Slovenija

Kmetje v znak protesta ministru prinesli ostanke pokola domačih živali

Ljubljana, 26. 04. 2019 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.S. / Ti.Š.
Komentarji
385

Sindikat kmetov Slovenije je pred ministrstvom za okolje in prostor z ostanki zadnjega pokola domačih živali protestiral proti "njihovemu slabemu gospodarjenju s populacijo rjavega medveda in volka". V primeru, da jim ministrstvo ne bo pomagalo, sindikalisti napovedujejo 'državljanjsko nepokorščino kmetov'.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Protest sindikata kmetov
    02:15
    Iz 24UR: Protest sindikata kmetov
  • Iz SVETA: Pokol goveda
    02:56
    Iz SVETA: Pokol goveda
  • Iz SVETA: Je uspelo kmetom kaj doseči?
    01:48
    Iz SVETA: Je uspelo kmetom kaj doseči?

Sindikat kmetov Slovenije je ob 10. uri pred Ministrstvom RS za okolje in prostor z 'ostanki' zadnjega pokola domačih živali protestiral proti po njihovemu slabemu gospodarjenju s populacijo rjavega medveda in volka. Državni sekretar Marko Maver je ob napovedanem protestu ob 11. uri podal izjavo za medije, da na ministrstvu razumejo stisko kmetov, zavedajo pa se tudi pomena trajnostnega upravljanja z medvedi in drugimi živalmi.

Kot je še povedal Maver, se na ministrstvu z odločitvijo sodišča, ki je delno ugodilo tožbi okoljevarstvene organizacije proti državi, ne strinjajo, nanjo pa so se že pritožili.

V sindikatu so povedali, da so jim na ministrstvu prisluhnili in obljubili izredni odstrel na območjih, kjer je največ škode.
V sindikatu so povedali, da so jim na ministrstvu prisluhnili in obljubili izredni odstrel na območjih, kjer je največ škode. FOTO: Miro Majcen

"Pozorno so nam prisluhnili in obljubili, da bodo šli takoj v izredni odstrel medvedov in volkov tam, kjer se pojavljajo najhujše škode," pa je po sestanku s sekretarjem dejal podpredsednik sindikata kmetov Roman Žveglič. Za izredni odstrel v takih primerih namreč ne rabijo odločb sodišča, vendar pa se ga le redko poslužujejo. O številkah odstrela pa danes niso govorili, piše STA.

Kot so naknadno pojasnili na ministrstvu, je Maver predstavnikom sindikata povedal, "da je izredni odstrel zveri na ogroženih območjih možen samo, če so izpolnjeni pogoji za to, in da ga lahko predlagajo, če gre za ponavljajoče škode istega tropa".

V primeru, da jim ministrstvo ne bo pomagalo, je Žveglič napovedal "državljansko nepokorščino kmetov, ki bodo sami začeli skrbeti za svoje živaliTo pomeni, da bomo sami začeli loviti divjad, jo zastrupljati in streljati," je dejal. Ob tem je večkrat poudaril, da je država lastnik živali in kot vsak dober lastnik bi morala zanje skrbeti.

Kmet s seznama deležnikov na svojih poljih in gozdu brezplačno prehranjuje divjad in edini nosi negativne posledice te neodgovorne politike, zato mora imeti pri vplivu na to politiko odločujoč vpliv, pa je med drugim pred dnevi sindikat zapisal na svoji spletni strani v dokumentu o Stališčih in pripombah SKS na strategijo upravljanja z rjavim medvedom v Sloveniji. "Ograje, psi in pastirji so neučinkoviti in neskladni s tradicionalnim načinom kmetovanja v alpskem prostoru. Stroškovnih in časovnih bremen varovanja svoje lastnine pred zvermi kmet ni dolžan nositi," menijo.

Kot so še zapisali, je treba zmanjšati populacijo medvedov v Sloveniji in preprečiti širjenje v alpski prostor. "Škoda ni samo posamezna žival. Uničeno je rejsko delo desetletij. Noben kmet ne redi živali zaradi povračila škode," poudarjajo.

Protest kmetov pred okoljskim ministrstvom, kamor so z vozilom pripeljali ostanke pokola domačih živali.
Protest kmetov pred okoljskim ministrstvom, kamor so z vozilom pripeljali ostanke pokola domačih živali. FOTO: 24ur.com

Sodišče je sicer pred tednom dni delno ugodilo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green proti državi, zato bo morala vlada še enkrat odločati o odvzemu rjavega medveda. Sodišče je odpravilo prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave.

"Po presoji sodišča določitev števila medvedov za odstrel (ne samo na območju izjemne prisotnosti ter na prehodnem območju) nima potrebne zveze z vidika družbene sprejemljivosti, ugotovljene prek (subjektivnih) mnenj prizadetih interesnih skupin kot tudi z vidika upravljanja s škodami, ki jih povzročajo medvedi," je navedlo sodišče. Zato ni izpolnjen pogoj, da ni druge zadovoljive možnosti za odpravo omenjenih dveh težav.

Kot trdijo v sindikatu, slovenska javnost medvedu ni naklonjena.
Kot trdijo v sindikatu, slovenska javnost medvedu ni naklonjena. FOTO: Dreamstime

Predviden odstrel 175 medvedov

Vlada je odlok, po katerem je bil do 30. septembra 2019 predviden odvzem 200 medvedov, sprejela novembra lani. Za odstrel je predvidela 175 medvedov, lovci pa naj bi to storili do 30. aprila 2019. Januarja je upravno sodišče izvajanje odloka zadržalo.

V Alpe Adria Green so bili namreč prepričani, da bi z odstrelom nastala nepovratna škoda, saj odstreljenih medvedov ne bi bilo mogoče nadomestiti, tak poseg bi predstavljal tudi rušenje biotske raznovrstnosti. Z izvedbo izpodbijanega odloka bi po njihovi oceni nastale težko popravljive škodljive posledice, saj pomeni odstrel osebkov zavarovane živalske vrste poseg v populacijo, ki bi moral biti le izjemen.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (385)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
04. 06. 2019 17.21
Ja sem videl tega cmerija kako je piskal ob kadavru teleta , kje si bil pa ko se je to dogajalo "gazda!?" Si spančkal ali v oštariji? A je sedaj Šarec in vlada zdolžen za varnost na paši ti cmeroslav??? A bomo sedaj pobili vse živo po gozdu , da boste vi brez skrbi spali in drago prodajali al kaj? Če bi morali ostati brez živih živačli v gozdu in živeti s takimi kot ste in s tako bolno miselnostjo o ne moji oderuščki, ne hvala !
vinogradnik33
27. 04. 2019 13.22
+5
Podpiram kmete , samo v tokratnem naslovu so se zmotili , kadavre bi morali peljati na sedež alpe adria green , oni so vir teh grozot , oni ne dovolijo odstrela , ker oni še niso videli medveda ali volka kje drugje , kot v živalskem vrtu in zato se zoperstavijo zakonom , ki bi uravnavali število zveri !
Apostol1
27. 04. 2019 09.39
+4
Ko sem bil otrok so bila mrhovišča v bivši Jugoslaviji in število medvedov nekje med 500-600 in bil je mir pred medvedi . V določenem obdobju je bil lov nanj prepovedan ,če je pa zašel v naše kraje , recimo na Jelovico ali Pokljuko je bil pa obvezen odstrel in bil je red , medvedi za časa Jugoslavije niso izumrli tako kot v Nemčiji in tak način gospodarjenja z medvedom je pravi . Sedaj se pa mešajo organizacije kot je Alpe Adria Green in podobne kvazi organizacije ,ki nimajo pojma kar se te tematike tiče pa vseeno nagajajo tako lovcem ,kot kmetom in nazadnje na splošno nam vsem , verjetno se mešajo tudi v gradnjo elektrarn in še v mnoge stvari ,ki bi jih morali pustiti pri miru. Prav je ,da so take organizacije vendar ,vendar spreminjati nekaj kar dobro deluje je pa neumnost ,da večja ne more biti.
NeukrotljiviNoj
26. 04. 2019 21.52
+5
Bravo kmetje! Imate mojo podporo. Svobodo kmetom, svobodo drobnici in živini. Naj se enkrat že toti adrici zavedajo da pijejo mleko od njih in jedo meso od te drobnice, ki bo lahko zaradi teh medvedov v poslednjih dneh potamanjena. Ko pa kupujejo meso od njih in sploh kozje mleko za zdravo življenje in razna rakava obolenja je pa vse O.k. Eni navadni naduti lublančani, ki se grejo neke zaščitniške fore. Vsi vemo, da še vedno verjamete v zelene zmaje, sapro miško, vijolično kravo ne verjamete pa da obstajajo smtno nevarni medvedi, ki jim bo nedolžen sprehajalec kmalu prava poslastica. Vaš čas se izteka. Naj vas sreča medved med sprehajanjem in naj vasPOTAMANI. Svoboda kmetom!
puspan
26. 04. 2019 21.09
-3
Pri lovci, kakršne imamo, ni to dogajanje nič čudnega. Na Bavarskem imajo veliko več živinoreje pa tudi divjih zveri, a se nikoli nisem slišal, da bi se kaj podobnega dogajalo tam. Pri nas bo očitno treba najprej ja gre po streljat.
schlamastika
26. 04. 2019 21.31
-2
Ne bluzi. Zadnji medved na Bavarskem je bil ustreljen junija 2006. In s tem je rjavi medved izumrla vrsta v celi Nemčiji, prav tako se dogaja z volkom. Ne klamfaj na pamet in ne laži. Preveri malo dejstva. Z od zveri nimajo Nemci... Nakladač.. Pa ne grozi z streljanjem jagrov... Kaj kmalu se ti lahko zgodi. 308...
schlamastika
26. 04. 2019 21.04
+3
Modeli ala dlojdi pojma nimate o čem govorite. Ta moment nehajte jest zelenjavo, meso, ali kakršnekoli kmetijske pridelke. Človek je že davno posegel v naravni habitat živali in s tem sfu**l naravne zakone. Tako da ljudje za ohranitev živalskih vrst moramo upravljati z njimi. Slovenija je že v jugi imela najboljši sistem upravljanja z divjadjo, v svetu veljamo za najbolj urejeno državo glede lovstva in upravljanja z divjadjo. V Evropi medota skorajda več ni, no ja, v Romuniji je, ampak tam je prostora dovolj in 6000 kolikor jih je ni (tak) problem. Švicarji so jih iztrebili, enako delajo s kopiras to divjadjo, saj človek je ja najbolj pomemben, Francozi prav tako, vsak medo konča pod streli razjarjeni kmetov. V Avstriji vsak medo ki prečka mejo stori bridko smrt v skoraj istem trenutku, Nemci medveda niso videli že desetletja. Vse to se je zgodilo zaradi takšnih organizacij tipa Alpe adria Green, ki se grejo blazne zaščitnik, pokasirajo denar od drzave, naredijo s*a je, in potem mimo lovcev, zakone v roke vzamejo ljudje, ki divjad preprosto iztrebijo, o takšnih ključih ala Alpe adria pa nikjer več ne duha ne sluha. Zato ljudje, ne nabijate... Boks
BUONcaffee
26. 04. 2019 20.29
+2
Podpiram kmete. Politiki naj odstopijo.
flexi22
26. 04. 2019 20.05
+5
razen teh zveri je še en problem . kdaj se bo prekinilo kolesarji ,motorji .štiri kolesniki pohodniki vse gre po privat zemljiščiš .V Italji enostavno na privat zemlišča ne smeš
MrNurmic .
26. 04. 2019 19.49
-1
kdo sploh je ovce,razen medo pa migranti
flojdi
26. 04. 2019 19.27
-2
Pobit vse medvede in vse volkove in vso divjad. Zemlja pripada samo ljudem. anede
vinogradnik33
26. 04. 2019 19.30
+4
Za naravno sobivanje je potreben razum , živali pa delajo instiktivno !
RamzesII
26. 04. 2019 19.25
-6
Kmetje, slike kažejo le enega, torej ...
šumar
26. 04. 2019 19.06
-8
kmetje imajo ograje take da je isto kot da jih nebi bilo nerecem da vsi ampak vecina in velik kmetov jih ima prav zato take ker ce mu volk ubije ovco dobi vec kot ce jo proda in ce pogledate pri vecini kmetov sami novi traktorji novi prikljucki itd vemo kako draga je ta oprema in traktorji za ograjo pa ni. Je pa tudi res da je volkov prevec in da jih je treba pobit prav tako medvede in to ogromno
Devilz Pff
26. 04. 2019 17.14
+10
evo že puško pucam
RamzesII
26. 04. 2019 19.26
+0
JohannDoe
26. 04. 2019 16.03
+15
Dokler bo v merkatorjih na policah poceni meso iz Madžarske in Poljske, ne potrebujemo mi nobenih kmetov. Treba bi jih bilo prepovedat. Vzet traktorje. Hleve, staje in njive pa z bagri razrit. Podeželje je za vikendaše, da si malo odpočijejo od vrveža, in mora bit urejeno. Tele kmečke igre na kmetih so itak passe. SMo leta 2019. Mi se gremo urbano kmetijstvo. To je tisto, ko vsi premožnejši meščani pobegnejo na deželo in v naravo v svoje fensi vikende in vile z obvezno ograjo in živo mejo okrog, oni, ki ostanejo, pa si gojijo krompir na balkonu. In pomagajo z Lidlom v akciji.
JohannDoe
26. 04. 2019 16.08
+12
"Urbano kmetijstvo" in tole naše folklorno vrtičkarstvo po mestnih zelenicah je itak absurd od absurda. Namesto, da bi trajnostno razvijali podeželje kot tipično kmetijsko okolje in uredili pot hrane od proizvajalca do potrošnika v mestu, se gremo razno urbano čebelarstvo in zelenjavarjenje, mogoče si kdo na balkonu omisli še kokoši. Lahko si mislimo kako super je med iz vrha bloka in kako čudovita je zelenjava, posajena zraven auspuhov in prometnih cest.
Krematorij666
26. 04. 2019 19.38
+0
Tebe bolj moti dejstvo, da lahko vsak ki ima zemljo pridela svojo zelenjavo. Očitno to ni takšna umetnost kot jo želite prikazati. Te moti fensi vikend? Tvoj problem ne moj. Ti bi pa še rad, da ti razvijamo prodajno mrežo in še kaj. Če ne znaš prodati kar si pridelal je tvoj in ne moj problem...kar se pa tiče kakovosti zelenjave pa je definitivno v njej manj pesticidov kot v tvoji ekološki pridelavi. Če si kmet še ne pomeni avtomatsko kakovost...imamo v našem kraju kmeta ki trži domače predelane mesnine. meso kupljeno in doma narejene klobase še ni domače...
enalipa
26. 04. 2019 15.46
+13
Politike za pastirje. Sigurno bodo zbežali medvedje in volkovi.
bergman
26. 04. 2019 15.44
+3
Kdor ne pozna tega podpredsednika sindikata kmetov, bo še veliko pretrpel, ker ta človek še za svojo kmetijo slabo skrbi, ker je več v Ljubljani kot doma!!! Ga kar dobro poznam......!!
Devilz Pff
26. 04. 2019 17.15
+4
qele
26. 04. 2019 15.37
-24
Ja, naj nehajo sluzit z zivalmi in si najdejo sluzbo pa bo...
jakec1575
26. 04. 2019 15.35
+21
kakorkoli. Treba se je pogovarjati. Ni ene resitve. to je posledica slabega prostorskega planiranja obcin v Sloveniji. Kdo je komu ukradel prostor niti ni vazno. če je strokovna ocena odstrel, pri tem da so bili izcrpani vsi drugi tehnicni in financni ukrepi, potem je ta potreben. Odgovornost nosi potem tisti, ki je to pripravil in podpisal. narava je samo ena. ovco pa lahko kupis za vsakim vogalom. treba se bo odlociti kje se lahko goji drobnico, kje je prostor volka in medveda. naloga države. pac sredi gozda imeti pasnik in zivino in pricakovati, da je ne bo napadla zver je neodgovorno, neumno in predvsem neposteno do narave.
zdrava.pamet
26. 04. 2019 15.35
-14
Sramota od kmetov.... Tudi oni verjetno delajo skodo divjadi...
zdrava.pamet
26. 04. 2019 15.34
-4
Zdaj pa nehajte hujskat celotno javnost da bi poklali vse medvede... Tudi kmetje niso angelcki in bogve kdo je te zivali pobil... Verjamem pa da jim noben medved ni toliko požrl kot naša država....
Quatflow
26. 04. 2019 15.56
-9
Ah daj no, clovek je najvecje pohlepno bitje, ki raje vidi da grabi cetudi se nikoli vec ne dotakne te stvari! Namesto, da se meso zmanjsa, se grejo tukaj, ker jim ubogi lacen medved ubije zival, kot da bi bilo za zival kaj drugace?? Ubije medved in volk, da se nasiti hvalabogu ali ubije klavnica in kmet, da se prenazira z mesom, kot da bomo umrli zaradi manj mesa.