Slovenija

Ko si 'problematične' otroke inštitucije le podajajo in na koncu pristanejo na psihiatriji med duševnimi bolniki

Ljubljana, 26. 02. 2015 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Najstnik, star 17 let, recimo mu Matej. Za njim je tragična zgodba. Odraščal je brez staršev, pri več rejnikih, ki so ga tudi zlorabljali. Danes pa je na zaprtem oddelku psihiatrične klinike v Mariboru, čeprav ni psihični bolnik. Tam je, ker država zanj ne posrkbi ustrezno.

Najstnik, star 17 let, recimo mu Matej. To ni njegovo pravo ime, zaradi zaščite dečka namreč pravega imena ne bomo razkrili. Čeprav ni odrasel in čeprav ni psihiatrični bolnik, je trenutno na zaprtem oddelku psihiatrične klinike v Mariboru. V povsem neprimernem okolju, kot opozarjajo strokovnjaki. Tam je zato, ker naša država zanj ne poskrbi tako, kot bi morala, ker mu ne pomaga tako, kot bi mu lahko, ker si ga že leta in leta podajajo različne institucije - šole, mladinski domovi, prevzgojni zavodi, centri ... sistem pa je dejansko že zdavnaj dvignil roke in zdaj le čaka, da bo deček postal polnoleten.

Centri za socialno delo zabeležijo vsako leto okrog 300 otrok s hudimi vedenjskimi in čustvenimi motnjami.
Centri za socialno delo zabeležijo vsako leto okrog 300 otrok s hudimi vedenjskimi in čustvenimi motnjami. FOTO: Thinkstock

Matejevo zgodbo bodo razkrili nocoj v oddaji Epilog ob 20. uri. Matej je zgodaj izgubil oba starša, zamenjal kar nekaj rejniških družin, živel tragično otroštvo, kot ga ne bi smel noben otrok. Pri enem od rejnikov je bil deležen nepopisnega izživljanja in fizičnega nasilja, tudi privezovanja z verigami in izbijanja nohtov s kladivom. Ima hude izpade agresije, nasilen je do sebe in do drugih. A namesto da bi mu država pomagala, namesto da bi se z njim celovito ukvarjali in mu pomagali predelati travme iz otroštva, so institucije naše države leta in leta ugotavljale, kako nobena ni primerna zanj, kako nikjer nimajo pravega znanja in prostorov zanj.

A Matejev primer ni osamljen. Centri za socialno delo zabeležijo vsako leto okrog 300 otrok s hudimi vedenjskimi in čustvenimi motnjami. O takšnih primerih so v Epilogu govorili s strokovnjaki, ki tudi sami opozarjajo na mačehovski odnos naše države do takšnih otrok. In zakaj je Matej zaprt v psihiatrični kliniki med odraslimi? Za otroke s hudimi čustvenimi in vedenjskimi težavami imamo namreč primeren otroški oddelek na psihiatrični kliniki v Ljubljani. A tam so postelje prazne, sobe pa samevajo. Zakaj? Kako je to mogoče? Tudi tokrat se je zapletlo pri birokraciji. V oddaji Epilog so skupaj s strokovnjaki iskali in terjali rešitve, ki bi bile v dobro otrok.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (181)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BŠK
08. 03. 2015 12.35
+3
Važno da je pred ustanovo parkiran novi A6, ostalo ni niti važno
Vojko Rudolf
06. 03. 2015 00.08
vse to kar sem videl je to katastrofa od socialne službe.....država je pokleknila do konca in tudi zato je treba rešiti vse čim prej...slabo mi je od teh ljudi in na blato me tišči ko jih vidim...otroke enostavno želijo utopiti v dreku stanja takega kot je....zamislite si kaj pocnete z ljudmi...to me spominja na Gerharda schrooderja ko sem gledal dokumentarca kako je v nekem gradu maltretiral otroke u identičnimi težavami kot jih je naša pop tv prikazovala...sramota za ta atomski vek...
tdjm
28. 02. 2015 11.13
-4
Saj to, da jih zaprejo v institucije ni slabo. Slaba stvar je, če jih kdaj spustijo ven, ker potem se reproducirajo. Tako pa imaš neko kontrolo populacije. Sicer pa zato so krive feministke, ki so rak tega sveta.
zdrava.pamet
27. 02. 2015 18.50
+4
Kot rejnica moram povedati, da dobimo otroke z tako hudimi čustvenimi težavami, da jih je prav hudo "gor " spraviti...a sploh veste, če nekdo dojenčka zlorablja in mu ne da jesti ali če ga pušča samega, ima potem otrok celo življenje težave..... Sama sem tri leta cele noči deklico mirila(pa nisem dobila zelo hudega primera) da je mirno prespala eno noč....v naši državi pa nekateri razmišljajo, da bi potem otroke vrnili nazaj k takšnim staršem....
zdrava.pamet
27. 02. 2015 18.53
+4
Večina otrok pa odvzamejo takim staršem ,ko so stari 5 let in več in so že do dobra uničeni in prestrašeni in nasilni.....
flum
27. 02. 2015 17.24
-4
Otroc so živa kopija staršev. Prokleta mularija !
EvelinaHana
27. 02. 2015 12.27
+9
... in zakaj na CSD nihče ne odgovarja za "nevednost" , kaj se mu je dogajalo v rejniški družini?? Najprej bi se moralo to razčistiti in se s fantom ukvarjati, ne pa da se ga samo porine v ustanovo, pa čaka. No, to je zato, ker v JU nihče nikoli ne odgovarja za nič. Ne zdravniki, ne ministrstva, na na upravni enoti, ... nikjer. Uvesti osebno odgovornost za svoje delo, pa bi hitro steklo.
zdrava.pamet
27. 02. 2015 18.51
+2
Important notice
27. 02. 2015 10.43
+12
katastrofa ... in potem pravijo, da otrok za posvojitev v Sloveniji ni ....
minnaema@yahoo.com
27. 02. 2015 10.02
+7
Eh kako velikanski birokrati so kompitentne inštitucije. Otroke, ki nimajo nikogar ali daljni svojci nočejo k sebi vzeti otroka.........naj takšnega otroka prosim lepo čimprej tem bolje POSVOJI DRUŽINA, ki v svojem življenju NE more imeti svojih lastnih otrok-pa je zadeva rešena, saj otročički niso roboti, pa tudi NE krivi nad njihovo tragično usodo !
anjerd
27. 02. 2015 08.40
+15
To je rezultat izpranih glav s strani globalnega kapitalizma. Ustrahovanje, izkoriščanje, nadziranje je glavno vodilo kapitalizma. Kje danes vidite, da se otroci zunaj igrajo, družijo, sosedi se niti ne poznajo med sabo. Si upate svojega otroka zvečer pustiti zunaj, lahko sam gre v šolo, kot smo včasih hodili? Koga se bojimo, če pa smo vsi ok? Že od malega jih vodimo kot lutke na vrvici in če se ena strga, je otrok brez vodenja v stiski in tu nastopijo strokovnjaki, ki hitro ugotovijo našako v starših. Toda tudi ti starši so kot vodene lutke z nevidnimi vrvicami. Komu uspe dobiti službo takoj po šoli, kdo si lahko privošči družino in stanovanje? Po desetletju tavanja v temi, vzponi in padci, dobiš službo za minimalca, kredit za avto in usta , ki se raztezajo zaradi lakote in pomanjkanja. Potem še otroci, ki pričakujejo vse piškotke kapitalizma- računalnik, telefon, 3D tv,..... Kako so te generacije lahko srečne? Na srečo imamo tu psihiatre in farmacijo, ki imajo na voljo neomejeno količino materiala za obdelavo in zaslužek. Zdravijo tako da ti po koščkih dozirajo ribo, namesto da bi te naučili loviti, tako si spet odvisen od strokovnjakov za manipulacijo. Ostane nam le še komentiranje in jamranje na 24ur.com, vendar je tudi tu dovoljeno le tisto kar jim paše, tako lahko nadzirajo javno mnenje in manipulirajo z množicami. Če nisi ubogljiv, postaneš izbrisan.Ja hvala lepa, žal mi je bog dal možgane stare verzije, ki se ne dajo izbrisati, manipulirati in imajo svoje mnenje. In zdaj se vprašate od kod samomorilci, teroristi, lopovi ? To je stranski produkt laži, podtikanja, izkoriščanja, manipuliranja. In kje je tu vaše mesto, se najdete med temi dejanji? Naredite nekaj da bo temu konec, naučite svoje otroke živeti brez vrvic.
_LF_
27. 02. 2015 07.07
+21
Kaj pa ste drugega pričakovali? Že tako ali tako imamo zrušeno državo, zrušen sistem, kjer se neve kdo pije kdo plača in potem pričakujete, da bo glede teh otrok poskrbljeno?....Ko boste malo manj jamrali tukaj po forumih in šli na ulice ter družno levi in desni, sredinski in neopredeljeni šli nad politike, jih za ušesa zvlekli pred sodišča sami določili kazen, strgali ustavo in postavili na vrh nekoga, ki bo delal za vas, napisal novo ustavo in se zavedal, če bo sledil svojim predhodnikom, da se mu bo zgodilo isto.... no takrat bo boljše! Do takrat pa ne pričakujte lepših dni. Za hlapce rojeni za hlapce vzgojeni to je bil moto slovencev vedno in nič ne kaže, da se bo kdaj spremenil. Pa lep pozdrav
nis9x
27. 02. 2015 06.56
-10
Psihiatrija je odlagališče,potem ko družba dvigne roke ,še za marsikoga drugega.Ni pa to slabo odlagališče,nikomur ni tam nič hudega.
Vojko Rudolf
06. 03. 2015 00.07
+1
tomi.passion@gmail.com
27. 02. 2015 06.54
+3
DRUŽBA, NE SAMO V SLOVENIJI, AMPAK V CELOTNEM RAZVITEM SVETU, JE POPOLNOMA ODPOVEDALA, KO GRE ZA VZGOJO OTROK, PREDVSEM DEČKOV. VSE BOLJ SE DAJE POUDAREK NA VZGOJI IN USMERJANJU DEKLIC (T.I. WOMEN EMPOWERING), DEČKE PA SE VSE BOLJ PUŠČA SAMIM SEBI. ČE ODRAŠČAJO BREZ STARŠEV, ŠE TOLIKO HUJE. O TEM SE NE GOVORI IN SE NE SME GOVORITI. POTEM JE TUKAJ ŠE POPOLNOMA FEMINIZIRAN ŠOLSKI SISTEM, KI JE V RAZVITEM SVETU TUDI ZARADI TEGA POPOLNOMA ODPOVEDAL IN KOT TAK DEČKE APRIORI OZNAČUJE ZA AGRESIVNE, NEMIRNE, HIPERAKTIVNE, ČEPRAV SO SAMO DEČKI IN SO, NORMALNO DRUGAČNI OD DEKLIC, KI SO BOLJ MIRNE, POSLUŠNE....KO TO POVEŽEMO, DOBIMO OTROKA, KI V SEBI NABIRA JEZO, MANJVREDNOST, ŽELJO PO DOKAZVANJU IN SPREJEMANJU IN TO BUTNE VEN V OBLIKI NASILJA. SAMO MORA PRETEČI ŠE OGROMNO VODE, DA BO PREVEČ FEMINIZIRAN SVET TO RAZUMEL. IN ŠE NEKAJ, NAJBOLJ ME MOTI, KO SE TAKŠNE DEČKE ŽELI SANKCIONIRATI, ZDRAVITI....FILATI S TABLETAMI. NI ČUDNO, DA ODRASTEJO V BREZCILJNE IN JEZNE MOŠKE. ZAČNITE Z OTROKI DELATI Z LJUBEZNIJO, POZORNOSTJO, RAZUMITE, DA JE VSAK OTROK DRUGAČEN, DA SO DEČKI DRUGAČNI OD DEKLIC IN TO SPREJMITE KOT NEKAJ ČUDOVITEGA IN NE KOT NEKAJ, KAR JE TREBA SPREMENITI.
zdrava.pamet
27. 02. 2015 18.44
+1
+++prav imaš, kot mama deklice in dečka tudi jaz vidim da se dečkom dostikrat godi krivica...ampak preveč nasilni pa tudi ne smejo biti...ker njim samim škodi
?ampl
27. 02. 2015 00.03
+8
antidepresivi,slabo preverjeni rejniki,ki to počnejo zarad keša,državi pa breme manj.pa vse fajte na tv UFC,MMA,WWC in ostalo sr....!! in to škorci pr 10 letih gledajo vsak dan.pol ni čudn,da je tko.
_LF_
27. 02. 2015 06.58
-1
Ko boš ločil šport od organizacije se javljaj, do takrat pa se raje ne blamiraj....
walter2
27. 02. 2015 12.17
-1
LF od kdaj je UFC;MMA;WWC"špotr"za normalne ljudi!
srecnii
26. 02. 2015 23.58
+13
CSD naj odgovarja
LaFemme
26. 02. 2015 23.05
+38
Za nasilje v rejništvu bi moral odgovarjati tudi CDS oz. pristojni organi. Rejniki sprejemajo več otrok in če se tako nasilje dogaja enemu, se bo tudi drugim. Sploh mi ni jasno, kako tega država ne preverja. Halo, ne moreš otroke, ki so že tako iz tragičnih okoliščin, dati nekomu, da potem izvaja nasilje nad njimi?! 24 ur bi lahko naredila tudi prispevek o nadzoru rejništva v Sloveniji.
ZatoA
26. 02. 2015 22.21
+12
Ce nekdo izvaja fizicno nasilje nad mladoletno osebo, sodi za zapahe.
vivaldi
27. 02. 2015 00.23
+2
in nekdo da na taksen komentar -. nemorm vrjet kje zivim
bebo3
26. 02. 2015 21.55
+2
nasilneži sodijo za zapahe za vedno!
Sara Rebek
26. 02. 2015 20.35
+8
smo malo pokomentirali na facebook strani epiloga ampak je komentar takoj pobrisan. sem napisal, da zakaj ne naredijo prispevek o tem kako se vse več otrokom in mladostnikom predpisujejo antidepresivi, o starš kateri so otroci umrli po tem ko so začeli jemati antidepresive, o tem, da se ustvarja zombi generacija (na sploh), sem dal gor linke in seveda vse je pobrisano. Mal gradiva: Research: Antipsychotic Drugs Cause Hopelessness, Zombie-Like State. poglejte stran cchr.org .Tudi ta revež v prispevku je dobil vse omenjeno... jutri pa lahko pričakujete, da bo šel po potih kriminala
mafija leva drogeraška
26. 02. 2015 23.42
-2
METKA102
26. 02. 2015 20.31
+35
Če so rejniki s fantom delali kot zločinci, kdo jih je obsodil? Če jih ni, zakaj jih ni? Zakaj nekdo, ki ni popolna družina ne more biti rejnik, ali posvojitelj? Mogoče bi pa ta bil ljubeč za dva? Te naše zakonodaje ne razumem. Ogromno je staršev samohranilcev (pa ne le razvezanih, tudi ovdovelih), kako ti "smejo" vzgajati svoje otroke, tujega pa ne bi smeli? CSD in ostali (ne čisto vsi), dajte že enkrat dati pomen življenju, ne pa birokraciji in nekakšnim zakonom, ki so en sam dr ek. Ubogi fant, kaj ste naredili iz njega!
Wolfera
26. 02. 2015 20.21
+20
1980-Janko in Marko se pred šolo stepeta, Marko zmaga, sežeta si v roke, naslednji dan sta spet najboljša prijatelja. 2015 - Janko in Marko se pred šolo stepeta, primer preiskuje policija, naslednji dan oba pristaneta v psihiatrični bolnišnici, ob 19ih primer spremljamo po 24 ur.
AnaKC
27. 02. 2015 21.38