Slovenija

Kmetijsko ministrstvo zaradi pozebe v pripravo interventnega zakona

Žalec, 25. 04. 2017 18.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kmetijsko ministrstvo bo zaradi letošnje pozebe pripravilo interventni zakon, v ta namen je ustanovilo ekspertno-akcijsko skupino, ki mora v mesecu dni pripraviti načrt ukrepov za odpravo posledic. Minister Židan pravi, da bo to prineslo spremembo programa namakanja kmetijskih površin z večjim poudarkom na oroševanju.

Kmetijsko ministrstvo bo zaradi letošnje pozebe pripravilo interventni zakon, v ta namen je danes ustanovilo ekspertno-akcijsko skupino, ki jo vodi državna sekretarka na ministrstvu Tanja Strniša, v njej pa so tudi različni strokovnjaki. V mesecu dni mora skupina pripraviti načrt ukrepov za odpravo posledic letošnje pozebe.

Kot je danes v Žalcu povedal kmetijski minister Dejan Židan, lahko, če so po lanski pozebi rekli, da gre za stoletni dogodek, letos rečejo, da se je klima toliko spremenila, da to terja spremembo nekaterih usmeritev kmetijske politike. Interventni zakon bo po njegovih besedah prinesel spremembo programa namakanja kmetijskih površin z večjim poudarkom na oroševanju.

Kmetijsko ministrstvo bo zaradi letošnje pozebe pripravilo interventni zakon.
Kmetijsko ministrstvo bo zaradi letošnje pozebe pripravilo interventni zakon. FOTO: DolenjskaNews

Po prvih podatkih zavarovalnic je letos proti pozebi zavarovanih 24 odstotkov več površin kot lani. "Lani je bilo sklenjenih 240 zavarovalnih pogodb, letos pa 300," je dejal Židan.

Poudaril je, da je danes koalicijo seznanil s posledicami letošnje pozebe, v sredo pa bo seznanil tudi vlado. Minister ocenjuje, da je letošnja pozeba večja od lanske. Največja škoda je nastala v sadjarstvu, kjer je uničenih od 80 do 90 odstotkov sadovnjakov, ponekod po državi pa je škoda 100-odstotna.

Velika škoda je tudi v vinogradništvu, kjer je uničenih okrog 60 odstotkov vinogradov, škoda je nastala tudi v poljedelstvu in čebelarstvu. Čebelarji naj bi tako letos pridelali tretjino manj medu kot v zadnjih letih.

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič je povedal, da od države zahtevajo čimprejšnje izplačilo škode po lanski pozebi, saj je to pomembno za sadjarje in vinogradnike, ki so že drugo leto zapored utrpeli škodo zaradi pozebe. Meni tudi, da je treba prizadetim kmetom ponuditi finančno pomoč, kot so posojila in odpisi prispevkov ter davkov, da bi lahko normalno delovali še naprej.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
26. 04. 2017 13.05
Kak bi bilo,ce bi agrarna industrija preusmerila proizvodnjo na pridelke ,ki niso tako odvisni od muhastega vremena ? . . . In ne stalno druzbo guliti s subvencijami? . . .
Ponosen LOVEC
25. 04. 2017 20.38
+3
A ni zanimivo, v primeru lubadarja, ki je naredil lani veliko večjo škodo, pa nič.....
FC Chelsea2
25. 04. 2017 20.16
+4
predvideva, da ker se bližajo volitve bo tudi Židan poskusil s kakšnimi bonbočki, da bi javnost mislila, kako je dober in da si zasluži biti še naprej minister. ampak vsi vemo, da še za lansko leto niso kmetje nič dobili tako, da se brezveze neki trudiš, ker si že zavozu.
ROMELS
25. 04. 2017 19.48
+2
Največjo škodo so naredili upokojencem, ki imajo pokojnino v višini 501 evro in nekaj več.
nekdoxyz
25. 04. 2017 19.36
+7
pozebe niso več naključje... vreme ni več naključje... že dolgo ne več...
Verbena
25. 04. 2017 19.14
+8
Koliko pozeb , da o sušah ne govorim , je že bilo v času odkar ministruje Židan ...tako da bi lahko skupaj spacal že zdavnaj kaj pametnega ...
peT99
25. 04. 2017 19.50
+2
A je omenjeni gospod sploh uspel kaj "spacati" ?
trdovrat
25. 04. 2017 20.39
+3
Kaj pametnega, hahaha, Židan, ja nekateri ste pa res humoristi!