočem letu po zakonu traja največ sedem dni. Gre za plačano vrsto odsotnosti, kar pomeni, da ima delavec pravico do nadomestila plače za čas odsotnosti, in sicer, če ni drugače določeno, v višini njegove povprečne mesečne plače zadnjih treh mesecev.

Kaj pravijo zakonska določila? Ob izrednem dogodku delodajalec načeloma nima pravice, da bi zavrnil delavčevo zahtevo po plačani odsotnosti, a dobro je vedeti, kaj smemo, česa ne in kaj nam brezpogojno pripada. Preverite še, kako je z gasilci ter pripadniki civilne zaščite. Pomagajmo in pomagali vam bodo!

Poplave v Kostanjevici na Krki - 1
Poplave v Kostanjevici na Krki - 1 FOTO: Damjan Žibert
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

undertakerslo
22. 09. 2010 01.10
Uh kakšna solidarnost in razumevanje resničnih problemov. Če je uspešnost podjetja odvisna od par plačanih prostih dni zaposlenega, potem pa res ne vem kaj naj rečem. Kalkulacija prodajne cene bi naj zajemala fiksne stroške, približek variabilnih ter nekaj malega zraven za nepredvidljive situacije (osnove ekonomije?!). Kamor naravne katastrofe spadajo. Namreč, zaposleni si ni naravne nesreče sam ustvaril, zato da je lahko par dni prost dela, ampak je doživel hud finančen in psihičen šok, nekateri tudi zlom. Če je že kaj neumno, potem je prost plačan dan za poroko svoje sestre al pa tudi svojo konc koncev al pa za rojstvo otroka - sej je res, da je fletno, samo da pa bi moral dobiti plačan frai dan za to, pa se mi zdi nepotrebno. Potem bi lahko uvedli tudi plačan izredni dopust ko ima človek rojstni dan...V nesreči se pa človeka res ne tlači - temu se reče humanost in nima nč s socializmom.
mickica
21. 09. 2010 10.55
Tako pa nastane "začarani krog" - delavci ne pridejo v službo, ker jim prosti dnevi ob naravni nesreči pač pripadajo, delodajalec zaradi tega ne more nadaljevati z dejavnostjo, posledično ni prodaje, nakar ni plačila, seveda potem tudi ni denarja za plače in prispevke, delavci pristanejo na cesti in potem bi imeli čas ostati doma in odstranjevati posledice ujme, ampak takrat ničesar več nimajo in jim je itak vseeno... Nauk: Potrebno je videti tako pravice, kot dolžnosti!
Naya2029
21. 09. 2010 03.15
ZAKAJ NE OBJAVITE VSEH KOMENTARJEV IN MORAJO LJUDJE KLIKNIT NA PRIKAŽI VSE, DA POTEM PRIKAŽETE VSE. ZAKAJ NE ENOSTAVNO PRIKAŽETE VSE NA GLAVNI STRANI?!? KAJ ZAENA CENZURA JE TO!?!?
.eu.
20. 09. 2010 23.53
Zdaj bo pa kapitalizem še ob poplavah moril.te pač ni dan dva tri al pa en teden dokler se ne spuca pa počisti. kaj boš zdaj ti delodajalec pameten. To firma časti da rešiš dom kaj pa misliš.
Gavrane20
20. 09. 2010 22.06
lutar nehi ponavlat eno in isto kaj pa ti sanjas znizat poloznce za 20% ja seveda kako pa bos to naredu placat use delavce k so delal na projektu stozice tud pr temu ti ne mors nc narest ker je podjetje tisto ki odloca al bo placalo delavcem al pa ne !! tko da nehi se oglasat sam u predvolilnem casu z enimi cudnimi idejami !!
deus volt
20. 09. 2010 21.00
kvajepedersimispetkomentarbrisu .
tom74
20. 09. 2010 20.58
Lej napačno smo se razumeli, sam z veseljem pomagam in tudi sem že mnogokrat, in konstantno darujem in pomagam!!!!!!sigurno več kot mnogi tukaj. Mal sem opozoril na absurd zakona, ki ima pomankljivosti. In mnogokrat prevzame funkcijo države delodajalec,kot tudi pri bolniških staležih. Čeprav plačujemo najvišje dajatve za delo... Govorim o korektnih delodajalcih!!! Pa ni bilo tako slabo mišljeno kot je izpadlo, se opravičujem, ker smo se pač narobe razumeli. Je pa to samo moje mnenje, ki ga izražam, hvala.
elan5
20. 09. 2010 20.35
tom74-obstaja en SAMO KAJ ČE... pa kdaj ti potrebuješ pomoč npr.50 ljudi za eno noč ali dan. Pa tudi ti ljudje ne bodo šli v službo,ker bodo pač tebi pomagali. Pa še prej si na vrsti,kak si sploh misliš.
Bosta1
20. 09. 2010 20.26
A lahko izgubim delo ko že 6 mesecev ne prejemam plače ????. Zaposlen sem v Vegradu.
ziva35
20. 09. 2010 19.53
+1
Dobro je vedeti, kaj ti ob takem oz. podobnem dogodku pripada. Ta članek lahko marsikomu pride prav.
tom74
20. 09. 2010 19.33
-1
Lohk imaš proizvocdnjo mal zapacano z vodo, rešuješ samega sebe, potem pa še delavca, ki ne more na delo plačaš 100%, res dobro, tale država je res gnila, smo še v komunizmu, kaj ima delodajalec z naravno nesrečo, nič. Pri nas verjetno veliko, Nimam veliko proti vendar sta vedno dve plati medalje;)
Igor Hari 1
20. 09. 2010 19.06
Kokr obrneš ti vsak mesec kej odtrgajo...............
civitasstain@gmail.com
20. 09. 2010 19.03
Stanislav Lunar-Zdaj takega pasmetnjakoviča špilat, ko so že itak vsi, pa tudi politiki nasedeni in zaskrbljeni je pa res neumno. Raje povzdigni tvoj glas ob pravem času in morbit pred volitvami. Ali boš s svojimi idejami uspel, al pa tudi ne. Nevem. Vsak denar, ki se bo bilo pač kam dajal se mora tydi zaslužit. Eno vedi. Država ne zasluži niti enega ficka, ampak delovni ljudje.
violaMB
20. 09. 2010 18.09
In kam zdaj to tvoje bluzenje spada v to temo. Če bi tak gledali, še zdaj ne bi meli cest, železnic, ... in bi še vi vedno na kolih živeli.
Stane Lunar
20. 09. 2010 18.00
+2
V nedeljo, 29.8.2010 ob 10.00 h, pred stavbo Radia 1, podam roko ljubljanskemu županu G. Jankoviću. Glede na njegovo navzven kazano odkritost in posluh do soljudi, ga želim nekaj vprašati, on pa je pri tem nenehno obrnjen s hrtom proti meni. Župan si je na Žitnem mostu postavil svoj spomenik, ki smo ga seveda, poleg vseh drugih njegovih neplačanih obljub, drago plačali prebivalci Ljubljane. Zato sem ga želel vljudno vprašati, ali ne bi bilo bolj pametno, da bi se denar za takšne podvige župana raje porabil za pomoč na poplavljenih območjih, v Darfurju in Pakistanu, ali za socialno ogrožene družine. Povedal sem mu, da bi se s tako pomočjo strinjali tako prebivalci Ljubljane, kot tudi Evropska Unija. Odgovor našega, očitno ne preveč socialno usmerjenega župana je bil, da naj sam prodam vse svoje imetje in pošljem izkupiček komurkoli želim. Ne razumem dejstva, da se on očitno lahko vpleta v moje premoženje, jaz pa kot davkoplačevalec in prebivalec Ljubljane, ne smem imeti pripombe o tem, kam gre naš denar? Namen mojega vprašanja osebno njemu je bil, ker sem na Radio 1 po navodilih njihovega voditelja G. Romiha, poslal na njihovo elektronsko pošto kar nekaj vprašanj za G. župana, pa mi ni odgovoril na niti eno od njih. Očitno so bila ta vprašanja zanj pretežka, oziroma nanje ni imel kakega dobrega odgovora, da so jih popolnoma ignorirali. Poleg tega pa verjamem (glede na temo pogovora med G. županom in voditeljem na Radiu 1), da se je lažje pogovarjati o temah, ki se ne tičejo problemov v Ljubljani.