Slovenija

Kmetje naj zahtevajo vračilo preplačanih obveznosti

Ljubljana, 14. 09. 2009 17.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikat opozarja kmetovalce na dvakratno obdavčitev omejenih območij kmetovanja. Na pristojnih davčnih uradih naj zahtevajo vračilo preplačanih obveznosti.

Durs
Durs FOTO: Kanal A

Sindikat kmetov Slovenije opozarja kmetovalce na območjih z omejenimi dejavniki za kmetovanje, ki so v tem mesecu prejeli nove odločbe o višini odmerjenega davka iz kmetijske dejavnosti za lani, a so obveznosti iz prvih odločb že poravnali, naj na pristojnih davčnih uradih zahtevajo vračilo preplačanih obveznosti.

Kmetje, ki so plačali prve odločbe, imajo zdaj preplačane zneske do Dursa, opozarjajo na sindikatu, kjer pa nimajo podatkov o tem, za koliko zavezancev gre.

Kot je znano, so kmetje spomladi ministrstvo za finance pozvali, naj iz obdavčitve subvencij kmetijskih in gozdnih zemljišč za leto 2008 in katastrskega dohodka za oljčne nasade za leto 2008 izvzame plačila za območja z omejenimi možnostmi za kmetovanje (OMD). Ministrstvo je tako v začetku junija objavilo spremenjene zneske o povprečnih zneskih subvencij, vendar so kmetje tedaj že prejeli odločbe o odmeri obveznosti, ki so jih morali poravnati najpozneje do konca avgusta.

Davčna pošilja nove odločbe

Zdaj pa davčna uprava v skladu z novo odločitvijo finančnega ministrstva kmetom pošilja nove odločbe, na katerih pa ni zabeleženo, da je bila obveznost v predhodnem višjem znesku že poravnana, je na novinarski konferenci opozoril predsednik Sindikata kmetov Slovenije Roman Žveglič. Gre za približno 70.000 odločb. Medtem ko je obveznost za povprečno kmetijo na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanja po prvi odločbi znašala približno 320 evrov, je po znižanju osnove določena pri približno 170 evrih.

Žveglič zato kmete poziva, naj na davčnih uradih preverijo, kakšno je stanje njihovih davčnih obveznosti. Nerazumljivo je, da davčna služba v teh časih informacijske tehnologije dela na takšen način, je dodal.

Žveglič je ob tem opozoril še na problem dohodnine, kjer se je za te kmete zaradi izvzetja OMD iz povprečnih zneskov subvencij spremenila davčna osnova. Davčna uprava naj jim spremeni odločbe o odmeri dohodnine za leto 2008, je pozval. V sindikatu sicer menijo, da do težav ne bi prišlo, če bi davčna uprava upoštevala zahtevo predstavnikov kmetov na aprilskem sestanku na ministrstvu za finance, naj se ne začne pošiljati odločb, dokler se zadeva ne reši.

Zavezanec seveda ima možnost, da na pristojnem davčnem uradu zahteva vračilo preveč plačanega davka, če pa je znesek preveč plačanega davka višji od 10 EUR, bodo uslužbenci pristojnega davčnega urada sami poklicali zavezanca ter se dogovorili za postopek vračila preveč plačanega davka. Durs

Ministrstvo pojasnjuje

Z ministrstva za finance so se na novinarsko konferenco sindikata kmetov odzvali s pojasnilom, da tehnika in način knjiženja plačil na Davčni upravi RS (Durs) ne omogoča povezave posameznega plačila s konkretno odločbo. Poleg tega zakon o davčnem postopku določa, da se s plačilom poravnajo obveznosti po vrstnem redu prej dospele obveznosti, zato so v septembra izdanih novih odločbah zapisali, naj se zavezanci v primeru poravnave obveznosti po odpravljeni odločbi osebno ali po telefonu oglasijo na pristojnem davčnem uradu ali izpostavi.

Na Dursu niso mogli pripraviti splošne rešitve, s katero bi omogočili poračun, še pojasnjujejo na ministrstvu ter dodajajo, da zavezanec seveda ima možnost, da na pristojnem davčnem uradu zahteva vračilo preveč plačanega davka.


 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

malikekec
15. 09. 2009 21.43
schallabweiser bodi vesel da ima kdo 150 glav živine, da imaš ti kaj za jesti.
Buena Vita
14. 09. 2009 23.06
ČUDNO,KRESALOVA NI DALA NAGRADE NOBENEMU DIRETORJU,,,,,SAMO MORAM PAZITI,SE LAHKO VGRIZNEM ZA JEZIK,LAHKO DA SE JE ZLAGALA
Buena Vita
14. 09. 2009 23.04
SUBVENCIJE LAUFAJO,ZA LENUHE,ZA DELO NA ČAKANJU,ZA STA NOVANJA,ZA MAFIJO,ZA TAJKUNE SAMO NIKJER NI NE DUHA ,NE SLUHA O NEMOTENEM FINANČNEM REDU,NE O RAZBREMENITVI GOSODARSTVA,NE O STIMULACIJI USTVARJALCEM,INOVATORJEM ZATO SO PA MINISTRI RAZDELILI MILIJONE NAGRAD DIREKTORJEM ZAVODOV PO SLOVENIJI,NISO IZPUSTILI NITI ENEGA EDINEGA NI POMEMBNO JE DELAL ,NI DELAL,JE BIL USPEŠEN,ALI SPLOH NI NIČESAR NAREDIL;;;MIKLAVČIČ ,LUKŠIČ,ŠIRČEVA,SVETILNIK TI SO VSE VPREK NAGRADILI IN MILIJONE POTROŠILI SEVEDA ZA NEDELO,ZA PARAZITE
bron
14. 09. 2009 21.09
JAST SEM TUDI DOBIL ODLOČBO, DA MORAM PLAČAT ZA TISTO KO NISEM NIČ DOBIL.
mindfucker
14. 09. 2009 20.55
70000 kmetov, samo deset minusov? kaj pa če je vse res?
luka.ki.muka
14. 09. 2009 20.05
70.000 odločb? Cela Slovenija nima toliko obdelovalne zemlje, kot en srednje velik ruski kmet! Pri nas pa 70.000 kmetov! Jp, subvencije laufajo na polno.
mindfucker
14. 09. 2009 18.11
subvencije, olajšave, plačilo dohodnine v višini 320 evrov, po 4 nove fergusone kupljene z evropskim denarjem, 150 glav živine..... ja nekatere je recesija res prizadela.