Pravično za vse?

Temna stran ribiške industrije: obljube o dobro plačanem delu le past, delavci postanejo sužnji

Ljubljana, 28. 05. 2016 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Tajska je velik izvoznik zamrznjenih rakcev. Za to okusno hrano pa se skrivajo suženjske razmere, v katerih delajo delavci, ki jih velikokrat tudi ugrabijo. Na dan dobijo le skodelico riža, delati pa morajo tudi 20 ur na dan. Če so preveč bolni za delo, velikokrat končajo kar v morju.

Letošnjo zlato medaljo na podelitvi Pulitzerjevih nagrad si je prislužila tiskovna agencija AP, ki je razkrila izkoriščanje sužnjev v ribiški industriji jugovzhodne Azije. Zaradi serije člankov so izpustili okrog 2000 sužnjev, skorumpirane države pa so izvedle nekaj reform. A pojdimo po vrsti.

Rakci s Tajske so poceni, a zanje ljudje delajo kot sužnji.
Rakci s Tajske so poceni, a zanje ljudje delajo kot sužnji. FOTO: Thinkstock

Multimilijardni posel zamrznjene morske hrane ne bi bil mogoč brez suženjske sile. ''Gre za najbolj grozljivo situacijo, ki sem jo videl v več kot 25-letnem opazovanju kršenja človekovih pravic po svetu,'' je povedal Steve Trent, izvršni direktor britanske fundacije za pravico okolja, piše Civileats.

Sužnje kupijo za malo denarja

Žrtve, tako Trent, navadno prihajajo iz revnejših držav v okolici Tajske, kot so Burma, Kambodža in Laos, in predstavljajo 90 odstotkov od 300.000 'rakovih' delavcev na Tajskem.

Nekatere zvabijo z obljubami o dobro plačanem delu le zato, da jih odpeljejo na ribiške ladje, kjer jih nato zadržujejo. Druge pa ugrabijo tihotapci. Lastniki ribiških ladij lahko sužnje kupijo pri kriminalnih združbah tako enostavno, kot kupijo ribiške mreže, ladijske dele ali pogonsko gorivo, čeprav ljudje niso tako dragi kot nova ribiška mreža ali rezervoar dizla. Cene človeškega sužnja na Tajskem variirajo med 330 evri in 845 evri, kar je manj kot stane rodovniški pes.

Ko so ljudje enkrat na ladji in v mednarodnih vodah, ostanejo ujeti, velikokrat celo po več let, je zapisano v ameriškem poročilu o trgovanju z ljudmi iz leta 2014. Več kot polovica delavcev iz Burme, ki so delali na tajskih ribiških ladjah, je poročala, da so živeli suženjsko življenje.

Delajo 20 ur na dan, jedo le enkrat

'Rakovi' delavci dobijo le enkrat na dan eno skledo riža, delati pa morajo od 18 do 20 ur na dan. V tako krutih razmerah, kjer neubogljivost kaznujejo s tepežem ali celo čim hujšim, so samomori številni, umori pa neznani. Več kot polovica delavcev je poročala, da so videli umore svojih sotrpinov. Sužnje, ki so preslabotni ali preveč bolni za delo, velikokrat preprosto vržejo v morje. Ti obupani moški tako umirajo neopaženo, daleč na odprtem morju, več tisoč kilometrov od doma in družin.

Delavce izkoriščajo kot sužnje.
Delavce izkoriščajo kot sužnje. FOTO: AP

Tajske suženjske razmere so povzročile nenadzorovan ulov. Dobiček je tako upadel, lastniki ribiških ladij pa zato, da bi vseeno kaj zaslužili, režejo plače delavcem, dokler ti ne delajo zastonj. Da bi se industrija obdržala pri življenju, je postala odvisna od suženjskega dela. Kljub nespodobnim temeljem ustvari tajska industrija rakcev več kot pet milijard evrov prihodka od izvoza.

Ker država ne ukrepa, bi morali potrošniki

Tajske oblasti za zajezitev omenjenega problema naredijo zelo malo, če sploh kaj. Po navedbah Guardiana številni regulatorji sodelujejo z lastniki plovil. Trent je povedal, da do sedaj ni bilo nobene obsodbe, ki bi bila posledica suženjstva na tajskih ribiških ladjah. ''Edine države, ki pritiskajo na Tajsko, naj ukrepa, so države, v katere Tajska uvaža,'' je povedal. ''Le trg lahko zagotovi dolgoročne trajnostne rešitve teh težav.'' Povedano z drugimi besedami: Potrošniki bi se morali izogibati tajskim rakcem, dokler država ne odpravi takega izkoriščanja delavcev.

Izogibanje tajskim rakcem je enostavno – vsaj v trgovskih centrih. Predpisi zahtevajo, da so vsi nepredelani morski sadeži označeni z državo izvora. Najbolje je tako kupiti druge rakce, npr. ameriške, ki so sicer dražji, ampak to je majhna cena za plačilo, če veš, da ne podpiraš suženjstva.

Rakce hranijo z 'odpadnim materialom'

Ni pa to edini razlog, zakaj bi se morali izogibati tajskim rakcem. Ali sploh veste, s čim hranijo rakce? Internationalreporting je na teren poslal enega svojih članov, in kar je ta videl, je zelo zaskrbljujoče.

Tajske farme rakcev uničujejo okolje.
Tajske farme rakcev uničujejo okolje. FOTO: Thinkstock

Tako je povedal: Vsakih nekaj ur kapitan sporoči, da je iz globine treba potegniti mreže, ulov, med katerimi se znajdejo morske kače, majhne hobotnice, morski konjički, ribe napihovalke in rakovice, pa vržejo na palubo, kjer ga nato poteptajo z nogami, nato pa ga z lopatami vržejo v skladišče.

Gre za eno najbolj okolju neprijaznih oblik gospodarskega ribolova, ki jo je moč najti povsod po svetu. Omenjena praksa, pri kateri mreže spustijo tako, da se potopijo na morsko dno, je zelo uničujoča. Celotne tranše morskega življenja učinkovito pometejo in habitat in ekosistemi, ki so morda bili tam že stoletja, so uničeni.

Večina teh ribiških ladij sicer ima hladilnike, vendar te uporabljajo za komercialno dragocen ulov. 'Smeti' pa gredo naravnost v umazani del, kjer, glede na to, da so ladje na morju tudi po več dni skupaj, kmalu začnejo razpadati in gniti.

Tajske farme rakcev uničujejo tudi divje mangove gozdove.
Tajske farme rakcev uničujejo tudi divje mangove gozdove. FOTO: Thinkstock

Ko se le vrnejo v pristanišče, je smrad iz teh skladišč tako nemogoč, da obstajajo skoraj vsakodnevna poročila o članih posadke, ki omedlevajo ali celo umirajo, ko jih pošljejo, da bi raztovorili 'smeti', ampak jih prej zajamejo strupeni plini.

V pristanišču seveda najprej raztovorijo dragocen ulov, ki ga takoj odnesejo na ribjo tržnico. Šele ob koncu dneva, ko se tržnica zapre, pripelje tovornjak za 'smeti'. Tja nato naložijo 'smeti' iz skladišč, nato pa jih odpeljejo v industrijsko predelovalni obrat, kjer naredijo hrano za rakce. To naredijo med kupom muh, temperature pa se v obratu dvignejo do 38 stopinj Celzija, medtem ko je vlažnost 100-odstotna.

Ogromni kupi razpadajočih rib in drugih morskih bitij ustvarjajo neznosen smrad. Nato vse skupaj zdrobijo in pošljejo preko številnih peči, dokler ne dobijo končnega izdelka – ribje moke. To nato preoblikujejo v pelete in odpeljejo na farme rakcev.

Farme rakcev uničujejo okolje

Tam gojijo rakce v ribnikih in na industrijski ravni, da izpolnijo veliko povpraševanje potrošnikov v Severni Ameriki in Evropi. Gre za toplovodne rakce. Ker rakci potrebujejo rahlo slano vodo, so nekdanji mangovi gozdovi, ki so jih počistili dreves in jih odrezali od morja, idealni.

A rakci potrebujejo tudi hrano – veliko hrane. Delavci morajo tako rakce hraniti na nekaj ur. Ko dvignejo zapornico, voda odteče, številni rakci pa se ujamejo v filter. Te nato obglavijo in v nekaj minutah zamrznejo. A tukaj je še ena težava. Voda, ki odteče naravnost v morje, je zelo umazana, saj so se mesece v njej nabirali iztrebki in ostanki hrane.

Rakci
Rakci FOTO: Thinkstock
Vprašanje je, kaj pa je alternativa industrijsko gojenim rakcem?

Nekateri certificirani, tako imenovani, 'odgovorno pridelani' rakci že obstajajo, pa tudi kraljeve rakce lahko proizvajamo organsko. Seveda to pomeni, da bodo dražji, a tudi gojenje organskih rakcev navadno zahteva uničenje divjih mangovih gozdov – četudi se izognemo lovljenju 'ribjih' smeti.

Kliknite na fotografijo in preberite, kaj se skriva v ozadju izdelkov, ki jih najdete na policah nakupovalnih centrov.
Kliknite na fotografijo in preberite, kaj se skriva v ozadju izdelkov, ki jih najdete na policah nakupovalnih centrov. FOTO: Iz principa

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

valjhunsinkajtimara
28. 05. 2016 10.19
-4
S to copy_paste-ajo članke od kod? Ker ne da so čisto skregani z naravo družbe in pogojeni z levo ideologijo bele krivde, še aplicirati jih ne morš na Slovenijo..?
OriGinal Nuttah
28. 05. 2016 10.02
+0
kwa boste vsak tedn bluzil od enih suznjev na drugmu konc sveta
valjhunsinkajtimara
28. 05. 2016 10.20
-5
Hočjo, da prevzamemo krivdo za njihove napake... ker smo mi tako napredni in oni tako nazadnjaški, da smo m krivi za njihova dejanja, namesto njih..
MajstaAles
28. 05. 2016 11.59
+3
Zakaj so oni tako nazadnjaški je enostavno razložiti: tekom človeške zgodovine so zahodni narodi prej pogruntali kako pridelovati hrano z visoko proteinsko vrednostjo. To je določenemu delu naroda omogočilo, da jim ni bilo potrebno ves dan garati za hrano, ampak so lahko čas posvetili razmišljanju. Posledično so nagruntali orožje, s katerim so se vrnili v dežele svojega nastanka in svoje sorodnike (ki niso imeli te sreče) prisilili v sužnjelastništvo. To se deloma dogaja še danes, čeprav so časi apartheida že nekoliko za nami.
nikhrast
28. 05. 2016 10.01
-1
Ta veliki, "tiger shrimps" so najboljši. Pa saj ti morski sadeži in ribe pridejo v ribarnice tu na zahodu s celega sveta, pol ducat vrst lososa, orade... po $50 kila ni nič. Izbira je ogromna, saj to še trgovec ne pove resnico od kje so, pa samo da jih proda.
križnagorc
29. 05. 2016 10.47
Vsaka država ima svoj vzhod in svoj zahod!
hansola
28. 05. 2016 09.52
-1
Resno, to je temna stran?? Temna stran je izstradanje svetovnih morja in prazno morje najkasneje do leta 2040, uničenje grebenov,...to da ene par folka dela pod malo slabšimi pogoji je v primerjavi svetla plat industrije.
devlon
28. 05. 2016 09.28
+10
jih ne jem. hvala
BlackOnyx
28. 05. 2016 09.21
+4
Ne jem rakcev, rib in mesa. Tako mi ni potrebno imeti slabe vesti ob vseh tovrstnih grozotah in izkoriščanjem s strani industrije. Sem se že zdavnaj odločil narediti spremembo in storil premik v glavi na višjo stopnjo zavedanja.
kraljicavesolja
28. 05. 2016 09.52
+4
DObrodošel na višji stopnji zavedanja, sam jst še zdej mal mesa jem, hehe.
valjhunsinkajtimara
28. 05. 2016 10.22
-5
Ja.. zdaj sta oba višji obliki življenja kot vsi ostali... morali bi vaju dati za kralja Evrope... (sta pa poden družbe, ker sta ob pogledu v oči psa dobila živčni zlom in zaspala v solzah)
kraljicavesolja
28. 05. 2016 10.32
+3
MajstaAles
28. 05. 2016 11.55
+1
BlackOnyx: tudi jaz. Vendar mislim, da tudi ostali nimajo slabe vesti, ko to berejo ;)
Skunk Works
28. 05. 2016 09.20
+0
dobrodošli na planet 8 mrd ljudi, kjer je po navedbah nekaterih levih komentatorjev tukaj ljudi menda še premalo....več ljudi....nižja cena človeka...enostavno a kruto dejstvo....
kraljicavesolja
28. 05. 2016 10.22
+1
MajstaAles
28. 05. 2016 11.54
+1
Če pa ima prav. Več kot je neke surovine, bolj je poceni. Človek je surovina dragi moji. Mogoče mislite, da ne v okolici vaših udobnih sedežev, pa vendarle je.
cirus
28. 05. 2016 09.18
+3
Niso to mangovi gozdi, ampak MANGROVE.
Sheldon75
28. 05. 2016 10.10
+2
Saj ne vedo, kakšna je razlika... Eh. "novinarji" pač.
ficfiric 1
28. 05. 2016 09.08
+7
To je v aziji standard...in ostalih nerazvitih dezelah...izobrazeni in tujci izkoriscajo neizobrazene...ma ga ni tujca ki bi nekaj pocel tam dol in posteno placal...se nemci majo resorte in to opasne resorte...veliko denarja...a njihovi delavci placo 150e...pa dela cel dan...zivi prakticno tam...vazn da ma nemc 30jurjev na mesec...pac folk je tak po naravi da izkorisca bedo drugega...in to pocnejo tako da se ze skoraj vsem zdi to normalno in sprejemljivo....nekega dne se lahko sami znajdete v taki situaciji...sploh glede na to kam pelje ta svet...in takrat ne bo komu jokat...ker bo to standard....eden najbolj resnicnih izjav kar sem jih prebral je tista o tem, da so bogataseva usta dosti vecja od ust reveza in roke bogatasa ne ustvarijo nic v primerjavi z rokami reveza....cista resnica...izobrazenci imajo ideje(logicno imajo cas razmisljat ker ostali ga nimajo) se vedno pa rabjo nekoga da njihovo idejo uresnici(in ponavadi so to neizobrazeni revezi)...ceprav vsi kujejo v zvezde sam tistga ki zna flancat...pardon tistga z idejami...ceprav si se tazadnje ne zna sam obrisat rabi vsaj 3 pomagace...
Sheldon75
28. 05. 2016 10.12
-3
Le zakaj misliš, da je brezposelnost na ravni 1-2% tam? Ker imajo vsi delo. Seveda je denarja za plače na voljo omejena količina. Kaj je boljše, imeti večje plače in veliko brezposelnih, ali vsi delo in v povprečju manjše plače?
njnj
28. 05. 2016 08.20
+4
Države, ki sedaj pritiskajo na Tajsko, naj ukrepa, naj se odpovedo uvozu iz Tajske....Potrošniki pa te rakce, dokler so še na našem tržišču, prenehajmo kupovati...
WHog
28. 05. 2016 08.18
+12
Kaj pomaga, ce se na enem koncu sveta trudmo ohranit planet, na drugem koncu ga pa unicujejo ...
MajstaAles
28. 05. 2016 08.52
+3
Mi se nič ne trudimo. Ravno naša početja uničujejo tam naravo! Misliš da zahodni svet ne pritiska na manj razvite, da izvozijo svoje surovine? Zakaj te misliš da mi vozimo les in jabolka v Avstrijo? Z istim razlogom! Suženj nima izbire!
ficfiric 1
28. 05. 2016 08.56
+2
WHog....se trudimo ohrnit planet....hahaha...tolk naivne izjave ze dolgo ne....evropejci navajeni luksuza ohranjajo planet....hahaha....dej ne smesi se...
Quatflow
28. 05. 2016 09.49
+0
WHog se strinjam s teboj, ampak ta komentar je pa nepotreben, vsi si zaslužimo živeti.. se pa strinjam, da smo Evropejci preveč potrošni, vsaj večina, še večji problem je pa da si s takšnim statusom dobivamo na veljavi, ki je lažen in daleč od nas..
bgko
28. 05. 2016 08.05
+8
Bolj se mi smilijo rakci...
bu?e24 1
28. 05. 2016 08.39
-2