Slovenija

Čas obdarovanj: pomagajte družinam v stiski in postanite Božiček za en dan

Ljubljana, 04. 12. 2014 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
313

Medtem ko nekatere družine nestrpno pričakujejo božični večer, pa (pre)mnoge družine s strahom odštevajo čas do božiča. Sprašujejo se, kako naj kupijo darila, ko pa nimajo niti za hrano. Tem družinam lahko na pomoč priskočite vi, če se priključite eni od naslednjih akcij.

December je čas veselega pričakovanja in obdarovanj, zato se naši otroci vsako decembrsko jutro zbudijo z iskrico v očeh in z nasmehom, ker je en dan manj do božiča. Žal, pa so razmere v državi takšne, da mnoge družine zaradi finančne stiske s strahom pričakujejo čas obdarovanj. Na Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) ter na posameznih Centrih za socialno delo pripravljajo številne dogodke, s katerimi poskušajo spodbuditi čut za dobrodelnost med ljudmi. Verjamejo, da bodo ljudje decembra, ko je čas veselja in praznovanj, vendarle začutili, da darila pod božično smreko vsem niso nekaj samoumevnega.

Otroci iz revnih družin bolj mislijo na starše, kot nase

Ko prebiram pisma otrok Božičku iz socialno ogroženih družin, ki so jih na različnih centrih za socialno delo po Sloveniji ter območnih organizacijah ZPMS zbrali in jih poslali trem mladim mamicam (Alia, Ana in Vanja), ki bodo otroke že drugo leto zapored s pomočjo prostovoljcev obdarovale in jim narisale nasmeh na obraz, me je groza, ko vidim, da so se ti otroci večinoma odpovedali svojim željam in Božičku pisali, da naj izpolni želje njihovim starše. Tako si neka deklica želi, da bi mamica dobila službo, nek fantek Božička prosi, da mamici prinese trenirko, ker ima že vse luknjaste, spet drugi otrok si želi, da bi mu dobri mož prinesel skodelico za čaj, nekdo drug zimske škornje številka 35. Teh želj je veliko in v bistvu so želje zelo skromne, če pomislimo, da si mnogi otroci želijo razne tablice, telefone in razne igralne konzole.

Vedno več družin komaj shaja iz meseca v mesec. Darila za otroke si ne morejo privoščiti, kar najbolj teži starše, ki ne morejo izpolniti želja svojim otrokom.
Vedno več družin komaj shaja iz meseca v mesec. Darila za otroke si ne morejo privoščiti, kar najbolj teži starše, ki ne morejo izpolniti želja svojim otrokom. FOTO: Thinkstock

Te tri mamice so akcijo prvič izvedle lansko leto in s pomočjo prostovoljcev obdarovale kar 500 otrok v stiski. Letos je k njim romalo kar 800 pisem in večino so jih že pregledale ter poslale prostovoljcem, ki so se odločili, da bodo osrečili enega od teh otrok. Prostovoljci in tudi organizatorke otrok osebno ne spoznajo, pri izpeljavi akcije pa jim pomagajo centri za socialno delo ter ZPMS.

Prostovoljke pisma otrok poskenirajo in prekrijejo podatke od otroka, nato pa pismo pošljejo naprej prostovoljcem. Darovalci dobijo tako le pomembne podatke kot je ime, starost ali velikost oblačil, skratka podatke, ki jih potrebujejo za nakup in pripravo darila. Darila nato zberejo in jih posredujejo posameznim centrom za socialno delo, ki jih nato dostavijo na pravi naslov. In, če so lansko leto darila zbirale v domači garaži, so letos najele skladišče, od koder bodo nato darila razvozili na prave naslove.

Za letos imajo že dovolj prostovoljcev

Kot sporočajo organizatorke, je akcija naletela na dober odziv, saj imajo že dovolj prostovoljcev, ki bodo poskušali izpolniti želje otrokom. Lahko pa se pridružite kateri od drugih akcij, ki te dni poteka v Sloveniji.

Lahko postanete Božiček za en dan

Kot so zapisali na spletni strani www.bozicekzaendan.si, se je ideja za projekt porodila pri 'srfanju' po netu. "Na internetni strani organizacije, v okviru katere je deloval naš idejni vodja med prostovoljnim delom v JAR, je bil predstavljen zanimiv projekt, katerega smo želeli nekako vpeljati tudi v slovenski prostor. Seveda v veliko manjšem obsegu," pravijo organizatorji, ki so bili presenečeni nad pozitivnim odzivom ljudi. "Očitno gre za pravo mešanico ustvarjalnosti in humanitarnosti, ki da ljudem priložnost, da se razdajajo. Ta projekt zahteva celega človeka. Ni dovolj, da nakažemo denar, ni dovolj da doma naredimo 'čistko' in iz vseh kotov in omar potegnemo stvari, ki jih že nekaj časa ne potrebujemo, komu drugemu pa bi utegnile priti še kako prav. Tukaj gre za nekaj več. Ta projekt terja določeno mero angažiranosti, ki se kaj kmalu sprevrže v odgovornost. Odgovornost do nekega malega bitja, za katerega sploh še ne obstajamo, pa ga imamo ves čas v mislih, ko ustvarjamo, ko si želimo uresničiti vsaj kanček otroških želja in razbliniti goro strahov. Kako naj vse to spravimo v eno majhno škatlo?"

Pripravite majhno škatlo in poskrbite za velik nasmeh na otrokovem obrazu.
Pripravite majhno škatlo in poskrbite za velik nasmeh na otrokovem obrazu. FOTO: Thinkstock

Letošnje leto želijo obdariti še več otrok, akcija pa se širi tudi na ozemlje BiH, Kosova, Bolgarije in Srbije. V Sloveniji sodelujejo z več kot 80 ustanovami, predvsem s centri za socialno delo, materinskimi domovi, varnimi hišami, osnovnimi šolami, vrtci in različnimi društvi. Izdelajo sezname otrok in družin, ki potrebujejo pomoč, trenutno pa je na njihovem seznamu okoli 5500 otrok.

Zadeva je zelo preprosta. Na njihovi spletni strani se registriraš, izbereš otroka, pripraviš darilo in ga zaviješ v lično darilno škatlo, to odpelješ na zbirno mesto, od koder bo nato darilo še pravi čas doseglo otroka. Ali kot pravijo organizatorji, to bo "majhna škatla za velik nasmeh!"

Anina zvezdica zbira hrano že peto leto zapored

V Anini zvezdici zbirajo hrano z daljšim rokom uporabe za socialno ogrožene družine.
V Anini zvezdici zbirajo hrano z daljšim rokom uporabe za socialno ogrožene družine. FOTO: Thinkstock

K dobrodelnosti poziva tudi Ana Lukner s svojo Anino zvezdico. Gre za največjo zbiralno akcijo v letu, s katero pomagajo socialno ogroženim družinam. Z zbiranjem hrane in obdarovanjem več kot 100 prostovoljcev po vsej Sloveniji vsako leto Anina zvezdica polepša življenja tisočim slovenskim družinam.

Zbiranje hrane z daljšim rokom uporabe letos poteka med 24. novembrom in 24. decembrom, hrano pa lahko darujete po številnih lokacijah po Sloveniji, poleg Ljubljane tudi v Zasavju, v Radovljici in Kamniku, Murski Soboti ter po vseh trgovinah Spar in Interspar. Kot pravijo, so v vseh teh letih prostovoljci zbrali več kot 460 ton hrane, naredili 23.000 paketov in pomagali več kot 18.000 družinam.

Božične akcije Anine zvezdice so po kilogramih zbrane hrane največje v letu. Vse podrobnejše informacije o lokacijah in terminih oddaje in prevzema hrane najdete na njihovi spletni strani. Cilj Anine zvezdice je izboljšati življenja socialno ogroženim družinam in jim tako polepšati božične praznike. "Veselim se, da bomo ponovno pomagali ter delali velike in pozitivne premike. Podaj svojo dlan tudi ti, saj zvezdice sijemo skupaj," pravi ustanoviteljica zavoda Anina zvezdica, Ana Lukner.

Vabljeni še na dva dobrodelna decembrska dogodka

V soboto, 13. decembra 2014, ob 15. uri na ljubljanskem gradu pripravljajo posebno praznično darilo za otroke. Na delavnici Naredim – podarim bodo izdelovali cofke za šale in jih skupaj s sladkim dodatkom povezali v darilca ter jih podarili Zvezi prijateljev mladine Moste – Polje, oni pa jih bodo posredovali tistim družinam, ki potrebujejo pomoč.

Od danes, pa vse do 6. januarja 2015, ko se zaključijo praznične prireditve na Ljubljanskem gradu, pa ste vabljeni, da darujete šolske potrebščine za v »skrinjo upanja«, ki jo najdete pred Kazematami. Vse zbrane potrebščine bodo konec akcije predali Zvezi prijateljev mladine. Pred Kazematami pa na 'zid želja' napišite tudi željo za prihajajoče leto.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (313)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

silberblack
05. 12. 2014 20.23
+7
V tej državi je vse narobe,; slepec slepca vodi, oz bolje slepci videče vodijo v temo slepcev, revni za revne zbirajo denar, bogati manekeni se pa z revnimi slikajo in ob poplavah pridejo gledat filme groze v živo. Namesto, da bi državo vodili pametni neobremenjeni s politiko. Namesto, da bi revnim pomagali bogati, ki za nedelo v raznih bankah in državnih podjetjih z izgubo dobivajo najvišje delo kot nagrado za politično zvestobo. Za 2015 se želim, da bi vi ukinili te zakone po katerih ne smem pr.reči pra...in da bi imeli resno demokracijo. Najbolj pa; imam samo eno željo resno revolucijo.
Bugi Majstr
05. 12. 2014 13.25
+8
naš tamau 5 letnik ima dejansko vsega polno rit.ampak ko je pisal božičku je napisal da bi rad klobaso,žemlje,toplo obleko za sneg in čevlje za sneg.zrav pa da lahko tudi kake kocke. poanta j v vzgoji otrok.naš si ne želi dejansko ničesar.ker vse ima. sam pa sem že poslal eni družini paket presenečenja. tako da bi bilo zelo fajn da bi ljudje lahko kje videli komu direkt kaj poslat.brez da bo nekdo služil na ta račun.pri nas se vsaka kao humanitarna organizacija okoristi na račun nekoga ki res potrebuje sredstva.in tidi sredstva večkrat dodelijo lenuhom ki nočejo delat.vglavnem.težko je najt družino ki je res v stiski.ker tisti pravi ponavadi ne jamrajo.
Puppupapa
05. 12. 2014 09.32
+3
vidim, da veliki večini ljudi še vedno ni do sprememb... vsi bi radi mel sam dost dnarja, da bi otrokom lahko kupovali darila... zafurana, zasljepljena in poneumljena družba. kje jst žvim?!
Grremlin
05. 12. 2014 12.52
+1
Ljudem ni za spremembe, zato pa je še vedno tako. Je narod živel preveč lagodno sedaj, ko je pa treba malo migati je pa kriza. Ampak kljub vsemu, je pa lepo če se vsaj otrokom polepša dan z darilom.
Puppupapa
05. 12. 2014 09.19
+1
smrt neoliberalizmu!
tron3
05. 12. 2014 08.00
+6
Sramota za državo, ki ima komaj 2 milijona prebivalcev, v tako majhni deželi sploh ne bi smeli imeti takšnih problemov, nas je premalo. Večina zaposlenih v Termah Olimje, bo imela tudi prazno božično mizo, ker so pač na minimalcu oziroma pod njim, toliko v vednost, kakšnega gospodarskega ministra so včeraj potrdili in to brez pripomb!!!
švas
05. 12. 2014 00.50
+3
jest se z veseljem odrečem svoji davčni blagajni
scar_face
04. 12. 2014 18.32
+7
Ta Ana z Anine zvezdice je pa res Ženska z veliko začetnico. Pa seveda tudi vsi ostali, ki pomagajo, darujejo itd. so super. Upam, da bomo lahko polepšali otrokom vsaj te praznične dni.
plksj
04. 12. 2014 18.27
+9
namesto da bi država skrbela za nas moramo mi skrbeti za državo
periot22
04. 12. 2014 18.17
+5
Politiki naj pomagajo mi nimamo več s čim!!!!!!!!!!!
+17
Pa kaj je z vami slovenci.... Kdaj se boste koncno enkrat streznili. Dokler boste volili te vase bele in rdece, kateri nas ropajo vsak dan ne pricakujte napredka in posledicno otrok brez daril bo vsako uro vec..... Pa nehajte ze enkrat......halooooo ....... Madi ne dobimo kreditov, ker tile vasi se naprej ropajo Napolno banke, narod pa jih vsak mesec dokapitalizira....... Vsi vi, ki podpirate te vase velike belo rdece velike vodje ste sokrivi, da je dandanes slovenski narod do vratu v dreku in nasim otrokom za bozic ne moremo kupiti niti kinder jajcke...... Sram vas bodi, ampak vas ni, ker ste ljudje brez vesti, clovek brez vesti, pa ni vec clovek....... Pa pejte beli in rdeci ze enkrat na eno postrano polje in zakljucite ze enkrat za vselej in pustite tapravi slovenski narod, da zivi normalno.... Marš banda......
Puppupapa
05. 12. 2014 09.18
+2
neoliberalizma se je treba losat... z belimi pa rdečimi se samo še narod ukvarja...
Puppupapa
05. 12. 2014 09.28
-2
a rabiš kredit? vprašaj se zakaj bi sploh rabu kredit?
janijankov
04. 12. 2014 16.54
+5
Sramota, da tako sposobni državniki, kot jih imamo potem, ko nam državo uničijo in vse gospodarstvo zafurajo, še pihajo narodu na dušo, naj pomaga revnejšim.................... Fuj, kako smrdi.................................. Korupcija je najsmrdljivejši produkt VSEH slovenskih LEVIH VLAD po osamosvojitvi.
deathbite
04. 12. 2014 18.55
+1
Pa desnih tut ! Predvsem desnih. Jih je nekaj na Dobu.
borzojoj
05. 12. 2014 01.29
+3
Ti že veš, saj si tam že stalni gost. Levi, ki so na vladi samo desne zapirajo, pred svojimo pa zamižijo na obe očesi. Je to pravićno ???
SDS_je_poden
04. 12. 2014 14.55
+3
Mi smo izbrali 2 otroka.
janijankov
04. 12. 2014 16.58
+5
Zakaj se s tem hvalit. Če si komu nekaj dal, bodi srečen, da si lahko dal in, da nisi na tisti strani, ki nima kaj da bi komu dal. Pa brez zamere !
higgsov bozon
04. 12. 2014 13.54
+16
tudi mi smo obdarili 4 letno punčko ! :) ,,občutek ko nekomu pomagaš/polepšaš dan je fenomenalen !
Duhec001
04. 12. 2014 13.06
+14
Stimulativno okolje, delovna mesta, red in disciplina.... pogoji za ustvarjanje, delo, inovativnost.... to se rab in ne miloščina, da si spet določeni pumpajo ego. Vse je obrnjeno na glavo.... zmetat vse iz parlamenta, odgovorne na sodiščih, policaje, ki vegetirajo al so pa skorumpirani.... in nov začetek. Ko vrnejo milijarde, se pa začne filozofiranje.... če, ko, mogoče, se da kaj nardit..... ja, ja.... potrebno bo neki, ne sam cvilt in pobirat drobtince, ki jih vržejo na tla. Zraven se pa režijo....
seljak33
04. 12. 2014 13.12
+0
kolk bos pa ti donirala k mas firmo v emiratih?
Duhec001
04. 12. 2014 13.14
-2
Komu, kolk in na kak način pomagam.... ni za javnost.
seljak33
04. 12. 2014 13.15
+1
sam bogatasi se radi hvalijo kolk donirajo!!!
dr.dare
04. 12. 2014 13.26
+6
nimaš se kaj hvalit če nič ne doniraš...
Grremlin
04. 12. 2014 13.04
+7
Na Božiček za en dan ni več otrok za izbrat. Ali bodo še kaj dodali, verjetno jih še veliko čaka na darilo.
evian2016
04. 12. 2014 12.58
+8
Še je dobrih in srčnih ljudi.
proofreader
04. 12. 2014 12.55
+7
Štrukelj, sindikalni Božiček za celo leto.
dr.dare
04. 12. 2014 12.53
-1
A bo JJ kaj prispeval al bojo uni boni ki mu jih bo država dala za mulce dost?
deathbite
04. 12. 2014 18.57
-1
MršPizda
04. 12. 2014 12.28
+61
Sem Božiček za en dan. Škatla za 'mojega' mulca je že skoraj končana, polna do zadnjega kotička, legice, čokoladke, lizike, yo-yo, majčka, nalepke itd. Za moje pojme je to ena izmed najlepših akcij zbiranja pomoči. Kljub temu, da sem študent, zaposlena za polovični delavnik, sem našla par odvečnih ojrov za tamalega. Sem se odpovedala tistim parim brezveznim kavicam, v bistvu ne rabim čisto nič... nej ma raje en mulček, ki še vrjame v Božička, lepše praznike... ker vem kako je, ko ti starši še kinder jajčka ne morjo kupit...
pika nogavi?ka 1
04. 12. 2014 13.00
+9
Piškica
04. 12. 2014 13.14
-28
Zelo pohvalno, še bolj pohvalno pa bi bilo, če bi ti zadoščalo, da veš, da ti to naredila (kot veliko nas), ne pa da se tukaj oglašuješ.... Prava dobrodelnost je anonimna....
MršPizda
04. 12. 2014 13.50
+18
Dezek, zarat takih riti, ki jim nikol ni nič prav, pa smo, kot družba, tam kjer smo...
ivan.z Doba
04. 12. 2014 14.27
+14
Zakaj je sramotno pohvaliti se z nečem dobrim? Ali pa da ti gre dobro? .....
Demirel
04. 12. 2014 12.24
+2
zakva pa nasa vlada ne poskrbi za to
User513426
04. 12. 2014 12.45
+4
nima denarja, saj mora imeti za plače pr štruklju pa za plače prisklednikov pri slabi banki pa seveda je potrebno še kakšno banko mal podpret, da ne pozabim na njihove plače s katerimi revčki zelo težko preživijo
dr.dare
04. 12. 2014 13.10
+3
štrukelj zelo dobro poskrbi za otroke članov sindikata ;)
flojdi
05. 12. 2014 20.31
flojdi
05. 12. 2014 20.32
.se pravi, da od dobljenega čiiiisto mallllček vrne
flojdi
05. 12. 2014 20.33
+1
. no sej je že to Čudež : ker mnogi pač nič pobranega ne dajo več od sebe ...