Slovenija

VIDEO: Ko brez posebnega razloga stojiš na avtocesti

Ljubljana, 30. 09. 2013 10.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
109

Ob slabem vremenu so v prometnih konicah ponekod zastoji na slovenskih avtocestah, čeprav ni nesreče ali česa drugega. Promet se včasih tudi popolnoma ustavi, kar povzroči nejevoljo voznikov. Preverili smo, zakaj je tako.

Ob jutranji konici se je promet znova ustavil tudi pred priključkom Cikava pri Grosupljem na dolenjski avtocesti. Na Darsu so pojasnili, da so se razmere tam bistveno izboljšale, odkar so pred nekaj več kot enim letom poglobili in podaljšali podvoz ter podaljšali nadvoz ob gradnji bencinskega servisa. Za boljšo pretočnost so zgradili tudi krožišča pri Fortuni.

Ob slabem vremenu, ko se promet na cestah tudi sicer upočasni, na priključku Cikava še lahko nastanejo zastoji, se zavedajo. ''Dejstvo je, da se na priključku Cikava v jutranji konici na avtocesto vključuje veliko osebnih avtomobilov, prav tako se jih veliko pripelje iz smeri Novega mesta. Podatki o štetju prometa kažejo, da povprečni letni dnevni promet na tem delu avtoceste presega 51.000 vozil, medtem ko na primer na odseku avtoceste mimo Višnje Gore ne presega niti 35.000 vozil,'' so pojasnili.

Zastoj pred priključkom Cikava
Zastoj pred priključkom Cikava FOTO: Špela Zupan

Opažajo, da se pred priključkom Cikava vozniki iz Novega mesta praviloma preusmerijo na prehitevalni pas, da se vozniki iz Grosupljega lažje vključijo na vozni pas. Veliko slednjih nato zapelje še na prehitevalni pas, zato nastanejo občasni zastoji, so opozorili. K temu pa pripomore še omejitev hitrosti na 100 kilometrov na uro pred predorom Mali vrh. Delno razbremenitev prometa na priključku je mogoče pričakovati po dograditvi priključka Škofljica v poln priključek, so dodali.

Zelo obremenjen je ljubljanski avtocestni obroč

Po izkušnjah nadzornih centrov Darsa in Prometnoinformacijskega centra se redne gneče ob različnih delih dneva pojavljajo na ljubljanskem avtocestnem obroču. Zelo obremenjena je večina izvozov, še posebej Ljubljana – industrijska cona Šiška, Ljubljana – Bežigrad, Ljubljana – Nove Jarše, Ljubljana – vzhod za Zaloško cesto, Ljubljana – jug, Ljubljana – center in Ljubljana – zahod za Vič oziroma Tržaško cesto. Gneče so še na primorski avtocesti na izvozu Brezovica in občasno na gorenjski avtocesti na izvozu Kranj – vzhod, so pojasnili Prometnoinformacijskem centru.

Po njihovih podatkih so poleg zgornjih tudi odseki, kjer se ob dnevnih prometnih konicah lahko promet občasno povsem ustavi zaradi povečanega števila vozil, ne zaradi drugih dogodkov, na primer nesreče. Gre predvsem za vpadnice v Ljubljano. Vozniki največkrat stojijo na štajerski avtocesti pred razcepom Zadobrova pri vstopu na ljubljanski avtocestni obroč in na ljubljanski severni obvoznici.

Nekateri vozniki gredo z vključevalnega takoj na prehitevalni pas

Zastoj zaradi povečanega prometa nastane, ko kapaciteta ceste ni več ustrezna številu vozil, ki jo želijo takrat prevoziti, s tem da se vozila lahko že prej ustavijo. Promet stoji na primer zaradi neenakomerne vožnje, ko vozilo vozi prehitro in se nenadoma ustavi, zaradi neenakomernega vključevanja z druge ceste ali na drugo cesto, zaradi hitrega menjavanja voznih pasov, zaradi neupoštevanja varnostne razdalje, kar privede do prehitrega zaviranja, in podobno.

Na izvozih z avtoceste je po izkušnjah nadzornih centrov Darsa in Prometnoinformacijskega centra glavni vzrok stoječih vozil nezadostna prepustnost ceste, na katero se priključuje izvoz, oziroma nezadostna prepustnost križišča s cesto, na primer semaforji takoj za izvozom. Zastoji lahko nastanejo tudi zaradi nepravilnega vključevanja na avtocesto, ko na primer nekateri vozniki z vključevalnega pasu zapeljejo na vozni in takoj na prehitevalni pas, zaradi česar morajo vsi vozniki zavreti.

Globa za nepravilno vključevanje na avtocesto je 200 evrov

Zakon določa, da mora voznik, ki se vključuje na avtocesto in hitro cesto, voziti po pospeševalnem pasu in se z ustrezno hitrostjo vključiti v promet, pri čemer ne sme ovirati ali ogrožati vozil, ki vozijo po njej. Globa za prekršek je 200 evrov. Policisti ob upočasnjenem prometu v določeni smeri priporočajo, da se vozniki držijo hitrosti, s katero takrat promet teče in da ohranijo varnostno razdaljo. Če poteka promet na avtocesti pod "normalnimi" pogoji, svetujejo, da se vozniki vključijo na avtocesto s primerno hitrostjo.

Nasveti za varno vožnjo po avtocesti …

V vsakem primeru je treba voziti s prilagojeno hitrostjo, strpno in po pravilih. Na cilj je bolje priti pozneje kot nikoli.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LeeLee
01. 10. 2013 07.54
+2
samo malo vec pozornosti na dogajanje na cesti pa bi bilo veliko bolje. A kaj ko je treba opraviti 10 klicev, pojesti 2 hamburgerja ter prizgati cigareto med voznjo...
Jermen
30. 09. 2013 23.22
+1
pac slovenija
RS-44
30. 09. 2013 22.45
+5
Na LJ obvoznici je problem ker pospeševalni in zaviralni pasovi večinoma niso ločeni....in čim se nekdo prepočasi vključuje (ali pa samo pelje od uvoza do naslednjega izvoza, ponekod se da) je potrebno zavirati na voznem pasu da se izključiš iz AC ker drugače jih boš pač nabasal. Največji problem so tisti kateri peljejo od uvoza do naslednjega izvoza. Recimo prideš iz Tomačovskega rondoja se do izvoza center lahko pelješ po pospešovalnem/zaviralnem pasu. In se najde marsikdo kateri tako lagano 50kmh ker on pa že ne bo kuril bencina s pospešovanjem, to da se tam drugi vozniki izključujejo/vključujejo na hitro cesto jim pa gladko dol visi. Potem se moraš pa s 50km/h vključiti na hitro cesto če si za takim šoferjem, na drugi strani morajo pa vozniki ki se izključujejo tudi zmanjšati že na voznem pasu. Pa nikdar nisem videl policiste da bi to preverjali in sankcionirali, čeprav se redno dogaja.
Kr en tm
01. 10. 2013 09.45
+1
v realnosti boli policaje za take modele. Če bi zjutraj in popoldne na vsakem takem kombiniranem izvozno uvoznem pasu pobirali paciente, potem bi naslednji dan cel dan porabili za papirologijo. To pa se jim ne da.
FRATER +
30. 09. 2013 20.42
-3
Nedolgo nazaj sem mirno vozil na avtocestnem odseku Kranj - Bled, v smeri Jesenic. S strani pripelje rdeci Clio ter zacne trobiti v nedogled. Cez cas, ko sem zavil z avtoceste in parkiral jeklenega konjicka na trgu pa prispe vnovic isto vozilo. Voznik me zacne ves besen ogovarjati, da cemu ne morem s svojim BMW X6 pritisniti na plin. Ni bilo potrebno veliko casa, ko sem bil uvidel kam pes taco moli. Takoj so mi padle v oci obrabljene pnevmatike, s katerimi se je gospod pripeljal, zato sem mirno poklical na policijsko postajo ter pocakal na prihod mozev postave. Tako se je postopek koncal z izroceno kaznijo za obrabljene pnevmatike in s tem povzrocanje nevarnosti v cestnem prometu iz malomarnosti. Za trenutek sem ze mislil, da se bo gospod umiril, vendar sem se ustel. Takrat je postal se bolj nemiren, zato si je prisluzil dodatno kazen za obrekovanje in zaljenje drzavnih simbolov republike Slovenije. Naposled se je pa le umiril...
Zixx856
05. 10. 2013 17.17
Se strinjam s tem. Mulci si veliko dovolijo. Na tak način je meni razbil ogledalo.
smartzero
30. 09. 2013 19.04
+2
jaz sem izrecno za uvedbo sistema po naslednjih točkah....prvo obvezen psiho test nato par ur cpp ter spoznavanje vozila in še pred nadeljevanjem tečaj iz cpp,simulator vožnje ter merjenje reakcij in zaznavanj....pol pa šele naprej cpp in ure vožnje...sicer je pa g.küzmič pred leti dejal da slovenci bi imeli samo meglenke in hupe
Biofanatik
30. 09. 2013 17.55
-2
Edino pravilo; Bejžte jest grem!
Št. 1
30. 09. 2013 15.51
-2
Gospodje na DARS-u in policiji, kaj pa možnost: "Po prehitevalnem skoraj do konca izvoza (vse bom prehtu, vse bom prehtu), potem pa še vedno na prehitevalnem pasu "zabremzati" na 20 km/h da se lahko vključim v kolono in zapeljem dol iz avtoceste?" Samo to se ne dogaja pri nas. To sem doživel v južni Ameriki. No ja, pa mogoče na izvozu iz obroča proti Primorski enkrat, pa ............
overlord580
30. 09. 2013 15.47
+1
Zadnjič se je ena vključila s 15km/h na avtocesto. Še ene take priložnosti ne bo imela.
doktor_muc
30. 09. 2013 16.03
+4
najhujš je pa to k si ti za njo in se hočeš normalno vključit pa se enostavno ne morš... jo čakaš da zmenca oz neveš kdaj bo hudič gor naenkrat zavil... jao sam izpit vzet ni druge
beowulfsam
30. 09. 2013 15.33
+5
Nihče še ni omenil zijal. Nekaj se dogaja na nasprotnem pasu, folk bremza in pase zijala in je kolona. Drugače pa ja, kot je že mnogo komentatorjev reklo...vključevanje na AC je na psu. Folku lah daš 1km dolg vključevalni pas pa se bodo še vedno rinl po 10m na vozni pas. Izključevanje gre boljše ponavadi. Prehitevalni pas je tako ali tako večinoma zaseden s kralji prehitevalnega pasu (moja oznaka za počasne voznike, ki se ne umaknejo četudi imajo vse frej na voznem pasu). Zadnje čase sem kar vesel, če pride za mano kak hud avto, ki se mu folk celo umika, se mu umaknem in potem lepo za njim furam, ker mi lepo puca :P
PorednaSliva
30. 09. 2013 16.08
+1
Zanimivo je, ker nekaj let nazaj je bil pomen "počasnih voznikov" tam pri 100kmh oz njižje, danes so "počasni vozniki" že vsi ki vozijo 130-140.... pa dobr poznate zakone in omejitve... 130km/h na avtocesti. To je omejitev, kakršna koli višja hitrost, naj bi se uradno sankcijonirala.... visenje na prehitevalnih pasovih pri 60-90-110-130-150-190 kmh je tudi sporno po CPPju... tako da ni hitrosti ki bi opravičevala parkiranje na prehitevalnih pasovih... ampk ker se večini "nesposobnežev" ne da uporabljati žmigovce , pogleda, in volana pa se dogaja povšalno parkiranje na prehitevalnem pasu....
piko112
30. 09. 2013 14.08
+4
In koliko kazni so že napisali za nepravilno vključevanje?
tuttikaki
30. 09. 2013 15.14
+8
a še to da bi? koliko so jih pa napisali za vožnjo po prehitevalnem pasu ter neumikanje z njega???
tuttikaki
30. 09. 2013 15.16
+5
To je namreč nacionalni šport Slovenije..... zato ker slovenčke zafrkava EGO in ker bi raje vidli da sosedu krava crkne kot da ima eno več ko ti....zato je tako.
ho?emVšolo
30. 09. 2013 13.50
+4
Varnostna razdalja je ključnega pomena za pretočnost prometa. Enako je varnostna razdalja pomembna, ko se promet na avtocesti ustavi. Če je pred avtom 2 metra+ razdalje, se vedno lahko pomaknete na skrajne robove cestišča. Ampak ne! Ljudje se nagnetejo kot da so na trajektu in njihova vozila so kot ribe v konzervi. Seveda se potem ne morejo umakniti reševalnim vozilom.
Dejan Zajebancije
30. 09. 2013 13.38
+10
Štajerska AC. Domžale. S 50 hm/h direkt iz pospeševalnega na prehitevalnega! Vsak dan...
Ata_Smrk
30. 09. 2013 13.42
-3
Rumburak, zasući prstan in vse bo ok. Pa arabello pozdravi... :-)
ho?emVšolo
30. 09. 2013 13.44
beowulfsam
30. 09. 2013 15.34
+2
Niso ferarriji, zato je pa žalostno. Ker potem naprej 50 fura po prehitevalnem.
498983
30. 09. 2013 13.02
+10
Tu lahko trobite v nedogled, nekateri bodo še vedno vozili, kot da so na tem svetu sami!
Johnny Š.
30. 09. 2013 12.07
+14
Številni ne znajo vozit in pika. Pri uvozu na avtocesto, lahko pelješ po pospeševalnem pasu in TUDI nadaljuješ po odstavnem pasu, vse dokler se ne izpolnijo pogoji da varno zapelješ na vozni pas. To pomeni, da na koncu pospeševalnega pasu NI STENA in da NI DOVOLJENO in je GROZLJIVO NEVARNO da s hitrostojo 40km/h zapelješ na avtocesto. Če vidim takšnega pacienta, da pred menoj zapelje na vozni pas s 50km/h, nadaljujem z vožnjo do konca pospeševalnega pasu in se tam vključim, pacienta pa običajno na ta način pustim 100m za seboj. Še ena zadeva, NIKOLI ne zapeljite na prehitevalni pas, da bi ja "olajšali" vključitev voznikom na uvozu na avto vesto, ker jih boste navadili na takšno izsiljevanje in so številni že navajeni. Naslednjič tega ne boste mogli storiti zaradi drugega vozila na prehitevalnem pasu in bo prišlo do nesreče.
mali B
30. 09. 2013 12.18
-4
Ali lahko po pospeševalnem pasu med pospeševanjem prehitimo kako vozilo ki pelje po voznem pasu AC? Je to dovoljeno?
Mr.Somebody
30. 09. 2013 12.19
+22
po cpp si se ti dolžan umaknt na levi pas, zato da se lahko folk vključ na avtocesto. Tuki ne gre za nobeno izsiljevanje, temveč za zdravo pamet.
Johnny Š.
30. 09. 2013 12.34
-1
Ne vem kaj je tle zdravega? Če se peljem 130km/h, pospeševalni pas pa je vsaj 300 m dolg, torej tisti ki zapeljuje na avtocesto, ima čas in prostor za vse. Bodisi bo pospešil do 130 km na uro in se zapeljal pred menoj, ali pa peljal 90 - 100 km/h da bom jaz mimo in takrat zavil levo. Po CPP je avtocesta PREDNOSTNA CESTA mojster in me na voznem pasu, na nobenem uvozu NE SMEJO izsiljevati. Še na bruhanje mi gre, ko vidim da tudi tovornjakarji to počnejo, "zdravo pametno" zapeljejo na prehitevalni pas, da bi kakšen neumni in nevedni voznik prišel na avtocesto, ki potem začne pospeševati vzporedno in s tem pusti tovornjakarja na prehitevalnem pasu še kakšen kilometer. Odlično.
mucek4
30. 09. 2013 12.59
+0
Tinito Castro
30. 09. 2013 13.12
+2
Johnny Š.
30. 09. 2013 13.39
+2
Že. Kaj ti potem "zakonodaja" svetuje, v primeru da neumnež pred teboj zapelje s 40km/h na avtocesto in za nameček izsili tovornjakarja ki pelje 100km/h. Slednji začne komaj zavirati... A ti boš potem vozil 30km/h da bi ja šel za neumnim "po pravilih" in mu bil tampon cona pred naletom tovornjaka, ali pa boš lepo izkoristil celoten in prost pospeševalni pas in čez 200m pristal na voznem pasu s spodobnih 100km/h? Slednje je precej boljša in bolj varna rešitev v takšnih primerih, pa naj zakonodajalec predpisuje kar če.
mucek4
30. 09. 2013 14.00
+1
Johnny, se strinjam, ampak žal tako je :)
pomi666
30. 09. 2013 14.08
+2
zakonodajo je potrebno razumeti. Vključevanje na avtocesto ni prehitevanje. Zakon je jasen: (3) Vozila, ki že vozijo po smernem vozišču avtoceste in hitre ceste, imajo prednost pred vozili, ki se vključujejo v promet na tej cesti. (4) Voznik, ki se z motornim vozilom vključuje v promet na avtocesti in hitri cesti, mora voziti po pospeševalnem pasu in se z ustrezno hitrostjo vključiti v promet, pri tem ne sme ovirati ali ogrožati vozil, ki vozijo po njej.
mucek4
30. 09. 2013 14.15
Razloži ti to inkasantom. Kolegica se je vključevala na AC, kjer je bil zastoj. Šla je mimo kolone do konca pospeševalnega pasu in se na koncu vrinila v kolono. Dobila kazen prehitevanje po desni.
BMWmunja
30. 09. 2013 12.06
+8
"Ko brez posebnega razloga stojiš na avtocesti"........................, Še hujša je ta: KO BREZ RAZLOGA KUPIŠ VINJETO IN POTEM POGOSTO BREZ RAZLOGA NA AVTOCESTI STOJIŠ. Menin se kaj takega ne more zgoditi. Vinjete ne bi nikoli kupil. Se ne splača...
adminisrat0r
30. 09. 2013 12.14
-12
vinjeto itak kupijo samo donkihidioti, pametni se peljemo po občinskih cestah zastonj in ne financiramo TAJKUNE in ZLOČINCE ki kradejo denar od avtocest ki prihaja od vinjet
tuttikaki
30. 09. 2013 15.18
+3
na žalost si jih ti že sfinanciral vse tajkune in zločince...s to vinjeto pa nimajo kaj dosti... lol
alex cross
30. 09. 2013 11.58
+25
problem je tudi v "debilih" z novejšimi avti... imajo LEDice spredaj prižgane,zadaj pa ni nič!!! po dežju in slabem vremenu vozijo tako! potem se pa pripelješ takemu od zadaj in ga skoraj nagačiš!! potem pa bremza do konca in podobno.... prepovedati šminkerske Ledice...ali pa bi jih morali narediti še zadaj....
adminisrat0r
30. 09. 2013 12.15
+9
ženske se ne strinjajo: nekako moraš ločit kdo ima MAJHNEGA
GiannaMarissa
30. 09. 2013 12.30
+9
no, men se zdi veliko večji problem, da se folk v lepem vremenu vozi z meglenkami, po možnosti še z zadnjo
nogutsnoglorry
30. 09. 2013 13.14
+1
gianna men se pa zdi večji problem da je nekdo zanalašč nemaren na cesti, kot nekdo ki nenamerno pozabi prižgano meglenko, morate pa priznati da nihče ni popoln
bebo3
30. 09. 2013 18.22
+2
z "ledicami" ne moreš nič. to so dnevne luči in pri dnevnih lučeh zadnje ne gorijo. Tako je pri audijih že 10 let tako in nimaš kaj narediti.
Aljo7
30. 09. 2013 22.05
+2
Meni je fascinantno, da se tak avto sploh lahko homologira v Sloveniji.
Luna Mesec 1
30. 09. 2013 11.53
+11
poleg vsega naštetega spodaj pa mislim, da je krivda tudi na načrtovalcih avtocest, le ti gradijo za trenutne razmere, nihče ne gradi dolgoročno, ja kaj so pa mislili, da bo prometa vse manj al kako????...dvopasovnice so že zdavnaj mimo
allahjevelik
30. 09. 2013 11.45
-3
hahahahha, ovčke se igrajo prave politike, kakšne debate ejga, pa to ...
pomi666
30. 09. 2013 11.31
+33
v Nemčiji polovici slovenskih voznikov policija takoj vzame izpit. takoj. vprašam pa se kaj dela policija. zakaj ne ustavijo nikogar, ki po prehitevalnem ne vozi 130? zakaj na regionalki, kjer je omejitev 90, ne ustavijo nikogar, ki se vozi 40? recimo kaj sem doživel sam. pred mano stari ata naredi kilometrsko kolono. na edini ravnini ga prehitim in še enega poleg in koga ustavi policaj? mene, ker sem prehitel dva avtomobila torej kolono. in pazi to, policaj se celo strinja, da mu gredo taki kolonaši na k... ampak še vedno ga ni izločil iz prometa.
SouthPark
30. 09. 2013 11.46
-23
Tebi bi ga tudi bilo treba vzet, ker nimaš pojma o CPP. Kje pa piše, da moraš na prehitevalnem vozit 130? Po tvoje bi lahko na prehitevalnem vozil samo 130, več seveda ne, ker je to omejitev. A si taki junak, da zmoreš vozit točno 130?
GRoman
30. 09. 2013 11.46
+2
Na poljskem imajo pravilo, če vozilo vozi
pomi666
30. 09. 2013 11.57
+17
Če ne zmorem vozit 130 se umaknem na desni pas brez vsakega junaštva. Včasih je dobro kaj početi po zdravi pameti ne glede na slovenska pravna skropucala.
SouthPark
30. 09. 2013 12.00
-12
Torej kritiziraš tiste, ki vozijo manj kot 130 po prehitevalnem (čeprav imajo vso pravico to počet), lahko pa vozijo več kot 130, kar je proti pravilom? Ali dejansko trdiš, da se voziš nonstop po prehitevalnem točno 130 km/h?
mali B
30. 09. 2013 12.00
+1
Pomi666 A se umakneš na desnega tudi če je tam počasnejša kolona npr. z 80 km/h ?
SouthPark
30. 09. 2013 12.08
-5
No saj ni čudno, da je stanje takšno kot je, če nekomu, ki podpira kršenje predpisov folk lima všečke, drugemu, ki kršenja ne podpira, pa limate minuse... Bravo, kar tako naprej, pa bo zastojev še več! Upam, samo, da se ne srečamo na cesti.
ledr
30. 09. 2013 12.20
+30
Vsi tisti ki kritizirate "pomi66" in podobne... Ne glede na to koliko kdo vozi, če za tabo pripelje hitrejše vozilo si se dolžan umaknit na desni pas! In, ne se tisti ki si mislite, kako vestni vozniki ste izgovarjati češ kako so eni neumni, jaz se vozim 130 oni mi pa mežika itd... Žal ste neumni tisti ki to počnete ker resnično ne poznate predpisov na koncu si pa če mislite, da ste pametni in vestni itd... Še enkrat vam naj ponovim. Na avtocesti se vozi po desnem prometnem pasu! Levi se imenuje "prehitevalni" in je namenjen PREHITEVANJU če razumete!!! In ne glede na vašo hitrost ste se dolžni voziti po desnem in ne obremenjujte se s tem koliko vozi nekdo po levem pasu. Očitno več od vas in zato vas PREHITEVA!!! Vi pa ste se mu DOLŽNI umaknit, pa tudi če vozite 130 ali celo več KM/h!!! Toliko o teh modrijanih ki mislijo kako znajo vozit potem se še pa žalijo ker dobivajo minuse...
Brabus
30. 09. 2013 12.26
+0
Prosim, če se mi umaknete na vozni pas, ker se mi mudi.
mali B
30. 09. 2013 12.36
+7
ledr: A se ti morm umaknit če prehitevam s 130 počasnejšo kolono ki vozi npr 90... ti pa odzad svetiš ? Razsvetli me malo prosim!
dobervoznik
30. 09. 2013 12.44
-5
....seveda se moreš umaknt tistmu zadej in to predem sploh pripelje do tebe.....!
pomi666
30. 09. 2013 12.59
+3
enim ni jasno in jim ne bo. z današnjimi avtomobili se brez problema pelješ 130. če prehitevaš, moraš to storiti najhitreje možno. če ne zmoreš nimaš kaj početi na prehitevalnem pasu. pika. in ja, če se ne morem peljati 130 se umaknem na vozni pas, čeprav se tam vozi 80
Tinito Castro
30. 09. 2013 13.15
-3
mV vse avtomobile bi morali montirati 900 ccm motorje. Prihranek goriva itd. da o tistih ki s duvajo s konji sploh ne govorim. V trenutku bi imeli spet majhne.
pomi666
30. 09. 2013 13.34
še par odlomkov iz zakona: (4) Voznik, ki se z motornim vozilom vključuje v promet na avtocesti in hitri cesti, mora voziti po pospeševalnem pasu in se z ustrezno hitrostjo vključiti v promet, pri tem ne sme ovirati ali ogrožati vozil, ki vozijo po njej. (7) Na avtocesti in hitri cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer morajo motorna vozila voziti po skrajnem desnem prometnem pasu, ki ni zaseden z vozili v koloni. (3) Na smernem vozišču z najmanj dvema prometnima pasovoma sme voznik, ki je prehitel vozilo in želi prehiteti še drugo vozilo ali drugega udeleženca cestnega prometa, ostati na prometnem pasu, po katerem je prehiteval prvo vozilo, če s tem ne ovira hitrejših vozil, ki se mu približujejo od zadaj. (1) Voznik ne sme prehitevati ali začeti prehitevati drugega vozila: 1. če je voznik, ki vozi za njim, že začel prehitevati ali dal predpisan znak, da bo začel prehitevati; 10. vozila ali kolone vozil, ki vozi z zmanjšano hitrostjo zaradi gostote prometa ali drugih razmer v prometu;
tuttikaki
30. 09. 2013 15.21
+3
V bistvu bi večini...med drugimi tudi nekaterim vam....vzeti izpit za avto ter vas prisilit da za vožnjo uporabljate javni prevoz, s tem bi razbremenili ceste idi0t0v in cesta bi bila posledično tudi bolj varna.... ha ha
realno1
30. 09. 2013 21.17
+1
Že tale kreg mi da misliti, da pri nas v prometu vlada "divji zahod" Npr: v Švici se ob omejitvi 120 po voznem vsi vozijo od 105 do 110 po prehitevalnem pa od 110 do 120, pa ni nikjer nobene živčnosti, izsiljevanj, blendanja v glavnem pravi užitek, ko lahko za trenutek oči obrneš tudi proti čudoviti pokrajini... po pravici, ko se vrnem skozi karavanški predor mi postane vožnja po naših avtocestah nelagodna. Kljub temu, da so naše avtoceste boljše kot švicarske.
arto198
30. 09. 2013 11.29
+5
kaj se nekaj bunite ,da se prehitro dobijo ispit. 0: 40 , kaj tisti s črnim terencom počne (pa tisti z belim je že mislil it za njim) ? frej ima, pa ne gre noter. treba po odstavnem še tri prehitet. .................................. v teh je problem , ne pa to , da ima folk vozniške.