Slovenija

Ko udari strela: kje poiskati varno zatočišče, kako nuditi prvo pomoč in najpogostejše zmote

Ljubljana, 15. 07. 2018 11.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
26

Po nesreči na Bledu, ko je strela udarila v drevo ob jezeru in poškodovala več oseb, smo preverili, kje med nevihto poiskati primerno zavetje, pa tudi, kako nuditi prvo pomoč tistim, ki so utrpeli udar strele. Prav tako si velja zapomniti, da poškodovanec, ki ga je udarila strela, nima električnega naboja in se ga lahko takoj dotaknemo, pa tudi, da ni res, da strela ne udari večkrat na isto mesto.

V soboto popoldan je strela udarila v drevo ob Blejskem jezeru, pod katerim je bilo takrat več oseb. Pet oseb je bilo poškodovanih, od tega štiri huje. Po sicer nekoliko zastarelih podatkih iz leta 2009 v Sloveniji strele letno udarijo do štiri osebe. Najpogosteje poškodovancu zastane srce, praviloma pa tudi neha dihati. Preverili smo, kako lahko pomagate in rešite življenje. 

Neurja, ko je razgreto ozračje, s seboj ne prinašajo le močnih nalivov in vetra, pač pa tudi udare strel. Te so še posebej nevarne, saj lahko poškodujejo ali celo ubijejo tudi človeka, strele pa zanetijo tudi požare, rušijo in lomijo drevesa, električne drogove in povzročijo druge težave.

Elektrika išče najhitrejšo pot do zemlje

Časovno so nevihte s strelami pogostejše popoldne, ko je ozračje razgreto. Ker je strela v bistvu električni tok, je logično, da elektrika vedno išče najhitrejšo pot, da doseže zemljo. Na svoji poti do zemlje pogosto izbere vodo, kovinske predmete, drevesa ali ljudi, ki stojijo na prostem, ker so dobri prevodniki elektrike, navajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Včasih slišimo, da strela nikoli ne udari na isto mesto večkrat. A to ni res. Še več. Ni redko, da strela na isto mesto udari tudi večkrat.

Strela v Kalcah, ki jo je v fotografski objektiv ujel naš bralec 3. julija letos.
Strela v Kalcah, ki jo je v fotografski objektiv ujel naš bralec 3. julija letos. FOTO: Bralec

Najpogostejše poškodbe zastoj srca in opekline

Če smo med nevihto doma, moramo pred nevihto izklopiti vse električne naprave, ki jih ne potrebujemo nujno. Umaknimo se stran od oken in zunanjih vrat, skozi katera lahko neposredno udari strela. Stacionarnega telefona ali računalnika z modemom ne smemo uporabljati. Pred udarom strele je varna klet, vendar ne smemo ležati na betonskih tleh ali se dotikati betonskih sten, ker verjetno vsebujejo kovinske mreže. nasveti NIJZ glede udara strele

Najpogostejše poškodbe zaradi udara strele so zastoj srca in prenehanje dihanja, vendar ob ustrezni prvi pomoči večina poškodovancev preživi. Na NIJZ ocenjujejo, da je smrtnost 15- do 20-odstotna. Poškodovanci pogosto utrpijo tudi opekline, okvare živčnega sistema, zlome kosti, izgubo sluha, vida, zmedenost, nezavest in izgubo spomina. Svetujejo, da poškodovanec, četudi se ne počuti slabo, poišče zdravniško pomoč. Nekatere okvare notranjih tkiv, npr. živčevja, žil, srca, imajo lahko resne posledice, ki se pokažejo šele čez nekaj časa.

Nikar pod drevesa, nadstreške in v šotore. Raje v avto!

Podatki pravijo, da lahko strela udari tudi 16 kilometrov stran od nevihtnega oblaka. Kadar slišimo udar strele, smo že v njenem dosegu in moramo poiskati varno zavetje. Če nas nevihta preseneti na prostem, pa moramo poiskati najbližje varno zatočišče. To ni drevo na gozdni jasi, pač pa so najprimernejši objekti s tlemi, streho in zidovi. Različni kioski, nadstreški, odprte garažne hiše, šotori, steklenjaki in druga na pol odprta ali majhna poslopja, ki nimajo električne in vodovodne napeljave, niso varni, opozarjajo na NIJZ. Varno zatočišče lahko najdemo tudi v avtomobilu s trdo streho, kombiju, avtobusu. Ko smo v avtomobilu, zaprimo vrata in okna in se ne dotikajmo kovinskih površin. Prav tako ne uporabljajmo radia ali telefona, saj strela lahko udari v anteno in nas poškoduje.

Kadar slišimo udar strele, smo že v njenem dosegu in moramo poiskati varno zavetje.
Kadar slišimo udar strele, smo že v njenem dosegu in moramo poiskati varno zavetje. FOTO: iStock

Takoj iz vode!

Če nas nevihta preseneti med vožnjo, ustavimo avtomobil ob robu cestišča. Če vozimo motor, poiščimo zavetje pod nadvozom, saj so ti običajno primerno ozemljeni, nato pa se umaknimo stran od motorja. Če je le mogoče, ostanimo na suhih tleh. Če smo na kmetijskem stroju, ga takoj zapustimo. Če plavamo v vodi ali smo na čolnu, gremo takoj iz vode, se od nje oddaljimo in poiščemo varno zavetje v objektu ali avtomobilu. Če smo daleč od obale, se sklonimo čim nižje v čolnu in se ne dotikajmo vode. Zatočišče lahko zapustimo šele 30 minut po zadnjem udaru strele, še opozarjajo.

Če električno orodje ali napravo zajame ogenj zaradi udara strele, najprej poskusimo izvleči vtič, odvijemo varovalko ali prekinemo tok v električni omarici. Električne naprave, ki je zagorela, ne smemo gasiti z vodo, temveč uporabimo gasilni aparat na prah. Če ognja ne moremo pogasiti, pokličemo gasilce in zapustimo objekt.

Če varnega zatočišča ne najdemo v bližini, poiščimo čim nižji predel, npr. jarek, strugo. Poskusimo se namestiti čim niže, vendar ne smemo ležati na tleh s celim telesom. Počepnimo tako, da stojimo na tleh samo s stopali ali na prstih. Stopala naj bodo čim bolj skupaj. Glavo spustimo na kolena, zaprimo oči in si pokrijmo ušesa. Če imamo pri roki podlogo iz neprevodne pene ali gume, stopimo nanjo, še svetujejo.

Kakšna je prva pomoč ob udaru strele

Če nekoga udari strela, takoj pokličimo službo nujne medicinske pomoči, saj potrebuje poškodovanec takojšnjo pomoč. Najbolje je, da ga prenesemo v varno zavetje. Če sumimo na poškodbo hrbtenice, poškodovanca ne premikamo. Če je poškodovanec le opečen, lahko v času do prihoda reševalcev oskrbimo opekline (sterilno jih prekrijemo). V hladnem vremenu in dežju podložimo pod poškodovanca odejo in ga pokrijemo, da se ne podhladi, svetujejo na NIJZ.

Pri nezavestnem poškodovancu preverimo tudi dihanje in srčni utrip:

- kadar nezavesten človek diha in ima srčni utrip, ga položimo v bočni položaj za nezavestnega;

- kadar nezavesten človek ne diha, sprostimo dihalno pot. Če to ne pomaga in človek še vedno ne diha, takoj začnemo z zunanjo masažo srca in z umetnim dihanjem usta na usta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fairplayy
15. 07. 2018 22.52
+10
Se manj ste varni v letalu res da je faradejeva kletka klju trmu pa se ustvari el naboj in inducirane napetosti ki zmotijo delovanje naprav kar predstavlja posredno nevarnost se posebej v zadnjrm casu ko stevilo in intenziteta vremenskih pojavov stopnjuje seveda zaradi cloveskega posega v naravo...
fairplayy
15. 07. 2018 22.46
+4
Tudi v avtu niste varni saj avto ni povezan z zemljo kar povzroci pozar oz eksplozijo in ce je to med voznjo...zato so vcasih avte ozemljevali preko prevodnega traka ki je rahlo drsel po cesti in ustvarjal stik z zemljo vendar se je to opustilo.
dolencek11
15. 07. 2018 18.46
+53
zelo lepo napisano in poučno. čim več takih člankov, da nam ne vsiljujete samo politike in "zvezdnike"
Jan088
15. 07. 2018 18.09
-21
Kaksno disertacijo ste napisali... Kdo si bo to zapomnil... Se ne da na enostaven in preprost nacin (prepisati) podati osnove? Posnemate ameriski nacin: 5 cm snega - vnasanje panike med ljudi... Brezvezni postajate.
AlenkinaBratovš?ina
15. 07. 2018 16.58
-10
Najboljse v avtu. Imej avto cim blizje. Ne pa parkingi bogu za hrbtom pa p r, pa bicikelji
keved
15. 07. 2018 14.46
+7
ko je toca vedno hekticno pise, da ne ustavlat pod nadvozi, tle pa motoriste se vabi pod nadvoz
mertseger
15. 07. 2018 14.32
+21
Če imaš na voljo šotor ali pa nič je šotor boljša izbira. Seveda jih ne boš odnesel brez posledic ampak palice so prevodne in tok strele bo stekel preko njih in ne telesa. Visok potencial v okolici pa bo vseeno pustil svoje posledice.
Uporabnik429336
15. 07. 2018 14.14
-37
tole je pa že pretiravanje, tele vaše nebuloze
Ramzess
15. 07. 2018 13.31
+19
Zatočišča pod drevesom res ne gre iskati, to nas učijo že od nekdaj, skupina na Bledu pa se je naučila tega pravila iz lastne izkušnje, saj prej očitno niso vedeli, ena žrtev pa še noseča in v zadnjem mesecu, posledice pa ... kdo ve. Ko človek ravna po nagonu namesto po pameti
Ramzess
15. 07. 2018 13.29
+8
"Ko udari strela: kje poiskati varno zatočišče" Verjetno prej ...
Netajkun
15. 07. 2018 13.44
+3
Itak . . . najboljše da si nabavimo faradajeve kletke in z njimi hodimo naokoli
Ramzess
15. 07. 2018 13.48
+5
Iskanje zatočišča po udaru strele, težko, sploh če žrtev strele.
ssbobo
15. 07. 2018 13.21
+11
glede oživljanja........ mi je dala misliti izjava reševalca iz KC, da se ponavadi ljudje ne zmenijo za svojo nevednost glede samega oživljanja....... dokler se najprej ne zavedajo tega da jo lahko nudijo predvsem ljudem z katerimi so največ v stiku....... to so pa domači svojci oz familija ........ tako da če že ne veš kako pomagati popolnemu tujcu kjerkoli že ..... tako tudi svojim ne boš znal pomagati.....ali pač
Ramzess
15. 07. 2018 13.51
+10
Teorijo pozna skoraj vsak, praktična uporaba pa je nekaj drugega, ljudje celo kršijo osnovna pravila, potem pa imamo poškodbe prsnega koša ali celo smrt, kako so nas učili, dojenček dva prsta, otrok ena roka, odrasli dve roki, brez telesa v vseh primerih, ne pa da vidimo osebo, ki se nad otroka spravi kot je odrasla oseba, za povrh s težo telesa. To tako ne gre.
Hellsrael
15. 07. 2018 13.18
-2
Si predstavljate da vsi oddidejo v klet ko zagrmi
Sunshine73
15. 07. 2018 13.07
+2
Ob nevihti takoj pod drevo in čimbolj neumorno preko mobilnega telefona okoli oznanjat, da vas je dobila nevihta in vedrite !!
TistoPravo
15. 07. 2018 13.03
-7
Največ naredimo lahko, če ne kosimo trave...in imamo urejen in obnovljen nasad dreves, ustrezno namakan. Se ukvarjamo resno in redno z telesno dejavnostjo, ter skrbimo za zdravo prehrano iz lastne kuhinje...tako nam ne preostane veliko časa, da bi se zadrževali kjerkoli tam kjer je nevarnost...preprosto nam zmanjka časa, nepokošena trava pa nas še varuje pred prekomirno poletno vročino in puhtenjem svinjarije nakopičene od uglavnem zimskega osneževanja v povezavi z ogrevanjem. Pa tud kak dimnik manj in več izkoriščanje električne energije. Narava ima spomin, tako kot človeška telesa, in ne pozabi ničesar. Nemogoče je bit opečen z obrito glavo na soncu, drugače pa še kr gre. In strele bo tudi še bolj nevarne, če bomo z zemljo počeli kar počnemo...raziramo, izkoriščamo in onesnažujemo.
ssbobo
15. 07. 2018 13.15
+5
ni_mi_vse_eno
15. 07. 2018 20.04
+1
manj dimnikov bo, več elektrike bomo imeli ☺ - make sense.
fairplayy
15. 07. 2018 22.42
+0
Transformerji
15. 07. 2018 12.40
+3
Vidite, vreme je lahko hujše od politike. Strela te poškoduje, dežja je pa toliko, da nam lahko med prsti zraste kožica, po telesu pa mah.
Karantanija
15. 07. 2018 12.25
+19
Najslabše je izbrati za zatočišče veliko drevo.
Dj hype
15. 07. 2018 12.09
+10
ja v klet se bom skril..lol
Karantanija
15. 07. 2018 12.29
+8
Madeni
15. 07. 2018 12.42
+27
ata janez
15. 07. 2018 12.50
+12
Najbolje v kakšno štajersko ali dolenjsko klet,beri gorco.