Slovenija

Ko udari strela, je lahko že prepozno. Kako najbolje zaščitimo naprave v svojem domu?

Ljubljana, 25. 05. 2016 10.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na trgu je veliko izbire med izdelki za prenapetostno zaščito električnih naprav v domovih, ki pa niso enako učinkoviti. Pred nakupom je zato dobro vedeti, na kaj moramo biti pozorni, da bo zaščita učinkovita.

Močnejše nevihte s strelami so zlasti v pozno spomladanskem in poletnem času dokaj pogoste. Če odmislimo najhujše posledice, kot sta požar ali ko strela udari v človeka, lahko nevihta največ škode povzroči električnim napravam. Na trgu je pestra izbira izdelkov za prenapetostno zaščito električnih naprav v domovih, a na Zvezi potrošnikov Slovenije poudarjajo, da je pri nakupu dobro vedeti, kaj preveriti in na kaj biti pozoren, da bo zaščita učinkovita.

Strele nad Črnomljem - 3
Strele nad Črnomljem - 3 FOTO: Jure M.

Kot pravijo, je za celovito zaščito ključnih več stvari. Za prvo raven zaščite morajo poskrbeti že sama podjetja za distribucijo električne energije v električni omarici na prenosnem omrežju. Druga raven zaščite mora biti vgrajena v razdelilni omarici, ki jo imajo potrošniki v hiši ali stanovanjskem bloku, in sicer za vsako fazo posebej. Šele nato pride na vrsto uporaba naprave za prenapetostno zaščito, ki jo vtaknemo v vtičnico, na katero je priključena posamezna električna naprava, pravijo.

“Če nekako pričakujemo, da bo za prvo raven zaščite poskrbljeno, pa je predvsem v starejših stavbah lahko kritična zaščita v razdelilni omarici. V takšnem primeru tudi najboljša prenapetostna zaščita na vtičnicah ne bo uspela v popolnosti odpraviti posledic udara strele," poudarjajo.

Strele pri Sevnici - 2
Strele pri Sevnici - 2 FOTO: Jože Teraž

Kakšno napravo za prenapetostno zaščito naj uporabimo?

Če se odločimo, da bomo svoje elektronske naprave zavarovali še z napravo, ki jo vključimo v vtičnico, je potrebno biti previden pri izboru. Kot ugotavljajo pri ZPS, so bile naprave za prenapetostno zaščito brez podaljška, torej z enojno vtičnico na testu najbolje ocenjene. "Daljši kabel lahko namreč zmanjša učinek prenapetostne zaščite. Na testu smo pri takšnih napravah zato zaznali nekoliko večjo jakost napetosti in toka po zaščiti, ki pa pri nobeni napravi ni dosegla kritične ravni," dodajajo.

Nakup zaščite z enojno vtičnico svetujejo tudi zato, ker da je to lahko bolj gospodarna odločitev. Po nakupu te se lahko sproti odločamo in menjamo podaljške z razdelilnikom, hkrati pa so manjši stroški za zamenjavo, če udar strele uniči zaščito, pravijo. Dodajajo, da pri tem ne gre pretiravati z dolžino podaljškov. "Pri razdelilniku naj dolžina kabla ne preseže treh metrov, nikakor pa ne smete povezovati več podaljškov z razdelilniki," so še poudarili.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
25. 05. 2016 16.44
Edina, čeprav še vedno nepopolna zaščita proti udaru strele, je ustrezna prenapetostna zaščita in kvalitetno zaščitno tokovno stikalo FI z občutljivostjo najmanj 30 mA.
tali?ni tom
25. 05. 2016 18.02
keramični odklopniki v zunanji razdelilni omarici oziroma ob števcu! šele nato prenapetostna zaščita sploh pomaga drugače je tema! preverjeno!
tali?ni tom
25. 05. 2016 18.03
drgač pa fizični odklop! telefona in elektrike,preverjeno deluje! samo ne pozabit ker pol,pol je jok ko pri meni!
krutz
25. 05. 2016 11.44
+3
problem starih gradenj je da nimajo daljnovodov... nekatere nimajo celo ozemljitve.... pol pa strela udar 300m prec pa skur pol masinerije
LomilkaSrc
25. 05. 2016 16.37
kaj ima veze daljnovod in stare gradnje? ozemljitev služi za izenačenje el. potencialov v objektu in nič drugega. za zaščito pred udarom strele v objekt je edino strelovod, ki omogoča pravočasno razelektritev ozračja. in to je to. druge zaščite ni.
jesenvoyo
25. 05. 2016 11.39
+17
Še vedno je najbolje kljub uporabljenim zaščitam vse lepo izklopiti v času neviht.
LomilkaSrc
25. 05. 2016 16.32
+1
najbolj učinkovita in najbolj poceni varjanta