Slovenija

Ker zapornica ostaja, Joras spet strada

Sečovlje, 20. 08. 2010 17.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kljub obljubam, da bodo Jorasu zagotovili nemoten dostop do hiše, na dovozni poti ostaja zapornica, zato Joras spet gladovno stavka. Pahor pravi, da zapornice ni mogoče umakniti, si bo pa prizadeval za spremembo načina prehoda mimo nje.

Na dovozni poti do hiše Joška Jorasa kljub obljubam slovenskega in hrvaškega političnega vrha, da mu bodo zagotovili nemoten dostop do hiše, tudi danes ostaja zapornica, ki jo straži več hrvaških policistov. Joras je zato sporočil, da z današnjim dnem nadaljuje gladovno stavko, ki jo je prekinil 4. avgusta. "Pozivam odgovorne, naj ne hodijo k meni z nekimi manevri in ustvarjanjem megle, kajti to ne bo pomagalo. Če želijo pomagati državljanom Republike Slovenije, naj jim zagotovijo to, kar jim ustava in zakon zagotavljata," je dejal ob tem.

Ker je pot do Jorasove hiše še vedno zaprta, Joras nadaljuje gladovno stavko.
Ker je pot do Jorasove hiše še vedno zaprta, Joras nadaljuje gladovno stavko. FOTO: POP TV

Joras je zaradi dolgoletnih težav z dostopom do svoje hiše gladovno stavkal že od 14. julija do 4. avgusta, ko je napovedal, da bo stavko nadaljeval, če do danes ne bo uspešen v svojih zahtevah. Za prekinitev se je tedaj odločil po dogovoru premierov Slovenije in Hrvaške Boruta Pahorja in Jadranke Kosor 31. julija v Bohinju.

Po njegovih besedah smo zdaj prišli do resnice, ki boli in odgovornost, ki jo bodo morali nositi predsedniki vlade, države in državnega zbora, ki slovenskemu državljanu niso sposobni zagotoviti nemotenega življenja na slovenskem ozemlju. "Mati država zahteva od mene, da spoštujem obveznosti," je poudaril Joras. Ko se mora pa politika držati svojih obveznosti, pa se po njegovih besedah spreneveda. Poudaril je še, da sta sklep piranskega sodišča in ustava jasna, pa tudi ustavno sodišče je v mnenju presodilo, da gre za ozemlje Slovenije. Po njegovih besedah so zdaj politiki na potezi, da to uresničijo, tako kot so dolžni storiti.

Novinarjem in odvetniku preprečili dostop

Joško Joras
Joško Joras FOTO: Dare Čekeliš

Po prvotnih načrtih naj bi danes ob Jorasovi domačiji potekala novinarska konferenca, a hrvaški policisti dostopa do tja danes niso dovolili nikomur, tudi novinarjem in Jorasovemu odvetniku Danijelu Starmanu ne, češ da gre za hrvaško ozemlje. Joras je nato medijem dal izjavo na območju med slovensko in hrvaško stranjo mejnega prehoda Sečovlje.

Starman je za medije napovedal nadaljevanje sodnega postopka. "Skupaj moramo najti neko rešitev, ki bo odmevala tudi širše v EU," je poudaril. Hrvaška kot kandidatka za članstvo v EU bi se morala po njegovem vesti lepše kot članica Unije. "Mi bomo obvestili EU o novih incidentih, kajti gre za novo zaostritev," je poudaril Starman in dejal, da ima vso pravno podlago, saj gre za slovensko ozemlje. Prepričan je, da Evropa takšnega vedenja Hrvaške ne bo mogla tolerirati.

Pahor: Zapornice ni mogoče umakniti

Iz Pahorjevega kabineta so sporočili, da sporne zapornice zaenkrat ni mogoče umakniti, si bodo pa prizadevali za spremembo načina prehajanja mimo nje za upravičence dovozne poti. Jorasove trditve glede odstranitve zapornice so označili za "neutemeljene", Jorasu pa očitajo, da so zaradi njegovega "izzivanja z incidenti" zastali nekateri poskusi ureditve njegovih težav.

Kot pojasnjujejo, je bila sporna zapornica postavljena v skladu s kompromisnim dogovorom med bivšima ministroma za notranje zadeve, slovenskim Dragutinom Matejem in hrvaškim Berislavom Rončevićem maja 2008, ki temelji na maloobmejnem sporazumu med državama (Sops). Skladno s tem dogovorom se je mešana komisija za izvajanje Sopsa dogovorila, da lahko uporabniki poti, kjer so postavljene zapornice s kodami, ki so jim jih posredovale hrvaške oblasti, prosto prehajajo do svojih parcel. Režim glede prehajanja mimo zapornice bi bilo tako mogoče spremeniti le v okviru omenjene mešane komisije, o čemer je bil Joras tudi obveščen, so še zapisali v kabinetu in dodali: "Zato zapornice ni mogoče umakniti, spremenimo pa lahko način prehajanja mimo nje za upravičence dovozne poti, za kar si bomo tudi v prihodnje prizadevali."

Kot so še zatrdili, vlada skladno z julijskim dogovorom med Pahorjem in Kosorjevo iz Dubrovnika, da bosta pomagala olajšati vsakodnevno življenje prebivalcev ob meddržavni meji, izvaja aktivnosti za ureditev dostopa do Jorasovega domovanja. V tem kontekstu je bila postavljena klančina, ki omogoča lažji dovoz do Jorasove hiše, ter sklenjen dogovor med slovensko in hrvaško policijo, da se Jorasu in njegovim domačim ne otežuje prehoda do njihovega domovanja. Dogovarjali so se tudi o olajšanem prehodu Jorasa in njegovih domačih mimo zapornice, postavljene leta 2008, s pomočjo daljinskega upravljanja, a "dogovori so zastali zaradi izzivanja g. Jorasa z incidenti". Kot so še opozorili, položaj dodatno zapleta dejstvo, da Jorasova hiša na številki Sečovlje 1 nima gradbenega dovoljenja, izdanega v Sloveniji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NMvirus
22. 08. 2010 01.34
@variolog Ne moremo mi Istre dobit nazaj, pa tud če je bila že od kamene dobe naša. Ker fora je v tem, da smo mi leta 1991 postavl mejo tako, kot smo jo in Istra je ostala na napačni strani. Pol začne pa spet Jelinčič neke pravljice govort, da ima neke zemljevide na katerih jasno piše, da je to naše. Vsi vemo, da je to naše. Mogoče, imam še jst kje v kleti kakšen zemljevid, ki to kaže. Ampak vsi vemo da je to ozemlje za nas že izgubljeno. Edini način, da dobimo zemljo nazaj je vojna, kar je pa za moje mnenje nesprejemljivo.
variolog
21. 08. 2010 22.24
Drži kar je napisano v članku, vendar bi se lahko sedanja in prejšnja vlada slicevali na pismo bivšega predsednika vlade RH Valentiča z dne 18. 5. 1994 in ki ga je Slovenija prejela dne 24. 5. 1994.V njem piše--citiram dobesedno--Dopustite da još jednom u ime hrvatske vlade potvrdim i jamčim da izgradnja ovih privremenih radnji ne prejudicira graničnu crtu.--nadalje--Navedene konstrukcije mogu se ukloniti u roku od 5 dana.Torej ima g. Joras prav.Sedanja vlada se pa obnaša protislovensko in kakor da tega pisma sploh ne bi bilo.Sicer pa Istra nikoli v zgodovini ni bila Hrvaška.Hrvati so na tem prostoru okupatorji.V vseh pogledih podpiram g. Jorasa !
wizeman
21. 08. 2010 19.10
@davison20 V bivši jugi je bil katasrer za celotno to območje v Piranu, zato ni mogel v Bujah prositi dovoljenja. šele po osamosvojitvi je hrvaška ponaredila zemljiško knjigo in uvedla vzporedni kataster.
davison20
21. 08. 2010 18.27
Kot so še opozorili, položaj dodatno zapleta dejstvo, da Jorasova hiša na številki Sečovlje 1 nima gradbenega dovoljenja, izdanega v Sloveniji. Kar pomeni, da ima gradbeno dovoljenje izdano na Hrvaškem - toliko o tem, kdo se je prodal. V bivši jugi je bilo v Bujah ceneje, sedaj se bori pa za mejo a sam jo je prodal za par dojče mark.
Gasilec150
21. 08. 2010 17.57
Vsi, ki imate kaj proti njemu ste neslovenci in izdajalci SLOVENSKEGA NARODA! Lahko smo ponosni nanj, saj je eden redkih zavednih Slovencev, ki ne bi nikoli prodal svojega slovenskega ozemlja, kot to počnejo naši vodilni!
mar.s
21. 08. 2010 17.22
kaka je to gladovna stavka, če jo začasno prekine pa pol ko se naje spet nadaljuje! klovn
rko
21. 08. 2010 16.23
IZSTRADAJ ŽE ENKRAT, MARIONETA
yerbas
21. 08. 2010 16.02
Joras, svojo zemljo vpiši v hrvaški kataster, razobesi hrvaško zastavo in vsega bo konec !
ekskluziv.scena
21. 08. 2010 15.30
Pa dajte že človeku neko funkcijo v SLSu. Nehvaležnost pa takšna!
binmister
21. 08. 2010 13.54
Joža začel sem verjeti , da te je še bog pozabil ne pa da te ne bi naša vlada.Pokaži jim da nisi njihova prdvolilna maskota.
binmister
21. 08. 2010 13.37
Joža pa če boš postal takoj okostnjak ti Borat in njegovi ne bodo pomagali .Še nisi dojel v 19 letih da te imajo za paradnega konja ?Živi kje živiš in uživaj dokler še lahko in se popišaj kot na Hrvate tako na Slovensko vlado in tiste ki so zatajili.
NMvirus
21. 08. 2010 13.01
Ne vem kaj je zdej pahor tuki kriv. Če reče, da je ne more odstrant, pol je ne more. To pa zato, ker bil maja 2008 (takrat je bila na oblasti prejšnja vlada) postavljan kompromisni dogovor za to zapornico. Preberte si članek v celoti, pa boste vidl, zakaj se gre. Ne prebrat samo naslov, pol pa pametovat.
-misterij-
21. 08. 2010 12.43
Vsi bi mogl gladovno stavkat ne pa da jim pustimo in samo gledamo kako nam jemlejo, nam krajšajo pravice in nas zadolžujejo!!! Pol miljona ljudi je že lačnih v Sloveniji in še več jih bo!! Glad bo naš vsakdanjik!! Vzel so nam dostojanstvo in kaj nam sploh lahko še več vzamejo!! Ne morjo omogočit človeku dostojno življenje, če maš pa taprav priimek maš pa kruha in iger!!
sherum
21. 08. 2010 11.48
Človek res ne ve ali smo mi taki butalci ali Hrvati tatovi. Bilo je rečeno pri gradnji prehoda da je to samo začasno , da se bodo potem umaknili na prvotno črto tja kjer je bilo že pod Jugoslavijo republiška meja med Hrvaško in Slovenijo Gospodje , ki so takrat dovolili da se ta objekt gradi jih danes ni slišati , Poskrili so se v krtovine in čakajo kaj se bo zgodilo. Ali so dobili takrat kakšne nagrade za privoljenje , tega seveda mi ne bomo nikoli zvedeli, ker naša oblast ni zainteresirana da bi to prišlo na dan .
Rok Far?nik
21. 08. 2010 10.04
Jaz osebno pa gledam tale spor Joras-Hrvati takole,če bi bilo pet minut dobre volje na obeh straneh, bi zadeva že zdavnaj lahko bila rešena, tako pa ni. Skrbi me pa nekaj drugega, če že tako majhen banalen problemček ne moremo ali ne morejo rešiti bilateralno ali kakor koli drugače (če je res to naše ozemlje potem je to naša enostranska rešitev logično) potem se ni za čudit, da tudi drugih večjih problemov ne rešimo, ne rešijo med sabo, vse bolj pa se nagibam k temu, da je ta košček ozemlja kjer živi Joras in ostali obmejni prebivalci bilo res že zdavnaj prodano Hrvatom s Slovenske strani, in srčno upam, da bo nam Slovencem enkrat za vselej okrog te problematike nalil čistega vina nihče drug kot M. Kučan !!!
Roxy79
21. 08. 2010 09.34
ja ja.... volitve se bliajo... nayadnje se je toliko pisalo o Jo[kotu pred predsedni[kimi volitvami...se pred tem pa pred izborom ya zupane..... itd itd... eh he ti Josko >D>D
zulj001
21. 08. 2010 09.25
Pahor je zelo" uspešen"pogajalec..........
RXG
21. 08. 2010 08.52
Ne manjka dost, ko bom začel verjet Hrvatom!!
bemtisunac
21. 08. 2010 07.37
sej bo nehal ko mu bojo hrvati dali kar bi rad od njih...
poglavnik
20. 08. 2010 23.12
Moram se smejat temu Joškotu pa tudi tistim ki pravite da je bajta v Sloveniji.....ni videt,zakaj pa ima potem zapornico he he he.