Slovenija

Kdo vse bi ta teden moral v zapor? In kdo bo dejansko tudi šel?

Ljubljana, 30. 09. 2014 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V zaporih bi se ta teden moralo zglasiti kar nekaj znanih slovenskih obsojencev. Med njimi Igor Bavčar, Boško Šrot in Ivan Črnkovič. Izteče se tudi enoletni odlog izvršitve zaporne kazni za bolnega Ivana Zidarja.

Hilda Tovšak je še v zaporu, Dušan Črnigoj je svojo kazen že odsedel, Ivan Zidar pa je bil do zdaj preveč bolan za zapor.
Hilda Tovšak je še v zaporu, Dušan Črnigoj je svojo kazen že odsedel, Ivan Zidar pa je bil do zdaj preveč bolan za zapor. FOTO: Miro Majcen

Ta teden bi bil lahko zelo pester za slovenske zapore, v katere naj bi prikorakalo kar nekaj znanih slovenskih zapornikov.

Začnimo z Ivanom Zidarjem, ki se mu jutri, 1. oktobra, izteče enoletni odlog izvršitve zaporne kazni. Tega je dobil zaradi slabega zdravstvenega stanja in če se mu zdravje ni izboljšalo, ga je mogoče tudi podaljšati.

Nekdanji prvi mož gradbenega podjetja SCT je bil v zadevi Čista lopata obsojen na leto in pol zapora.

Mateja Jazbec, predstavnica za odnose z javnostmi na Okrožnem sodišču v Ljubljani, je za 24ur.com pojasnila, da je ''sodišče glede Ivana Zidarja odredilo izvedenstvo medicinske stroke zaradi ugotavljanja, ali je omenjeni zaradi zatrjevanega zdravstvenega stanja sposoben prestajati kazen zapora''.

Zidarjev zagovornik Boštjan Podgoršek je novo prošnjo za odlog vložil 1. septembra in je že prejel sklep, da je sodišče odredilo komisijo za ugotavljanje zdravstvenega stanja. Odločitev pa seveda še ni znana, je dejal. ''Podal sem ogromno dokumentacije, da Zidar ni sposoben za prestajanje kazni, saj se mu je stanje le še poslabšalo. Pričakujem, da bo komisija odločila, da ni sposoben za v zapor,'' je za 24ur.com pojasnil Podgoršek in potrdil, da 1. oktobra Zidar zagotovo ne bo šel za zapahe.

Kaj pa Šrot in Bavčar?

Če sodišče do datuma, ko se mora obsojeni zglasiti v zaporu, ne odloči o njegovi prošnji za odlog, se začetek prestajanja kazni odloži do odločitve sodišča.

V zaporu bi se morala 3. oktobra zglasiti tudi nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot in nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, a sta oba vložila prošnjo za odlog prestajanja kazni. Prav tako tudi zahtevo za varstvo zakonitosti.

''Obsojeni Boško Šrot sklepa sodišča o odlogu prestajanja kazni zapora še ni prejel oziroma sodišče še nima izkazane vročitve, zato vam odločitve sodišča ne moremo sporočiti. Obsojenemu Igorju Bavčarju je sodišče prošnjo za odlog prestajanja kazni zapora zavrnilo, o pritožbi odloča Višje sodišče v Ljubljani,'' je za 24ur.com še pojasnila Mateja Jazbec.

Boško Šrot in Igor Bavčar bi se morala 3. oktobra zglasiti v zaporu.
Boško Šrot in Igor Bavčar bi se morala 3. oktobra zglasiti v zaporu. FOTO: 24ur.com
Na sodišču so še pojasnili, da mora obsojenec na prostosti oddati ponovno vlogo za odlog izvršitve kazni zapora (najkasneje zadnji dan pred rokom nastopa kazni). Na podlagi pridobljene dokumentacije sodišče ponovno odloča o odlogu.

Okrožno sodišče v Ljubljani je Bavčarja lani obsodilo za kaznivi dejanji napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja v zadevi Istrabenz. Šrot pa je bil za kaznivo dejanja zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti obsojen na pet let in 10 mesecev zaporne kazni.

Iz zdravstvenih razlogov je sodišče za tri mesece že odložilo prestajanje triletne zaporne kazni nekdanjemu Istrabenzovemu svetovalcu za finance Kristjanu Sušinskemu. Prošnjo za odlog je vložil tudi njegov brat Nastja Sušinski, nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga, ki je bil v zadevi Istrabenz obsojen na tri leta in devet mesecev zapora.

Sodišče je obsojenemu Nastji Sušinskemu prošnjo za odlog za prestajanje kazni zapora zavrnilo, o pritožbi odloča Višje sodišče v Ljubljani, je pojasnila tiskovna predstavnica na Okrožnem sodišču v Ljubljani. Oba bi se sicer prvotno morala v zaporu zglasiti 18. septembra.

Janši in Krkoviču se bo pridružil še Črnkovič

Kmalu naj bi se Janezu Janši in Tonetu Krkoviču v zaporu pridružil tudi Ivan Črnkovič.
Kmalu naj bi se Janezu Janši in Tonetu Krkoviču v zaporu pridružil tudi Ivan Črnkovič. FOTO: Miro Majcen

Iztekel pa se bo tudi odlog prestajanja kazni za lastnika Rotisa Ivana Črnkoviča, ki je bil obsojen v zadevi Patria. Na Dobu se mora zglasiti 4. oktobra. Obsojen je bil na leto in deset mesecev zapora. Na Dobu ga bosta pričakala prvak SDS Janez Janša in brigadir Tone Krkovič, ki že prestajata dosojeno kazen. Krkovič je bil obsojen na leto in deset mesecev, Janša pa na dve leti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (183)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proletarec1
02. 10. 2014 09.14
+2
VSE TE, KI SO POKRADLI DRŽAVO, JE TREBA NEMUDOMA STRPATI V ZAPOR. POBRATI PA JIM JE TREBA TUDI PREMOŽENJE, ČE JE MOŽNO DO TISTEGA ZNESKA VREDNOSTI,KI JE BILO POKRADENO.LE TAKO BO DRŽAVA LAHKO NORMALNO ZAČELA FUNKCIONIRATI.
Drejc MB
30. 09. 2014 20.05
+8
Denarja in premoženja pa jim ni nihče pobral............ vse se da če se hoče ampak v Sloveniji je lažje dvigniti davke tistim, ki delajo za Slovenijo, kot pa pobrat tistim ki so okradli Slovenijo.............. ni fiktivnih plomb, ni prepisa premoženja, ni selitve denarja v davčne oaze,...... ali plačaš ali pa bomo poskrbeli da do smrti ne boš mogel uživati nakradenega.......
Raspunin777
30. 09. 2014 17.42
+3
Edini po krivem oblaten je naš gradbinec Ivan. Vse skupaj mu je podtaknila Hilda in JJ. Kako more biti prevarant če je pa delal 24 ur na dan 7 dni v tednu ? Njegov prijatelj Milan bo gotovo zastavil svoj vpliv in ime da reši Ivana iz godlje kamor ga je pahnila SDS O jeeeeh JUHUHIUU
sinhron
30. 09. 2014 17.28
+8
Vse je treba spokat v zapor da bo mir v Sloveniji in se bo lahko nemoteno razvijala v normalno državo brez ljudi , ki so pokradli državo , uničili gospodarstvo , moralno in etično spravili domovino na najnižjo raven in mediji jih pa še podpirajo !
24uric
30. 09. 2014 17.23
+4
doza pijancev na sliki
artus
30. 09. 2014 17.20
+7
A kdo ve, ce bi mogoce del kazni proti placilu odsluzil nakdo drug? Mi manjka kaksno leto miru pa kaksen milijon.
artus
30. 09. 2014 17.22
+5
Pa Zidar se mi stvarno smili. A je zbolel zaradi denarja?
artus
30. 09. 2014 17.24
+4
Pa sami postenjaki, nase sodstvo pa po neodvisnosti tolk nizko tam nekje.
Blaška
30. 09. 2014 17.16
+5
bo potrebno na kolenih prositi, da bodo odšli na "zaslužen oddih" ? : )))
razocarani
30. 09. 2014 17.15
+10
ali so to kake kazni za tako velike zlocine nad narodom.. vcasih se ve kake kazni so taki dobili ..to kar so dosodili zidarju za unicenje 3000 delovnih mest in toliko druzin ,za to ne obstaja pri nas dovolj huda kazen ..koliko firm je unicil bavcar ..koliko delovnih mest ..in kazen ,,nagrada ..kdaj bodo tile zlocinci obsojeni za svoje zlocine ?????????????? ali bo morala res ulica to urediti ..kako se nam vsi posmehujejo tako sodisca kot tile zlocinci ..
Blaška
30. 09. 2014 17.18
+5
to vse je pri nas sprejemljivo, za tiste ki pišejo in sprejemajo zakone : )) briga njih narod, ne ganejo jih žalostne zgodbe tisočerih, ki so izgubili vse zaradi takšnih kalibrov a la Zidar in ostala kisla smetana : )))
Metulj?ica1304
30. 09. 2014 17.09
+8
Zdaj so kar naenkrat vsi bolni. Itak, okuženi z denarjem. Takoj v zapor z njimi, bodo brž ozdraveli.
cleener
30. 09. 2014 17.04
+10
Same "prave" face.Grobarji Slovenije. Povrh pa še arogantni, nič krivi in podobna bruhancija. Še vedno upam , da bodo odgovarjali za lopovščine ktere so delali.
razocarani
30. 09. 2014 17.18
+8
na teh sodiscih nikoli ..bo pa slej ko prej to koncala ulica ..samo prisluhni kako vre med narodom ..res teh 23 let je bilo prevec ..in verjemite mi pocilo bo ..prisluhnite samo svojim zatajevanim mislim.. vsi prizadeti drzavljani smo na istem ..samo iskrica in bummmmmmmmmmm
scernig
30. 09. 2014 16.54
+4
Tale zidar jih dobro vleče
24uric
30. 09. 2014 17.14
+4
razocarani
30. 09. 2014 16.42
+10
kako me zalosti da drzava ne deluje ..ali bo morala ulica urediti te lumparije ..prav silijo nas da ponorimo in si vzamemo zadoscenje ..no vsaj tega nam nihce ne more vzeti ..da se taki zlocinci sprehajajo po dezeli je res prevec ..to kar so tile zakrivili je ze genocid ..kolikim prebivalcem dezele so unicili prihodnost pa otrokom teh tudi ..koliko firm so izropali in unicili zaradi brezmejnega pohlepa in pokvarjenosti .sodisca pa se vedno nic ..pa kaki dokazi neki ..a ni dovolj velik dokaz da je vse gospodarstvo v razsulu ,nic ne deluje razen zlocinske zdruzbe ,, sramota za vse nas ,,bavcar je dobesedno unicil obalo .niti cumami ne bi bil tako ucinkovit ..
rezervni
30. 09. 2014 16.32
+0
ko tkole preletiš komantarje dojameš, da je več ko pol slovencev glupih ko toča
cleener
30. 09. 2014 17.06
+1
GledamVasInBruham
30. 09. 2014 16.30
+2
Vsi si oni bolani. V glavah !!!
razocarani
30. 09. 2014 16.45
+7
niso bolni ne so pa neizmerno pokvarjeni ,,kar cedi se pokvarjenost za njimi .. in to naj bi bili cloveski osebki .. smilijo se mi starsi bavcarjevi da se jim je sin tako spridil ..cudi pa me da ga oce ni ustavil .ali se je tudi on spridil ??????????????
24uric
30. 09. 2014 16.19
+2
tukaj se kaze korupcija v sodstvu
razocarani
30. 09. 2014 16.49
+5
in nesposobnost ,predvsem pa strah ..tile imajo se vedno neizmerno moc ,,tako v politiki kot denarju ..in tega se ubozci na sodiscih dobro zavedajo .. zidar proizvod juge ki je svoje lumparije dodelal do maximuma ,pa junak bavcat bivsi policaj se je tudi imel kje nauciti lumparij ..cuvaj se nekdanjih policajev ki so ponoreli ,matoz, gorenak,, kangler in se in se bivsik policajev ..
spoštovanje
30. 09. 2014 15.54
+18
kaj pa janković, golobič, direktor HSE-ja košorok, bratuškova, vsi poslanci zares-a in sds-a tudi bivši, župani, svetniki, strankarski liderji, menadžerji..., skratka vsi, ki so dokazano ogoljufali nas davkoplačevalce in namerno izčrpavali podjetja ter ljudi pošiljali na cesto ....
razocarani
30. 09. 2014 16.52
+6
ja res ta dezela je neizmerno bogata z barabami ,lumpi,prevaranti ..zlocinci ..kamor se obrnes povsot sama lumparija ..v glavnem med takoimenovano elito ,,torej dezelo so nam zlocinci ukradli ..in gorje narodu z tako politiko ki vse to pozegna ..no tudi med politiki je vecina pokvarjencev ,in to nekateri se vedno volijo ...kaj smo torej volilci ??????????????
an?ka30
30. 09. 2014 15.42
+1
Pa vsi! Kako novinarji lahko sploh to pišete ej....
windmaster
30. 09. 2014 15.40
+3
Zidarjev tast je bil narodni heroj oziroma navaden vojni zločinec, Ivan Matija Maček in Zidar nikoli ne bo šel v zapor. O njem se Malseša ne upa rečt da ga je treba zj.......
blablablainbla
30. 09. 2014 15.19
+32
Kakšne pa so to kazni. Uničl so firme, nabral so se denarja, ljudjem so vse pokradl in jih pokopal. Zaradi njih so ljudje delal samomore. In potem dobijo 2 leti do 3 leta zaporne kazni, ko pa pridejo vn jih pa spet čakajo milioni na računih. Kakšna je to kazen, bolš da jim sploh ne dajo nič. Naj jim vzamejo vse miljione, bajte, avte in naj jim ostane samo to kar majo na seb. Na ulice jih vržte, pa zard mene če jim ne daste enga dneva da preživijo v zaporu. To je kazen, ne pa 2 leti zapora z sedm mestno cifro na računu
an?ka30
30. 09. 2014 15.42
+5
Terezinka
30. 09. 2014 15.15
+5
Mislim, da bo sedaj, če vse te zaprejo zmeda podpornikov in zagovornikov vseh zaprtih prevelika.
windmaster
30. 09. 2014 15.39
+4
Bodo moral na Pop tv narest posebno odajo, da jim razložijo ko je dober zapornik in po komu pljuvat.....