Slovenija

To, da je SDS vrnila denar in prekinila pogodbo, ne ustavlja preiskav

Ljubljana, 12. 01. 2018 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š.K./STA/A.I.
Komentarji
1652

Posojilno pogodbo, ki jo je z bosansko državljanko sklenila stranka SDS, bi lahko pod drobnogled vzel tudi urad za preprečevanje pranja denarja. Ni pa znano, ali bo urad dejansko preučil sporni kredit. SDS, ki je že odpovedal pogodbo in vrnil nakazan denar, pa že zbira donacije.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: SDS je vrnila denar, a na katero banko ni znano
    02:47
    Iz 24UR: SDS je vrnila denar, a na katero banko ni znano
  • Iz 24UR: Odkod Dijani Đuđić toliko denarja?
    02:30
    Iz 24UR: Odkod Dijani Đuđić toliko denarja?
  • Iz 24UR ZVEČER: Treba je slediti toku denarja
    03:30
    Iz 24UR ZVEČER: Treba je slediti toku denarja

Posojilno pogodbo, ki jo je z bosansko državljanko sklenila stranka SDS, bi lahko pod drobnogled vzel tudi urad za preprečevanje pranja denarja, pa čeprav je stranka medtem pogodbo prekinila in posojilo vrnila. Tako gre sklepati iz pooblastil, ki jih uradu daje zakon o preprečevanju pranja denarja.

Stranka SDS je po neuradnih informacijah denar nakazala na eno od bank v Sloveniji- ni ne NLB ne Nova KBM - s katero je sicer že v stiku urad za preprečevanje pranja denarja.

Ali bo urad tudi dejansko šel v analizo omenjenega posla, na ministrstvu za finance niso povedali. So pa pojasnili, da "morebitne spremembe civilnopravnih razmerij med osebami, ki bi jih v okviru analize posredovanih podatkov in informacij obravnaval urad, ne vplivajo na obstoj pravne podlage za izvajanje te analize". Ali drugače: dejstvo, da je SDS izposojeni denar vrnil, ne bo vplivalo na njihove morebitne postopke.

Navedli so tudi pristojnosti, ki jih uradu daje zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma. Tako lahko urad med drugim analizira podatke, informacije in dokumentacijo o sumljivih transakcijah, osebah, premoženju ali sredstvih, za katere presodi, da vsebujejo razloge za sum pranja denarja ali financiranja terorizma.

Če urad presodi, da so podani razlogi za sum storitve kaznivega dejanja pranja denarja, pa o tem obvesti tudi druge pristojne organe.

Druge organe lahko urad obvesti tudi, ko pri svojem delu zazna razloge za sum, da so bila storjena kazniva dejanja, ki se preganjajo po uradni dolžnosti in za katera je predpisana kazen zapora, so še pojasnili na ministrstvu.

Posojila Đuđićeve odpirajo veliko dvomov o izvoru dejanja. Bo zadeve poleg Računskega sodišča preučil tudi urad za preprečevanje pranja denarja?
Posojila Đuđićeve odpirajo veliko dvomov o izvoru dejanja. Bo zadeve poleg Računskega sodišča preučil tudi urad za preprečevanje pranja denarja? FOTO: POP TV

Se bo s posojilom ukvarjala tudi parlamentarna komisija?

Mediji so poročali, da bi se s posojilom lahko ukvarjala tudi parlamentarna preiskovalna komisija, ki preiskuje pranje denarja v NLB in NKBM in jo vodi Jani Möderndorfer (SMC). Da bi njegova preiskovalna komisija lahko natančneje preučila tudi posojilo Dijane Đuđić, je na torkovi izredni seji DZ med vrsticami namigoval prav Möderndorfer sam. Đuđićeva je namreč imela pred meseci odprte račune v NKBM, pa jih je nato banka ukinila, domnevno zaradi težav pri pojasnjevanju izvora denarja, ki ga je imela na računih. V SMC so danes dejali, da Möderndorfer zadeve za zdaj ne bo komentiral.

SDS del kredita že vrnil, pogodbo pa prekinil

Stranka SDS je namreč sklenila posojilno pogodbo v višini 450.000 evrov z Dijano Đuđić iz Prijedorja v davčno ugodni Republiki Srbski v BiH. V četrtek so iz stranke prek Twitterjevega profila sicer sporočili, da so počrpani del kredita z obrestmi že vrnili in prekinili kreditno pogodbo.

Kot so pojasnili, so se za vrnitev odločili glede na razlago 22. člena zakona o političnih strankah, ki jo je podal predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. Zakonodaja namreč določa, da lahko politična stranka pridobi posojilo od fizične osebe največ v višini desetkratnika povprečne bruto mesečne plače letno. Po mnenju predsednika SDS Janeza Janše se je sicer izkazalo, da so interpretacije te zakonske omejitve različne. Kot je javno pojasnil, so sami znesek razbili v tri dele v treh letih ravno zato, da ne bi presegli zakonske omejitve.

Z zahvalo vsem, ki so jih podprli med medijskim linčem zaradi najema posojila, je SDS napovedala zbiranje donacij, ki jim bodo omogočale uspešne priprave na državnozborske in lokalne volitve.

Računsko sodišče je že napovedalo predrevizijski postopek, tudi policija pa bo obstoječe informacije preverila v smislu obstoja morebitnih razlogov za sum kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti, so še sporočili z Generalne policijske uprave.

Kakšna je povezava med Janšo, Snežičem in Đuđićevo? In kako bo, če sploh, odgovarjal notar Sikošek?

Od kod 32-letnici toliko denarja? Bosanska pravnica, ki se ukvarja z davčnim svetovanjem, je namreč denar, poleg stranke SDS, lani posodila še dvema drugima osebama, in sicer v višini skoraj 1,2 milijona evrov. Vse posojilne pogodbe je overil notar Jože Sikošek. Pravosodno ministrstvo je zato Notarsko zbornico pozvalo, da se mora opredeliti do ravnanja slednjega. V najkrajšem  času ga mora seznaniti s stališčem v zvezi z zadevo in z morebitnim ukrepanjem po delu zakona o notariatu, ki se nanaša na disciplinski postopek. 

Sporna posojila in povezave med Snežićem in Đuđićevo naj bi preverjali tudi bosanski organi pregona.

Jože Sikošek je danes sporočil, da konkretnega posla ne more komentirati, prav tako ne odnosa s strankami. Zagotovil pa je, da je ravnal zakonito in povsem v skladu z dolžnostmi notarja. 

Njegove trditve bo preverila tudi notarska zbornica. Sikošek v preteklosti sicer ni vedno ravnal, tako kot bi moral. Sonja Kralj, predsednica notarske zbornice, je povedala: "V dveh disciplinskih postopkih je bil spoznan za odgovornega očitanih kršitev in bil kaznovan z denarno kaznijo." Vendar je Sikošek nadaljeval s svojim delom, čeprav se je znašel tudi v policijskih preiskavah, med drugim zaradi overitve lažne vsebine. 

Iz katerega računa je Đuđićeva nakazala denar stranki SDS, ni znano. Dvema posojilojemalcema ga je nakazala iz računa, ki ga je imela odprtega pri banki NKBM, s tem pa je povezan tudi račun pri NLB. Na račun podjetja Hema Tel v lasti bosanskega državljana Radomirja Šučurja pri NLB je bilo nakazanih 10 milijonov evrov iz Nemčije, z njega pa je 1.100.000 evrov romalo na račun Đuđićeve v NKBM.

NLB se je odzval in vpletene pozval, naj razkrijejo izvor denarja. Ker tega niso storili, je NLB račun zaprl, enako tudi NKBM. S tem je seznanjen tudi Urad za preprečevanje pranja denarja, so še neuradno izvedeli novinarji oddaje 24UR. 

Da gre za sumljive posle, priča tudi dejstvo, da naj bi bila Đuđićeva in doktor davčnih utaj Rok Snežič, ki je bil leta 2013 obsojen zaradi davčne utaje, pranja denarja in goljufije na tri leta zapora, znanca.

O tem obstaja kar nekaj dokazov. Janez Janša, ki je podpisan kot odgovorna oseba pri najemu posojila za SDS, sicer trdi, da ga do Đuđićeve ni pripeljal Snežič, s katerim se poznata, saj sta bila sočasno v zaporu na Dobu, a so tudi te trditve vprašljive, saj obstajajo dokazi, da sta se nekaj dni pred podpisom kredita Snežič in Janša sešla v Mariboru.

Snežič in Janša pa sta povezana tudi prek Snežičeve žene Klavdije, ki je ena od lastnic medija Nova24TV.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1652)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brank1
13. 04. 2018 07.10
+1
Vsak pet letni otrok ve od kot ta denar. Da pa sedaj mafijci tožijo državo, to pa že gre pre daleč.
Roterdam
14. 01. 2018 12.15
+2
Naj Jani Möderndorfer, zvani Žegen, prevzame zadevo in o rezultatih poroča Cviklu
johanca123
14. 01. 2018 11.44
-1
meli smo predsednika vrhovnega sodišča, ki se je navduševal nad streljanjem prebežnikov čez mejo, generalnega tožilca, ki je preganjal duhovnika za postavitev križa, zdaj imamo vodjo policije, ki je pijan zakrivil prometno nesrečo s smrtnim izidom. Slovenia, how low can you g
wolfterier
14. 01. 2018 16.06
-2
Tako dolgo preiskujte,da boste našli Jankovićevih 16 milijonov.Pa kdo je podpisal ta nalog,bi bilo zanimivo izvedeti.
brank1
13. 04. 2018 07.07
+3
Ja po mojem je sigurno Jankovič posodil Janši
Teofil
13. 01. 2018 21.55
+0
Srečno vam novo leto ,Dijana,Ivan in Rok
felix58
13. 01. 2018 21.38
+6
sekti prepovedat na parlamentarne volitve
felix58
13. 01. 2018 21.42
+3
sicer pa naj bo bolečina prav boleča, naj se grejo, naj dobijo, vlade paq ne bodo mogli sestavit....spet bo kraja volitev in hlipanje
matija888
13. 01. 2018 21.36
-1
Volitve se bližajo...
krtofl
14. 01. 2018 09.04
+0
Apostol1
13. 01. 2018 21.30
+5
Res človek pogreša nekdanjo skupno državo Jugoslavijo , takratno sodstvo bi poslalo na letovanje celo SDS z J.J: na čelu na otok v Jadranskem morju ,pa niti tako daleč ni ta otok od Slovenije bi bilo to res hitro urejeno.
matija888
13. 01. 2018 21.36
+1
Predvsem bi celotno sodstvo sodilo na ta otok. a je premajhen za vse.
krtofl
14. 01. 2018 09.03
+0
matija....pridruži se jj in kompaniji in ne smeti tu...
johanca123
14. 01. 2018 11.20
+0
nič se bat - tisto sodstvo je tud kakega naključneža poslalo tja, da so se imeli politični zaporniki nad ćčem izživljati. Vse ej blo fajn, dokler ne bi bil ti na vrsti
sinhron
13. 01. 2018 20.29
+8
Sedaj se končno postavlja vprašanje ali bodo odgovorne institucije sledile toku denarja in raziskale izvor denarja ali pa bodo zopet vse kar se tiče Janše in SDS-a pometli pod preprogo v imenu države ?????
Levcekk
13. 01. 2018 19.43
+6
Smo pa res mafijska drzava to ma pa JJ prav samo sebe je pozabil omenit in policija preiskuje,zalezuje,terorizira tiste,ki svinjarije razkrivajo in na glas o njih govorijo pa naj bo to v Bosni ali v Slo. in tudi drugje v bivsi jugi.To dela drzava in ne za malega postenega cloveka,narobe svet!
krtofl
13. 01. 2018 18.55
+6
francozi so proti hotelskim lopovom že vložili obtožnice......tu se pa že od 91 praskajo po jajcih namesto stisnit klopotca za goltanc...
Bojan-F
13. 01. 2018 18.35
+7
Zanimiva, evidentna in moja 100% dokazljiva domneva ... nekaterih nadebudnih gurujev komuniciranja novega sklica, ki so se javljali od bozica do sv. treh kraljev, ni vec ... le zakaj? A zamaski nimajo take menjalne vrednosti, kot so obljubljali teoretiki makroekonomske misli WD40?
Bojan-F
13. 01. 2018 18.39
+8
Guruji komuniciranja ... kar vas je se ostalo ... za sedaj v zadevi NLB-Iran ni niti utemeljenega suma na zlodelo ... posel je bl med britanskim drzavljanom in NLB ... prilivi so bili iz evropskih bank ... odlivi so bili v evropske in ameriske banke ... zadnje niso sploh imele nobenih reklamacij na morebitne nepopolno izpisane transkacije ... provizije so bile placane banki po pravilniku ... se kaj? ... ni pa tako niti podobno bilo v novogoriski NKBM.
frako
13. 01. 2018 18.22
+7
Upam da bo davčna pregledala te donacije ko zdej zbirajo 450 000 EUR, me zanima kolk jih bo nakazal 999 EUR da ni treba daučni prjaut nakazila. MAm občutek da jih bo okol 450.
Roterdam
13. 01. 2018 15.48
-4
Janija Möderdorfera so včasih sošolci klicali Žegen. Ta vzdevek se je obdržal tudi do faxa, katerega ni uspel dokončati ‘po redni poti’
Brakedirt
13. 01. 2018 15.51
+10
jovan jansa je pa koncal po redni poti v zaporu
direstraits
13. 01. 2018 15.59
-6
jani je zafural Olimpijo ,zafural svojo lastno stranko ,se prlepil v drugo pa potem v tretjo, VISOKOMORALNO. Tu se gre za profit in kariero,če bo pa še dolgo v parlamentu ,priporočam da se mu nabavi kletka, da se malo umiri in neha trosit bacile naokrog
direstraits
13. 01. 2018 16.03
-10
Brakedirt Ko bodo tvojirdečkoti kaviarski šli v zapor,jih ne bo več ven Ampak se ne boj, ni toilko prostora ,pa če jih samo 5% pozaprejo . Vem da je to v Slovenij znanstvena fantastika
Brakedirt
13. 01. 2018 16.05
+6
sem ti ze povedal da pri nas nimamo rdeckotov,kaviarcev, te imate samo v sloveniji. a si bos tokrat zapomnil?
direstraits
13. 01. 2018 16.08
-8
Po napisanem in tvoji logiki, vem že dolgo, da si Severnokorejec.
Brakedirt
13. 01. 2018 16.09
+5
prašek
13. 01. 2018 16.19
+6
Brake ....... Lep pozdrav ! Za @dire moraš počasi pisat, ker ne zna hitro brati !
Brakedirt
13. 01. 2018 16.21
+7
pozdravljen prasek, ne vem od kje jim ideja da sem med rdecimi
prašek
13. 01. 2018 16.23
+8
sinhron
13. 01. 2018 16.39
+9
Roterdam , Janšo pa so klicali slaščičar , ker je nosil bele hlače !
Paskakvali
13. 01. 2018 15.31
+3
......dire straits je očitno iz nekega paralelnega univerzuma in mu dejstva iz našega niso čisto jasna.....
Brakedirt
13. 01. 2018 15.32
+2
taki z nedokoncano os tezko razumejo nek stvari
Paskakvali
13. 01. 2018 15.33
+4
......samo za info.......SDS ima trenutni domet max12% po najbolj ugodnem scenariju..........z obzirom na dogajanja v zadnjih dneh verjetno še manj.......
direstraits
13. 01. 2018 15.38
-4
O ti že prihaja, koliko pa Tvoji, lepilci dodatkov?
direstraits
13. 01. 2018 15.39
-2
Sklepaš, po svojih ta starih, ja saj se ti orng pozna...
Brakedirt
13. 01. 2018 15.44
+3
kje imas pa ostale placance, imajo prosto glede da nimate denarja?
VSEZNALECno1
13. 01. 2018 15.05
-3
A levičarji dobijo nepovratne kredite..........
Paskakvali
13. 01. 2018 15.13
+7
.......samo tisti ki poslujejo v skladu z lokalnimi običaji in navadami.......ponavadi na neznanem mestu kraju in času a od znanega dobavitelja..........
krtofl
13. 01. 2018 15.14
+5
direstraits
13. 01. 2018 15.21
-5
O visokomoralni rdeči krompirček, boš po volitvah, še hotel biti ta rdeči?
Paskakvali
13. 01. 2018 15.22
+7
Lej ga sanjača.........še kar misli da bo SDS zmagala....hehehe......
direstraits
13. 01. 2018 15.24
-4
Je že, vprašanje samo koliko % So ta levi sposobni le za svoje žepe filat, pa še ostalim nekaj, da so tiho.
Brakedirt
13. 01. 2018 15.26
+7
je ze zmagala je rekel. zakaj ste pa potem v senci?
direstraits
13. 01. 2018 15.27
-6
Za levake v Sloveniji, ni potrebe p krditih, imajo dovolj bankomatov v NLB, zato jim ne diši prodaja.
Paskakvali
13. 01. 2018 15.27
+6
Paskakvali
13. 01. 2018 15.28
+5
Drugače kot v senci pač ne znajo in ne morejo.......
wolfterier
13. 01. 2018 16.36
-5
Lewaki,pojma nimate.Janez bo kandidiral za župana Lublane,pa teren pripravlja,de.
Brakedirt
13. 01. 2018 16.49
+8
jovan jansha bi moral odstopiti ker je gospodarska rast presegla 2%
brabusednet
13. 01. 2018 14.36
-6
Verjetno se bo z Iranskim opranim denarje financirala kampanija SMC to bo pa ziher vojna tajna,kot tista žiletna žica na meji.
Brakedirt
13. 01. 2018 14.38
+6
cisto vsakic ko vas ulovijo pri lopoviji zacnete s prstom kazati na druge,kot majhni otroci. podpora vam je padla pa ce kazete ali ne,samo to vam placancem ne sme iti v glavo.
direstraits
13. 01. 2018 14.41
-8
A vi kaviarci nedotakljivi, bi sebe lovili, ta je pa kruta. Bi bilo v Sloveniji prelepo.
direstraits
13. 01. 2018 14.42
-4
Pa vaših rdečih lopovov, Ja že toliko da.....ste kot PERONOSPORA.
Brakedirt
13. 01. 2018 14.45
+4
pri nas nimamo rdecih,pri nas nimamo kaviarcev, to imate samo v sloveniji.
direstraits
13. 01. 2018 15.03
-4
Daj ti pametni,odgovori mi. Greš v Big bang, pa ti je všeč Lg tv pa ti je cena ugodna, pa bi ga kupil. Potem, pa ti trgovec pove, da Kitajc, ki ga sestavlja, dela 12 urni delavnik, za plačilo dobi mesečno 30€ in da poleg njega, izkoriščajo tudi njegovo družino. In na podlagi tega, ti odkloniš nakup tv. Pa greš potem v drugo trgovino, ga 50% preplačaš, samo da nič več ne sprašuješ. Prosim za tvoj pošteni odgovor, gospod VISOKOMORALNI
direstraits
13. 01. 2018 15.07
-2
Ma iz tega dnarja, si še bodo v sdh, pa bluzerski profesorji, ki imajo po tri službe MED svojim rednim delovnikom ,porihtal zvišal plače, si prilepili miljon dodatkov, Cerarju, pa nebo več treba kreditov jemat v Hrvaškem podzemlju.
Paskakvali
13. 01. 2018 15.11
+3
Dire......menda je napovedana beatifikacija Janeza Brezmadežnega?
Paskakvali
13. 01. 2018 15.11
+4
Baje bo postal zavetnik švercerjev in prevarantov?
direstraits
13. 01. 2018 15.15
-5
Bradki, tebi se že vidi, da si iz neuvrščenih ,nekje pod ekvatorjem.
direstraits
13. 01. 2018 15.19
-4
Ja pri vas pa res nimaš koga beatificirat, takoj, ko si nagrabite, se zamenjate z novimi strankami, obrazi, imeni, potrebami, dialekti, kratkimi krili, No nekateri, pa nadaljujejo z plenjenjem potem preko davčnih oaz. Ljudje vse vidijo.
Brakedirt
13. 01. 2018 15.19
+6
sds gre do odvisnika na cesti in kupi novo sportno kolo vredno 2000€ za 20€ in jim na pamet ne pade da je mogoce ukradeno.....
Paskakvali
13. 01. 2018 15.23
+6
......to je za njih gospodaren nakup.......
direstraits
13. 01. 2018 15.34
-3
A ja, pridigaš o poštenju in morali, kot vaš posiljevalec. Sem te nekaj dugega vprašal. Če ne moreš pošteno odgovorit, ne piši nekaj brrzveznega. Kje si bil, ko so človeku zaradi nepla-ane položnice, hišo zarubili. VISOKOMORALNI POŠTENJAKI
Brakedirt
13. 01. 2018 15.39
+3
o gospod nadposteni ki zagovarja krsenje zakona
direstraits
13. 01. 2018 15.41
-4
bradk, a si pizabil na kršilca Ustave. Malo manj alkohola, škodi možganom.
Brakedirt
13. 01. 2018 15.43
+5
zakaj spet kazes na druge? so te tako naucili pri lopovih?
sinhron
13. 01. 2018 13.47
+3
Sedaj se končno postavlja vprašanje ali bodo odgovorne institucije sledile toku denarja in raziskale izvor denarja ali pa bodo zopet vse kar se tiče Janše in SDS-a pometli pod preprogo v imenu države !
godzila
13. 01. 2018 12.36
+6
Janezek ko boš enkrat v arestu bodo pri tebi doma na balkonu pri Urški še vedno gate visele samo ne več tvoje ,pride drugi rajfenkenar dimnik pucat tako ,da nič skrbet olje bo redno menjano,,,,,,,,,,,,,
direstraits
13. 01. 2018 15.12
-2
direstraits
13. 01. 2018 15.13
-2
Je pa tvoja res na niskem, da gre z vsakim. hahaha
kolbek460
13. 01. 2018 17.08
+2
godzila
13. 01. 2018 12.33
+5
Janez J, in njegova -SDS-barabe brez primere v tej Sloveniji ,sedaj ko so vrnili denar pa mislijo ,da je s tem zgodba zaključena,Janez zadnji čas je, da te spokajo na Dob k svojemu prijatelju medotu Igorju ,pa še kakšnega s tabo s tvoje -SDS-lopovi brez primere ta -SDS- glavni kriminalec pa Janezek J,,,
sinhron
13. 01. 2018 13.44
+3
Kam , na čigav račun in komu so vrnili denar je sedaj vprašanje ? So ga nakazali na Madžasko banko , kjer ima med drugimi odprt račun Đuđičeva ali svoj SDS- ov račun !
M_teorija
13. 01. 2018 12.21
+8
Baje naj bi bli ostanki prešnega sistema, prejšnje države krivi za gonjo proti Jovanu Ivanu Tomažu Majerju Janši!? Al je ni države, ga ni političnega sistema v katerem ne bi delal štalo. Grešne rabote so mu v genih!?