Slovenija

Kmetje škropijo, čebele pomirajo

Ljubljana/Bruselj, 19. 05. 2008 19.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Erika Pečnik/Tina Čuček
Komentarji
33

V Pirničah pri Ljubljani je pomrlo 70 čebeljih družin. Čebelarji krivijo škropiva za koruzo, ki so opozorilom navkljub še vedno v uporabi.


  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dreca
25. 02. 2009 17.01
aja HomoInsektus to ni blo mišljeno za tebe:D
dreca
25. 02. 2009 17.00
zj boš pa čez kmete govoril..dej se mal zamisli..ka se pritožuješ ko maš hrano pred sabo pa se naješ do sitega?? NEE..ti bi se prvo najedu hrane ki jo proizvedejo kmetje in pol šou pljuvat po njih!! moreš se zavedat da brez uporabe pesticidov bi pridelali manj hrane, kar bi vplivalo na gospodarstvo slovenije..pesticidov nemoreš kar tako prepovedat
HomoInsektus
25. 05. 2008 14.21
Dragi moji, moji ne škropjo nas kmetje, škropijo nas NATOva letala z kemičnimi oblaki... vzemi si čas in poglej v nebo... je že desetletna praksa brez kakšne koli javne razprave.... kontrola vremena 2025 a ni čudno to letošnje majsko vreme.... ne umirajo samo čebele, počasi umiramo vsi, pridno in tiho pa še del proračuna financiramo v to zastrupljanje, glede na pogostost teh letal na nebu samo ta vikend nad ljubljano definitivno ni poceni zadeva!!!!!! Dobrodošli v svet rjavega neba.
HomoInsektus
25. 05. 2008 14.07
Dragi moji, moji ne škropjo nas kmetje, škropijo nas NATOva letala z kemičnimi oblaki... vzemi si čas in poglej v nebo... je že desetletna praksa brez kakšne koli javne razprave.... več najdeš na internetu pod geslom chemtrails!!!! a ni čudno to letošnje majsko vreme.... ne umirajo samo čebele, počasi umiramo vsi, pa še del proračuna namenjamo za to zastrupljanje!!!!!!! Dobrodošli v svet rjavega neba........
jagoda_fp
21. 05. 2008 07.26
A sedaj ste pa vsi tiho, tako uredništvo, ki še niti ni objavilo najnovejše informacije, kot vsi ostali, ki pljuvate čez kmete!!! Ljubljana - MMC RTV SLO Po neuradnih informacijah je za pomore čebel pri Domžalah in Grosuplju kriv insekticid, primešan semenu koruze in morda oljni ogrščici. Preiskave vzorcev so potrdile strup pri mrtvih čebelah in cvetoči oljni ogrščici, na kateri so se čebele najbrž pasle. Našli so sledove klotianidina, ki vpliva na živčni sistem žuželk, vsebujejo pa ga nekateri insekticidi za tretiranje semen. Ni znano, ali je bilo z njim prepojeno seme oljne ogrščice, saj tega nima registriranega nobeno slovensko podjetje, ki posevke pripravlja. Prvotme sume, da so pomore čebel povzročili kmetje z neodgovornim škropljenjem, naj bi kmetijski inšpektorji že ovrgli, ministrstvo za kmetijstvo pa bo o tej temi več povedalo v sredo. Slovenske čebele naj bi torej pomrle zaradi enakega razloga kot pred nedavnim nemške. Nemčija je zaradi tega že prepovedala uporabo osmih insekticidov, ki vsebujejo kontianidin. Kdo je potem kriv, greš v trgovino in kupiš tretirano seme in poseješ??? Kmet ali FURS???
brado
20. 05. 2008 11.59
70 čebeljih družin je POMORJENIH !!!! A,bo sploh kdo odgovarjal za ta zločin ? Določeni pesticidi pri nas niso dovoljeni,a se vseeno uprabljajo.Za vrat je treba zagrabit tistega,ki je dovolil,tistega ki prodaja in tistega,ki uprablja te prepovedane pesticide !! Sami se dobro zavedajo kaj pomeni čebela za pridelek,ampak vseeno,da bo korenček lep in zdrav videt (da je brez pravega okusa pa tako nikogar ne zanima),ga pa dajmo malo pošpricat in zastrupit,saj tako ne bo nihče vedel,da sm bil jst ta. Tako večina razmišlja. Rezultati so pa vidni !!!
jagoda_fp
20. 05. 2008 11.29
Bravo strelka, Se spovnem včasih so pri nas imeli sosedje na naši njivi po eno vrsto krompirja, korenja, kolerabe, v jesen je dobu nekaj koruze, pšenice pa eno tono jabuk da si je jabuček naprešu. Za vse to pa ti je hodu celo leto pomagat okpoavat, gnoj nakidavat, kosit, grbit, silirat, ... Kaj pa danes doben od teh (oz. otrok od teh) ti še blizu ne pride pa mu lahko ponudiš 10-15-20€/h pa bo vsakmu "štil" od lopate, vil, grabelj ali motike smrdel (kaj pa da bi šele gnoj žoknu). In to je to, sam moreš obdelat 10-20krat več kot včasih, ker so te razmere prisilile do tega. Ja glede koruze pa škropiva proti plevelom v koruzi je pa res da tam čebela nima hrane, na praznj njivi ali pa na pravkar vznikli koruzi ali plevelu ni cvetov! Poleg tega tisti, ki želi imeti od škropljenja učinek škropi tik pred dežjem (ali pa ko že rahlo dežuje). Mislim pa da po dežju čebele ne letajo. Vzrok za pomor čebel je zagotovo v insekticidnih pripravkih ali pa v zdravju čebel. Je pa še nekaj, kdo pa je kriv, da se nikoli nikogar ne najde, kdo je kaj zajeb... Ali smo zdaj kmetje bolj brihtni od tistih, ki bi to delo morali opraviti (mi rečemo od pisarniških moljev v Ljubljani), ali pa se tistim ki bi to delo morali opraviti nič ne ljubi ampak jim je samo važno da je 15. plača in ko pa do česa pride pa samo rečejo KRIV JE KMET IN BOMO RAZISKALI IN GA KAZNOVALI. Zanimivo je tudi da se to dogaja samo na območju Lj in Domžal. Glede mojega delavnika pa tkole. Obdelujem 26ha zemlje in z ženo hodiva še v službe. Oče je v penziji in pri 65 bore malo postori doma. Torej zjutraj ob 5.15 v štalo ob 7.15 pod tuš in sem ob 7.45 na delu. Žena pa otroke spravi v vrtec pa je v službo. Nima pa niti žena niti jaz osem urnega delovnika (povprečno sva na teden v službi 50 do 55ur in ne 40). Popoldne in zvečer pa do 8-ih če le rata (ko pa je košnja, siliranje pa tudi do 10, 11-tih).
strelka23
20. 05. 2008 10.18
Hint ni problema, ti pa vzami motiko v roke in marš koruze okapat.Škropivo je tako predrago.
hint
20. 05. 2008 10.08
Fitifarmacevtska sredstva bi bilo potrebno prepovedat saj navsezadnje škodujejo tudi ljudem.
Cr0aT
20. 05. 2008 08.10
PRTEGNJENI KMETJE !!! ČEBELE SO NAJBOL PRIDNE ŽIVALI ONI JIH PA MORIJO!!
Buena Vita
20. 05. 2008 06.11
Strelka,v ITALIJI SO NARISALI PO POLJU NOVO-NASAD,pobrali denar in ciao(bilo na tv-cela afera)tist ki se znajde,se znajde,z inšpekcijami vemo kako to gre,tist ki maže vozi enako je povsod,pojdi v dobro staro gostilno,dobiš pečenko kot se šika-kaj pa dobiš v novo-moderni KNORR-PODRAVKA,meso nima nič z pečenko taki so časi vsi bi radi bili vse,rezultate pa poznamo,škodujemo sami seb.
Nauders
19. 05. 2008 23.55
To kar dela človek na tem planetu, ja najbolš da en komet trešči u zemlo
strelka23
19. 05. 2008 23.21
Blanka vsak ki prejema subvencije se boji inšpekcije zato škropi le z tem kar je dovoljeno.Vzorce zamlje in rastlin redno kontrolirajo in nikoli ne veš kdaj pridejo.Lahko se zgodi nekaj let nič lahko pa v enem letu 4-6 krat.Večji problem so vrtičkarji med katere štejem vse tiste ki imajo po en hektar ali pa še manj zemlje.
superseb
19. 05. 2008 23.14
ah dajte no itak da je krivo to, da je treba vse povprek neki špricat, ker pol ni dobička ča tega ne delaš....DOBIČEK je tist k nas bo pokopal!!! Eko ja...kje že? še če sam ne škropiš doma ni nč eko! sj pa dež pada k je poln te svinjarije pa je isto! Sej bomo vidl ko bojo začele čebele še bolj umirat, kako bo! zj mislijo ja nekateri boli mene....sam že einstein je reku da ko bodo pomrle vse čebele, bo v roku dveh treh let izumrlo človeštvo...( nism lih zihr če je einstein ampak vseen) Kapitalizem je k....
Buena Vita
19. 05. 2008 23.14
mene ne boste prepričali neki izpit tud ne naredi kmeta kmet ne bo delal škode,zato ker ve da se mu kot bumerang vrne z obrestmi,ker se zaveda škode,svoje izdelke konzumira sam,torej dela zase Kmete zagovarjam, seveda,vsaka pšenica ima plevel,tako je z kmeti,se najdejo neodgovorneži,in novohitraši-kmetje ki so zavohali subvencije,na hitrco so najeli kmetijska zemljišča,jih obdelali-posejali-nasadili....in,sedaj so kmeti,ne,to so podjetniki če pa želite zmetat vse v en lonc-pa dobite mineštro,,,,,,,in vse priveske ki smo jim priča,,,,medu nebo....
klarchika@email.si
19. 05. 2008 23.09
pomojm pa prow niso kriva umetna gnojila ampak čebelja kuga... slučajn se čist mal spoznam na veterino...
Trapist
19. 05. 2008 22.49
@jagoda_fp: Moj delavnik je od 7.30 do 17-19h + 1,5 ure na cesti. Delavnih vikendov in praznikov pa ne štejem več. Ko sem zadnjič srečal soseda (kmeta), je pojamral kako malo časa ima in toliko za obdelat. Pa sva kmalu prišla stvari do dna, da je to zato, ker je do 15h v službi...
ind
19. 05. 2008 22.35
Tko jst mislim. Ce ni jabuk za crva dobr, tud zame ni. Tok o spricanju.
strelka23
19. 05. 2008 22.31
Ne razumem kaj ima škropljenje koruze skupnega s poginom čebel.Koruza se trenutno škropi z herbicidi in ti normalno ne ubijajo čebel in ostalih insektov.Tudi čebele med koruzo nimajo kaj iskati ker trava in koruza ne cveti.Mislim,da je hujše škropljenje raznih rožic po vrtičkih z insekticidi proti ušem,ki so na pohodu.Ampak naj bo raje kriv kmet saj hrano kopujemo v trgovini in ne pri kmetu.
jagoda_fp
19. 05. 2008 22.01
@barhanger in darko32 Se stinjam, da določeni kmetje med seboj tekmujejo kdo bo imel "večjega" tako kot vsi v mestu z avtomobili, motorji, ... So pametni in neumni vrtičkarji in pravtako kmetje in tisti ki nimajo ne vrta in ne kmetije. Se strinjam da je malomarnost potrebno kaznovati!!! Glede kurjenja folije od bal je res, tudi tukaj okrog se to počne. Ampak pri balah je zopet vprašanje ekonomike, ki je določeni kmetje ne razumejo (pri večji količini so cenejši koritasti silosi kot bale). Je pa tudi res, da ob vsaki košnji blizu cest naberem vsaj eno vrečo (50l) razno raznih plastičnih steklenic, tetrapakov, vrečk, folij, ki jih kmetje verjetno ne sami namečemo na svoje travnike. Ne verjamem pa da kdo spušča gnojnico v potoke!!! Tu si ga pa hito najeb... Glede 7. petelinov je pa res ampak za to plačamo tudi svojo ceno. Nedelje, prazniki, dopusti, 8 urni delavnik, kaj točno je to??? Je pa res da sem iz mlajše generacije in na srečo opažam da nas je takšnih vedno več.