Slovenija

'Ključne potrebe lahko zagotavljajo tako biološki kot socialni starši'

Ljubljana, 03. 10. 2011 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Psihologi, socialni delavci in sociologi podpirajo družinski zakonik, saj menijo, da daje enake pravice vsem otrokom, ne glede na to, v kakšni družini živijo. Kot pravijo še, so otroci v istospolnih družinah bolj tolerantni.

V društvu psihologov, društvu socialnih delavcev in sociološkem društvu so podprli družinski zakonik, ki po njihovem mnenju daje enake pravice vsem otrokom, ne glede na to, v kakšni družini živijo. Prepričani so, da za otrokov razvoj ključne potrebe lahko zagotavljajo tako biološki kot socialni starši, v heterospolni ali istospolni skupnosti.

V omenjenih strokovnih društvih se zavzemajo za čim prejšnje sprejetje družinskega zakonika in računajo na to, da do referenduma ne bo prišlo. O dopustnosti referenduma bo odločalo ustavno sodišče, ustavni sodniki bodo o tem prvič razpravljali v četrtek.

Številni menijo, da je lahko "prava družina" le tista, ki jo sestavljajo oče, mati in otrok.
Številni menijo, da je lahko "prava družina" le tista, ki jo sestavljajo oče, mati in otrok. FOTO: POP TV

Glede zakonika se je že večkrat oglasila tudi stroka. Po prepričanju predsednice društva socialnih delavk in delavcev Simone Ratajc lahko potrebe, ki so ključne za razvoj otroka, zagotavljajo tako biološki kot socialni starši, prav tako ni razlike, ali so to heterospolni ali istospolni starši.

Ratajčeva je poudarila, da je za otrokov razvoj in njegovo vključenost v družbo pomembna tudi formalna ureditev njegovih pravic in pravic družine. Družinski zakonik v taki obliki po mnenju društva to ustrezno ureja in prispeva k preprečevanju diskriminacije netradicionalnih družin.

Ljubica Marjanovič Umek iz društva psihologov Slovenije je izpostavila raziskave, ki po njenih besedah kažejo, da struktura družine ne vpliva na otrokov razvoj, temveč so za to pomembni drugi dejavniki, med drugim varna navezanost otroka na starša in odzivnost staršev na otrokove potrebe.

Med otroci, ki živijo v istospolnih družinah, in tistimi, ki živijo v heterospolnih družinah, tako po raziskavah ni razlik ne pri socialnih sposobnostih in ne pri razvoju spolne identitete, pravi razvojna psihologinja. Ob tem je izpostavila še ugotovitev, da so otroci v istospolnih družinah bolj tolerantni.

Zakonik izenačuje pravice vseh otrok, ne glede na to, v kakšni družini živijo.
Zakonik izenačuje pravice vseh otrok, ne glede na to, v kakšni družini živijo. FOTO:

Rešitve, ki jih prinaša zakonik, podpira tudi sociološka stroka, saj zakonik po njihovem mnenju nikomur ne preprečuje, da bi živel v skladu s svojimi prepričanji. Medtem Slovenskega sociološkega društva po besedah predsednice Milice Antič Gaber ne preseneča razprava o družinskem zakoniku, saj se družina kot družbena celica pogosto znajde kot predmet žolčnih ideoloških razprav. Toda to, pravi, deli slovensko družbo na dva tabora: na tiste, ki zagovarjajo edino biološko družino, kar "seveda vemo, da sploh ne obstaja", ker je vsaka družina družbena tvorba, in na tiste, ki menijo, da se družina kot družbena tvorba spreminja.

Prepričana je, da je treba definicijo družine prilagajati realnemu življenju. Politika je, dodaja Milica Antič Gaber, z zakonikom vendarle "uslišala stroko". Definicija družine v zakoniku namreč daje prednost socialnim razmerjem in izenačuje pravice vseh otrok, je še dejala sociologinja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hellcat666
04. 10. 2011 17.22
hot-shot69 03.10.2011, 23:53-8 ALFe Vse je res, samo "poglobljene" raziskave kot so jo naredili ti priznani sociologi nisem naredil in potem baje ne velja. Sodobna sociologija ni več veda ampak propaganda... kako pa to veš? jo mogoče študiraš? sociologija ni tok enostavna kot se sliši...
Tonček Balonček
04. 10. 2011 16.45
cyklo, pa saj ne gre za nobene dokaze, ne gre za nobeno znaost, resnico! Nihče še ni dokazal defektov otrok zaradi odraščanaj z odraslimi istega spola, to je smešno. Družina postane celica z otrokom ali več njih, če pa so odrasli istega ali različnega spola pa ej popolnoma irelevantno vprašanje,. argumenti nekih cerkvenih apologetov svete družine so pa smešni. Kot so propadli s svetostjo zakona, življenja (pr vseh vojnah,s mrtnih akznih it.), ločitvah, kondomih in diafragmnah ter še kej. Zdaj jih ačka še celibat, pedofilija in še par stvari, potem bodo pa itak že marginalci! V mislih imam seveda rimokatolike, ne vernikov kar počez!
cyklon
04. 10. 2011 11.46
Če smo popolnoma iskreni,argumenti ne z ene ,ne z druge strani ne zdržijo;kajti,če bi vzeli list papirja in odkljukavali vzroke za in proti bi sigurno našli tudi take,ki niso vprid nobenim. Tukaj gre samo za eno samo stvar in sicer legitimno pravico človeku,da živi kot želi in more.Torej tako kot vsi ostali. Spolna usmerjenost NI IZBIRA! to je nekaj kar je človeku "dano" s spočetjem ali rojstvom,če hočete in zato,ker moški ljubijo moške in ženske ženske,naj se skrivajo in to tajijo!?? Ljudje so,ki so sposobni ljubiti in vzgajati otroke,zato jim tega ne onemogočajmo.
jester1970
04. 10. 2011 10.02
Iztoka01, torej je že po naravi bolj primerna za imeti otroka ;-)
big_foot
04. 10. 2011 09.49
Jeseter197 Zakaj pa? Taka kombinacija z lahkoto naredi svojega otroka :-))
jester1970
04. 10. 2011 09.27
Kdaj pa kombinacije moški dve ženski, dva moška ženska,..? Se bodo te kombinacije tudi uvrstile v družinski zakonik? Bodo tudi te spolne kombinacije lahko posvajale otroke?
Alojz Železnik 1
04. 10. 2011 05.42
@ koalicija Ne naših otrok, NOBENIH otrok. Tako moraš razumeti. Otrok ni pravica ne heterospolnih in ne istospolnih. Otrok je ČLOVEK.
koalicija
04. 10. 2011 04.39
Jao butale, pa saj vam ne bo treba dat VAŠIH otrok njim! Vi, ki ste proti posvojitvi otrok v družine z istospolnimi partnerji, se brigajte za sebe. Vzgajajte svoje otroke po svoji volji, lahko tudi v homofobe. Ne verjamem, da ste resno tako zaskrbljeni za druge otroke. Če ste, potem najprej rešujte lačne otroke v Afriki! Verjemite, da so lačni veliko bolj potrebni pomoči kot bi je bil npr. otrok od Sir. Elton John-a.
hot-shot69
03. 10. 2011 23.53
ALFe Vse je res, samo "poglobljene" raziskave kot so jo naredili ti priznani sociologi nisem naredil in potem baje ne velja. Sodobna sociologija ni več veda ampak propaganda...
adorn
03. 10. 2011 23.52
če hočejo posvojit otroka se lahko preselijo v drugo državo kjer podpirajo tak zakon.. tu ga ne.. to je slovenija.. ne bomo se mi nič prilagajali drugim evropskim državam, kjer imajo to urejeno drugače.. mi bomo poslušali naše ljudi.. nimamo mi nič z drugimi državami.. vsaka država ima svoje ureditve, zakone in ker je večina proti.. konec, basta.. nema tu.. zaključili smo..
Alojz Železnik 1
03. 10. 2011 23.44
@ hot-shot69 Ko bi le nabijal v tri krasne .... kaj pa ni res od tega kar si zapisal?
adorn
03. 10. 2011 23.30
če pride oz upam da pride do referenduma ima primc mojo podporo PROTI.. če ne.. se bomo pač sprijaznili..
M_teorija
03. 10. 2011 23.04
Saj tistih 25 000 podpisnikov z Princem na čelu ne mislijo nič slabega. Je pa res, da njihovi pogledi in načela spadajo v srednji, temačni vek!
rozika88
03. 10. 2011 22.46
bojadrag dva moška ali dve ženski sta že družina.
M_teorija
03. 10. 2011 22.42
~bojadrag03.10.2011, 22:280 Glede sociologov, psihologov in socialnih delavcev, ma pa zanima če je to mnenje omenjenih posameznikov, vseh ali večine ali morda manjšine.~ Ne ni mnenje vseh, le priznanih!
delboske
03. 10. 2011 22.28
Ali se admin menja ob 20 00 ? No, če lahko dva moška ali dve ženski ustvarita družino naj jo imata. Glede sociologov, psihologov in socialnih delavcev, ma pa zanima če je to mnenje omenjenih posameznikov, vseh ali večine ali morda manjšine. Manipulacija je res neverjetna in tudi oni spsek ki naj bi krožil po medmrežju bi znal marsikaj pojasniti.
rozika88
03. 10. 2011 21.48
Namesto, da slepo trdite svoje, si malo razširite obzorja in se poučite o homoseksualnosti. Ne pa kr slepo strelat kozle, ker vam je nekdo tko rekel. A mate glavo zato, da vam drugi govorijo kaj delejte pa kaj si mislte? Če je temu tako, si lahko kr zeljnato gor date, ne bo nobene razlike!
Epi
03. 10. 2011 21.05
No ja, mislim da svojega niso dokazaline eni niti drugi. Nasprotniki zakona v bran tradicionalni družini "prodajajo" raziskave o razpadih istospolnih družin v evropskem prostoru, kar seveda nima nobene veze z razvojem otroka v primerjavi s heteroseksualno skupnostjo - več itak ne morejo ponudit; zagovorniki pa tudi - se opravičujem če se motim - niso javno predstavili še niti ene resne recimo longitudinalne študije, ki bi opravičila tezo, da je otrok in razvoj njegovega psihobiološkega stanja nevezan na različno spolni ali istospolni interpersonalni prostor itd... Najbolj bedno je pa to, da so pred unimistojnicami proti referendumu stali ljudje, ki si predloga zakona sploh niso pogledali, ki najbrž sploh ne vedo katerem členom natančno nasprotujejo....
klobasa123
03. 10. 2011 20.57
Tonček Balonček Ne vem kaj ima pri definiciji družine zraven cerkev, če si prebereš kakšno knjigo, tam piše, da družino sestavljajo oče, mati in otrok, pika. Vse ostalo pametničenje pa je samo stvar dogovora, če se tako dogovorimo, se lahko poročiš tudi s traktorjem in potem posvojiš otroka, le v zakon je treba tako zapisati! Adijo pamet!
haarpo
03. 10. 2011 20.55
Zastonj se matrajo.....