Slovenija

'Kmetu je treba povrniti ugled'

Šentjur, 11. 10. 2009 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kmet je vztrajen, delaven, skromen in odgovoren do dela in ljudi. Naravo spoštuje in neguje, zato mu mora sodobna družba povrniti ugled in spoštovanje, je dejal kmetijski minister Pogačnik.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Milan Pogačnik je na današnjem šestem vseslovenskem shodu kmetov na Ponikvi pri Šentjurju, na katerem se je zbralo okrog 2000 kmetov, povedal, da mora sodobna družba priznati kmetstvu in kmetijstvu vlogo, ki jo je odigralo v zgodovini slovenskega naroda, kmetu pa povrniti ugled in izraziti spoštovanje.

Pogačnik je na srečanju, ki je potekalo pod geslom Kdor svojo domovino ljubi, se bo vsega veselil, kar srečo domovine povišuje, spomnil, da je bilo kmetstvo na Slovenskem že od nekdaj, kljub večstoletnemu zatiranju in podjarmljenju z različnih strani, nosilec slovenske narodne zavesti in slovenske besede. Kmet je zanj tudi danes nosilec temeljnih vrednot. Zaznamujejo ga vztrajnost, delavnost, skromnost in odgovornost do dela in ljudi. Ker je v nenehnem stiku z naravo in od nje tudi odvisen, jo spoštuje in neguje, je dejal minister.

Slovenski kmet
Slovenski kmet FOTO: Kanal A

Meni tudi, da se danes številni vse bolj zavedajo pomena kmetijstva in njegove večnamenske vloge, čeprav proizvodnja v najširšem pomenu besede še vedno ostaja njegova osnovna funkcija. Po Pogačnikovih besedah imamo danes po zaslugi kmetov obdelana polja, pokošene travnike in urejene nasade, ki dajejo Sloveniji njeno značilno podobo.

Minister je poudaril, da smo prevečkrat priča pojavu, da se kmetijstvo kar povprek označuje za največjega onesnaževalca okolja in krivca za podnebne spremembe. To je tudi odločno zanikal in dejal, da številke kažejo, kako je kmetijstvo med onesnaževalci s svojim 10-odstotnim prispevkom dejansko na repu tovrstne lestvice.

Slovenski kmet je glede na evropskega v posebnem položaju. Slovenija ima precej manjših kmetij, prednost pa je v dobro ohranjenih naravnih danostih, s čimer kmetijstvo postaja javna dobrina. Minister Pogačnik

Prepričan je, da kljub krizi uspevamo z dovoljenimi državnimi ukrepi in ukrepi skupne kmetijske politike ohraniti stabilnost in pomagati vsem kmetijskim gospodarstvom, še posebej pa tistim v težavah.

Po njegovi oceni država poskuša intenzivno reševati probleme, ki se nabirajo v kmetijstvu, tudi zaradi krize, ki te panoge ni zaobšla. Pogačnik meni, da so kratkoročni ukrepi nujni zaradi ohranjanja proizvodnje, skupna kmetijska politika pa je slovenskemu kmetijstvu letos prinesla 266 milijonov evrov, država pa bo zagotovila preostalih 240 milijonov evrov.

Glede mlečnih kvot je minister povedal, da kmete seveda skrbi ohranjanje proizvodnje, če cena pade pod ekonomsko učinkovitost. Zato se, tako Pogačnik, pripravljajo potrebni ukrepi, ki bodo zagotovili stabilizacijo mlečnih kvot.

Ciril Smrkolj
Ciril Smrkolj FOTO: POP TV

Predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Ciril Smrkolj je opozoril na nizke odkupne cene kmetijskih pridelkov, zato država mora poskrbeti za socialni standard drugih struktur, saj analize kažejo, da povprečna slovenska družina za hrano nameni kar 40 odstotkov mesečnega družinskega proračuna.

Za Smrkolja je največji problem slovenskega kmeta ta, da so kmetje pred desetimi leti najemali posojila za investiranje, zdaj pa niso zmožni odplačevati visokih obrestnih mer. Rešitev pa vidi v tem, da Slovenci kupujemo predvsem slovenske izdelke, da država vzpostavi enakovredno okolje za razvoj kmetijstva in da kmetje poiščejo notranje rezerve.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Astroni
12. 10. 2009 16.59
Fantje moji brat bo treba in to pravilno pisal sem da gnoji z svoje greznice, to ni hlevski gnoj. Za izčrpavanje greznice moraš plačat komunalno podjetje in gre v čistilno napravo. Predpisi so zato da se jih spošuje, ne da so samo na papir napisane. Čiščenje cisterne v potoku prav tako ni ok. Da so kmeti ful pridni ( seveda ne govorim za vse) se vidi po številu romunov, ki jih imajo zaposleni. Če drugi za nekoga delajo pol mu že negre slabo. Pagan pa kdaj sem kej o moki govoril ?? Jst sem dal živi primer z hmeljem in da so bili tam dobički bajni. Sedaj ko so se pa zašpekuliral jokajo.
pagan
12. 10. 2009 15.07
tut če kdo dobi 200 000 € subvencij na leto verjetno ne poležava cele dneve in gleda na uro. subvencije so sam doplačilo do tržne cene zato da nebi plačeval 15€ za kg kruha (ker se razmerje kmet:trgovec verjetno nebi spremenilo). nihče se verjetno ne zaveda kok je enih stroškov na kmetiji - ponavadi so ravno tolikšni kot prihodki oziroma se vlaga v nujno potreben razvoj.
xyxyz
12. 10. 2009 14.45
Kmetij ki so v Sloveniji na prodaj za ceno enosobnega stanovanja v Ljubljani je kar nekaj. Zakaj se vi razni brezpravni delavci in kritiki ne odlocite? Prodajte stanovanja, ki vam jih je podarila drzava in z izkupickom kupite kmetije, kjer se Vam bo cedilo mleko in med. Uzivali boste v naravi, dobivali enormne subvencije in nic delali... Zemlja vas vabi...
xyxyz
12. 10. 2009 14.39
Ce je to res napisi ime in priimek, saj je to javni (nas ) denar in zato so podatki lahko javni. Ce ni res pa pojdi nazaj pod svoj kamen. bostjan 11.10.2009, 19:13 -8 ma nit ok hudo kmetom....moj prjatu dobiva okol 200000€ letni subvencij....ni napaka, dvesto tisoč sm napisou....
xyxyz
12. 10. 2009 14.34
Astroni Sedaj vidis kako se na lahek nacin zasluzi. Zakaj pa ti nisi potem kmet?
xyxyz
12. 10. 2009 14.31
pagan 12.10.2009, 14:16 podobno je pri mleku in mesu..Nevem zakaj se nihce ne vprasa, kaksne kvakitete je meso piscanca, ki ga kupim za 2€ kg ??
pagan
12. 10. 2009 14.26
Astroni pa še to... če te mot da pač kmetje gnojijo s hlevskim gnojem in to da uporabljajo kemijske pripomočke pol nejbolš da se vrneš v osnovno šolo kjer se pri snd-ju v tretjem razredu uči da če rastlinam ne daješ gnojila pač nič ne bo zrasl čez ene 2 leti. ti pa bi verjetno čez 2 leti še rad kaj pojedu? pa verjetno maš okol hiše tok zelenice k je kosiš na tla da bi si tam lahko predelal polovico hrane zase in se ''nebi zastrupljal'' s hrono ki jo pridelajo žilavi kmetje. p.s. pa še to mi povej kako se lotuješ plevela med tlakovci al pa na kaki 20m dolgi makedamski cesti??? totalni herbicidi, ki se uporabljajo v take namene nardijo več škode kot pa strokovno izbrana FFS za uporabo na poljih!!!!!!!!
pagan
12. 10. 2009 14.16
Astroni!! sam tok za informacijo, da ne boš preveč glasen: Od kilograma kruha dobi: KMET 5% pa more pripravt njivo, kupit seme, posejat, dognojevat, škropit (zato ker brez subvencij ne more preživet, mora uporablat gonjila in škropiva pod točno določenimi pogoji, ki so maximalno sprejemljiva za okolje poleg tega pa so tudi cene omenjenih sredstev tako visoke da si nihče nemore prvošt razsipanja z njimi), na koncu pa še požet, skladiščit in prpelat mlinarju MLINAR 4% - pšenico zmlet in spravt do peka (ker je cena elektrike visoka so tudi obratovalni stroški visoki) PEK 30% - pol kile moke pa pol litra vode pa neomejeno kvasa pa je dobr za druge, spečt kruh, prpelat v trgovino, pobrat polovico včerajšnega kruha ker ga trgovec naroča toliko, da mu zagotovo ostane, ta 1 dan ''star'' kruh pošenkat za krmo živali ali peljat v bioplinarne kjer se stresuje v greznico!!!! da imamo zeleno elektriko TRGOVEC 60% - kruh zložit na stalaže ga mal prodat ostalo pa itak uzame pek nazaj 1% - ubistvu se s tega procenta plača prodajalko k nardi kar je pod zgornjo alinejo Poleg tega pa naj omenim še to da se najlepše njive danes pozidujejo z raznimi trgovskii centri in stanovanji (ki jih ne morejo prodat). Ob tem se sam sprašujem kako se bomo lahko dolgoročno preživeli, kajti glavne izvoznice hrane je vse več ponucajo za svoje naraščajoče prebivalstvo....
nightom
12. 10. 2009 13.50
Die_Gottesliebe 12.10.2009, 13:36 Se podpišem pod tvoj komentar. Prej je eden omenil kako traktorji onesnažujejo okolje, je že res ,da ga onesnažujejo, ampak so nujno potrebni za delo, ki ga opravljajo. Za razliko od mestnega prometa, ki ga nebi bilo potrbno niti polovica, pizdarija saj niti v trafiko po čike ne more iti, da nebi prižgal avta. Pa bodo prav oni govorili o varovanju okolja ko pa se utapljajo v tisti megli polni CO2.!!!!!!
Uroš Palhartinger
12. 10. 2009 13.36
Mestni narod misli da niso onesneževalci, saj na ekoloških otokih lepo ločijo steklo, plastenke in pločevinke od ostalih smeti... Za onesnaženje okolja, izginjanje gozdov, naravnih habitatov pa je po mnenju mestnega življa kriva industrija in kmetje, ki jih zalagajo s hrano in potrošniškimi dobrinami...
periot
12. 10. 2009 13.27
Dragi mestni razvajeni folk priznajte si če že tako pljuvate po kmetih še vedno jeste in živite od hrane ki jo pridela kmet malo razmislite če imate sploh kaj možganov od česa bi živeli če nebi bilo kmetov?????
MIZANTROP
12. 10. 2009 12.08
Tako je pač dragi moji. Človeštvo se je namnožilo do te mere, da brez uporabe umetnih gnojil, pesticidov, herbicidov, konzervansov in gensko spremenjenih organizmov ne gre več. Vsi radi jeste za majhen denar lepa jabolka, popoln paradižnik, krompir, korenjček. Ljudje smo preorali sleherno ravnino, za svoje potrebe izsekali gozdove, izsušili močvirja. Sedaj pa na naša dvorišča zahajajo nebodigatreba medvedi, volkovi trgajo ovce, itd. A sedaj se pa spravljate na kmete, ki pač poskušajo nahratniti vaše vedno prazne želodce. Pri vsem tem pa jočete, da je hrana draga. Ja, za razna potovanja, avtomobile, kozmetiko, pijančevanje pa vam ni žal denarja.
Astroni
12. 10. 2009 12.03
Živim v Savijski dolini, sem se pred 3 leti sm preselil, vidim vsak dan kaj kmetje delajo sploh nekateri. Da so izjeme ne trdim sam večino so pa pokvarjeni. Tako zavaljeni kmeti da se niti ne premakne iz traktorja vse mu delajo romuni, plačajo jim pom 3 Eur na ur. Poleti ko pobirajo hmelj v tisti vročini pa jim pripelje prikolico s črno cerado da majo mal sence, not pa vroč kot pekel. Hrano sm pa na lastno roko vidu ka jim dajejo, še pes bi vihal nos. Priden kmet je tist, ki večino pridelano obdrži za sebe in dela kot si že ti omenil. Samo problem je največji kr ni nadzora. Kmet ko gre gnojnico trosit mu je malo delat počistit voizilo. Ma kaki se bo on premaknu iz traktorja ti vserjr cesto tako da je v naši občino bilo toliko prijav da je mogla očina uvest redarstvo. Pa ko zažigajo to vso plastiko prid pogledat v savijnsko dolino kako to cel teden kleje noč in dan pa nebi to smeli, tko da se okna ne morš odpred ta 5 min.
Tonček Balonček
12. 10. 2009 11.53
Sem bil enkrat na kmečkem turizmo, pa bi gostitelji cele dneve klepetali, jaz pa nisem imel ačsa...
Sonck27
12. 10. 2009 11.46
Astroni Ali si bil sploh že kdaj na kakšni kmetiji, ali si mogoče kdaj bil zraven, da bi videl, koliko je to enega dela, odgovornosti in odpovedovanja tistih, ki živijo na kmetiji in delajo? Najprej se prepričaj, potem govori. Najlažje je bit pameten, ko greš samo v štacuno in vzameš kar rabiš iz police. Kmetje trdo delajo zato, da jim potem trgovci odkupujejo izdelke za male pare...Občudujem vse tiste (vsaj na manjših kmetijah) ljudi, ki se še ukvarjajo s tem v takšnih pogojih, kot so pri nas. Ti delajo itak večinoma samo zase, da imajo domače pridelano hrano, pa mogoče še kej prodajo kakim znancem oz. sosedom okrog, to pa je tudi vse. Toliko o požrešnosti...
Absinthe
12. 10. 2009 11.45
Tonček balonček vprašanje :kaj pa ti delaš....Trudim sebe in svoja otroka preživeti s štiristo evri v obljubljeni deželi.....in seveda čakam tretjo zimo da bom lahko dokumentiral še tretjič zapored zimske dejavnosti teh subvencionatorskih velemojstrov.Kako pa je kaj s teboj?Vsi forumi so te polni?!!!Si morda mentalist ali le gobezdač in brezdelnež???
Astroni
12. 10. 2009 11.31
Pa da ne komentiram kake strupe spuščajo v zrak ko škropijo hmelj in ostale stvari, sej se vidi že pri čebelah v biližini kako hito poginejo. Pa čiščenje gnojnic v bližnem potoku, strogo prepovedano, pa to dela skor vsak kmet. Spricajo pa tud vse po njivah kar potegnejo iz svoje greznice, kar je tud strogo prepovedano. Sej to vodo pol mi pijemo iz pipe in ima zato več klora. Jao jao res spoštujejo in negujejo naravo. Pa kaj vse kot gorivo za motorje traktorjev uporablajo zelo okoljsko naravnano. Ja ja čim cenej pa čim več dobitka. Pa jamrat do kraja tipično slovensko.
Astroni
12. 10. 2009 11.24
Ne mi o kmetih kok so bogi in kok spoštujejo naravo in okolje. Po domač povedan se jim fučka. Kaj delajo z odpadki od hmelja in uporabljajo plastične špage namesto razgradljivih kot so predpisane. Da na kup in prižge celo zadevo. Na območjih vodovarstvenih pasovih potokov in strug oni lepo gnojijo pa nebi smel. Naprimer so kmetje z lanskim hmeljem tako spekuliral ker je dosegal do 35 Eur da ga niso prodal, letos ko so pa cene na dnu in ker so bili lansko leto prepožrešni pa zdej jokajo. Da ne govorim o njihovih zemljiščih, ki jih prijavijo kot travnik da kopasirajo državna sredstva naš davkoplačevalski denar v resnici pa je travnik, da ne plačuje dajatev. Eni kmeti majo hmeljišča in polja zavarovana, drugi kmeti se ne sekirajo sej če bo kej narobe bo itak država plačala razliko, A to je pošteno??. Ne rečem da so vsi kmetje taki, sam večina so, ker ni nadzora in se majo za bogo bogo manjšino.
MIZANTROP
12. 10. 2009 11.22
Kmetje so čisto v redu. Obdelujejo svojo zemljo in se brigajo zase. Meščanom pa je mar le za lastno zabavo in potrošništvo, mislijo da je vse njihovo, tudi narava.
periot
12. 10. 2009 11.03
Donitol papilongstock vinetu v tej sloveniji je preveč gnilih jabolk takšnih kot ste vi trije ki se niti ne zavedate da bi gagnili če nebi bilo kmetov vidite samo kakšen traktor ima kmet veliko je kmetov ki imajo po 30 let star traktor kako si kmetje obnavljajo hiše hleve ja kaj neveste da je vsako gospodarsko poslopje in hišo treba obnavljat če ne pa začne propadat kar se tiče pa subvencije so pa minimalne ker moramo vedet da vsi kmetje v sloveniji niso veliki zelo veliko je malih kmetij ki pa težko preživijo .