Slovenija

'Zdravniško popoldansko delo' le pod določenimi pogoji

Ljubljana, 19. 09. 2017 16.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poslanci so potrdili dva od treh predlogov zdravstvenih zakonov. Koncesije ostajajo, na novo se opredeljujejo pogoji dela zdravnikov pri zasebnikih, za sanacijo bolnišnic se predvideva 136 milijonov evrov ... To je le nekaj od potrjenih ukrepov. O spremembah pacientovih pravic bodo poslanci odločali naknadno.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kakšne bodo spremembe v zdravstvu?
    03:28
    Iz SVETA: Kakšne bodo spremembe v zdravstvu?
  • Iz SVETA: Poslanci o interventnem zakonu
    00:35
    Iz SVETA: Poslanci o interventnem zakonu

Poslanci so danes razpravljali o treh predlogih zakonov ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc: predlogu novele zakona o zdravstveni dejavnost, interventnem zakonu za sanacijo bolnišnic in noveli zakona o pacientovih pravicah. Novelo zakona o zdravstveni dejavnosti in interventni zakon so poslanci podprli, o noveli o pacientovih pravicah pa bodo glasovali čez teden dni. 

Po novem bodo lahko zaposleni v javnih zdravstvenih zavodih delo pri zasebnikih opravljali le pod zakonsko določenimi pogoji.
Po novem bodo lahko zaposleni v javnih zdravstvenih zavodih delo pri zasebnikih opravljali le pod zakonsko določenimi pogoji. FOTO: iStock

Zaposleni v javnih zavodih bodo pri zasebnikih delo opravljali le pod določenimi pogoji

Novela zakona o zdravstveni dejavnosti koncesionarjev ne ukinja, te ohranja kot pomembne izvajalce v javnem sistemu, je prepričana ministrica. Je pa res, da novela ureja vstop koncesionarjev v sistem javne zdravstvene službe, položaj in pogoje delovanja na sistemski in transparentni način, pravi.

Sprejeta novela predvideva, da se koncesija podeli le na podlagi javnega razpisa, za obdobje 15 let, pri čemer se lahko čas koncesije podaljša še za 15 let. Koncesija bo razpisana le za dopolnitev javne zdravstvene mreže. Koncesija ne bo več predmet dedovanja, prodaje, prenosa ali druge oblike pravnega prometa. 

Besedilo novele na novo opredeljuje tudi odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti, ki mora biti pri izvajalcu zaposlen sorazmerno glede na obseg dejavnosti. Po novem bodo lahko zaposleni v javnih zdravstvenih zavodih delo pri zasebnikih opravljali le pod zakonsko določenimi pogoji. 

Besedilo zakona tudi prepoveduje oglaševanje zdravstvene dejavnosti, ki je zavajajoče, nedostojno in nedovoljeno glede na zakon o varstvu potrošnikov. Ureja pa tudi dolga leta nerešeno vprašanje medicinskih sester s srednješolsko izobrazbo, ki opravljajo delo višjih sester.

Novela zakona o zdravstveni dejavnosti opredeljuje način podeljevanja koncesij v zdravstvu, določa konkurenčno prepoved in na novo uvaja nosilca zdravstvene dejavnosti.

Kordiš je v imenu Levice dejal, da nasprotujejo vsem oblikam privatizacije zdravstvenega sistema, torej tudi popoldanskemu delu zdravnikov pri zasebnikih in podeljevanju koncesij. "Več kot bo privatizacije, več denarja bo ostalo v žepih lastnikov zdravstvenih podjetij. In manj bo šlo sredstev za zdravje ljudi," je prepričan.

Nada Brinovšek (SDS) je imela pomisleke glede postopka priprave novele zakona. Kot je dejala, je osnutek novele, ki je bil v javni razpravi pred dvema letoma, obsegal 13 členov, medtem ko ima zdaj predlog 47 členov. Po njenem mnenju ta novela ne prinaša nič dobrega, pač pa da se bodo čakalne dobe še podaljšale.

Proračun bi pokril 80 odstotkov lanskoletnih izgub zdravstvenih zavodov

Od 21 javnih zdravstvenih zavodov, katerih ustanovitelj je država, le šest bolnišnic konec lanskega leta ni imelo nakopičenih izgub iz preteklih let. Večina jih je že napovedala, da bodo zaprosili za sanacijska sredstva.

Predlog interventnega zakona, ki se sprejema po nujnem postopku, predvideva, da bi še iz letošnjega proračuna krili 80 odstotkov nakopičenih izgub, ki so jih javni zdravstveni zavodi imeli konec lanskega leta. To pomeni okoli 136 milijonov evrov, kar bo bolnišnicam izplačano do 29. decembra. Poleg tega pa zakon opredeljuje način sanacije bolnišnic in organe, ki bodo izvajali sanacijo in nadzor nad tem.

Zaradi interventnega zakona bo potreben sprejem rebalansa državnega proračuna.

Alenka Bratušek je v imenu poslanske skupine nepovezanih poslancev dejala, da je zakon nujen korak za reševanje problemov, zato ga bodo v poslanski skupini podprli. Branko Zorman (SMC) nasprotno trdi, da primanjkljaji bolnišnic niso posledica politike te vlade, ampak so nastali mnogo let prej. Je pa ta vlada prva, ki se je tega problema lotila, je prepričan.

Da gre pri tem interventnem zakonu za sanacijo tistih in tistim, ki so izgube pravzaprav ustvarili, pravi poslanka SDS Jelka Godec."Sanacijo delajo tisti, ki v treh letih niso naredili nič oziroma so slovenske bolnišnice pod njihovim budnim očesom ustvarjale izgube," je dejala in opozorila, da ministrstvo za zdravje ni pripravilo nobenega ukrepa, da bi odgovorni v bolnišnicah odgovarjali za izgube, niti ni pripravilo ukrepov, da ne bi prišlo do nadaljnjih izgub.

Iz Komisije za preprečevanje korupcije so se odzvali, da komisija ni bila vključena v obravnavo zakona, čeprav je po njihovem mnenju "zaznati izražena korupcijska tveganja" v zakonu. Po mnenju protikorupcijske komisije se "z nepremišljenimi zakonodajnimi rešitvami, ki ustvarjajo možnosti za nove pojavnosti korupcije in z njo povezanimi tveganji, od načela ničelne tolerance do korupcije, ki ga promovira ministrica za zdravje, zgolj odmikamo". 

O predlogu zakonu o pacientovih pravicah prihodnji teden

Z novelo o pacientovih pravicah ohranjajo tri stopnje nujnosti - nujno, hitro in redno - hkrati pa uvajajo vmesno stopnjo nujnosti "zelo hitro", kar bo po besedah Kolarjeve olajšalo napotovanje onkoloških bolnikov.

Kot še pravi ministrica, predlog zakona ureja enoten čakalnih čas v čakalnici, določa pa tudi elektronsko urejanje čakalnega seznama ter nekaj obveznosti za bolnike, ki morajo pravočasno javiti izvajalcu, če se ne bodo udeležili pregleda ali posega.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vomo
20. 09. 2017 12.36
Vladi ni, da bi uredila zdravstvo ali pa ne zna. Vrti se pa samo okrog tega koliko zaslužijo zdravniki. Za zavaroralnico je vseeno komu da denar. Ali je to zasebnik ali zdravstveni dom v lasti države, ni pa vseeno državi katera plačuje zdravnike cca 7e na uro, a za pregled zaračunava zavarovalnici krepkih 100e in več. Dejansko ves dobiček dobi nazaj država, brez da bi vlagala v zaposlene, njihovo znanje, modernizirala zdr. domove ali kaj šele, da bi jih vzdrževala- Problem je enostavno rešljiv, naj omogočijo vsem, kateri imajo pogoje, da si odprejo ambulante in da lahko sklenejo pogodbo z zavarovalnico. Zavorovalnica ima očitno velik profit, zato tudi mora sprejeti riziko, ki ga ima ta dejavnost.... lep dan vsem in veliko pišite in razmišljajte, kako bi zdravstvo spremenili na bolje in nam v dobro. lp S koncesijo ustvarja država monopol posameznikom in na ga tak način kontrolira-ga izsiljuje- . Ukinite jijh in sprostite trg. ZATO KOT OBČAN NE RAZUMEM VAŠE NEODLOČNOSTI, NE RAZUMEM KAKO NE SPREGLEDATE, DA VAS IMAJO ZA BUTLE IN DA NIMATE HRBTENICE IN DA SE NE ZNATE POSTAVITI ZASE. Pričakoval bi, da ste veliko bolj pametni in da znate vse probleme razložiti na enostaven način, ker tudi so enostavno rešljivi. Pa še to, veliko delajte na ugledu. lep dan
vomo
20. 09. 2017 11.06
+1
Vladi ni, da bi uredila zdravstvo ali pa ne zna. Vrti se pa samo okrog tega koliko zaslužijo zdravniki. Za zavaroralnico je vseeno komu da denar. Ali je to zasebnik ali zdravstveni dom v lasti države, ni pa vseeno državi katera plačuje zdravnike cca 7e na uro, a za pregled zaračunava zavarovalnici krepkih 100e in več. Dejansko ves dobiček dobi nazaj država, brez da bi vlagala v zaposlene, njihovo znanje, modernizirala zdr. domove ali kaj šele, da bi jih vzdrževala- Problem je enostavno rešljiv, naj omogočijo vsem, kateri imajo pogoje, da si odprejo ambulanto in da lahko sklenejo pogodbo z zavaropvalnico. Zavorovalnica ima očitno velik profit, zato tudi mora sprejeti riziko, ki ga ima ta dejavnost.... lep dan vsem in veliko pišite in razmišljajte, kako bi zdravstvo spremenili na bolje in nam v dobro. lp
Kajtimar
20. 09. 2017 08.41
+0
Zdaj nesposobno ministrstvo- uredite zdravstvene domove!!! Tako ne boste ostali na stolčkih. Zdravstveno osebje izgoreva in je izpostavljeno težkim pogojem dela (stalne viroze, redne nadure, agresija pacientov, neznanje albanščine- vi pa pametujete in pišete brezvezne zakone... Dajte redarje po domovih in odredite vstopnino.
Kajtimar
20. 09. 2017 08.36
+0
Ljudje božji! V čakalnicah zdravstvenih domov so trume gastarbajterjev in njihovih družinskih članov. Večina ne zna niti slovensko in niti ne plačuje davkov iz katerih se z milijardami letno financira zdravstvo, Slovencev je peščica in dajo tiho ter čakajo. En kup je "pacientov" ki hodijo na obisk h zdravniku po tolažbo, kazat klopa naj ga izdere in kazat izpuščaje. Res, kdaj pa kdaj, se v teh situacijah tudi kaj reši, v veliki večini pa gre za ogromno potrato denarja davkoplačevalcev. UVEDITE VSTOPNINO V ZDRAVSTVENI DOM!!!!! MAGARI 1 EVRO IN BOSTE VIDELI DA BODO PRIHRANKI ENORMNI.
Uporabnik113089
19. 09. 2017 19.57
+7
Nesposobnežem na ministrstvu za zdravje ne gre verjeti. Ko ti v največji državni zdravstveni ustanovi čakalne vrste pacientov na operacije ažurira oskrbovalec kofe avtomatov, si enostavno zmagovalec časa! Spet bodo sprejeli pet zakonov in 1500 podzakonskih aktov, za izvajanje nadzora pa bodo skrbeli le Kuštrinovi, ki pa niso butasti da bi žagali vejo na kateri dokaj udobno sedijo...Spet bo Konrad grozil Cerarjevim z begom možganov in spet se bo LDS - dodatkarska koalicija fsrala. Pri državnem sekretarju in paštetah je zadeva bila precej bolj enostavna, pri državno - espejevskih zdravnikih pa imajo v igri precej več denarja in privilegijev. Skratka eno samo besedičenje in delo le na razvoju zaključnih del v zdravstvu, da ne rečem, pogrebnih storitvah...
tedoVV2HCmedo
19. 09. 2017 19.44
+0
Čisto enostaven zakon bi se moral narediti: zdravnik ne sme imeti državno in zasebno službo. Zdaj, ko skoraj vsi specialisti delajo tudi zasebno, namerno delajo čim večje čakalne vrste v bolnicah (za vsak pregled se zdaj čaka prej eno leto kot pol leta), da tako spravijo čim več ljudi v samoplačniške ambulante.
trdovrat
19. 09. 2017 19.57
+4
Kot da zdravniki določajo število pregledov v ambulanti! Spet medijska ofenziva zavajanja! Oblast in zavarovalnice so pa čisti kot kapljica rose na cvetu? pa tudi dodatno zavarovanje so nam že ukinili, tako kot so obljubili! Od tega denarja se redijo samo zavarovalničarji in njihovi podrepniki! Mislim, da zaenkrat ni junaka, ki bi se upal podrezati v to sršenje gnezdo! Za te denarje, ki so in še odtekajo iz sistema, so prejemniki pripravljeni storiti marsikaj in vse!
butalistan
19. 09. 2017 19.13
+6
Sama zmešnjava in birokracija.
trdovrat
19. 09. 2017 17.53
+11
Rad bi videl izvajanje dolžine čakanja v splošni ambulanti, ob pojavu gripoznih obolenj! Mogoče bo vlada, s svojimi podrejenimi službami, ukazala gripi, da naj trenutek počaka, ker je predolga vrsta v ambulanti? Kaj vse si birokracija ne izmisli? Da bi pa zmanjšali administrativno delo zdravniku, jim pa ne kapne!
tedoVV2HCmedo
19. 09. 2017 20.28
+5
To je res, oseben zdravnik je bolj pisarniški delavec kot zdravnik.