Slovenija

Pol centimetra veliki nosilci nesreče: zaradi njih so posekali gozd, vasi Dovje pa zdaj grozi katastrofa

Kranjska Gora, 01. 12. 2016 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Župani Zgornje Gorenjske vlado pozivajo, naj napad lubadarja razglasi za naravno nesrečo. Predstavili so primer vasi Dovje. Smrekov gozd na bregu nad njo so morali posekati in zdaj nič več ne zadržuje erozije. Še pred nedavnim se proženja plazu niso bali, danes je to resna grožnja.

Lubadarji, zaradi katerih se katastrofa z žledom v gozdovih zdi mačji kašelj, so načeli že dobršen del slovenskih gozdov. Napadene iglavce je treba posekati, na obsežnih še pred nedavnim gozdnatih območjih zdaj zeva praznina. Pred našimi očmi propada naravno bogastvo, ki ga v samostojni državi nismo znali izkoristiti. 

Blejska enota je izdala že 3900 odločb in 200 sklepov o izvršbi in doslej je bilo pospravljenih 260.000 kubičnih metrov lubadark. S sanacijo se trudi več kot 70 izvajalskih ekip, a sanacija ne poteka kot bi v teh razmerah morala. Izvajalce ovirajo deževje in neurejeni dovozi. Težava je tudi razdrobljenost lastništva. Le še 25 odstotkov je lastnikov, ki sami opravijo delo v svojem gozdu, od drugih 75 odstotkov pa je četrtina takih, ki se sploh ne odzovejo, ostali zaupajo delo izvajalcem.

Na Zgornjem Gorenjskem je do sedaj zaradi lubadarja uničenih že 305.000 kubičnih metrov lesa, to je 265.000 dreves. Najbolj prizadeto je območje Bohinja, močneje prizadeta pa so tudi vznožja in pobočja Mežakle, Pokljuke, Jelovice in Karavank ter osamelci okoli Bleda. "Letos smo našli že toliko lubadark kot za dve Bohinjski ali pet Blejskih jezer. To so take površine, da si pred leti niti nismo mogli predstavljati, da je mogoče," je izpostavila Vida Papler Lampe iz blejske območne enote Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) in ocenila, da so to razmere, ki bi jih lahko razglasili za izredno stanje.

Poleg tega se praktično vsak teden kažejo nove rjave površine, gradacija pa naj bi trajala še dve leti. Razvojni krog lubadarja se sklene v šestih do osmih tednih in vsaka samica ima 50 potomcev, zato se tudi število napadenih dreves eksponentno širi, če les ni pravočasno pospravljen, je opozorila.

Blejska enota je izdala že 3900 odločb in 200 sklepov o izvršbi in doslej je bilo pospravljenih 260.000 kubičnih metrov lubadark. S sanacijo se trudi več kot 70 izvajalskih ekip, a sanacija ne poteka kot bi v teh razmerah morala. Izvajalce ovirajo deževje in neurejeni dovozi.

Župani Zgornje Gorenjske (Radovljica, Bled, Gorje, Bohinj, Kranjska Gora, Jesenice in Žirovnica) zato vlado pozivajo, naj množični izbruh gozdnih škodljivcev in gozdnih bolezni, ki povzročajo večjo škodo, po hitrem postopku uvrsti med naravne nesreče.

Dovju grozi katastrofa

Golo pobočje nad vasjo Dovje.
Golo pobočje nad vasjo Dovje. FOTO: Zavod za gozdove Slovenije OE Bled

Ta bi, opozarjajo, prav zaradi lubadarjev lahko doletela vas Dovje nedaleč od Kranjske Gore. Vas leži pod strmim pobočjem, ki ga je še do nedavnega preraščal smrekov gozd. Zdaj ga ni več, zaradi razmnožitve lubadarjev so ga morali do golega posekati. Tako tudi ni ničesar več, kar bi preprečevalo erozijo tal in s tem plazenje tal, vaščani pa zato živijo v strahu pred prvim močnejšim deževjem.

Na Gorenjskem je podobnih gozdov z varovalno funkcijo še veliko in nujno jih bo hitro pogozdovati. Kot je povedal eden večjih lastnikov gozdov na Dovjem Roman Gašperin, lastniki sami obnove ne bodo zmogli. Sanacija potencialnega erozijskega žarišča bo komplicirana in težka za izvedbo. Potrebnih bo veliko finančnih sredstev, problem je tudi pomanjkanje sadik. Strošek obnove je ocenjen na okoli 8000 evrov na hektar.

"Gozd je treba nujno obnoviti, ker so posledice lahko res zelo hude. Gre za strme, velike terene in erozijsko občutljive površine," je opozoril vodja blejske enote ZGS Andrej Avsenek. Ob tem je poudaril, da zakon, ki k obnovi zavezuje lastnike, ni operativen in ga ni mogoče izvajati. "Treba bo najti sistemsko rešitev, da bomo dejansko pristopili k strokovni obnovi," je izpostavil.

"Upam, da nam bo hitro uspelo, kajti zamujati je zelo nevarno," je izpostavil. Lampetova pa je opozorila, da bi bila sanacija plazečih pobočij še mnogo dražja od obnove gozdov.

Obsežni goloseki, kjer so pred kratkim kraljevali gozdovi

Evidentirane količine iglavcev za posek zaradi napada podlubnikov, 30. september 2016
Evidentirane količine iglavcev za posek zaradi napada podlubnikov, 30. september 2016 FOTO: Zavod za gozdove

Kakšno uničenje so povzročili lubadarji, postane jasno, če se zapelješ po območjih Slovenije, ki so jih pred nekaj desetletji pogozdovali z iglavci. Marsikje so zdaj ali posušena drevesa ali goloseki. Po podatkih Zavoda za gozdove Slovenije so samo letos zaradi podlubnikov za posek evidentirali 1.864.011 kubičnih metrov dreves, od tega so jih do sredine oktobra letos posekali 1.117.183 kubičnih metrov. Skupaj pa so letos v tem času posekali že 1.558.318 kubičnih metrov dreves. Razlika je nastala, ker so morali opraviti tudi veliko dela, ki je ostalo od lani. Gozdarji namreč obsežne količine dela preprosto ne zmorejo in zato se zdi, da trenutno zmaguje lubadar.


 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dogo Argentino
02. 12. 2016 18.38
+2
Sam upam, da ne bodo spet smreke pogozdovali, ker potem bi bila to samo kratkoročna rešitev. Rešitev je pogozditev listnatih dreves, ker Dovje niso na prav visoki nadmorski višini ampak tam nekje okoli 700m in glede na to da je tudi vsako leto topleje in so milejše zime bo to za dolgoročno rešitev potrebno upoštevati...
Janezek1a
02. 12. 2016 12.11
+3
Posledice lubadarja bi lahko razglasili za naravno nesrečo samo tam, kjer je naravno rastišče smrek. Tam kjer so bili posekani mešani gozdovi in nasajene smrekove monokulture pa je to neumnost človeka! In pri tej neumnosti zastavo nosi stroka! Izumrtje smrekovih gozdov v nižinah je logična, kot je logično da v visokogorju ne moreš imeti vinske trte!
DoraRobertson
02. 12. 2016 09.40
+7
Mogoče bi bilo dobro, če bi se ljudje spomnili, da lahko posekano drevje nadomesti s saditvijo novih dreves! Pogozdovanje, le na ta način se bodo izognili plazovom! Good luck !
proofreader
02. 12. 2016 09.23
+6
Toliko strokovnjakov imamo v javnem sektorju, pa nihče nič ne razmišlja.
oježeš
02. 12. 2016 18.14
Niso plačani za razmišljanje in za delo v dobro vseh!
enakostzavse
02. 12. 2016 09.01
+2
A lubadar bi naj bil kriv za zemeljske plazove ? Niti posredno ne more bit kriv. Je pač živalca katera se tudi bori za obstanek. "Strokovnjaki" , kateri so na problematičnem terenu naredili golosek, so krivi. In kriv je pohlep. Normalno za tak teren bi bilo, da se pusti nekaj starih dreves in se zasadijo nova. Lubadar se ne bi tako hitro razvijal in množil, rast mladih smrek pa je relativno hitra .
Ponosen LOVEC
02. 12. 2016 09.37
+2
Lubadar pride in požre naenkrat vse, ne pusti nekaj starih. Če napadena drevsa pravočasno posekaš in odpelješ na žago skupaj z lubadarji v lubju, si rešil okoliške gozdove, ki bi jih lubadar napdael, ko bi zletel ven iz napadenih dreves. Tako je to, zato ne sanjat...
Marincla
02. 12. 2016 08.21
+8
Vidim, da so vse drugi krivi - tako kot vedno, samo ubogi lastniki gozdov ne. Iz lastnih izkušenj vem, da je vsak dober kmečki gospodar večkrat na leto naredil obhod po svojem gozdu (ne samo takrat ko je podiral drevesa ali poslal najete delavce v gozd, da opravijo sečnjo) in preveril stanje dreves. V kolikor je zasledil kakšno "sušico" je takoj ukrepal, da se lubadar ni utegnil nekontrolirano razmnožiti. Sedaj pa se lastnikom gozdov ne SPLAČA več izvajati kontrolnih obhodov (to naj bi delali namesto njih revirni logarji) in pregledovati svojega gozda, saj naj bi iz gozda samo črpali. .Še ko jim revirni logarji izdajo odločbo o sanitarni sečni, ponavadi ne odreagirajo tako kot je zahtevano. Po mojem laičnem mnenju je k temu zelo pripomogla denacionalizacija, ko so dobili gozdove vrnjene nazaj ljudje, ki nimajo pojma o ravnanju z gozdom. No vidite, pa smo končno le prišli do politike.
retropil
02. 12. 2016 09.34
+2
to je vse res, ampak tu je šeena stvar. lubadar se širi neverjetno hitro. lahko greš danes na obhod, pa ne boš ene lubadarce našel, čez en mesec pa prideš spet pogledat, bo pa cela gmajna fuč.
srecnii
01. 12. 2016 22.40
+6
Saj to je tipično, sekal bi vsi, zasajl nebi noben, pa tud če je tu prišlo do napada je treba sanirat teren z novimi drevesi.
watever
01. 12. 2016 22.02
+13
Ja res je kar grdo in žalostno videti praznine tam, kjer je bil včasih gozd. Vendar če si pogledate slike Valvasorjevih ilustratorjev, lahko opazite, da se smreka v 17. stoletju poredko pojavlja v naših gozdovih. Ko se bo ponovno vzpostavil listnat gozd bo prav lepo izgledalo. Škoda ko nihče izmed nas tega ne bo videl.
matija888
01. 12. 2016 20.40
+7
Dokler bodo politično in iz Ljubljane pametovali, ne bo dosti boljše.
Starudin
01. 12. 2016 19.44
+1
Mars stran s smrekami!
Aijn Prenn
01. 12. 2016 20.28
+8
Seveda. Smreke niso za nižine. Delala se je velika napaka pri pogozdovanjih v preteklosti...
MajstaAles
02. 12. 2016 08.11
+2
Točno tako. Smreka bi morala biti redko drevo inverznih lukenj, ne pa eno najpogostejših dreves. Ko bo lubadar vse uničil se bo mogoče kdo spametoval.
Dogo Argentino
02. 12. 2016 18.44
+2
legvan1
01. 12. 2016 19.04
+21
za pogozdovanje ste že kdaj slišali????? če že narediš golosek, ga moraš pogozdit, ker drugače ostane ena velika luknja z grmovjem in trnjem, da na koncu ni nič. koliko posekaš, vsaj polovico posadi nazaj...
Eastman
01. 12. 2016 19.42
+5
A si že kdaj slišal da PREBERI CEL članek pred pišeš komentar?
donato
01. 12. 2016 18.34
+15
V tej naši nesamostojni državi, vse hudič jemlje!
retropil
02. 12. 2016 09.36
-1
tista gmajna, ki jo je hudič vzel, je še cela :) tam ni lubadarja
walter2
01. 12. 2016 18.32
+10
Hiša se mi podira,ker sem bil slab gospodar!Bom prosil Cerarja,da razglasi naravno katastrofo in mi jo bodo drugi obnovili,a nič skrbet uporabljal jo bom potem spet naprej!
Miha1001
01. 12. 2016 18.26
+14
Če bi škropili kot v avstriji bi imeli pri nas strošek, ker pa so pustili posledično vse posekal so si pa lahko posamezniki napolnili žepe...
Ponosen LOVEC
02. 12. 2016 09.38
+0
Ja škropit po gozdu s strupi, pitna voda ti pa teče od kod? Malo vklopi možgane.
DAEMONIUM
01. 12. 2016 16.08
+33
prav zaradi preprecevanja erozije se na avstrijski strani meje na Korenskem sedlu smreke rezejo meter od tal nato pa se ti stori olupijo, in tako vidite pozagane smreke ob celotni relaciji wurzenpss-Hart, pri nas pa pametni kmetje odzagajo smreko tik nad tlemi in ko stori zgnijejo vse skupaj odnese v dolino. Zato bi morali vsi ti tudi odgovarjati za povzrocitev splosne nevarnosti, ker ce ze sluzi s prodajo smrek naj tudi odgovarja za skodo ki jo je povzrocil drugim s svojim pehanjem za zasluzkom!
Aijn Prenn
01. 12. 2016 18.36
+23
Mi lahko pojasniš kakšen vpliv ima tisti meter debla na počasnejše trohnenje korenin?? Erozija se namreč pojavi šele takrat, ko korenine strohnijo in ne vežejo več zemljine. Tako, da so tisti štori namenjeni čemu drugemu, ne preprečevanju erozije. Včasih se jih uporabi kot prepreko proti nekontroliranemu uhajanju debel v dolino ali zgolj zaradi varnosti pri podiranju ali za preprečevanje snežnih plazov.
aljoteam
01. 12. 2016 19.41
+1
ljudje dajejo palce gor neumnostim zgoraj. In to samo zato, ker je jamranje in ker je primerjava z ubermensch Avstrijo, kjer je pregovorno vse boljse :)
matija888
01. 12. 2016 20.39
+3
Meter debla ohranja korenine delno v funkciji, da ne propadejo.
Aijn Prenn
01. 12. 2016 20.47
+3
@matija888: Pri gabru, leski, akaciji, bezgu... bi do neke mere to celo držalo. Pri smreki pa žal ne.
retropil
02. 12. 2016 09.38
+1
hehe zakaj so vse na isti višini odžagane? preprosto. ker je vse rezano s strojem, nič z motorko. nima to veze z erozijo
Ponosen LOVEC
02. 12. 2016 09.40
+2
Če je smreka mrtva, je mrtva. Ne glede na višino odrezanega panja so tudi korenine mrtve....
mallonge
01. 12. 2016 16.07
+11
Izbrisan komentar: GG Židan - gozdno gospodarstvo Židan. Subvencije za SD.
mallonge
01. 12. 2016 16.09
+13
Novinarski čistuni skrbijo za edino resnico. Nujno je najet Avstrijce kot so jih po ujmi v Kamniku. Oni delajo in ne filajo svojih mastnih riti.
caspera1
01. 12. 2016 16.00
+17
Saj vem, da ni vse tako enostavno kot se zdi od daleč. Ampak v tem času, ko sestankujejo in ocenjujejo kaj bo, bi bilo bolje, da bi vsak od teh uradnikov najmanj eno drevo posadil.
donato
01. 12. 2016 18.39
+11
V socializmu smo množično pogozdovali, v kapitalizmu pa je drugi sistem.
Borec21
01. 12. 2016 15.56
+5
zakaj imamo zavod za gozdove???po vsej logiki tudi za preventivo in če je to problem naj se škropi kot to delajo recimo v Kanadi .................ne da se samo kdo kaj ni naredu potem ne rabimo zavoda če ne zna delovati preventivno......................
tellerkit
01. 12. 2016 18.16
+6
Ponosen LOVEC
02. 12. 2016 09.41
+1
Škropljenje je z zakonom prepovedano po gozdu. Naprimer za to, ker imaš v gozdovih zajetja pitne vode.
Svalbard
01. 12. 2016 15.42
+32
To je pa tko, ker so že 100 let nazaj bukev totalno posekal za oglje. Smreka je v nižinah plevel in je bolj primerna za višje predele. Se pa verjetno tale groza ne bi pripetila, če bi po žledu pospravl vsaj iglavce, pa še prvo leto jim je šlo vreme na roke. Ampak kaj pa mi vemo kdo je bil spet podkupjen in jim gre tako stanje dobro v denarnico.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
01. 12. 2016 15.30
-18
Ko je bila SDS na oblasti, so povsod rasli listavci.... Leta 2008, ko je na oblast prišla levica, pa so povsod nasadili smreke in nam uničili državo....
Bald
01. 12. 2016 15.55
+4
ta je pa res bosa. a niso levičarji tud krivi za tisto ujmo par let nazaj?
DAEMONIUM
01. 12. 2016 16.15
+8
nisem vedel da so Pokljuko posmrecili tardeci. Mater a so potem se v Avstrijo in Italijo udarli da je z naso mejo vse v smrekah, ker ko sem bil nazadnje na tromeji lahko na avstrijski in italijanski strani vidis vse same smreke. Sigurno so jih jik komunisti pnoci posadili!
MAC88mac
02. 12. 2016 08.32
Kardinal... očitno živiš zaprt med betonskimi stenami, da ne razumeš, da v 8ih letih ne moreš ustvarit gozda oz. po 8ih letih je posajeno drevo še vedno dokaj "nizko".
štrekeljc
02. 12. 2016 09.56
Eni nimate niti toliko pameti, da bi ugotovili, kdaj se kdo norčuje. Žalostno.