Slovenija

Koalicija dosegla kompromis glede zakona o zdravstveni dejavnosti

Ljubljana, 19. 04. 2017 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pričakuje, da bo vlada predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti v četrtek potrdila. Koalicija je namreč dosegla tudi kompromis glede podeljevanja koncesij.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Vlada se je dogovorila o delu zdravstvene reforme
    03:06
    Iz SVETA: Vlada se je dogovorila o delu zdravstvene reforme
  • Iz 24UR: Vse višji javni izdatki
    01:51
    Iz 24UR: Vse višji javni izdatki

Koalicija je danes dosegla kompromis glede novele zakona o zdravstveni dejavnosti in ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pričakuje, da bo vlada v četrtek predlog potrdila. Po kompromisu v členih glede podeljevanja koncesij je predlog sprejemljiv tudi za DeSUS in ga lahko podprejo, je povedal podpredsednik te stranke Tomaž Gantar.

Ministrica je zadovoljna, da bo vlada lahko soglasno potrdila novelo, s katero na transparenten in zakonit način urejajo tudi podeljevanje koncesij v zdravstvu.

Milojka Kolar Celarc, ministrica za zdravje
Milojka Kolar Celarc, ministrica za zdravje FOTO: POP TV

Po težkih usklajevanjih in napetih odnosih med ministrico in DeSUS so se danes partnerji dogovorili za kompromisni predlog, ki je po besedah ministrice izboljšava dveh členov. A s tem ne spreminjajo osnovnega koncepta zakona, je povedala v izjavi novinarjem po koalicijskem srečanju.

Po predlogu se bodo koncesije podeljevale na osnovi javnega razpisa, s koncesijskim aktom za 15 let, ob preverjanju izpolnjevanja pogojev in kriterijev pa se lahko koncesija podeli še za 15 let, je pojasnila ministrica.

Gantar je spomnil, da je dosedanji predlog predvideval podaljšanje koncesije do 15 let, poleg tega pa so zdaj po njegovih navedbah veliko bolj jasni kriteriji.

Koncesija se tako podeli, če koncedent ugotovi, da javni zdravstveni zavod ne more zagotavljati opravljanja zdravstvene dejavnosti v obsegu, kot je določen z mrežo javne zdravstvene službe oz. če javni zdravstveni zavod ne more zagotoviti potrebne dostopnosti do zdravstvenih storitev.

Najpozneje 12 mesecev pred potekom obdobja podelitve koncesije koncedent preveri izpolnjevanje kriterijev kakovosti in realizacijo programa v podeljenem obsegu ter ali še obstoji potreba po podelitvi koncesije. Če so izpolnjeni pogoji, se na podlagi pozitivnega mnenja zavoda za zdravstveno zavarovanje in zdravniške zbornice podaljša obdobje podelitve koncesije za 15 let, določa predlog.

Gantar je povedal, da se bodo v poslanski skupini o podpori zakonu še pogovorili, a načeloma meni, da ga v kompromisni obliki lahko podprejo. Usklajevanja je sicer označil za naporna. Ministrica pa je ocenila, da je dolgotrajno usklajevanje predloga pokazatelj, kako težavne so spremembe v zdravstvu.

V SD predlog podpirajo, vendar izpostavljajo svoje zahteve glede določb, ki opredeljujejo konkurenčno prepoved v zdravstvu. Po predlogu lahko zdravstveni delavec, ki je zaposlen v javnem zdravstvenem zavodu, opravlja zdravstvene storitve pri drugem javnem zavodu na podlagi pisnega obvestila svojemu delodajalcu. Pri zasebniku pa lahko dela največ v obsegu osmih ur na teden, pred tem pa mora dobiti soglasje delodajalca.

V SD bodo v parlamentarnem postopku z dopolnilom predlagali, da je tudi za delo v drugem javnem zavodu potrebno soglasje delodajalca, je povedala državna sekretarka v kabinetu premierja Mira Cerarja iz vrst SD Andreja Črnak Meglič.

Da bi to bilo v nasprotju z dogovorom, ki ga je vlada sklenila z zdravniškim sindikatom Fides, po njenih besedah "ni problem stranke, ki vztraja na enakih pogojih delovanja v javnih zdravstvenih zavodih in pri koncesionarjih".

Sicer pa je za SD, ki se je z zakonom strinjala že pred današnjim kompromisom, pomembno, da ostaja primarni izvajalec zdravstvene dejavnosti javni zdravstveni zavod in da s sistemom podeljevanja koncesij ne rušijo že vzpostavljenega v preteklosti.

S podporo dopolnilu SD glede soglasja za delo v drugem javnem zavodu tudi v SMC ne bodo imeli težav, je za STA povedal poslanec Branko Zorman, ki je sicer pozdravil kompromis.

Po njegovih ocenah po današnjem dogovoru glede podpore zakonu tudi v DZ ne bi smelo biti težav. "Kompromis je pač rezultat vsebinskih pogovorov in pomembno je, da gre zakon naprej," je povedal.

Predlog zakona bo vlada v DZ poslala po rednem postopku.

Glede zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju danes niso govorili. Kolar Celarčeva je zagotovila, da delajo na predlogu, ki bo vseboval pripombe iz javne razprave, načrtujejo tudi, da bodo v kratkem na ponovna usklajevanja povabili še vse interesne skupine. Spomnila je, da so uspešno končali usklajevanja s pogajalsko skupino, ki jo je imenoval Ekonomsko-socialni svet, čeprav brez sodelovanja predstavnikov delodajalcev.

Ministrica je dejala, da gospodarstveniki načelno spremembe podpirajo, imajo pa pripombe. Še vedno je tudi v načrtu, da bi bil zakon na vladi sprejet pred parlamentarnimi počitnicami, je povedala in zatrdila, da so narejeni tudi vsi izračuni glede zakona.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
20. 04. 2017 12.46
-1
Nisem prebral, kaj je Milojka pogruntala - ni potrebe. Dopolnilno bo ukinila menda?, pa gledam oglase na TV - plačuješ lahko za zobozdravstvo, pa plačuješ lahko na naročila pri specialistih npr. za pediatra, pa si na vrsti že čez 7 dni, pa še prevoz ti organizirajo, če sam ne moreš do tja ..... drvimo v privatno zdravstvo. Ne verjamem pa, da so koncesionarji leglo korupcije, v državnem zdravstvu pa je leglo korupcije! Tudi koncesionarji se bodo počasi zavedali, da ne morejo pretiravati s cenami. Prepričan sem, da bo javno zdravstvo ostalo samo za reveže, ki jih bo čedalje več, to zdravstvo pa bo odvisno od donacij bogatih - to so pa tisti nekaznovani, ki so pokradli državo, potem pa bodo izpadli kot dobri ljudje.
Transformerji
20. 04. 2017 13.18
-1
Kakorkoli - korupcija bo še vedno, kajti zdravje nekaj šteje. Vse bo pa odvisno od tega, koliko lahko prispevaš za zdravstvo. Če ne moreš kaj dosti, pomeni, da si reven, torej živi še naprej nekakovostno življenje, dokler traja. Pa ne pozabi na željo po evtanaziji! Vsaj to lahko narediš!
Transformerji
20. 04. 2017 13.54
-1
Popravek -oglas je bil za ortopeda, kjer so največje vrste.....
Darko32
20. 04. 2017 09.06
+3
Koncesije se morajo ukiniti jas gre za leglo sistemske korupcije in podkupovanj. Neverjetno je, da človek je zaposlen v UKC Ljubljana in kot smo videli v prispevkih, kjer so govorili pacienti je bil v matični ambulanti odsoten in istočasno je delal v privat ambulanti seveda za svoj žep. Torej kdo se dela norca iz koga. Potem imamo drugi konflikt interesov in to je iste osebe, ki manipulirajo z koncesijami delujejo še kot sodni izvedenci in svetujejo ministrici. Pa tem svetovalcem ni v interesu, da se čakalne vrske ukinejo, ker potem bi izgubili delo v zasebnih ambulantah in denar za svoj žep. DRUGI PRIMER so družinski zdravniki in iste osebe delujejo še kot zdravniki medicine dela. ZA nameček pa še delujejo kot izvedenci na ZPIZ-u. Tako dobimo spet sistem, kjer se goljufa z plačevanjem prispevkov in neposrednim ogrožanjem zdravja bolnikov. ZPIZ-u je v interesu, da je čimveč obiskovalcev matilde. Ko pa gremo nazaj na področje plačevanja prispevkov pa vidimo, da se sistem sesuva na celi črti. BANKROT JE NEIZBEŽEN. Zato bi sam osebno ukinil vse dvoživke in prečesal v detajle celotni zdravstveni sistem in prepovedal vse koncesije vsem, kateri so zaposleni v javnem zdravstvu. Dal bi jim možnost, da gredo privat. Če je goljuf in barabin bo propadel, če pa je dober pa bo napredoval. ŽAL. Dokler bomo podpriali takšen sistem dela, kot ga poizkuša DESUS smo propadli na celi črti. Prav tako bi morala biti medicina dela neposredno pod okriljem MINISTRSTVA ZA ZDRAVJE in INŠPEKTORATA ZA ZDRAVJE, da se prepreči korupcija in goljufanje z poročili, katere sedaj izvajajo. Bodimo pošteni in poglejmo različna poročila in potem seštejmo številke. Rezultat je, da pokažejo goljufanja.
man1983
19. 04. 2017 22.14
+1
a koncesije bo se vedno podeljevala občina? to pomeni da če boš dober z županom boš imel možnost ce ne pa si ga popushio....
buksl12
19. 04. 2017 21.47
+0
Prašek bodi bolan pa boš videl koliko te stane zdravstvo iz tvojega žepa pa čeprav plačuješ vse mogoče dajatve.Sedaj se vidi da navijaš za te kriminalce v vladi,kateri ne vedo kje še kaj vzeti navadnemu davkoplačevalcu
glava2
19. 04. 2017 22.26
-1
johanca123
19. 04. 2017 19.17
+4
Gnila koalicija, gnila vlada, gnili kompromisi...
DvaXtri
19. 04. 2017 18.44
+4
Provizije rdeči mafiji torej ostajajo.
NiVzdevka76
19. 04. 2017 18.19
+1
Kompromisni predlog - pol/pol? :)))))
NiVzdevka76
19. 04. 2017 18.24
+2
dostojevski II
19. 04. 2017 17.11
-1
Tudi sam sem razočaran nad delovanjem Cerarjeve vlade. Pod vlado AB so se za zapahi znašli Tovšakova, Kordež, Janša, Krkovič.. To je bil čas, ko so bile dovoljene sanje, ko so ljudje upali, da bodo tajkuni, bankirji in njihovi politični botri končali v arestu, da bodo vrnili nagrabljeno.... Žal so bile to samo sanje. Pod Cerarjevo vlado so Dob že zapustili Kordež, Janša, Krkovič... Bavčar pa je uradno tako bolan, da ni za v arest, lahko pa dvakrat tedensko igra košarko.
DvaXtri
19. 04. 2017 18.43
+2
Torej priznavaš vmešavanje politike v sodstvo. Končno.
ecnarf
19. 04. 2017 17.06
prrrrrrr.........
Fedjo Noordung
19. 04. 2017 17.03
+9
Karamba Mučačos. Tak se to dela. Desusovci včeraj totalno nezadovoljni. Danes so dobili »dodatek«, pa je že vse ok. Kaj dobiš, če opereš politika? Ampak, lažljiva kljukica se naprej laže in obljublja narodu. Zaradi maščevanja Vzajemni (brca v rit) sledi ukinitev dodatnega. Na koncu ne bo nobeden manj plačeval, ampak več, ba še dlje časa Bo čakal na storitve in dočakal žaro. To je cilj zaradi predolge življenske dobe. Še niste skapirali reforme. Ukiniti bi bilo potrebno ZZZS in ustvariti konkurenco Pri zavarovalnicah. Bojo pa mnogo lažje in še več kradli, kradli, kradli. Nikjer se ni dotaknila teh zadev. Samo še Kebra so nucali za CIKCAK in izdatek. Ubogi narod. Je kdo v parlamentu, ki jim bo to povedal? Morda Čuš. Zadeve je precej prokužil. Tudi glede študentskih servisov preko katerih se Krade študentom. Enako agencije za zaposlovanje. To je suženjstvo. Zdaj bojo imeli še bolj proste roke. Pa še tega Mirota sem volil. Žal nima Niti enega gena po očetu. Škoda, ampak nikoli več. Pozdrav od Matije Gubca
Verbena
19. 04. 2017 15.08
+8
Kar nekaj brcajo ti poslanci ...sem in tja , ampak , naše zdravstvo potrebuje eno pošteno brco naravnost v rit ... zdravstvo ni problem in dolžnost posameznih strank , obnašajo se tako in na njem lomijo kopja ...zdravstvo je problem in dolžnost vseh in se ne deli na levo , desno , sredinsko ...
murinar
19. 04. 2017 15.55
+4
Ja a je veliko denarja ,zato se ritajo kako bo stvar nastavljena ,da bojo določeno ropali nedotaknjeno!
prašek
19. 04. 2017 14.41
+0
Po besedah uradne govornice je za vlado dr. Mira Cerarja skrajševanje prekomernih čakalnih dob v zdravstvu ključno. Zato se je v letu 2016 vlada posvetila skrajševanju čakalnih dob za storitve, katerih obravnava preko dopustne dobe predstavlja tveganje za poslabšanje zdravja, za kar je namenila 7,9 milijona evrov, za letošnji pilotni projekt skrajševanja pa je vlada namenila dodatnih 20 milijonov evrov. Prejšnji teden je bil sprejet še projekt »Skrajševanje čakalnih dob in uvajanje kakovosti« kot posledica sporazuma s Fidesom, vreden 36 milijonov evrov. Sporazum in dokument pomeni dolgoročni in sistemski vpliv na kakovost v zdravstvu. Pomeni več ur dela s pacienti, hkrati pa so ukrepi usmerjeni v krepitev primarne zdravstvene dejavnosti. »Novost je, da bodo za več dela glede na dosežene rezultate nagrajeni celotni zdravstveni timi, torej tudi medicinske sestre. V SMC se namreč zavedamo, da za kakovostno obravnavo pacientov vsak dan požrtvovalno skrbi raznovrsten zdravstveni tim in pravično je, da se za več dela nagradi prav vse,« je izpostavila uradna govornica Kozlovič.
wolfterier
19. 04. 2017 15.40
+2
Tile iz koalicije bi se raje na ježa vsedli,kot pa kaj resnega in pametnega naredili,še posebno Kahel.
xyxyxyxyxyxyxy
19. 04. 2017 14.30
+4
Koncesije bi morali ukinit, ne pa da se jih še več podeli
man1983
19. 04. 2017 22.17
-1
pol pa naj se ukine celotno privat gospodarstvo...pa naj ostanejo samo drzavne firme...pa me zanima od kod bo drzava sisala davke