Slovenija

Ker so učencem želeli pomagati z delnim ocenjevanjem, so si na glavo nakopali šolsko inšpekcijo

Ljubljana, 11. 06. 2019 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
117

Vprašati se moramo, kakšno šolo si želimo? Takšno, kjer bodo učitelji sledili zmožnostim in potrebam naših otrok, ali šolo, kjer bodo učitelji dosledno sledili neživljenjskim pravilnikom, ki jih pišejo uradniki, ki - razen svoje mladosti - v šolskih klopeh niso preživeli niti dneva več? Najbolje bi bilo, če bi lahko združili oboje, a očitno to še vedno ni povsem mogoče. Tokrat se je zapletlo zaradi delnega ocenjevanja, ki ga pravilnik ne dovoljuje. A tudi ne prepoveduje.

Na eni od osnovnih šol – katera šola je to, ni pomembno, ker je praksa, ki se je izkazala za sporno, v uporabi tudi marsikje drugje – so se učitelji pri nekaj predmetih odločili, da uvedejo pet- do desetminutne kratke teste, katerih ocene so se nato seštele in otroci so dobili eno skupno oceno, ki so jo učitelji vpisali v redovalnico. "Učitelji so v dobri veri, da olajšajo otrokom delo in učenje in jih spodbudijo k sprotnemu učenju, uvedli 5- do 10-minutne kratke teste, katerih ocene so se seštele in otroci so tako dobili ustno oceno. S tem je bila snov za učenje porazdeljena, delali so sproti in učitelji so imeli več časa za razlago in projektna dela kot v primeru, da pride otrok pred tablo in je vprašan snov četrtine leta in s takšnim načinom preverjanja znanja je potem tudi manj časa za predelavo nove snovi," je dejala mama enega od otrok na tej osnovni šoli.

Se spomnite spraševanja za pluse in minuse? No, takšna delna preverjanja, ki vodijo v eno skupno oceno, niso dovoljena.
Se spomnite spraševanja za pluse in minuse? No, takšna delna preverjanja, ki vodijo v eno skupno oceno, niso dovoljena. FOTO: Dreamstime

A se je starš enega od otrok očitno pritožil na inšpektorat za šolstvo, da ne gre za dovoljeno prakso, inšpektorat je takoj ukrepal in začel preverjati domnevne kršitve, šola pa je nato vse starše obvestila, naj podajo soglasje o tem, ali si želijo, da se ocena njihovega otroka upošteva. V nasprotnem primeru takšna delno pridobljena ocena ne bo več veljavna.

Sankcija zaradi delnega ocenjevanja in hladen tuš za učitelje

Učitelji, ki so z delnim ocenjevanjem želeli otrokom olajšati učenje in jih spodbuditi k bolj sprotnemu učenju, so dobili hladen tuš, ker se niso dosledno držali Pravilnika o preverjanju in ocenjevanju znanja ter napredovanju učencev v osnovni šoli. Ta namreč določa minimalno število ocen pri posameznem predmetu, vrsto ocenjevanj (ustno ali pisno), pa tudi postopek vpisa ocen v redovalnico. S pravilnikom žal delno ocenjevanje znanja na podlagi točkovanja določenega dela izdelkov učenca ni skladno oziroma mora učitelj za vsak krajši test dati oceno, ki jo mora vpisati v redovalnico. Sprotna preverjanja na primer s plusi in minusi tako kršijo pravilnik, prav tako pet krajših testov pri naravoslovju ne nadomesti enega daljšega ob koncu določenega učnega poglavja.

Poklicali smo ravnatelja šole, kjer se je zgodila domnevna kršitev. Kot je dejal, so želeli učitelji s to potezo pomagati svojim učencem in jim olajšati učenje, saj je na šoli precej učencev, ki so tujci in imajo težave z razumevanjem slovenskega jezika. V potezi učiteljev ravnatelj ne vidi nič slabega. Kot pravi, so pokazali veliko mero profesionalizma, saj so na prvo mesto dali potrebe otrok. Žal so s tem kršili pravilnik, ki je tudi po njegovem mnenju precej tog in neživljenjski. "Problem je delno ocenjevanje, saj ga pravilnik ne predvideva," je razočaran ravnatelj, ki prizna, da je tudi sam v svoji učiteljski praksi uporabljal delna ocenjevanja. Hkrati se strinja, da se je treba pravilnika držati, a ker je ta že zastarel, zadnjo manjšo posodobitev je namreč doživel leta 2013, ravnatelj skupaj z učitelji razmišlja v smeri, da bi predlagali čim prejšnjo spremembo pravilnika, saj se tudi trend poučevanja spreminja.

Združenje ravnateljev opozarja, da je čas za bolj življenjske inšpektorje

Z njim se strinja tudi predsednik Združenja ravnateljev Gregor Pečan, ki opozarja na neskladnost pravilnika. Po eni strani so učitelji sankcionirani, če se približajo učencem in poskušajo razumevanje snovi preverjati po sklopih, po drugi strani pa so dolžni to storiti za učence s prilagoditvami. Po njegovem mnenju je treba učitelje, ki so stopili na stran učencev, pohvaliti in ne kaznovati. Inšpektorjem pa svetuje, naj se vendarle začnejo življenjsko obnašati.

Združenje učiteljev zahteva 'vrnitev' delnega ocenjevanja

Da je čas, da se v pravilnik o ocenjevanju vključi tudi delno ocenjevanje, opozarjajo tudi v Združenju učiteljev, kjer so že pred časom na ministrstvo za izobraževanje naslovili več pobud za spremembo, med njimi tudi za ’vrnitev’ delnega ocenjevanja. Po njihovem mnenju in izkušnjah je smiselno, saj olajšuje otrokom učenje, je naravnano proti kampanjskemu učenju, omogoča boljše ocene in hkrati otroci lažje sledijo nadaljnji snovi. Tudi v združenju opozarjajo, da gre za neskladje v navodilih ministrstva, saj so delno ocenjevanje učitelji dolžni izpolnjevati, če je v interesu otroka – na primer, če ima odločbo in potrebuje učno pomoč, pa drugi strani pa sami tega ne morejo uvesti, če presodijo, da bi bilo v interesu njihovih učencev.

Učitelji in ravnatelji predlagajo čim prejšnjo spremembo pravilnika o ocenjevanju, saj se tudi trend poučevanja spreminja.
Učitelji in ravnatelji predlagajo čim prejšnjo spremembo pravilnika o ocenjevanju, saj se tudi trend poučevanja spreminja. FOTO: Dreamstime

Bo ministrstvo končno prisluhnilo učiteljem in učencem?

Na ministrstvu za šolstvo na naša vprašanja glede neživljenjskosti pravilnika odgovarjajo, da ministrstvo pripravlja nov strateški dokument na področju vzgoje in izobraževanja. Kot pravijo, je treba najprej doseči široko družbeno soglasje o tem, kakšno šolo si želimo. »Ta proces na ministrstvu intenzivno poteka že nekaj mesecev, smernice pa bodo predvidoma začrtane do konca letošnjega leta, ko bo o novem strateškem dokumentu - beli knjigi odločal državni zbor, zatem pa se bodo začeli postopki za spremembo področne zakonodaje.« Prav tako dodajajo, da se zavedajo, da se je v zadnjih letih na področju osnovnega šolstva nakopičilo precej težav, na katere opozarjajo tako ravnatelji in učitelji, kot tudi starši in nenazadnje otroci. Zato jih čaka zahtevna in obsežna razprava o tem, ali so učni načrti prezahtevni, ali ne bi veljalo morda spremeniti načine ocenjevanja posameznih predmetov, ali so potrebne spremembe pri nacionalnih preizkusih znanja, pa tudi, kako spremeniti miselnost, da so ocene pomembnejše od znanja in ali je obstoječa učbeniška politika premalo domišljena in so šolske torbe pretežke.

Kaj pa v vmesnem času?

Delno ocenjevanje prinaša prednosti, so enotni učitelji. V šoli je že tako preveč kampanjskega učenja, z ukinitvijo obveznih domačih nalog pa je vse postalo še bolj problematično, opozarjajo učitelji in ravnatelji. Praktično nimajo mehanizma, s katerim bi otroke spodbujali, da se učijo sproti. Avtonomnost učitelja je tako na zelo trhlih tleh. To še dodatno potrjujejo izjave pristojnega ministrstva, da se o tem, kar je predpisano, ne učitelji, ne starši, ne učenci ne morejo svobodno odločati, ker se morebiti s tem ne strinjajo ali ker bi bilo morda komu lažje drugače.

Še dva tedna, pa bodo učenci odhiteli na zaslužene počitnice. Prav je, da se sprostijo, odmislijo šolo in se septembra spočiti vrnejo v šolske klopi. Vprašanje pa je, ali se bodo vrnili k učiteljem, ki bodo sledili njihovim zmožnostim in potrebam, ali k učiteljem, ki bodo slepo sledili pravilnikom, ker se le-tako ognejo preganjanju šolske inšpekcije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ajnajs
12. 06. 2019 08.09
+1
Treba bi bilo v celoti reorganizirati šolo in sistem. Otrok bi šel v šolo zjutraj ob 08.00 in domov ob 16.00, prav tako učitelji. V tem času bi bilo narejeno vse od ocenjevanja, nalog, učenja. Popoldne bi bili fraj in zunaj. V mojih časih je bi na razred 1-2 odčičnjaka. sama imam disleksijo, pa zaradi tega nisem imela privilegijev, kvečjemu slabše ocene pri slovenščini, angleščini. največ težav mi je povzročalo strojepisje na srednji ekonomski šoli. Če imaš voljo šolo lahko zaključiš in diplomiraš. Kljub vsemu - prav dober uspeh v osnovni šoli, dober v srednji sem naredila univerzitetni študij ekonomije. Imam svoje otroke, ki vedo da se učijo zase, da je ocena odraz njihovega dela / ne dela. Dobijo tudi 1, kar niti ni slabo, jo pač popravi s 5 če se nauči. Ampak to so njeogve izkušnje, njegove napake, ne moje.
apodgra
12. 06. 2019 07.24
+2
Osnovnošolci so preveč preobremenjeni. Ogromno je snovi-balasta ,ki jo v življenju ne bodo nikoli potrebovali . Z nepomembno snovjo pri nekaterih predmeti se pretirava in učenec, ki hoče obvladati snov , mora porabiti ogromno časa . Otroci ,ko pridejo iz šole , če želijo napraviti vse naloge in naučiti nove snovi, se njihov delovni čas poveča za tri ali štiri ure. Kdaj pa se bodo ti otroci spočili in zabavali. Tudi starši se pri učenju doma morajo veliko angažirati in nuditi pomoč.
Amnasty
11. 06. 2019 19.08
+41
Kolk stavimo, da ta starš, ki je to prijavil nima otroka z pozitivnimi ocenami?
iga_biba
11. 06. 2019 18.40
-6
pravila, ki nam odgovarjajo bi spoštovali, tista ki pa nam ne dišijo pa ne? ne niso krivi inšpektorji ampak tisti, ki je postavil takšna pravila. starši pa vedno želimo svojemu otroku najboljše.
iwilliwillhacku
11. 06. 2019 16.28
+1
iwilliwillhacku
11. 06. 2019 16.27
+102
največja težava vsega tega so STARŠI in nihče drug!!!!!! a je treba ujčkat otroke? a je treba z odvetnikom letet na šolo, ker je otrok šprical uro in dobil neopravičeno uro, ker se doma ni učil ampak raje igrice igral cel dan in zato ni dobil ocene kot so jo starši želeli ker on kao zna za več????? a je treba it učitelju grozit, ker se je otrok med poukom igral s telefonom namesto da bi poslušal pa mu je učitelj vzel ta telefon, samo zato da bi učenec sodeloval pri pouku????? včasih je bilo tako: ko sem naredil pi*darijo v šoli in sem dobil ukor, sem jih še doma fasal, danes učenec dobi ukor ker je on naredi l neumnost, po pesi jih pa dobi učitelj, kateri mu je dal ukor!!!!!! starši so začeli tako ujčkai svoje otroke kot da so bogovi, in potem otroci delajo vse kar jim paše ker imajo svoje starše za seboj ker jim oni vse dovoljujejo, vsi se sklicujejo samo na pravice.... KAJ PA DOLŽNOSTI??????? A to je pa pozabljeno???? Učitelji se trudijo po najboljših močeh otroke učiti in jih nekj tudi naučiti, starši pa ne opravljajo svoje osnovne dolžnosti pri vzgoji lastnih otrok, samo pravice jim turijo v njihove zmedene glave!!!!
periot22
11. 06. 2019 20.53
+6
Novodobni starši ne znajo vzgajati otroke! To je realnost!
iwilliwillhacku
11. 06. 2019 16.27
+32
največja težava vsega tega so STARŠI in nihče drug!!!!!! a je treba ujčkat otroke? a je treba z odvetnikom letet na šolo, ker je otrok šprical uro in dobil neopravičeno uro, ker se doma ni učil ampak raje igrice igral cel dan in zato ni dobil ocene kot so jo starši želeli ker on kao zna za več????? a je treba it učitelju grozit, ker se je otrok med poukom igral s telefonom namesto da bi poslušal pa mu je učitelj vzel ta telefon, samo zato da bi učenec sodeloval pri pouku????? včasih je bilo tako: ko sem naredil pi*darijo v šoli in sem dobil ukor, sem jih še doma fasal, danes učenec dobi ukor ker je on naredi l neumnost, po pesi jih pa dobi učitelj, kateri mu je dal ukor!!!!!! starši so začeli tako ujčkai svoje otroke kot da so bogovi, in potem otroci delajo vse kar jim paše ker imajo svoje starše za seboj ker jim oni vse dovoljujejo, vsi se sklicujejo samo na pravice.... KAJ PA DOLŽNOSTI??????? A to je pa pozabljeno???? Učitelji se trudijo po najboljših močeh otroke učiti in jih nekj tudi naučiti, starši pa ne opravljajo svoje osnovne dolžnosti pri vzgoji lastnih otrok, samo pravice jim turijo v njihove zmedene glave!!!!
apodgra
12. 06. 2019 07.33
+1
brihtola Imaš srečo, da tvoji otroci , če jih imaš , ne rabijo pomoči staršev pri učenju po šoli. Razen , da ti je vse eno in pustiš otroka samega pri pisanju nalog in učenju. V tem prispevku je bilo govora o pomoči učiteljev in razbremenitvi učence. Da so pa otroci pomehkuženi , razvajeni in igrivi pa je druga tema .
iwilliwillhacku
11. 06. 2019 16.27
+10
me zanima kdo bo bolj vztrajen: največja težava vsega tega so STARŠI in nihče drug!!!!!! a je treba ujčkat otroke? a je treba z odvetnikom letet na šolo, ker je otrok šprical uro in dobil neopravičeno uro, ker se doma ni učil ampak raje igrice igral cel dan in zato ni dobil ocene kot so jo starši želeli ker on kao zna za več????? a je treba it učitelju grozit, ker se je otrok med poukom igral s telefonom namesto da bi poslušal pa mu je učitelj vzel ta telefon, samo zato da bi učenec sodeloval pri pouku????? včasih je bilo tako: ko sem naredil pi*darijo v šoli in sem dobil ukor, sem jih še doma fasal, danes učenec dobi ukor ker je on naredi l neumnost, po pesi jih pa dobi učitelj, kateri mu je dal ukor!!!!!! starši so začeli tako ujčkai svoje otroke kot da so bogovi, in potem otroci delajo vse kar jim paše ker imajo svoje starše za seboj ker jim oni vse dovoljujejo, vsi se sklicujejo samo na pravice.... KAJ PA DOLŽNOSTI??????? A to je pa pozabljeno???? Učitelji se trudijo po najboljših močeh otroke učiti in jih nekj tudi naučiti, starši pa ne opravljajo svoje osnovne dolžnosti pri vzgoji lastnih otrok, samo pravice jim turijo v njihove zmedene glave!!!!
iwilliwillhacku
11. 06. 2019 16.25
+14
admin, se vidi da si ti en izmed teh zafrustriranih otrok.... lepo da brišeš resnico, že ne vem kolikokrat si se izkazal...
iwilliwillhacku
11. 06. 2019 16.25
+6
kje je svoboda govora???? 24kur(b) se je zbralo na kupu....
RamzesII
11. 06. 2019 16.06
+31
Starš ni bila všeč ocena pa je zakuhal, tole.
zmha
11. 06. 2019 15.27
+69
Tocno vem katera sola je v zgodbi... meni je pa recimo huje da ko smo imeli v vrtcu otroka in ko je bil rojstni dan nisi smel prinesti sok, cokolado,bonbone, torto...ampal damo sadje, ker se je nasel pameten stars, ki je menil, da to ni zdravo za otrokovo rast in je sel tako dalec, da je dosegel svoje !!!!! Vsekakor se starsi prevec vtikajo v delo drugih !!!! Doma naj vzgaja in dela z otrokom tako kot bi moral pa bo vse v redu
Ema Cvetko
11. 06. 2019 20.43
mijam75
11. 06. 2019 15.19
+32
Zakaj pa se raje ne ustanovi skupina, ki bi predlagala spremembe na ministrstvu za šolstvo in bi uvedli tak način ocenjevanja za vse otroke, če mislijo, da je tako bolje.... Otroci delajo osnovne šole pod različnimi pogoji, pri vpisu na srednje šole pa se vsem upoštevajo točke enako. Čudim se, kako imajo ljubljanski šolarji lahko same petice zaključene, na naši šoli ni niti enega takega. Ali v Ljubljani res živi toliko genijev, ali pa so mogoče pritiski na učitelje večji, ker starši želijo petice, da se otroci vpišejo na prestižne gimnazije? Šola naj bo za vse otroke enaka, za vse enako težka, naj vsem enako pomagajo pri spraševanju, vsi naj imajo enake možnosti!
akmt
11. 06. 2019 15.45
-2
sploh ne res, da so v ljubljani same petke.na podeželju so vsi odlični, zaključeno imajo že zdavnaj.npr v celju, kjer imam znanko
mijam75
11. 06. 2019 15.53
+0
Na našem podeželju pa ne. Od 500 otrok niti en nima vseh predmetov 5. In otrok, ki ima povprečje 2,75 in med temi ocenami niti ene nezadostne, mu nočejo zaključiti 3 ne da bi bil vprašan. Sicer ne trdim, da so same petke, ampak da je veliko otrok, ki imajo vse predmete 5. Poznam osebno.
Ema Cvetko
11. 06. 2019 20.44
+4
Ne upoštevajo sodelovanja učiteljev praktikov na Ministrstvu...spet se ta bela knjiga pod mizo piše....in odpuščajo ljudi, ki opozarjajo na to, da bi bilo treba praktike vključiti zraven...
Helix Nebula
11. 06. 2019 15.16
-25
Delna ocenjevanja so mi vedno šla na živce. Sam več stresa je ko veš da si lahko vsak dan vprašan pri večih predmetih. To je dnevni stres. Vsak se lahko vsak dan uči če želi, tut če ni sprotnih preverjanj.
iwilliwillhacku
11. 06. 2019 16.19
+32
če bi učenci med poukom poslušali in vsaj malo sodelovali (ne pa čez eno uho noter čez drugo pa ven) tudi ta sprotna delna ocenjevanja ne bi bila noben problem.... pa ne se izgovarjat z raznimi motnjami, ker otrok vzgojen po nekih normalno moralnih načelih nima nobenih motenj (seveda razen izjem, ampak spet ne more kar vsak otrok dandanes imeti motnje zbranosti) in če bi ga starši vzgojili tako kot je treba, bi bilo veliko lažje vsem skupaj.....
Maja Saka? Rožmanec
11. 06. 2019 19.33
+5
Tale teorija pa ne bo zdržala......imam doma krasen primer, ko sta oba cca enako vzgojena, pa je eden odličnjak, drugi pa takorekoč jebiveter, ki ni ravno čisto neumen, ampak njemu kaj v glavo spravit je pa kar umetnost. Res ne vem, če je to ravno z vzgojo povezano....se pa šteje da ima motnje pozornosti, pa disleksijo, pa še kaj bi verjetno našli. Ko ga pa nekaj res zanima, pa vse iz prve.
mike013
11. 06. 2019 15.13
+43
Naj še nekaj napišem kar morda ne spada v tole temo ampak vseeno, v šoli so me učili in me tudi nekaj naučili. Če si se izšolal za peka si bil pek, če si se izobraževal za avtomehanika si popravljal oz popravljaš avtomobile. V naši državi gre pa vse skupaj malo drugače: na ministrstvih sedijo ljudje in z njimi opravljajo ki sploh nimajo ustrezne izobrazbe na svojem področju, če si minister za zdravstvo bi blo fajn da si iz zdravstvenega foha ker ga najbolj poznaš, če si iz šolskega sektorja vodiš šolski sektor, če si iz gospodarstva opravljaš z gospodarstvom, itd to naj bi bila zdrava pamet. pri nas je pa samo doktorat važen in lahko vodiš katerikoli sektor pa če se spoznaš v njega ali ne in za vse skupaj imaš še bajno plačo. Se strinjam z nekaterimi da bi bilo potrebno poslancem znižati plačo za 80 % toliko da imajo malo več kot minimalno plačo, potem pa ko bi dobro opravljali in opravili delo bi se jim plača zviševala, ne pa da se hodi spat v parlament in da se dela zgaga in samo razmišlja o neumnostih. primer poslanec bil odstavljen zaradi kraje sendviča je odstopil bil odstavljen in zahteva poslansko nadomestilo, ljudje lepo vas prosim od kje sedaj njemu pravica da lahko to zahteva. zakaj potem ko recimo nekdo nekaj ukrade ne sme zahtevati ničesar v zameno. Dejmo se malo povprašati po zdravju se nam res tako mudi v življenju da vse pohodimo pred sabo in za sabo, da si dejansko uničujemo življenje.
apodgra
12. 06. 2019 07.35
NotMe
11. 06. 2019 15.06
+42
Plusi in minusi niso več dovoljeni?! Super zadeva, da smo se sproti učili in utrdili, test na koncu semestra je bil po parih ta kratkih šala mala, znanja je ostalo neprimerno več. Kaj pa nenapovedano spraševanje, je še dovoljeno?
mijam75
11. 06. 2019 15.28
+9
Nenapovedano spraševanje ni dovoljeno. Vendar to pomeni, da učitelj mora napovedati, da bo spraševal, ne pa koga bo vprašal. Tako da temu se težko reče nenapovedano, saj otrok ne ve, ali bo on vprašan ali ne in kdaj bo vprašan. Napovedano so vprašani samo tisti otroci, ki imajo odločbe, oni vnaprej določijo datum, vendar se ravno tako lahko tisti dan opravičijo, da se niso mogli naučiti in je vprašan nekdo drug, ki tisti dan ni pričakoval spraševanja, saj je mislil, da bo vprašan tisti, ki je napovedan. Tako nekako.
NotMe
11. 06. 2019 15.44
+0
akmt
11. 06. 2019 15.46
-13
s plusi in minusi so želeli nadomestiti test čez vse.tako res ne gre
iwilliwillhacku
11. 06. 2019 16.22
+7
še malo pa se bojo otroci vseh devet let igrali in ničesar naučili... dam ti prav za učenje in utrjevanje znanja zato pa bi bilo treba vedno imeti nenapovedana spraševanja... in nič branit otroke da kao oni znajo za več kot so pa dobili oceno... učitelj bo 100% bolje vedel za koliko zna otrok in ne starš, kateri je po veliki večini samo pol pismen.....
mijam75
11. 06. 2019 16.41
+1
brihtnež, tako kot otrok in staršev, je tudi učiteljev vseh sort. Težko je biti objektiven, oziroma objektiven na tak način, da upoštevaš posebnosti vsakega otroka.
Ema Cvetko
11. 06. 2019 20.46
Ustno ocenjevanje je nenapovedano...otroci so lahko vprašani kadarkoli vsako uro....razen tisti z raznimi statusi....
Ema Cvetko
11. 06. 2019 20.47
+1
To ni res!!! Tak komentar lahko napiše samo nekdo, ki podpira kampanjsko učenje....in nima prakse z delom v šoli....
apodgra
12. 06. 2019 07.47
+0
NotMe Smo se v šoli učili in če smo se tudi kaj naučili .Toliko balasta ,kot se ga danes morajo naučit , ga ni nikoli bilo. Ravno ta balast se morajo učenci naučiti na pamet in koliko nepotrebnih ure gre v nič. Otrok je dnevno obremenjen 10 ali celo več ure . Kdor spremlja učenca doma kaj počne in koliko dela mora opraviti , mu je jasno vse kot beli dan ,da so preobremenjeni . Tudi starši morajo žrtvovati veliko svojega časa , da z skupni močnimi izpolnijo vse zahtevane obveznosti otroka do šole.
Morana7
11. 06. 2019 14.40
-8
Se mi zdi bolj problem v tem, da delno ocenjujeo na nekaterih šolah nekateri učitelji s tem pa ustvarjajo za učence neprimerljive pogoje, kar pomeni, da nimajo vsi enakih možnosti. Ali delno ocenjujeo vsi ali pa noben...
AxisDeus
11. 06. 2019 14.39
+47
Podpiram tak sistem, učenci, ki so bolj kampanjski, imajo itak pravico do predmetnega izpita oz. popravljanja. Da obstajajo take odrasle, žleht tožibabe, pa ne morem dojet. Ko pa bo mulc/mula jezikala, bo pozabil/a na etični kodeks in citiral/a vse živo, da mu/ji ne bi bilo treba priznati, kako je falil/a kot starš. Za take pravila ne veljajo, oni jih hočejo postavljati. No, ampak ljubi starši, enkrat, v službi, pa indigo detetu ne bo več vse prilagojeno in na slab dan ga utegne nalajati šef, zaradi majhne zmote lahko dobi odpoved, prišla bo še nesrečna ljubezen, pa krediti, in računi. Imejte radi svoje otroke in padec s trona dovolite, kajti v nasprotnem primeru bo enkrat zelo boleče, a za karkoli narediti bo prepozno.
DeBill
11. 06. 2019 14.39
+34
tisti zafrustriran starš naj sedaj otroka v drugo šolo vpiše, saj vsi vedo kdo je bil in bo otroku zelo škodilo isto okolje. in pritožil se je fotr, da bi svoj egotrip umiril
Ema Cvetko
11. 06. 2019 20.50
+3
No, so primeri, ko se je mama pritožila...in to anonimno....pa vsi vedo za koga gre.....otrok pa ubogi čustveni neodgovoren, nesamostojen invalid....
akmt
11. 06. 2019 14.31
+9
velika slovenska napaka je totalna popustjivost šole in staršev.kar imejte delne teste, na faksu ne boste dosegli delnega preverjanja iz kirurgije, razdeljenega po tednih-ali bi si upali iti k takšnemu kirurgu? hahhahahahaha
NotMe
11. 06. 2019 15.03
+24
Kako da ne?! Kaj pa so kolokviji drugega, kot delne ocene? Se vidi, da faksa videla nisi od blizu. Tvoji kirurgi so pisali nič koliko kolokvijev, tudi pravniki, in vsi ostali, ki imamo uni izobrazbo. Le od predmeta do predmeta se je razlikovalo, včasih se je lahko izpit opravil s kolokviji (da se izogne kampanjskemu učenju na koncu), včasih so bili del končne ocene, včasih pa pogoj za opravljanje izpita.
akmt
11. 06. 2019 15.44
-3
ne razumeš.itak da sem bila na faksu in tam imaš najprejs protne kolokvije, na koncu pa izpit čez vse.tukaj se pa gre za to, da odpade končno ocenjevanje čez vse, samo sprotni testki
NotMe
11. 06. 2019 18.29
+2
Kolikor sem razbrala, so s tem nadomestili le eno oceno
apodgra
12. 06. 2019 07.58
+1
akam Najlažji študij je na fakulteti. Pripraviš se za en izit in ko ga, opraviš , ga lahko tudi pozabiš. To počneš vse do konca vseh opravljenih izpitov. Drugo je to ,ko se moraš učiti in naučiti vse predmete in biti vedno pripravljen . Če se učimo samo za ocene , potem niso dosegli ničesar . Učimo se zato, da se nekaj naučimo in pridobljeno znanje skozi življenju tudi znamo izkoristiti .
akmt
11. 06. 2019 14.22
+27
učitelji bodo imeli bistveno več časa, če se ukine tiste "odločbe", ki jim ima tretjina razreda.uvedite spet posebne šole, pa bo