Slovenija

Cerar o fiskalnem pravilu: Predlagamo stroge okvirje

Ljubljana, 28. 01. 2015 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Državni zbor obravnava predlog vlade o fiskalnem pravilu, za katerega finančni minister pravi, da močno omejuje zadolževanje. Dovoljuje ga le v času recesije. Koalicija se je glede pravila uskladila in ga bo podprla, ni pa se še uskladila glede rebalansa proračuna.

Državni zbor se je danes seznanil z že tretjim predlogom zakona o fiskalnem pravilu, s katerim se bo določilo izvajanje te zahteve, zapisane v ustavi. Po zavrnitvi dveh predlogov SDS ima tokrat na mizi osnutek zakona, ki ga je pripravila vlada, po besedah premierja Mira Cerarja določa zelo strog okvir za vodenje javnofinančne politike.

Zakon bo omogočil izvajanje fiskalnega pravila, po katerem morajo biti prihodki in izdatki proračunov države srednjeročno najmanj uravnoteženi brez zadolževanja ali pa v presežku. To pravilo je Slovenija zapisala v ustavo maja 2013, doslej pa še ni sprejela tudi izvedbenega zakona, kar bi sicer morala storiti že do novembra 2013.

Predsednik vlade Miro Cerar
Predsednik vlade Miro Cerar FOTO: Reuters

"Predlagano pravilo je zelo strogo - zahteva strukturno uravnoteženost javnih financ v srednjeročnem obdobju," je povzel finančni minister Dušan Mramor. Z zakonom se bosta določila način in časovni okvir za izvajanje tega pravila, in sicer se bomo odprave strukturnega primanjkljaja - to je primanjkljaja ob neupoštevanju učinkov gospodarskega ciklusa - lotili postopno. V nasprotnem primeru bi ogrozili gospodarsko rast, je dejal minister. Z zakonom se bo v času recesije omogočalo javnofinančni primanjkljaj in s tem zadolževanje, v času konjunkture pa javnofinančni presežek in odplačevanje dolga. "V srednjeročnem obdobju pa se ne ustvarja dodatnega dolga - država se ne zadolžuje, pač pa porabi toliko, kot ustvari," je poudaril Mramor in dodal, da bo novo zadolževanje mogoče le v primeru izjemnih in enkratnih dogodkov večjega obsega.

DZ se je danes s predlogom zakona le seznanil, ali je primeren za nadaljnjo obravnavo, pa bo odločil v petek. Pri tem bo vlada za podporo svojemu predlogu potrebovala glasove vsaj dveh tretjin vseh poslancev.

Pomembno se mu zdi tudi redno spremljanje javnih financ, zato bo na podlagi zakona ustanovljen fiskalni svet kot neodvisen in samostojen državni organ. Pristojen bo za ocenjevanje vzdržnosti javnih financ, upoštevanja načela srednjeročne uravnoteženosti ter ključnih dokumentov vlade v zvezi s fiskalno politiko.

Sprejem tega zakona tako pomeni, da bo morala Slovenija javne finance v nekaj letih strukturno uravnotežiti, kar bo po Cerarjevih besedah izjemno zahtevna naloga. Kako zelo zahtevna bo, po njegovih besedah dokazuje dejstvo, da je imela država v zadnjih 15 letih, tudi v času največjih gospodarskih rasti, vedno strukturni primanjkljaj.

Po Cerarjevem mnenju gre za vprašanje, kje se lahko zbližajo s tremi opozicijskimi strankami - NSi, SDS in ZaAB. Zadnja je že sklenila zakon za zdaj podpreti. Tudi NSi je po Cerarjevih besedah že izkazala razumevanje za nekatere vladne rešitve, čeprav ima nekatere pomisleke.

Premier meni, da se lahko zbližajo do točke, ko bi zakon lahko skupaj podprli. Taka možnost po njegovih ocenah obstaja tudi pri SDS in ZaAB. Koalicija pa, kot je sklenil Cerar, koncept zagovarja skupno.

Fiskalno pravilo morata potrditi kar dve tretjini vseh poslancev.
Fiskalno pravilo morata potrditi kar dve tretjini vseh poslancev. FOTO: Miro Majcen

SDS: Škoda že storjena

V SDS se še niso odločili, kako bodo glasovali. Kot ocenjujejo, pušča vladni predlog odprta še številna vprašanja, čeprav Slovenija ta zakon njuno potrebuje. "Škoda zaradi nesprejema zakona se je že naredila," je dejal Marko Pogačnik (SDS) in ocenil, da bi lahko Slovenija v primeru njegove pravočasne uveljavitve plačevala precej nižje obresti na svoj dolg, kot pa jih mora zdaj.

Podobno je menil tudi Uroš Prikl (DeSUS). "Implementacija fiskalnega pravila ima merljive, pozitivne učinke na boniteto države in na obrestno mero," je pozval k takojšnjemu sprejemu zakona in izrazil zadovoljstvo, da vladni predlog dopušča dovolj fleksibilnosti v izvajanju fiskalne politike.

Jožefu Horvatu (NSi) se zdi po drugi strani obravnavani zakon premalo strog. Podjetnost in varčnost sta dva potrebna pogoja za razvoj družbe, je dejal in zahteval jasne določbe, s katerimi bi "vsakokratni vladajoči koaliciji preprečili skušnjave po financiranju ljudstvu všečnih zadev". Zakon o fiskalnem pravilu mora biti takšen, da vlado v času debelih krav zavezuje k maksimalnemu razdolževanju, sicer bodo v letih recesije obresti dušile državo in jo pripeljale na rob bankrota, je opozoril. V času konjunkture bi morali znati poskrbeti, da bi nekako napolnili vreče, vendar smo delili preveč bonbončkov, je bil slikovit njegov strankarski kolega Jernej Vrtovec. Tako je bilo tudi zato, ker nismo imeli jasne zaveze, da jih ne bomo delili in bomo tudi v času konjunkture varčevali, je menil.

Odločno nasprotovanje predlaganemu zakonu so izrekli le v ZL. "Fiskalno pravilo je orodje za izterjavo nasedlih naložb finančnih špekulantov neposredno od državljanov, ki s krizo nimajo ničesar," je bil kritičen poslanec ZL Luka Mesec in vlado pozval ne le k umiku obravnavanega zakona iz postopka, pač pa tudi k izbrisu fiskalnega pravila iz ustave.

V ostalih poslanskih skupinah so napovedali, da bodo predlog podprli, a predvsem v SD in ZaAB so opozorili, da se ob uresničevanju fiskalnega pravila ne sme pozabiti na ohranjanje socialne države. "Nikakor ne sme stopiti na tekmovalo stezo skupaj s socialno državo," je o zakonu dejal Matjaž Han (SD). Alenka Bratušek (ZaAB) pa je opozorila, da mora biti konsolidacija javnih financ biti postopna, vse ostalo lahko pomeni katastrofo za naše ljudi.

Marjan Dolinšek (SMC) je k sprejemu zakona pozval z utemeljitvijo, da so politiki večinoma podvrženi k neodgovornemu trošenju javnega denarja. Nobenega dvoma ni, ali izvedbeni zakon sprejmemo ali ne, pa je dejala Urška Ban (SMC). A da bomo javne finance dejansko uravnotežili, bo po njenih besedah potrebno še več, med drugim spremembe proračunskega načrtovanja v smeri programskega proračuna, prenova nekaterih zakonov ter strukturne reforme.

Podporo zakonu sta napovedala tudi predstavnika narodnih skupnosti.

Koalicija glede rebalansa še ni popolnoma enotna

Sicer pa sta sinoči Cerar in Mramor koalicijskim poslancem predstavila predloga za izvedbeni zakon o fiskalnem pravilu in rebalans proračuna. Pri fiskalnem pravilu ni bilo težav, glede rebalansa pa je Cerar po srečanju spomnil, da bo vlada v četrtek predvidoma potrdila predlog rebalansa in ga poslala v DZ. Prepričan je, da bo rebalans potrjen.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je povedala, da je nekaj odprtih vprašanj še ostalo na relaciji z občinami, vendar z njimi nadaljujejo pogovore. V podrobnosti glede vprašanja varčevanja v izobraževanju ter na področju ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, se po njenih besedah niso spuščali. Prejeli pa so temeljni, strukturni pregled po posameznih proračunskih postavkah in upravičencih.

Tudi Han je pojasnil, da so se pogovorili o določenih nejasnostih pri nekaterih postavkah v rebalansu. Ocenjuje, da bo predlog rebalansa "težak", a da bo kljub nekaterim odprtim vprašanjem na koncu sprejet. V SD po njegovih besedah ne vidijo ovir za podporo. O podrobnostih rebalansa sicer niso govorili.

DeSUS vztraja pri usklajevanju pokojnin

Na odprta vprašanja v rebalansu je opozoril tudi poslanec DeSUS Tomaž Gantar, ki še vedno meni, da "čisto vse stvari niso dodelane", zato bo za sprejem rebalansa po njegovih ocenah potreben še kakšen sestanek. DeSUS bo tako med drugim vztrajal, da se ob vsaj 2,5-odstotni gospodarski rasti zagotovi usklajevanje pokojnin.

Spomnil je, da je DeSUS že v koalicijski pogodbi pristal na znižanje regresa za upokojence, zato bi težko pristali, da se v primeru gospodarske rasti pokojnine ne bi usklajevale, čeprav razumejo "nujnost radikalnih ukrepov".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brownhorse
28. 01. 2015 23.10
+2
Naj raje slovenija bankrotira , da bo mogoce konc tega nate-govanja
Django
29. 01. 2015 03.17
+2
Ja kaj pa naj se bankrotira? A je se sploh kaj kar funkcionira raze kraja po nasem zakonu.
korintos23
29. 01. 2015 07.44
Bavčar je tudi bankrotiro, nima denarja da bi ga vrnil.
helvecijaner
28. 01. 2015 23.03
+2
Grkom že Akcie v morje bežijo. Nekaj sličnega kot pri A,Butelšek index kaže navzdol ona pa o rasti BDPa. Ko levaki ledino orjejo se jim plug vedno zelo globoko zagozdi.
simple_mind
28. 01. 2015 22.22
+3
In spet polna mera sprenevedanja, začinjena s figami v žepih, ne ?
helvecijaner
28. 01. 2015 22.19
+4
Nebo več dolgo za DeSUSarje,socialo, JU & JS. Glasodajalci veliki pok se približuje. Samo tokrat ne iz Finske pač pa iz samega centra utopičnih obljub.
simple_mind
28. 01. 2015 22.20
+2
Sofijaaaaaa
28. 01. 2015 18.06
+5
ups. slabo za javni sektor...
Danny Veliki
28. 01. 2015 19.34
+2
Predvsem zaradi tega,ker JU nič ne ustvari,torej tudi nič nebi smeli porabiti.
ONniON
28. 01. 2015 18.03
+5
Slovenija po osamosvojitvi je bila kul popolno nasprotje temu danes
soba666
29. 01. 2015 07.10
ja, z razliko, da si zdaj 25 let starejši, kaj pa oni v parlamentu? mislijo, da si mlajši, da boš voz vlekel z isto močjo kot takrat, tu nekaj ne štima ne?
Brakedirt
28. 01. 2015 18.02
-1
evo tipicno.naredili so frko z jj ,blokirali parlament in sedaj jokajo da je skoda ze narejena.
Indijanez
28. 01. 2015 18.20
-3
helvecijaner
28. 01. 2015 22.24
+1
Idi k ISIS boš mel frke koliko ti paše pa še skrajšajo te, če jih hočeš zapustit.
Indijanez
28. 01. 2015 17.46
+2
Amandma, ki ga ponuja vlada za drugo branje zakona k 14.b členu, ji omogoča avtomatično doseganje cilja iz pakta stabilnosti, saj se bo ta »prihranek« avtomatično odrezal iz mase sredstev za plače, pokojnine in socialne transferje. Vse tri kategorije se bodo usklajevale z rastjo BDP zgolj v primeru, če bo presežek nad fiskalnim ciljem iz pakta oziroma po novem izvedbenega zakona. Če bo ta amandma sprejet, vladi ne bo treba usklajevati rezov s socialnimi partnerji ali znotraj koalicije.
bukefal
28. 01. 2015 17.28
+0
Cmerko bo že sklamfal vkup nekaj takega, da bo rdeča murgelska tovarišija lahko kradla še naprej!!!
srebrnibreg
28. 01. 2015 17.50
+1
Istrabenz, Vegrad, Kolinska, Intereuropa, Droga, Splošna plovba, Zvonovi..te Murgle še povohale niso.
mariomaherce
28. 01. 2015 20.11
+2
Hahaha. Naštel si 0,00001 % ukradenega. Poglej malo v Forum 21. Če upaš :)
Krta?a 21
28. 01. 2015 16.18
+3
Legalizirana evropska zionisticna kraja ljudi. Nic drugega in cerar njihov kimavcek...
brownhorse
28. 01. 2015 16.04
+1
vse povsod neke vojne nam slovencem pa ne dovolijo da bi se oborožili za samoobrambo
VSEZNALECno1
28. 01. 2015 15.50
+5
Cipras je za Cerarja kot Usain Bolt za Polza. Hitrost oblikovanja grške vlade je tudi posledica stiske, v kateri so Grki, a veliko pove o učinkovitosti naših vladarjev. Učinkovitost ni ravno prvi kriterij cerarcka nasga.
bema1201
28. 01. 2015 15.44
+3
Upam da bo Cerar dobro vse proučil.
CIGU MIGU
28. 01. 2015 14.41
+15
fiskalno pravilo bi moralo veljati samo za vladajočo elito.ker državljani smo že 20 let na fiskalcu in še pod njim
hotchilipoper
28. 01. 2015 16.45
+2
Ka pa mislis
28. 01. 2015 14.31
+12
Spet bote nekaj sprejeli a drzal se ne bo noben. Oz revni se bojo morali.
Sputnik
28. 01. 2015 14.28
+11
čakam članek v katerem bo pisalo vlada je NAREDILA... vsak dan berem samo kako je nekdo nekaj rekel. če skozi govorijo nimajo časa delati. naj DELAJO!!! jaz dela, ti delaš, on dela, midva delava, vidva delata, ona dva delata, mi delamo, vi delate, oni NE delajo
kratkovidni
28. 01. 2015 15.41
+4
Sputnik
28. 01. 2015 13.42
+2
a o tem da je sds predlagala zakon da se mora na naših radijskih postajah vrteti vsaj 40% slovenske glasbe pa ne bo nobenega članka? je bolj pomembno to kako v zda sneži kot to da se v sds ukvarjajo z nepotrebnimi stvarmi čeprav vsak dan zapremo eno podjetje in pošljemo 100 ljudi na zavod?
Demo-kracija
28. 01. 2015 13.55
+0
srebrnibreg
28. 01. 2015 14.02
-2
Če se dobro spomnim je Ivek celo ene muzikontarje tožil zaradi neke brezvezne zadeve glede besedila v eni skladbi.
Demo-kracija
28. 01. 2015 14.08
+4
Ka pa mislis
28. 01. 2015 14.25
-1
Demo-kracija
28. 01. 2015 14.35
-1
Točno tak. Pa še najmočnejši signal imajo.
gangsterist
28. 01. 2015 13.38
+17
maša kociper lahko pride v parlament razložit, kaj je to fiskalno pravilo in kako spraviš velik krog v malega
Sputnik
28. 01. 2015 13.45
+8
prej spraviš velik krog v malega kot dobiš sposobno vlado ki ne bo naklepno obešala ljudi. vlad tepeš je vsaj po hitrem postopku ljudi nabil na kol, naši nam pa puščajo počasno smrt
Balki30
28. 01. 2015 13.36
+17
Kot sem že večkrat reku...Treba se je čim hitreje čim bolj zadolžit...pol pa spremenit ime države in se delat glupe.Če je deloval z nlb bo tud z slovenijo.Vprašanje je sam kako naj poimenujemo državo.Kaj pravte na Karantanija?Ljudska republika Karantanija?Demokratična ljudska republika mogoče?Al pa kr slovenijastan.
Sputnik
28. 01. 2015 13.41
+8
insolventija? propala republika švica? glupa republika slovenija? prvi člen ustave bi bil: državo vodijo nesposobni lopovi zato je država insolventna. ali pa država je propadla ker so nekateri sanjali švico. ali pa republika je glupa samo toliko kot njeno vodstvo
Ka pa mislis
28. 01. 2015 14.26
+3
binmister
28. 01. 2015 13.06
+11
Cerar kdaj misliš po tvoje da gremo na volitve da te menjamo ?
korintos23
28. 01. 2015 13.20
-5
Ka pa mislis
28. 01. 2015 14.27
+0