Slovenija
Oglas

Ko kupujete okna, ne spreglejte osnovne funkcije okna - dobrega tesnjenja, ter razmerja med kakovostjo in ceno!

Ljubljana, 25. 08. 2014 06.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pri odločitvi za nakup oken in vrat, se mnogi kupci srečajo s težavami, na katere pred nakupom niso računali. Ne samo, da je vprašanje, kako izbrati »pravega« ponudnika med mnogimi, vprašanje je tudi cena in kakovost okna.

Naš prvi nasvet, izberite ponudnika, ki vam oken ne bo prodajal, ampak vam bo pri izbiri svetoval. Osredotočite se na tiste ponudnike, ki vam pri tem pomagajo s koristnimi nasveti in informacijami, s pomočjo katerih boste lahko izbrali najbolj primerno okno za vaš tip gradnje.

Začne se pri izbiri materiala. Izbiro ALU oken priporočamo predvsem za poslovne objekte in energetsko manj zahtevne gradnje. Za stanovanjske objekte se izbira navadno omeji na PVC ali les. Sodobna tehnologija izdelave in obdelave materialov omogoča, da ni bistvenih razlik med doseganjem energetske učinkovitosti in vzdrževanjem.

AJM okna - 9
AJM okna - 9 FOTO:

Sledi izbira tipa okna in njegovih lastnosti. V kolikor opravljate klasično adaptacijo, brez zahtev po večji energetski učinkovitosti, vam bo dober svetovalec oziroma prodajalec svetoval nakup oken s skupno toplotno prehodnostjo nekje okrog 0,90 W/m²K, s tremi tesnili in primerno zasteklitvijo. V primeru, da gradite ali prenavljate stavbo, ki se bo po energetski učinkovitosti uvrščala med nizkoenergijsko ali pasivno gradnjo, pa izberite okna in vrata, ki spadajo v najvišji razred energetske učinkovitosti s toplotno prehodnostjo nekje okrog 0,60 W/m²K. Kakovostna okna za energetsko učinkovito gradnjo vam ne bodo zagotovila samo toplotne, pač pa tudi odlično zvočno in protivlomno zaščito, še posebej, če je steklo lepljeno v krilo.

Zadnje čase je veliko slišati o dihanju oken. Svetujemo vam, da se pri nakupu oken primarno osredotočate na energetsko učinkovitost izdelka in na tesnjenje, kajti to sta osnovni funkciji okna na podlagi katerih se opravljajo tudi testi kakovosti. Seveda je pomembno, da vaši prostori dihajo, svež zrak pa jim zagotavljajte skozi vaša okna. Za učinkovito izmenjavo zraka je dovolj, če tri do štirikrat dnevno za pet minut odpremo okna, tako da naredimo prepih. Poceni in varna rešitev je tudi sistem okovja za vzporedni odmik, ki okensko krilo za nekaj milimetrov odmakne od stičnih tesnilnih točk in tako omogoča pretok zraka po celotnem okvirju okna. Ta način vzpostavi kroženje zraka v prostoru, hkrati pa je tudi varen in zdrav.

AJM okna - 6
AJM okna - 6 FOTO:

Tako kot izbira oken, naj bo tudi izbira vrat preudarna in naj se prav tako začne pri izbiri materiala. Med najbolj vzdržljive spada aluminij, zato ga priporočamo za vhode z veliko frekvenco prehoda. Ob vzdržljivosti je pri vratih pomembna tudi varnost in energetska učinkovitost. Za energetsko učinkovitejše objekte priporočamo vrata iz umetnega materiala (PVC), saj je ta boljši izolator.

In končno cena. Pred seboj imate več ponudb različnih proizvajalcev, ki so na prvi pogled enake, cene pa se (lahko) kljub temu zelo razlikujejo. Kako se odločiti? Svetujemo vam, da primerjate število postavk. Ali so vse postavke zajete v končno ceno in ali se ujema število elementov na ponudbah, ki jih primerjate. Pozorni bodite na ponujene profile. Tu je bolj kot število komor pomembna debelina profila. Debelejši kot je profil, večjo stabilnost in izolacijo vam zagotavlja. Preverite tudi, ali je profil izoliran s peno. Prav tako preverite število tesnil, pozornost pa namenite tudi načinu zasteklitve - kaj vključuje osnovna cena in kaj je za doplačilo.

Ne pozabite natančno pregledati vključenih storitev. Ali so vse, ki ste jih želeli, zajete v ceno (dostava, montaža, letvanje, zidarska dela, odvoz materiala in potni stroški). In seveda, ne pozabite na garancijo, ki vam jo proizvajalec zagotavlja, ter njegov servis.

AJM okna - 4
AJM okna - 4 FOTO:

V podjetju AJM okna-vrata-senčila d.o.o. se zavedajo, da je nakup stavbnega pohištva velika investicija. Prav zato vam oken in vrat ne bodo samo prodali, pač pa vam bodo brezplačno svetovali in opravili merjenje. Zadovoljstvo kupcev dokazujeta tudi prejeta certifikata o zadovoljstvu kupcev (Trusted Brand) in odličnem razmerju med kakovostjo in ceno (Best Buy Award).

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1