Slovenija

Ker še niso odločili o dovoljenju Lafargu, Sloveniji grozijo denarne kazni

Bruselj/Ljubljana, 26. 02. 2015 17.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ker Slovenija že več let ni izdala okoljevarstvenega dovoljenja cementarni Lafarge, evropska komisija zdaj zahteva dnevno denarno kazen dokler dovoljenja ne uredijo.

Komisija zahteva dnevno denarno kazen v višini 9009 evrov in pavšalni znesek v višini 1,6 milijona evrov.
Komisija zahteva dnevno denarno kazen v višini 9009 evrov in pavšalni znesek v višini 1,6 milijona evrov. FOTO: Thinkstock

Evropska komisija je proti Sloveniji znova sprožila postopek pred Sodiščem EU, ker še ni izdala dovoljenja veliki cementarni, ki kljub temu obratuje in pomeni tveganje za zdravje. Komisija zahteva dnevno denarno kazen v višini 9009 evrov, dokler ne bodo obveznosti izpolnjene, in pavšalni znesek v višini 1,6 milijona evrov.

Slovenija ima dve veliki cementarni, Lafarge Cement in Salonit Anhovo. Slednji ima urejeno dovoljenje v skladu z IPPC direktivo, medtem ko se postopek pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja pri Lafargeu vleče že nekaj let.

Ministrstvo za okolje in prostor, ki je pristojno za to področje, uradno ni seznanjeno s tem postopkom Evropske komisije, so pojasnili za STA. "Ministrstvo za okolje in prostor si z institucijami, ki sodijo v njegov delokrog, že ves čas prizadeva izvesti v najkrajšem času vse potrebne korake za odpravo očitanih kršitev prava EU," so poudarili.

V Lafarge Cementu o potezi komisije še niso bili obveščeni.
V Lafarge Cementu o potezi komisije še niso bili obveščeni. FOTO: Facebook

Spomnili so, da je v tem času o zadevi odločalo tudi upravno sodišče, ki je odločilo, da je treba postopek voditi, kot da gre za novo napravo, in ne obstoječo. Tako Agencija RS za okolje v skladu z napotili sodišča nadaljuje postopek za novo napravo, ministrstvo pa si prizadeva v celoti izpolnjevati določila zakona o varstvu okolja.

Tudi v Lafargeu Cementu o potezi komisije niso bili obveščeni, zato zadeve ne želijo komentirati. 

Uroš Macerl iz Ekokroga, ki že leta opozarja na nepravilnosti, ki se dogajajo v Zasavju, pa je trdi, da je med drugim tudi cementarna sama kriva za zavlačevanje postopka za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja.

"To je rezultat izsiljevanja Lafarga in klečeplazenja slovenske države, Agencije za okolje in okoljskega ministrstva pred francoskim kapitalom. Kar je najbolj boleče je to, da kazen ne bo plačala Slovenija, ampak jo bomo plačali mi, davkoplačevalci," je za 24ur.com povedal Macerl. "Krivci za nastalo stanje: skorumpirani politiki, nesposobni uradniki na Arso in odgovorna inšpekcija, pa bodo brez najmanjše kazni naprej ostali na svojih delovnih mestih, dobivali lepe plače in se še naprej norčevali iz nas," še dodaja. Ko bodo zahtevo Evropske komisije podrobno preučili, pa bodo tudi v Ekokrogu razmislili o nadaljnjih korakih.

Zavlačevanje s postopkom

Sodišče je leta 2010 razsodilo, da Slovenija ne izpolnjuje obveznosti zagotavljanja skladnosti vseh obratov s predpisi EU o preprečevanju in nadzorovanju onesnaževanja. A štiri leta po tej sodbi cementarna v Trbovljah še vedno obratuje brez obveznega dovoljenja, ki se lahko izda šele po izpolnitvi nekaterih okoljskih zahtev, kar pomeni tveganje za zdravje.

V skladu z direktivo o celovitem preprečevanju in nadzorovanju onesnaževanja je treba za industrijske in kmetijske dejavnosti, za katere obstaja veliko tveganje onesnaževanja, izdati dovoljenja.

Cementarna v Trbovljah obratuje kljub temu, da nima okoljevarstvenega dovoljenja.
Cementarna v Trbovljah obratuje kljub temu, da nima okoljevarstvenega dovoljenja. FOTO: POP TV

Dovoljenja so zakonsko obvezna od 30. oktobra 2007 za vse obrate, ki jih ureja direktiva in so že obstajali na datum pristopa Slovenije k EU.

Komisija sicer ugotavlja, da je bil od sodbe leta 2010 dosežen znaten napredek, a da vse obveznosti še vedno niso izpolnjene.

Omenjena direktiva, znana po kratici IPPC, določa vseevropski standard za izdajanje dovoljenj za industrijske in kmetijske dejavnosti, za katere obstaja veliko tveganje onesnaževanja.

Dovoljenje se lahko izda le, če so izpolnjeni določeni okoljski pogoji, če so izpusti iz onesnaževal karseda omejeni, podjetja pa tako sama prevzamejo odgovornost za preprečevanje in zmanjševanje onesnaževanja, ki ga morda povzročajo.

Izdajanje dovoljenj zagotavlja, da se izvajajo najustreznejši ukrepi za preprečevanje onesnaženja in da se odpadki reciklirajo ali odstranijo na kar najmanj onesnažujoč način.

Direktivo IPPC je sicer vmes nadomestila direktiva o industrijskih izpustih, a obveznosti iz prejšnje direktive veljajo še naprej, so še pojasnili v Bruslju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ricketts
27. 02. 2015 06.14
+1
V Trbovljah smo zaprli praktično vse tovarne, razen Cementarne, ki pa najbolj zastruplja ljudi. TAKOKOJ ZAPRETI TEGA TIHEGA MORILCA
kam_to_pelje
27. 02. 2015 05.59
+1
Lafarge fliknitv iz države. saj zastruplja zasavce na polno. Ne držijo se pravil, ki so za to branžo določena. Nastradajo pa ljudje, ki tam živijo. Če Lafage ni sposoben zadostiti iz takšnih ali drugačnih razlogov našim standardom. Naj odide kam drugam kjer jih bo. Zravn naj sei pa odnese še vse tiste birokrate v državni upravi s pisarnami vred, ki ga ščitijo in ne upajo izdati odločbe, ki jim pač ne omogoča delovanje. Sramota je da korporacija dela v bistvu na črno, ker dovoljenja za obratovanje nima. Država pa miži ker ne ve kaj naredit. Naj Cerarja in vsehne vem koliko palčkov vlade preselijo tja s familijami. Potem pa da vidimo kako bo Lafarge še delal sranje ali bo spremenil svojo tehnologijo ustrezno zakonom.
nikhrast
27. 02. 2015 04.36
-7
Lafargu poplačajte stroške da se kam preseli, pa zadeva rešena.
kam_to_pelje
27. 02. 2015 06.06
-2
Ja seveda. Pa kaj še. Zapret firmo pa konc muzike. Sedaj bomo pa tjcem plačevali stroške selitev da ne bodo pri nas svinjali. HALOOOO. Zbudi se človek. Zakon je jasen sam inšpektorske mevže nimajo hrbtenice da bi firmo dobeedno zaprl in ji prepovedala obratovanje. Ob vsaki kršitvi pa kazni na polno. Brez milosti. Nas lahko na lastni zemli zgleda je*e vsak k ma 5 minut časa al kaj??? Naj inšpektorčki raje pljunijo v roke in naredijo kar jenjihovo delo ter naredijo red. Ne pa da prelagajo odgovornost na druge.
Jeanus1
26. 02. 2015 22.46
+3
Pre*leti nesposobni državni birokrati. Dokler ne bo nihče od njih nič plačal iz svojega žepa in letel na cesto, ne bo nič drugače. Zahtevamo spremembo zakonodaje in osebno odgovornost in to TAKOJ!!! Jasno???
davkoplacevalka
27. 02. 2015 21.06
+1
valjhunsinkajtimara
26. 02. 2015 22.17
+0
Res je: uradniki, katerih smisu življenja je izogibanjr odgovornosti na delu, nikoli niso kaznovani za izogibanje in podlajševanje postopkov..... pa bi te smeti to morale bit
prevalanar
26. 02. 2015 21.35
+5
Najlepše je povedal Uroš iz Ekokroga, kdo so krivci za nastalo situacijo in temu bi dodal. da si inšpektorji za okolje ne zaslužijo ne svojega imena, sploh pa ne svoje plače. Tu bi lahko ogromno prihranili, samo narod bi moral dvigniti glas, pa bi bilo. Sam imam problem s sosedom, ki s svojim delovanjem škoduje okolju, ampak to ni bistvo te debate. Pride inšpektor za okolje, ki ima visokošolsko izobrazbo in mi pove: POIZKUSITE SE POGOVORITI S SOSEDOM (podjetjem) ALI PA GA TOŽITE in to je vse. Matematika: 4 leta srednje šole + 4 leta študija + univerzitetna diploma = zgornja dva stavka Sicer ne vem, kakšna je plača vendar si več, kot zajamčene + potne stroške, ne zasluži. Mi iz proizvodnje smo plačani po učinku in moraš početi marsikaj, da se približaš tisočaku, tile postopači pa kar vlečejo plačo in rad bi, da bi kdo od pristojnih odgovoril, kakšne so njihove delovne obveznosti. Zakon jih sicer navaja in to za tiste, ki to berejo, ne pa za tiste, ki bi to morali izvajati. Na 24 ur berem, da so pohvalili dva policista, ki sta rešila žensko, kapo dol, prava sta. Zelo sem pa radoveden ali obstaja kje drobcen članek, da je kakšen inšpektor za okolje kaj rešil?????, razen svojo denarnico. Narod bi resnično moral stopiti skupaj in zahtevati, naj ti ljudje lepo odpeketajo, razen tistih, ki lahko pokažejo rezultate ali vsaj znajo zagovarjati, kako porabijo svoj delovni čas za plačo, ki jo dobijo. Janša ni znal pojasniti od kod mu denar in se je zgodilo, kar se je, prav tako bi morali narediti to z vsemi, ki se norčujejo iz nas in kradejo naš denar in tudi ne znajo pojasniti zakaj so ga prejeli.
kam_to_pelje
27. 02. 2015 06.06
+1
takšen inšpektor si ne zasluži plače. Niti si ne zasluži službe. Kakšni potni stroški kakšen zajamčeni dohodek. Za takšen stavek ga katapultiram direktno v najbljižji potok da se ohladi ker se mu je verjetno procesor v glavi pregrel. Zaradi takšne probremenjenosti.
Prassek
26. 02. 2015 20.58
+12
Trgati od plac na pristojnih sluzbah . Ce je treba naj jih pa rubijo. Imajo Postenjaka Hojsa na seznamu.
bekson74
26. 02. 2015 20.09
-4
zapret to smrdljivšno za zmeram, pa kaj je teh nekaj deset zaposlenih v primerjavi z stotinami bolanih zarad teh onesnazevalcev.... kirmu pa to ni nič se naj pa zgodaj zjutraj od 3 do 5 pelje mimo ali pa po savski dolini in povonja..... vijolice..
Roman Hren
26. 02. 2015 19.56
+24
O kakšni kazni pa govorijo?! V naši državi imamo svoje institucije, ki morajo delovati! Če niso opravile svojega dela, morajo odgovorni kazensko in materialno odgovarjati! Evropa pa se nima kaj vmešavati! Še manj pa služiti na ta račun!
zibertmi
26. 02. 2015 19.43
+13
trbovelčani se bomo vsi v eko kmetijo gospoda macrla preselil.kar ni zaprla in pozabla država bo dokončal macrl,ki je mimogrede doma skoraj na dimniku igm ki proizvaja eko apnenec
BitterMan
26. 02. 2015 19.42
+8
Co2 dajatve pa mi plačujemo.
soba666
26. 02. 2015 20.36
+4
+++, pa še huje bo, to so si tlakovali z energijskimi izkaznicami oz. z zakonom, pol pa kao EU direktive, velikani pa oproščeni v imenu nacije
ŽanJan
26. 02. 2015 19.41
+22
Ko bojo pa proizvodnjo zaprl in bo 100 trbovlčanov na cesti bote pa spet jokal..
zibertmi
26. 02. 2015 19.43
+8
yarrick
26. 02. 2015 19.53
-5
100 ljudi na cesti, ned par tisoč ki so že tko brez šihta ane? ne pridigaj o tem kolk ljudi bo na cesti, ko že tko celo mesto sloni na brezposlenih .
Ricketts
27. 02. 2015 06.18
-1
ali naj zaradi 100 ljudi še naprej žremo strup? kdo se je pa za nas sekiral, ko smo v Trbovljah že pred 10 in20 leti izgubili delo, ki smo ga potem po celi Sloveniji iskali in se poniževali.
zacasno0
26. 02. 2015 19.23
+1
ja dokončno naj zavrnejo dovoljenje in gotovo... naj najdejo tam kako endemitno rastlino al pa gnezdo kake redke ptice in to je to, če že na zdravje ljudi ne mislijo
omega _v6
26. 02. 2015 19.10
+15
Ja kaj pa čemo zaprimo še teh nekaj fabrik,ki jih imamo delavce pa na podpore naj se nadihajo svežega zraka saj se od zraka da živeti!! Vse nam smrdi vse je škodljivo in najboljše je živeti od državnega denarja!! Samo kako dolgo še??
yarrick
26. 02. 2015 19.53
-5
kolk pa je v lafarge-u zaposlenih? sploh pa ni problem v cementarni ampak v gorivu ki ga hočejo uporabljtati za delovanje fabrike.le zakaj je ARSO par let nazaj dvignil dovoljeno mejo kemikalij v zraku, da je lafarge lahko dobil obratovno dovoljenje? A je ta dvig veljal za celo slovenijo ali zgolj za Trbovlje?!
yarrick
26. 02. 2015 18.52
-2
Pa kaj je z vami ?!?! A si Trbovci ne zaslužimo bolj čistega zraka in miru? Pa naj plačuje država kazen, mogoče bodo tako pohiteli in dokončno rešili problem. Samo bolje za njih da ne tako kot so nazadnje, ko je ARSO podaril obratovalno dovoljenje lafarge-u čeprav so vedeli da s tem kršijo slovensko zakonodajo.Vse v imenu kapitala, kajne?
TRUMPP
26. 02. 2015 18.15
+12
luciluk
26. 02. 2015 18.14
+13
odgovarjal ne bo itak nihče a'ne. Vprašanje zakaj se sindikat tako bori za uslužbence JU, ki so evidentno preplačani, leni če ne že nesposobni. Na cesti pa 120k ljudi, ki bi z veseljem opravljali delo.
StopTTIP
26. 02. 2015 18.07
-4
Če prav razumem..... mora Slovenija... RITOLIZNIŠKO... izdati dovoljenje v vsakem primeru.,.... ne glede na to, ali Lafarge izpolnjuje pogoje ali ne..... no.... to je "EU po meri človeka"...... onesnaževalcu dovoliti svinjanje okolja... ali pa plačevati kazni......
yarrick
26. 02. 2015 18.54
-8
lafarge je velika firma, kaj p je majhna slovenija proti njej(da o Trbovljah kiso še manj pomembne sploh ne govorim)? Če bo padlo dovolj cvenkov od francozov bo arso pač izdal dovoljenje.Kaj pa njih briga za Trboveljsko dolino in prebivalce...
ŽanJan
26. 02. 2015 19.50
+18
moreš vedet da so mediji vedno znali prodajati zgodbe o hlapcu katerega duši velika mednarodna korporacija.. stara cementarna ki je bila slovenjska je veliko bolj onesneževala pa ni noben nič pisnu dokler je odškodnino dobivu..