Slovenija

Ko starši postanejo nočna mora na tribunah

Ljubljana, 15. 02. 2017 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
114

Starši, ki med tekmo na tribunah na glas štejejo napake hčerinih soigralk. Desetletnih deklic. Oče, ki se hudo razjezi na osemletnika, ker je na igrišču spotaknil njegovega sina. Pa starši, ki ne govorijo z otrokom, ker ni zmagal. Vse to so žalostne podobe otroškega športa. Kaj storiti, ko odraslim popustijo zavore?

Šport, tudi otroški, že nekaj časa ni več zgolj zabava, druženje, v ospredje so se pririnili tekmovalnost, zmagovanje za vsako ceno, dokazovanje. Zdi se, da so časi, ko so otroci na travniku pred blokom na hitro sestavili ekipo, na vsaki strani postavili dva kola za vrata in celo popoldne "nabijali" nogomet, minili. Spontanost so nadomestile organizirane vadbe, prijateljstvo lahko nasede na čer tekmovalnosti, nenadoma je zelo pomembno, kdo je dober in kdo ni. In zdi se, da je tekmovalni duh bolj kot potomce zajel njihove starše.

Otroški šport, kjer je v ospreju učenje, ni isto kot vrhunski šport. Tam gre za zmage in za zabavo gledalcev.
Otroški šport, kjer je v ospreju učenje, ni isto kot vrhunski šport. Tam gre za zmage in za zabavo gledalcev. FOTO: Thinkstock
Odrasli uspešni in vrhunski športniki poročajo, da so starši delovali spodbudno predvsem preko tega, da so jih pustili, da so sami sprejemali svoje odločitve oz. se odzivali na trenerjeve pobude, in ki so jim starši sledili v njihovih ambicijah in ne obratno. Tina Jeromen
"Sistem je trenutno zasnovan tako, da zadovolji potrebe najbolj nadarjenih otrok. Ne cenimo več sodelovanja, cenimo odličnost," je opozoril Mark Hyman, profesor športnega menedžmenta na Univerzi Georgea Washingtona in avtor več knjig o športu mladih. Šel je še dlje, za spremembe, ki o njegovem mnenju niso dobre, je okrivil starše. "Odrasli so zmagali,« je dejal. "Če bi vse izbrisali in na novo izumili šport mladih, pri čemer bi nam bile najpomembnejše fizične in čustvene potrebe otrok, ga ne bi več prepoznali," je dejal.

Tako je čez lužo, pri nas gremo v podobno smer. V očeh številnih staršev so njihovi otroci potencialni Prevci, Kopitarji, Dragići, od njih se pričakuje dokazovanje in uspeh na športnem terenu, enemu dosežku mora slediti drugi, zahtevam in pričakovanjem ni videti konca. Pozablja pa se, da je v središču dogajanja mlada, še neizoblikovana osebnost, ki se s pritiskom še ne zna soočati in se lahko tudi zlomi.

Kako se bo otrok odzval, je v največji meri odvisno od njegove osebnosti, pravi športna psihologinja, članica Sekcije za psihologijo športa Tina Jeromen. "Otrok, ki tudi sam čuti željo, živi za šport in rezultate in mu je všeč, da se vse vrti okoli njega in njegovega športa, ne bo reagiral tako negativno kot drugi, ki uživa v čem drugem, mogoče v glasbi, branju knjig, sestavljanju kock, v športu kot v igri ali morda občuti v starševskem zanimanju preveliko poseganje v svoj svet. Ta se bo (verjetno) ob prvi priložnosti umaknil in prenehal tekmovati, če ne prej, pa potem, ko se začetni hiter napredek v rezultatu – ustavi," je pojasnila.

Osnovna pravica mladih je, da v športu uživajo, pravi športna psihologinja Tina Jeromen.
Osnovna pravica mladih je, da v športu uživajo, pravi športna psihologinja Tina Jeromen. FOTO: Thinkstock
Moderni starši so bolj vpeti v življenja otrok in težje prepuščajo vajeti drugim

Šport otrok je postal središče življenja staršev, okoli njega organizirajo svoj prost čas, v njem iščejo potrditev, ugotavlja trenerka odbojke Živa Cof, ki v športu deluje že 22 let. V tem času se je ogromno spremenilo, pravi. Nekoč so starši otroke zgolj pripeljali na treninge ali pa še to ne, zdaj so ves čas zraven. Na začetku sezone ostajajo celo na treningih, s čimer otroku, ki se tudi skozi šport uči samostojnosti in postavljanja zase, ne delajo nikakršne usluge, je povedala.

Pomembno je, da se trener zaveda, da je večina staršev zelo zagnana in jih v resnici in iskreno skrbi za dobrobit otroka. Včasih se preprosto ne zavedajo, da lahko s svojim vedenjem povzročijo tudi težave. Namesto, da se trener jezi, naj bo za izhodišče zavedanje, da je to problem, ki ga lahko pomaga rešiti le trener. Tina Jeromen

Jeromnova vzroke išče v spremenjenem stilu vzgoje. "Moderni starši so precej bolj vpeti v življenje svojega otroka in obvladujejo vse aspekte njegovega življenja," je pojasnila. Zato tudi pri športu vajeti težko prepustijo trenerju. "V prejšnjih desetletjih so bili trenerji tisti, ki so bili odgovorni za to, kaj se bodo otroci učili, in se v njihove odločitve ni posegalo. Od trenerja se ni pričakovalo, da bo razlagal svoje odločitve," je spomnila. Danes je drugače in zato so tudi trenerji postavljeni pred nove, dodatne izzive. Svetuje jim, naj jasno postavijo meje in cilje. "Naloga trenerja je, da staršem pove in pokaže, če je treba pa tudi napiše, kako bi lahko bili s svojim vedenjem in dejanji v pomoč športni ekipi."

Cofova to počne. Vsako leto organizira sestanek za starše, na katerem jih pouči, kaj se od njih pričakuje in česa naj ne počnejo. A kljub temu se še naprej vrstijo telefonski klici, elektronska sporočila …

Zaveda se, da brez podpore staršev ne bi mogli delovati, a meja mora biti, ekscesov pa je vse preveč. Zgovoren je primer staršev, ki so med tekmo na glas šteli napake hčerkinih soigralk. Deklic, starih do 10 let. Takšno vedenje je jasen pokazatelj prevelike vpletenosti v otrokov šport, je jasna športna psihologinja Tina Jeromen. "To so npr. situacije, ko se zrela odrasla oseba hudo razjezi na osemletnika, ki spotakne njegovega sina na igrišču. Kadar zasramuje (tiho ali glasno!) nasprotnike, kadar ugotovi, da med pogovorom o tekmi uporabi izraz "mi" in, ko so tekmam podrejeni vsi vikendi in dopusti, pa tudi debate ob večerji," je dodala še nekaj primerov.

Pretirano vživljanje staršev v neroden položaj postavlja tako otroka kot trenerja. Pomembno je, da trener zna poslušati in oceniti sporočilo, a hkrati se mora zavedati, da ima on zadnjo besedo ter da nihče ne more zadovoljiti želja vseh ljudi, se glasi nasvet Jeromnove. Je pa važno, da se drži osnovnih pravil komunikacije in ostane vljuden, tudi ko se starši z njegovim delom ne strinjajo.
Pretirano vživljanje staršev v neroden položaj postavlja tako otroka kot trenerja. Pomembno je, da trener zna poslušati in oceniti sporočilo, a hkrati se mora zavedati, da ima on zadnjo besedo ter da nihče ne more zadovoljiti želja vseh ljudi, se glasi nasvet Jeromnove. Je pa važno, da se drži osnovnih pravil komunikacije in ostane vljuden, tudi ko se starši z njegovim delom ne strinjajo. FOTO: Thinkstock

Ko se meja med starši in otroki zabriše

Prav je, da se otrok identificira s starši in ne obratno. Tina Jeromen

Odrasli, sploh tisti, ki se preveč angažirajo in prevzamejo vlogo športnega strokovnjaka ali celo trenerja, se lahko hitro ujamejo v past in otrokov uspeh ali neuspeh začnejo jemati kot svoj, opozarja sogovornica. Pride do tako imenovane obratne identifikacije, pojava, ki v psihološki literaturi ni neznan. "Vsak roditelj se do neke mere identificira s svojim otrokom in mu zato želi, da bi mu šlo dobro. Na žalost se lahko zgodi, da je ta identifikacija pretirana. Takrat otrok postane podaljšek staršev – v tem primeru starši svojo lastno vrednost določajo na podlagi otrokovega uspeha," je pojasnila. "Starš, ki sam nikoli ni bil športnik, išče občutek športnega uspeha, ki ga sam nikoli ni poznal, prek otroka. Nekdo drug, ki je bil uspešen atlet, lahko začne otroka odklanjati in mu neuspehe zameri, če ne doseže podobnega ali celo večjega uspeha kot on," je nanizala.

Osnovna pravica mladih je, da v športu uživajo. Tukaj se pojavi vprašanje zmagovanja – kdaj postane zmagovalna miselnost škodljiva? Škodljiva je, ko odrasle (trenerja ali starše) vodi misel, da je zmaga vse. Kadar je miselnost trenerja usmerjena na učenje, razvoj sposobnosti in osebni ter ekipni uspeh, zabavo in dati vse od sebe, govorimo o miselnosti usmerjeni na trud in je kot taka steber, s katerim odličen trener ustvari idealno motivacijsko klimo v klubu. Tina Jeromen

Starši, ki se sončijo v uspehu svojih potomcev in trpijo zaradi njihovih porazov, nanje prelagajo pretežko breme. "Kadar odrasli postanejo zmagovalci ali poraženci prek svojega otroka, je pritisk nanj še toliko večji. Otrok mora uspeti, sicer je ogroženo samospoštovanje starša," je opozorila. "V takem primeru je v igri več kot le dober ali slab nastop – kadar sta starševska ljubezen in odobravanje odvisni od nastopa na tekmovanju, postaneta športna dejavnost in tekmovanje za otroka preveč stresna."

Takrat je spet primeren trenutek, da vmes poseže trener in staršem pojasni, zakaj s svojim vedenjem kljub še tako dobrim namenom delajo le škodo. In jih prepričati, da "stopijo na zavoro".

"To ne pomeni, da se morajo popolnoma ustaviti ali umakniti, ko otrok tekmuje – vseeno je napeto, ko vidijo otroka dobro nastopati, in je stresno, kadar mu ne gre," pravi Jeromnova. Morajo pa se vprašati, zakaj se tako zelo razburjajo ter kako lahko kontrolirajo te močne občutke, da ne bi postali destruktivni.

"Zelo pomaga, če se ustavijo in pogledajo, zakaj so ti dogodki tako čustveno nabiti. Lahko odkrijejo, da si želijo, da bi bili otroci uspešni, ker potem čutijo, da so dobri starši. Nekje so nezavedno posvojili pravilo, da je odličnost edini način, da dobimo družbeno priznanje. Verjamejo, da otrokov uspeh pomeni uspeh staršev in poraz, da so slabi straši.

Včasih šport postane center življenja, kadar odrasli svoje življenje zaznava kot dolgočasno, monotono. Otrok in njegov šport postaneta glavna igralca v neki zanimivi in napeti zgodbi. Ritem uspehov in porazov je lahko za odraslega nekaj zelo enostavnega in celo bolj zadovoljujočega kot večna negotovost, zaskrbljenost v njihovem odraslem življenju.

Spet tretji bodo v otrokovih športnih dejavnostih lahko na nek način preverili, ali jim je otrok podoben ali pa se od njih razlikuje. Očetje bodo rekli: sin me spominja name, kakšen sem bil kot otrok. Živel sem za šport, zbiral slike nogometašev … ti spomni vzbudijo spomine na občutke iz otroštva.
"

Staršem, ki se ujamejo v takšno past, svetuje, naj se z otrokom odkrito pogovorijo. Spregovorijo naj o svojih športnih izkušnjah in o izkušnjah sebe kot gledalca. "Ko otrok opazi dolg nos staršev po porazu, naj mu iskreno priznajo, da na to niso ponosni. Dobro je, da poudarijo svoje dobre namene, hkrati pa naj bodo odprti za predloge in želje otroka. Tako preko športa prenašamo na otroke višje moralne vrednote."

Otroci niso pomanjšani odrasli 

Mama in hči
Mama in hči FOTO: Thinkstock
S tribun dajejo navodila, zahtevajo od trenerjev, da gredo otroci na tekme po njihovi izbiri, pritiskajo na otroke v smislu športnega uspeha, tako da otrok dobi denar za medaljo ali kakšno drugo bogato darilo, nekateri celo manipulirajo s pozornostjo (ob porazu ne govorijo z njo/njim). Njihov uspeh lahko postane edina stvar, ki jim dvigne razpoloženje in s tem preko otroškega športa razrešujejo lastne konflikte. Tina Jeromen o problematičnih starših

Pritiskanje s strani staršev zmanjšuje največjo prednost, ki jo šport otroku daje: da mu je šport v užitek in zabavo, je opozorila športna psihologinja Tina Jeromen. "Dejstvo je, da je to otroški šport in da otroci niso odrasli. Starši in trenerji morajo priznati otroku pravico, da svoj športni potencial razvija v okolju, ki poudarja sodelovanje, osebnostno rast in zabavo."

Otroškega športa ne smemo enačiti z vrhunskim, je prepričana. Če je pri prvem v ospredju učenje, gre pri drugem za tekmovanje, zmagovanje in tudi za zabavo občinstva.

Odrasli si velikokrat domišljajo, da vedo, kaj otroci želijo, ali pa vsaj, kaj je najbolje zanje. Pri tem pa popolnoma zanemarijo njihovo mnenje. Tiste, ki menijo, da je otrokom najpomembneje zmagovati, sodelovati na pomembnih tekmovanjih in zaradi športa potovati čim dlje – mimogrede, v ZDA so izračunali, da je iz teh športnih potovanj, torej na priprave, tekme in turnirje, nastala sedem milijard dolarjev vredna industrija – je čistega vina nalila raziskava, ki jo je opravila Amanda Visek z Univerze Georgea Washingtona. 150 otrok je prosila, naj izpostavijo dejavnike, ki jih v športu osrečujejo. Zmagovanje je bilo na 48. mestu, sodelovanje na turnirjih, bleščeče uniforme in dragi športni pripomočki prav tako niso bili uvrščeni visoko. Zato pa otroci zelo cenijo ekipnega duha, trud, učenje in pozitivno spodbudo. Ko je Viskova ob več priložnostih ugotovitve predstavila staršem, ji niso verjeli. Z njenimi besedami: "Nočejo verjeti."

Pri nas je slika podobna. Mladi zaznavajo šport kot pozitiven, predvsem kot skrb za zdravje in telesno kondicijo, vidijo priložnosti za zabavo in užitek, rekreacijo, druženje s prijatelji in vzdrževanje prijateljstev, oblikovanje lepe postave, sproščanje napetosti ter razvoj sposobnosti in storilnosti, je vrsto pozitivnih učinkov športa povzela Jeromnova. Kajti ne smemo pozabiti: športno življenje je kljub pastem, ki jih skriva, še vedno nekaj najboljšega, kar lahko ponudimo otroku. Le pravo mero je treba imeti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FrancRode
16. 02. 2017 19.59
+1
Vsi ti starši, ki tako veselo vpijejo na tribunah so čisto zmešani. Sami niso nič naredili, zdaj bi pa radi od najmlajših terminatorje naredili. Zmešan folk, kaj lahko potem pričakujemo od teh otrok, ko bodo enkrat odrasli?
BURGA
16. 02. 2017 18.21
+1
Dolga, dolga leta sem delal v športu (rokomet) kot igralec, trener, tehnični vodja, predsednik kluba in še marsikaj drugega. Povem vam, da so starši velikanski problem, ker se v večini primerov ne spoznajo na šport, vsi so prepričani da vedo več kot trenerji, ne znajo pa objektivno oceniti sposobnosti svojega otroka.
resslovenka
16. 02. 2017 10.23
+1
Ko trener dobesedno ubije otroku ljubezen do konkretnega športa, ko se ta vpiše v znani ljubljanski klub. O tem pa nič? Sem mnenja, da vsak iz reality showa pač ne more biti trener. Starši, ki se prilizujejo treberjem, jih vabijo na kavice ipd. Štorije, so resnično problem , ker so ostali , katerih starši tega ne počno v zeloooo podrejeni vlogi. Koliko talentov tako ponikne v malo znane klube , se dokažejo in so danes vrhunski športniki. Druga plat zgodbe, spoštovani vsi.
BURGA
16. 02. 2017 18.24
+1
Vsak res ne more biti trener, zato pa vsak resen klub pošilja svoje trenerje na usposabljanje, kjer dobijo licenco. Prepričan sem, da je tako tudi z vašim "znanim" ljubljanskim klubom. Starši pa v veliki večini precenjujete sposobnosti in talent svojih otrok.
resslovenka
16. 02. 2017 20.04
Lol...morda so usposobljeno in dobijo licenco. Ja, vsi pa tudi ne. Koliko je otrok talenet se po moji presoji, ne da oceniti po dveh mesecih. Ali je tako? Da pa trener/ka pred vsemi sramoti nekoga, ki se mu določen element ne podreči, pa tudi ni zgled neke pridobljene licence , mar ne? Otrok se počuti osramočenega in sproži se obrambni mehanizem. Pripombe staršev trenerjev ne ganejo. Ker oni vejo vse, mi jih pa plačamo. Kakšna zagledanost vase .
Tadej Rupar
15. 02. 2017 20.03
+5
ja,če si otrok nekaj želi ga starši podpirajo v tem...potem pa pride puberteta in oče,mati nimata nobenega vpliva več...v osnovi so naši otroci srkljani,zaviti v vato,bogi moj otrok,bla,bla...že v šoli(govorim o os.šoli) se marsi komu ne ljubi prinesti športno opremo za predmet ŠV,kaj šele da bi bil aktiven kot bi človek pričakoval...starši so/smo obremenjeni s tem kaj naj bi nastalo iz našega otroka v smislu izobrazbe(če bo mizar-ok,ampak naj bo DOBER mizar,za to je pa potreben trud.Šport je fantastična zadeva za vzgojit v otroku samoiniciativnost,samodisciplino,samoodgovornost(nov izraz),delovne navade,socializacija....to brez staršev enostavno ne gre,plačujejo treninge,prevoze,rekvizite,opremo itd...zato je tudi prav da sodeljujejo v procesu športnega udejstvovanja svojih otrok...ameri svojih otrok ne vzgajajo v Coubertenovem smislu,ampak v smislu ČE SE ŽE GREŠ,POL PROBAJ ZMAGAT...to je bil moj komentar na vse te naše športne psihologe in atke/mamice,ki svoje otroke cenijo premalo,potuho jim pa dajejo preveliko...LP
FrancRode
16. 02. 2017 20.01
+0
nisi razumel sporočila. pa tako razgledan se zdiš, ampak samo zdiš.
matej1111
15. 02. 2017 19.39
+1
Jaz mislim, da nekateri starši tudi otroka silijo samo zato, da niso doma pred računalnikom.
JAMAN
15. 02. 2017 18.37
+9
....dajmo no pustit, kako so uspeli naši vrhunski športniki. Naši otroci naj jemljejo šport kot rekreacijo, potrebo po gibanju za boljše zdravje, tako naj ga tudi starši. Če pa otroke šport nato potegne pa naj vanj otroci zaradi lastne volje vložijo več...... in mi jih lahko samo na zdrav način spodbujamo ter podpiramo. Otroci imajo vse življenje pred sabo in vrhunski šport ni edini cilj, ki ga lahko dosežejo. Kakorkoli naj pa si otroci svoje cilje izberejo sami, jih bodo lažje dosegli, mi pa jih ob tem lahko le spodbujamo ter podpiramo pa naj bo to v športu, petju, kulturi, tehniki, umetnosti, raznih njihovih hobijih.......
BURGA
16. 02. 2017 18.25
-2
gripson
15. 02. 2017 18.31
+4
Ko trenerji postanejo dnevna mora na zelenici. Tudi aktualen naslov...
resslovenka
16. 02. 2017 10.27
-1
resslovenka
16. 02. 2017 10.27
-1
hrvat_Ante
15. 02. 2017 18.25
+2
To so ti isti starsi, ki se pritozujejo nad nevzgojenimi milenijci?
Mauzahecmauzares
15. 02. 2017 18.14
+12
opazam da so najhuj tisti starsi ki niso nikol nc treniral
Skalinada
15. 02. 2017 18.14
+8
Lep pokazatelj te obsesije s športom je porast statusov športnikov po šolah. Kriteriji za dodelitev so tako nizki, da ima že vsak pepček, ki trenira v neki vaški ligi, status, čeprav vsi vemo, da je pravih talentov le 10% v populaciji. Tako da, dragi starši, vse ostalo je ena sama draga...rekreacija in vaša osebna frustracija.
flojdi
15. 02. 2017 18.05
+5
Ubogi otročki. ( ki jih tastari Silijo delat vse tisto, česar sami niso(bili) sposobni. / moji niso, žal, imeli možnosti biti niti v športu, v glasbeni, še na plesnih ne...- ampak Danes prav uživam , ker in oni in vnučki z veseljem delajo marsikaj. brez prisile in z veseljem./ in začuda : kar meni ni uspelo: moji Nasledniki delajo.
7Scythe7
15. 02. 2017 17.45
+18
Jaz se spomnim ko sem treniral ekipne športe. Seveda sem bič tudi tekmovalen ampak bolj se mi je šlo za sprostitev in zabavo. No, drugim se je šlo samo biti prvi, biti najboljši. Smo bili skoraj vsako leto med prvimi 3 v državi, a užival nisem. Dretje s tribun, dretje trenerja če narobe podaš žogo, se zmotiš, potem te še s tribun komentirajo, češ zaj ebal je. Potem pa čudenje vseh ko sem po nekaj letih odšel. Šport je za rekreacijo in sprostitev, ne pa da si pod stresom ves čas
GORENC12
15. 02. 2017 17.33
+9
TI OTROCI BODO NEKOČ ODRASLI, NJIHOVI STARŠI, PA POSTALI STARI....ME RES ZANIMA , ČE SE BODO TAKO VLEKLI ZA VAS, KOT SE VI SEDAJ....VZGAJAMO TELESNE IN DUŠEVNE INVALIDE----ejga res...
trunck
15. 02. 2017 17.20
+7
Pravilno napisano vendar z veliko napako, če bi kdo potreboval psihologa je to trenerski in sodniški kader. Ker ni prijetno biti starš na tekmi, na kateri nasprotni trener od svojih igralcev pričakuje lomljenje nasprotnikov 'polom ga, zlomi mu nogo, ubi ga, ...), ko je trener vidno pijan, sodnik pa mlad, umsko tako tako, nezrel in seveda ni kos nalogi. In je žoga po desetih minutah popolnoma nepomembna, ker se samo še tolče po nogah, glavah, ...In tvoj otrok pa še nekaj drugih konča na urgenci zato, ker zveza ni sposobna zagotoviti nadzora na tekmah 12-13 letnikov. Da ne govorimo o trenerjih, ki trenirajo predvsem in samo zaradi honorarja, v ekipi imajo prednost otroci, katerih starši jim po tekmi plačajo pivo, ... Vendar saj je vse to tipično slovensko, če ne morem jaz postati dober športnik, bom polomil nasprotnika, pa tudi on ne bo.
annodomini
15. 02. 2017 17.11
+12
Moja izkušnja po več kot desetletju spremljanja sina na tekmah... najhujše so ... mamice, ja, mamice. Neverjetno kaj se je včasih dogajalo, tak nimajo pojma o fuzbalu, pol pa da je njihovemu sončku kdo po njihovem mnenju kaj žalega storil... Ja situacije so bile na čase prav komične, Ja, mamice... in njihovi sinčki....
Skalinada
15. 02. 2017 18.00
+2
Ah, tud fotri niso dosti boljši: preklinjanje, sramotenje in splosno rogoviljenje, ce kaksen mamin sinček ne ubrani gola.
gulmor
15. 02. 2017 17.03
+8
To je prav bolano, kaj delajo današnji starši z otroki.
LOJZ99
15. 02. 2017 16.52
+2
mislim da so tu največki problem trenerji ker ne naredijo reda in strašem ne povejo jsano da žaljenje sodika in podobno ne sodi na nobeno tekmo sploh pa ne na tekmah v nižjih selikcijah.
boya3z
15. 02. 2017 16.50
-6
Kar se tiče vtikovanja v trenerja se strinjam, da mora biti distanca. Kar se tiče otrok mora biti zdrava tekmovalnost s strani staršev, torej pohvale, navdušenje itn. Da mi pa en lenuh pamet soli, kako je narobe, da otroka peljem ob vikendih na tekme, ker se njemu pač ne da in gleda sam na svojo leno rit,je pa višek. To ponavadi leti iz ust staršev, katerih otroci na njihovo žalost ne dosegajo rezultatov vrstnikov, ali pa so tako leni kot njihovi starši in se jim pač ne da in posledično tudi ne morejo slediti vrstnikom in potem je za vse kriv sistem in oh in sploh. DVIGNTE SVOJE LENE RITI IZPRET TV IN RAČUNALNIKA IN UŽIVITE S SVOJIMI OTROCI IN NE KRIVIT OSTALIH, KI SE JIM DA, KI IMAJO ENERGIJO IN, KI SE ZA RAZLIKO OD VAS UKVARJAJO S SVOJIMI OTROCI. IN SEBIČNI LENUHI SLEDEČEGA NE PRIZNAJO : ČE JE NEK OTROK BOLJ USPEŠEN OD NJHOVEGA, ŠE NE POMENI, DA JE TERORIZIRAN, JE PAČ ZA DOLOČENO STVAR BOLJ NADARJEN, AMPAK TO NEKATERE PREVEČ BOLI IN SI IŠČEJO UTEHO V TAKŠNIH NABULOZAH, KI SO NAVEDENE PRAKTIČNO ČEZ CELOTNI ČLANEK.
26277
15. 02. 2017 16.16
+1
Gospodična Levpušček vse je v denarju - poglej si NK Olimpijo - Mandariča - pokvarjen tip do funde. Starši niso nič krivi, da se svinjarije začnejo pri 7 letnikih.
Uporabnik1110355
15. 02. 2017 16.08
-3
Gospoda, kaj nam sporočajo naši vrli športniki? Anže Kopitar je šel če se ne motim z 14 leti praktično sam na Švedsko. V katerem delu te zgodbe oče ni delal tako kot pišete. Luka Donič podobna zgodba. Ilka Štuhec pravi da je šla na smučke z 4 leti...... če hočete vrhunski šport je to pač ena izmed poti do tja. Če pa pišete take članke, pa pašejo zraven izjave staršev zgoraj omenjenih športnikov. Pa če njim paše ali ne. Če jih pa ne upate povprašati pa takšne članke prepustite kakšnemu drugemu mediju.