Gibanje za otroke in družine: za slovensko kulturo, delo, nedeljski počitek in krščanstvo

Koalicija za otroke gre se je preimenovala v Gibanje za otroke in družine, ki se namerava aktivno vključiti v politiko. Gibanje poudarja spoštovanje do življenja, materinstva in očetovstva, slovenske kulture, dela, nedeljskega počitka in krščanstva. Nasprotujejo splavu, evtanaziji in se zavzemajo za obvezno služenje vojaškega roka.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Po besedah vodje iniciativnega odbora Aleša Primca gre za gibanje, ki bo v svoje središče postavilo otroke in družine "in bo naredilo vse, da bo slednjim lepše, kot jim je bilo do zdaj".

Aleš Primc, vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok - 2

(Foto: Blaž Garbajs)

Za preoblikovanje iz Koalicije za otroke gre, ki je bila bolj civilno-družbene narave, v gibanje, so se po njegovih besedah odločili, ker računajo, da se bodo na ta način lažje pogovarjali s politiko. "S strani slednje v Sloveniji namreč ni nobene želje po dialogu ali sodelovanju," je dejal.

Po besedah Primca nameravajo v prvi vrsti delovati kot gibanje, če jim bo to olajšalo nastop na volitvah, pa bi se lahko preoblikovali tudi v stranko. ''Prvenstveno pa bomo ves čas delovali kot gibanje - od tega trenutka naprej do volitev in po volitvah," je dejal. Sodelovati nameravajo z vsemi strankami, s katerimi bodo našli skupne točke, konkretnejših dogovorov o sodelovanju pa za zdaj še ni bilo.

Bo stranka satelit SDS?

Na to vprašanje Primc odgovarja: "SDS ima veliko dobrih rešitev, veliko dobrih predlogov, ki se v DZ ne upoštevajo. Zdi se mi pomembno, da se upošteva vse dobre predloge, ne glede na to, kdo jih predlaga."

Tudi z NSi, ki naj na gibanje ne bi gledala z veliko simpatijami, so po besedah Primca dobro sodelovali na dveh referendumih, zato verjame, da lahko odlično sodelujejo tudi vnaprej.

Glavne točke programa

Med glavnimi točkami, strnjenimi v programski deklaraciji, gibanje poudarja, da je v Slovenijo treba vrniti spoštovanje do življenja, materinstva in očetovstva, slovenske kulture, dela, nedeljskega počitka in krščanstva.

Gibanje nasprotuje poseganju v življenje nerojenih otrok (splavu) ter ostarelih in bolnih.

Zavzema si za družino, ki jo sestavljata mama in oče, ustvarjanje pogojev za večjo rodnost, pošteno plačilo delavcem, ustvarjanje razmer za večje zaposlovanje mladih in uspešno gospodarstvo.

Pri gospodarstvu izpostavljajo predvsem potrebo, da se ga razbremeni davkov in da se odpravi administrativne ovire, ki ga tarejo. Prepričani so tudi, da potrebujemo bolj pravično pravosodje, obvezno samoobrambno usposabljanje fantov in bolj pozitiven pogled na življenje.

Vložitev podpisov z zahtevo za referendum - 10

Med vidnimi člani gibanja je tudi dozdajšnja vidna članica Koalicije za otroke gre Metka Zevnik. (Foto: Damjan Žibert)

Po besedah Primca je tudi čas, da začne politika poslušati ljudi, da se elite "pri svojih plenilskih apetitih nekoliko umaknejo in da dovolijo ljudem, da zadihajo". "Verjamem, da mnogi razumejo, da je lahko gibanje grožnja njihovemu obstoju. Ampak vsem sporočam, delajte strokovno, zakonito, ne kradite in nimate se česa bati, tudi če mi pridemo na oblast," je dejal.

Med člani tudi Zevnikova in Likovičeva

Med vidnimi člani gibanja sta dozdajšnja vidna članica Koalicije za otroke gre Metka Zevnik in nekdanja vidna članica SDS Angelca Likovič. Zevnikova bo v gibanju delovala kot zagovornica starejših, starih staršev in upokojencev.

Danes je sicer napovedala še zadnje dejanje, ki ga nameravajo izvesti kot Koalicija za otroke gre. Tako že zbirajo potrebnih 5000 podpisov, s katerimi nameravajo do konca prihodnjega tedna v DZ vložili spremembo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Z njo bi radi uvedli možnost posvojitve otrok s strani starih staršev v primeru, če se staršem kaj zgodi.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 596
FesterAdams 28.05.2016 10:29:20
Vlada je ukazala, da se komentiranje v zvezi z Mračno Anjo zapre. Cerar je kao ne bo pozval k odstopu. Kaj jo te on ima za pozivati??? POZIVA JO 99% LJUDI V SLOVENIJI. In mi vagamo neprimerno več kot premier. Valjda...!!!
trdovrat 28.05.2016 11:50:35
Fester, kako si jih pa preštel, mislim teh 99%, mene lahko izvzameš! Zakaj sploh imamo institucije, če pa ulica razsoja, kako je prav ali narobe? Spet bom uporabil Poncija Pilata in vpitje množice "križaj ga"!
Več komentarjev