Slovenija

Kemis: Vzorci trave ocenjeni kot skladni in varni, prepoved paše in krmljenja pa ne velja več

Vrhnika, 26. 06. 2017 18.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vsi trije vzorci trave, ki so bili odvzeti znotraj 730-metrskega pasu okoli podjetja Kemis, so bili ocenjeni kot skladni in varni. Ukrep prepovedi paše in krmljenja živali z novo zraslo travo znotraj tega pasu tako ne velja več. V skladu z novo pridobljenimi rezultati analiz, se prebivalcem Vrhnike pri opravilih na vrtu in gibanju na prostem tako svetuje le še običajna higienska priporočila.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je prejela rezultate analize treh vzorcev trave, odvzetih na treh primernih lokacijah, ki so v neposredni bližini podjetja Kemis - znotraj 730-metrskega vplivnega pasu, kjer je bila prva košnja trave že izvedena in je bila trava že primerna za drugo košnjo.

Vsi trije vzorci trave, ki so bili odvzeti znotraj 730-metrskega pasu okoli podjetja Kemis, so bili ocenjeni kot skladni in varni.
Vsi trije vzorci trave, ki so bili odvzeti znotraj 730-metrskega pasu okoli podjetja Kemis, so bili ocenjeni kot skladni in varni. FOTO: POP TV

Vsi trije vzorci so bili ocenjeni kot skladni in varni. To pomeni, da ukrep prepovedi paše in krmljenja živali za novo zraslo travo znotraj vplivnega pasu 730 metrov ne velja več, je sporočila Medresorska delovna skupina za usklajevanje aktivnosti, povezanih s posledicami požara v podjetju Kemis.

Neprimerna še vedno trava prve košnje znotraj kroga 730 metrov

Še vedno pa velja, da je zaradi ugotovitve onesnaženosti trave z dioksini in d-p-PCB-ji v neposredni bližini požara v Kemisu, trava prve košnje na travinju znotraj kroga 730 metrov (tista, ki še raste od časa pred 15. majem 2017 in še ni pokošena ali pa je bila že bila pokošena in jo kmetijsko gospodarstvo hrani na kmetiji), neprimerna za krmljenje rejnih živali. O tem so bila kmetijska gospodarstva tudi pisno seznanjena z odločbo, so še sporočili.

V skladu s temi na novo pridobljenimi rezultati analiz Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) prebivalcem Vrhnike pri opravilih na vrtu in gibanju na prostem svetuje le še običajna higienska priporočila.

V dokumentu, ki ga najdete na dnu članka, so zbirno predstavljeni rezultati preizkušanj 19 vzorcev okolja, od tega 13 vzorcev zemljin, 5 vzorcev vrtnin in 1 vzorec rastlinja, ki jih na NIJZ obravnavajo z namenom ocene dolgotrajnega vpliva na zdravje ljudi.

Iz rezultatov preizkusov vzorcev vrtnin in rastlinja izhaja, da so vsi vzorci vrtnin in rastlinja skladni in varni. Analize preostalih odvzetih vzorcev pa še niso zaključene. Po prejemu vseh rezultatov bodo območja, kjer bodo ugotovili določena odstopanja (na primer vrednosti kadmija v mejah opozorilne vrednosti), dodatno raziskali in predlagali ukrepe za zaščito zdravja ljudi, je še sporočila delovna skupina.

Doslej prejeli 354 klicev in odgovorili na 301 elektronsko sporočilo

Na NIJZ je prebivalcem Vrhnike posebna telefonska številka 051 255 133 odslej na voljo vsak delovnik od 9. ure do 13. ure, še vedno pa lahko zainteresirani vsa vprašanja posredujejo na elektronski naslov okolje@nijz.si.

Do danes so sicer prejeli 354 klicev prebivalcev Vrhnike ter odgovorili na 301 elektronsko sporočilo. Prav tako bo v prostorih občine Vrhnike še naprej dvakrat tedensko na voljo informacijska pisarna.

Rezultati preizkušanj okolja po požaru v Kemisu
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Music_boy
26. 06. 2017 22.27
+4
Da tuki kdo ne zavaja narod? Me ne, zdajšnji režim že ne. Beeeee.
ggugziuig
26. 06. 2017 21.46
-8
samo malo, glede na to da je podjetje zaposlovalo kar nekaj ljudi, in jim je s tem nudilo službe se mi zdi neprimerno da zaprejo tovarn... res je ušlo kar nekaj snovi v luft in da niso imeli primerne zaščite pred požarom ampak se jih s tem ustrezno kaznuje... bile so veliko večje katastrofe na svetu vendar nekatere tovarne še vedno obretujejo. res ne vem zakaj toliko besed glede na to da je onesnaženost narave na "zdravi" ravni žvljenja...
DeBill
26. 06. 2017 20.14
+10
lažejo, to je edina resnica
bandit1
26. 06. 2017 20.11
+5
Občina brez smeti - župan halo kje pa živiš, si dovolj pobral da bo živel kje drugje, pa saj imate Vrhnčani drevesa ob glavni cesti
ochi
26. 06. 2017 20.07
+8
Trije vzorci. Hah ker plstičn hobi laboratorij pa je to.
DeBill
26. 06. 2017 20.15
+9
NIJZ z 400 zaposlenimi, ob ustanovitvi jih je bilo pa 200. pa sami sorodniki in prijatelji pa sošolci, her director, lds-ovski aparatčik pa še privat ordinacijo zraven fura. tako nekako gre to.
?asjeza
26. 06. 2017 19.58
+11
hoteli ste imet kemis in delovna mesta sedaj imate to nesnago na krožniku!!!
DonDonDan
26. 06. 2017 19.15
+14
Tako je, Vrhničani. Režim vam sporoča, da s Kemisom ni nič narobe oziroma nikoli niti ni bilo. Priporoča vam samo higienske ukrepe, kar pomeni, če bo z vami kaj narobe, ste sami krivi, ker ste packi !!!