Slovenija

Sadjar o tem, zakaj letos ni zavaroval pridelka: Če greste v trgovino, pa vas ogoljufajo, se boste še vrnili tja?

Ljubljana, 26. 04. 2017 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Janez Trstenjak je zavarovanje svojega pridelka plačal dvakrat. Prvič pred tremi leti, za 83.000 evrov. Po pozebi je sicer imel pridelek, a slabše kakovosti, ki ga ni mogel prodati. Dobil je le 4.480 evrov odškodnine. Drugič je svoje sadje zavaroval za 58.000 evrov, zavarovalnica mu je priznala 100 % škodo, a dobil je le 19.000 evrov odškodnine. Če bi imel pridelek in bi ga prodal, bi dobil šestkrat več.

Kmetijski minister Dejan Židan je na vladi predstavil prvo informacijo o pozebi pretekli konec tedna. Kot je izpostavil, je stanje na terenu težko. Medtem ko na ministrstvu zaradi letošnje pozebe že pripravljajo nov interventni zakon, Židan pričakuje, da bi maja izplačali 3,5 milijona evrov odškodnine zaradi lanske pozebe.

Židan je ponovil, da nedavna pozeba kaže, da se je klima spremenila in da ne gre za stoletni dogodek, kot so govorili še lani. Stanje na terenu je po besedah ministra težko, tudi nekateri ukrepi, ki so jih zaradi prenizkih temperatur izvajali kmetje, niso bili uspešni.

V sadjarstvu in vinogradništvu ogromna škoda

Letošnja pozeba je močno prizadela sadno drevje.
Letošnja pozeba je močno prizadela sadno drevje. FOTO: Bralka Anja

Vlado je minister danes obvestil o prvi oceni poškodovanosti, ki so jo dobili od Kmetijsko-gozdarske zbornice, Gospodarske zbornice Slovenije, zadrug in posameznih sektorjev. Kot je pojasnil, je njihova začasna ocena, da je največja škoda nastala v sadjarstvu, okoli 80-odstotna, na posameznih območjih tudi 100-odstotna.

Velika škoda je po ministrovih besedah tudi v vinogradništvu, okoli 60-odstotna, čeprav so tudi tu na posameznih območjih ocenili 100-odstotno škodo. Prizadeto je čebelarstvo, kjer lahko pozeba povzroči izpad proizvodnje medu do tretjine, je dodal.

Kaj pa lanska pozeba?

Na današnji seji vlade so govorili tudi, kdaj bi lahko upravičencem izplačali odškodnino za škodo, ki jo je povzročila lanska pozeba. Ta je bila ocenjena na nekaj več kot 40 milijonov evrov.

Kot je pojasnil Židan, so pred dnevi dobili odločbo, da je zakon v skladu z evropskim pravnim redom. Vse službe so na seji obljubile maksimalno pomoč, zato bi lahko po njegovi oceni del odškodnine, 3,5 milijona evrov, izplačali še maja.

Na ministrstvu se ob tem po besedah Židana osredotočajo na več področij, med drugim na dograditev strategije sistema namakanja do leta 2020, saj je treba pozebo opredeliti kot redno možno nesrečo in temu prilagoditi ukrepe. Pripravljajo se na delno spremembo programa razvoja podeželja.

Nekoliko bolj pozitivna novica je po ministrovih pojasnilih ta, da se je število zavarovanj za pozebo povečalo. Po zelo začasnih podatkih naj bi jih bilo za okoli 25 odstotkov več.

Škodo na terenu si je sicer Židan v torek ogledal skupaj s predsednikom Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Cvetkom Zupančičem. Z zbornice so danes sporočili, da je po prvem vtisu pozeba hujša kot lani.

Poleg škode v sadjarstvu in vinogradništvu so na zbornici izpostavili še, da bo škoda velika tudi v poljedelstvu. Najbolj prizadeti so nasadi zgodnjega krompirja, zaradi česar bo zgodnji krompir pozneje na trgu, kar pa pomeni tudi ekonomsko izgubo, saj bo cena takrat vsaj 50 odstotkov nižja, so zapisali.

Škodo na vrtninah na zbornici ocenjujejo na okrog 80 odstotkov, največja je na solati in bučkah. V hmeljarstvu so bila po navedbah zbornice najbolj prizadeta hmeljišča na območju Žalca, Polzele, Prebolda, Braslovč, Tabora in Vranskega.

Kar tri četrtine slovenskih kmetov svojih pridelkov nima zavarovanih

"Ne poznam nobene druge panoge, kjer si subjekt ne bi zavaroval svojih osnovnih sredstev," pravi Benjamin Schlauer iz Agro Zavarovalnice, specializirane za kmetijske pridelke, kjer ima sadje zavarovanih le 60 kmetov.

Na ravni države pa: izmed slabih 5000 hektarjev sadovnjakov v Sloveniji je zavarovanih le 26 odstotkov. Pri vinogradih, ki jih je pri nas kar 16 tisoč, le 19 odstotkov. Razlog ne morejo biti previsoke premije, pričakovano pravi zavarovalničar. Za en hektar sadovnjaka se je premija gibala med 550 in 580 evrov. Povrh tega 40 odstotkov premije krije država.

Janez Trstenjak
Janez Trstenjak FOTO: POP TV

Zakaj torej niste zavarovali pridelka, vprašamo prleškega ekološkega sadjarja Janeza Trstenjaka, ki mu je prejšnji teden zmrzal uničila 90 odstotkov vsega. "Ja, to je moja napaka, da nisem. Ampak – če greste v trgovino, pa vas ogoljufajo, vam ne vrnejo vsega, kar je vaše, kar vam pripada, a boste še šli v to trgovino?" sprašuje.

Zavarovanje je plačal dvakrat. Prvič pred tremi leti, za 83.000 evrov. Po pozebi je sicer imel pridelek, a slabše kakovosti, ki ga ni mogel prodati. Dobil je le 4.480 evrov odškodnine. Drugič je svoje sadje zavaroval za 58.000 evrov, zavarovalnica mu je priznala 100 % škodo, a dobil je le 19.000 evrov odškodnine. Če bi imel pridelek in ga prodal, bi dobil šestkrat več. "Rekli so mi: lahko, da imate prav, da bi morali dobiti več, ampak na voljo imate samo sodno pot," pojasnjuje Trstenjak.

Brez pomoči zavarovalnice ne bi preživel ne lanske ne letošnje pozebe, pa priznava posavski sadjar Tone Koršič. "Ne znam si predstavljati, da tega zavarovanja ne bi imel. Res pa je oderuško. Predvsem pri tako veliki odbitni franšizi ... prvo leto še gre, če se pa to stopnjuje, je pa potem katastrofa," je dejal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (169)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MajstaAles
28. 04. 2017 14.47
+2
Jaz ne bi plačal nič! Če mi gre 90% pridelka to pač pomeni, da bom jaz sit, vi pa ne! A razumete to? V kakem svetu te živite, da mislite, da bo nekaj procentov kmetov zalagalo ljudi ob vsakem vremenskem stanju! Saj ne rabi kmet pridelovati za vas! Dovolj je če za sebe! Odškodnine in zavarovanja ter subvencije niso za kmeta, ampak za vas, da lahko šnicl kupite po tako bizarno nizki ceni, med tem ko jaz za žitni šnicl, katerega proizvodnja je stala zgolj odstotek pravega šnicla, plačam 10x več! Čas bo, da se sprijaznite z realnostjo! Življenje je dražje, kot se vam zdi!
zjka
28. 04. 2017 10.48
-1
No tale gospod sadjar je predstavil izredno pomanjkljvo in prirejeno SVOJO verzijo dogodkov...to kar je napisano ne more po nobeni logiki biti res, 24 ur vi pa tudi objavite vsako bedarijo, ki jo nekdo rece, brez da bi preverjali dejstva in dejansko ozadje. Toliko o objektivnosti. Clanek je popolnoma brez teze, izpade pa cist kontra. Vsak ki prebere tole, normalno da pade ven. Se vprasam, kako realno napisani so potem ostali vasi clanki.
Mejduš
27. 04. 2017 21.44
+5
Jaz te bande ne morem videti zavarovalnica ti tako malo da tako da moraš iti na sodišče se boriti za pravico,sodišče pa tudi ni nič boljši ki tako dolgo zavlačuje da te vse mine vsa volja do dela ti mine,če bi Avstrijci vodili vlado bi sigurno polovica sodnikov bili zaporu.
kameltrajbar
27. 04. 2017 19.51
+3
nakladanje..za 80 jurjev je premija par sto ewrov....)))
inside1
27. 04. 2017 17.38
+5
Zavarovalnice so že od nekdaj en sam velik nateg. Največ zaslužijo one..... Židan pa je tako ali tako en velik lažnjivi kljukec, morda kdo res fino po vezah kasira, večina kmetov pa dobi kak drobižek ali pa še to ne in si s tem ne morejo nič kaj.... Ne vem s čim se lahko on sploh še hvali.......
korintos23
27. 04. 2017 18.19
+0
Pusti kmete na miru, ti mogoče veš koliko stane en dober traktor ali traktorski priključek??? Ali pa kradejo.
Rudolf Žumer
27. 04. 2017 15.09
+4
to kar židan obljublja ni nič samo poglejmo kaj je kmetijsko ministerstvo naredilo za malega kmeta same obljube in se prsijo tam po prireditvah kaj bodo naredili pa spet nič tu ob savi nam voda odnasa rodovitno zemljo ki nam daje kruh in na katero plaćujemo davke pa ne naredijo nić pa kaj nam pomaga neki turizem in nevem kaj ko pa je pri ns ena velika revščina.kdo bo ze enkrat že zdavnaj onesla voda še zmeraj plaćujemo davke pa povejte mi kam to pelje ali pri nas sploh gdo od politikov odgokrimivarja za ta kriminal ki ga poćnejo če se slovenski narod nebo sam upru tem ljudem nebo nič
MajstaAles
27. 04. 2017 15.12
Res je, a zadeva je simpl: kdo bo se uprl, če pa nihče noče bit novi Matija Gubec! Si ti želiš krone?:)
MajstaAles
27. 04. 2017 14.49
+7
Edini, ki je od zavarovalnice dobil več kot je plačal, je lastnik zavarovalnice osebno, pa nihče drug!
MajstaAles
27. 04. 2017 14.45
+3
Zabavna misel, da davkoplačevalci plačujemo zato, da država subvencionira intenzivne monokulture. Pozneje zavarovalnice in država izplačujej odškodnine za pridelke, ki tako ali tako pristanejo na tujem trgu :) Hehe. Zato vam povem sledeče: jaz sem vzel v najem kos zemlje, ki leži na prisojni legi in vsebuje veliko gole skale. Med tem ko je vsem okoli pomrznilo, jaz nimam nobenih težav. Pa mi ni bilo potrebno pokrivati, ne zaščititi drugače ne nič...pa imam marelice, češnje, grozdje, vse mogoče poljščine...vse kar je šlo v maloro je par komadov cukinija. :) Skratka: jamrajte, kasirajte, pritožujte se...jaz bom pa užival v svojih pridelkih. Pil svoje vino, jedel svoje sadje in plačal 0 davka na to. Če bo kaj viška, bom še zaslužil kak evro. Če pa se sekira nekdo, ki samo za zavarovanje plača več denarja, kot ga bom jaz kadarkoli videl, pa je svet narobe. Meni ničesar ne manjka. In vse kar za to potrebujem je nekaj ur dela na teden - to pa res ni preveč zahtevano zato da lahko tako uživam kot sedaj, se vam ne zdi?
ho?emVšolo
27. 04. 2017 13.51
+1
Nihče mu ni rekel, da naj gre v najslabšo trgovino! Malo denarja (poceni zavarovalnica), malo muzike.
brabusednet
27. 04. 2017 12.12
+5
Če imaš svoje vino ti gostilničar računa 6 evrov,da ti tvoje vino na mizo prinese,če imaš kako fešto.Vino bi pa radi za 2 evra kupili in za 10 prodali.Hvala lepa se ne grem več tega kmetiskega športa,naj trava raste namesto trte.
MajstaAles
27. 04. 2017 14.46
-1
Zakaj bi dal gostilničarju, da ti tvoje lastno vino streže? Kaj nimaš rok? Ne upaš imeti fešte doma? Ne razumem tega problema. Na kraj pameti mi ne pride, da bi se spustil v ta deal! :)
gripson
27. 04. 2017 12.02
-10
Kdor svojega osnovnega sredstva ne zavaruje, potem ni pravi poslovnež.
MajstaAles
27. 04. 2017 14.47
+1
Če drži, da je plačal 58 urjev in ven dobil 19, kljub temu da so mu priznali 100% škode, potem je kvečjemu obratno! Tudi jaz ne bi ponvno zavaroval! Za 39 jurjev si kupim 20 romunov, ki bodo grozdje ročno segrevali z ribanjem med dlanmi! Če se razumemo...
sodelujem
27. 04. 2017 11.51
+3
Včasih----včasih--nekdaj----je kmet dal v žakelj nekaj za seme, nekaj za čez zimo....ostalo je zakšeftal..Torej kam da pa danes??Bili so časi,tam nekje od 80 pa naprej, ko so šle firme na kompenzacije namesto plač,delavci ki niso bili z kmetij so bili lačni na šihtu in jim je bila malica vse,kmet je prišel sit na šiht, pa še spočil se je, da je lahko potem doma......Ja takrat so bili še tisti :oh naj in.....časi.!
exyu
27. 04. 2017 11.41
+5
o goljufanju bi takole rekel....Dolga leta sem obiral jabolka za hoby, vsa prva klasa je vozla dan in noč za Nemčijo in Avstrijo. Tako da trgovcem res ne ostane drugega kot da prodajajo refuzo to niso jabolka samo poškodovana od toče, so nagnita, z odtiski skratka vsega tega tujina noče jest mi damo za takšna jabolka 2.5€/kg. Po moje pa tudi sadjar dobi za kg/saj 1€ kar je v osnovi večji profit kot prodati v Avstrijko in Nemčijo. PA MI POVEJTE KDO GA TUKAJ NAJBOLJ NAJ..., SADJAR,DRŽAVA,TRTGOVEC, ALI SAMO MI PICEKI!?!?
exyu
27. 04. 2017 11.49
+6
pa še nekaj, kje je sadjar ko mi davkoplačevalci jemo njihova gnila jabolka, kje je njihov protestni glas ki bi se postavil na stran potrošnika. Samo ko se gre za PROFIT SMO MI DOBRA KLASA!! Zakaj lahko LUŠT prodaja po 2.5€ delux klaso ki je ne najdeš v Evropi, od sadjarjev pa moramo jesti gnila jabolka po 2.5€/kg
graf
27. 04. 2017 11.17
+14
tut sam kmetujem in zelo dobro razumem sadjarje , tut meni je pozeba vzela letino jabolk , orehov , češenj ! Ne sanja se vam, kolikšne so premije za zavarovanje pridelkov in vsi modreci ki namigujete na zaslužkarstvo raje sami posadite kakšno drevo da boste videli kako to izgleda v praksi in ne iz fotelja ....
jezek007
27. 04. 2017 12.40
+1
Verjamem da je težako, ampak če prideluješ nekaj za preživetje, bi se po logiki moralo zavarovati. Da se pričakuje od države da bo vedno pomagala, poleg vseh subvencij, ki se dobiva, tudi nima nekega pravega smisla. .
MajstaAles
27. 04. 2017 14.33
+2
Če bom plačal 58 jurjev indobil nazaj 19, sem 39 jurjev v izgubi! Raje prihranim 39 jurjev, ker s tem lahko preživim 2 leti, tudi če mi ves pridelek gre v maloro. Tako da popolnoma razumem sadjarje in vrtnarje. Če bo 90% šlo k vragu, pa bo imel še vsaj 10 za sebe. Pač vi ne boste imeli nič na krožniku, če ne pridelujete sami. Kmet ne bo umrl od lakote, vi, ki sedite na kavčih v stanovanjih, pa lahko.
jezek007
27. 04. 2017 16.48
+2
tole je res kriza, že drugo leto zapored huda pozeba..
delfin11
27. 04. 2017 10.47
+0
Kaj pa je zavaroval pri tej zavarovalnici.lahko bi dal odvetniku pa dobil veliko več...
Frane Šajn
27. 04. 2017 10.39
+1
Da se možakar malo zapleta v svojih izjavah razumem živča napetost. Ampak stopite že enkrat na realna tla in ne tepite boga po glavi. Treba se bo pač tržno obnašat in ne več na blef rata al pa ne rata. Za nemeček takole kdaj stopite recimo na Nizozemsko , Italijo, Portugalsko in Španijo povprašajte razglejte se in šele potem naredite povzetek obiska in boste videli kakšna žrtev ste dragi moji in kdo je največja..
staridida
27. 04. 2017 10.34
+7
Hrana je nacionalni interes-ne Telekom in NLB.....
Frane Šajn
27. 04. 2017 10.42
+6
Vse kar nas povezuje je nacionalni interes samo na žalost nimamo nacionalnega ponosa , da o kakšnem interesu niti ne govorimo. Će bi imeli državni interes kot vodilo nebi dopuščali takih anomalij ki se dogajajo predvsem z državnimi podjetji in bankami. Kmetje imajo lep rek se dela kot svinja z mehom. Tega se pa ne zavedamo žal ne eni ne drugi!
Adolph
27. 04. 2017 09.06
+6
Nekaj ne razumem,kolikor vem,se agrarski pridelki ne dajo zavarovati proti ozeblini,kdo ve kaj so tem kmetu prodali zavarovalci. . . .
piko2263
27. 04. 2017 09.49
+6
Adolph žal ne veš nič...... toča, pozeba, izpad pridelka........
brabusednet
27. 04. 2017 09.06
+15
Jaz nimam veliko sadovnjaka in vinograda sem že vsaj polovico posekal.Razmišljam da še ostalo posekam vsaj stroške si prišparam,da o delu ne govorim.Pa naj raste trava to moram tako v vsakem primeru kosit.Si prišparam skrbi,stroškov in živcev.
Sentis
27. 04. 2017 09.20
+1
Kupiš par ovc in maš mir s košenjem trave.
brabusednet
27. 04. 2017 09.40
+6
Z ovcami je tudi delo in skrbi.Kosilnica je boljša rešitev.
piko2263
27. 04. 2017 09.52
+9
se ne splača sekat, zažgi vse skupaj..... in potem pošpricaš z BOOOMEFEKTOM in ti tudi kosit ni potrebno. Le kaj boš z senom???
graf
27. 04. 2017 11.11
+1
brabusednet ...imaš slučajno kaj žlahte v Črni gori ?
tony_abcde@yahoo.com
27. 04. 2017 09.02
+9
Članek je napisan kot da bi ga napisal 10 letnik ...