'Med stavko ne bomo delali. Tisti, ki otroke pošilja v šole in vrtce, naj zanje sprejme odgovornost'

Naslednji teden se obetajo kar tri stavke, ki jih očitno ne bo moč preprečiti. "Dejstvo je, da se sindikati ne bodo umaknili in da se bo srž pogajanj nadaljeval po stavkah," je pojasnila namestnica vodje poslanske skupine SMC Anita Koleša. Ministrstvo zagotavlja, da vrtci in šole v času stavke ne bodo zaprti. SVIZ pa: tisti, ki otroke med stavko pošilja v šole in vrtce, naj zanje sprejme odgovornost.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

V ponedeljek bodo stavkali policisti, v torek zdravstveni delavci, v sredo pa šolniki. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so ob tem poudarili, da kljub temu vrtci in šole v času stavke ne bodo zaprti.

Ministrstvo je na poslovodne organe zavodov naslovilo okrožnica, v kateri so poudarili, da šole in vrtci v času stavke ne bodo zaprte in jih pozvala, naj delo ustrezno organizira tudi v času stavke.

Vzgojno-izobraževalni proces v vrtcih in šolah se na dan stavke ne bo izvajal, a vrtci in šole ne bodo zaprti. Vrtci in šole so namreč tudi v času stavke dolžni zagotavljati minimalni delovni proces, pravi ministrstvo. 

Kot so pojasnili, to pomeni, da mora biti v poslovalnem času vrtca oziroma šole ustrezno poskrbljeno za varstvo in oskrbo otrok, učencev in dijakov. Poleg varstva morajo šole za učence in dijake v času stavke zagotoviti tudi prehrano in prevoze za tiste, za katere je to tudi sicer organizirano.

Šole in zavodi za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami pa morajo zagotoviti celodnevno varstvo in oskrbo otrok ter vse pogoje varnega bivanja. Delavci, ki se ne bodo pridružili stavki, bodo opravljali predhodno dogovorjeno delo, so sporočili z ministrstva.

Učiteljica z glavobolom

Okrožnica, ki jo je poslalo ministrstvo, je po mnenju Sviza kršenje ustave. (Foto: iStock)

Sviz od ministrstva zahteva umik okrožnice o delu v času stavke

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) ostro protestira zoper vsebino okrožnice šolskega ministrstva, v kateri je to navedlo priporočen seznam del in nalog v času sredine splošne stavke za področje vzgoje in izobraževanja. Med drugim so poudarili, da šole in vrtci v času stavke ne bodo zaprte. V Svizu zahtevajo umik okrožnice.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, dejavnost vzgoje in izobraževanja upoštevajoč akte mednarodnih organizacij in veljavne zakonodaje ne sodi med dela posebnega družbenega pomena, v katerih je stavka dopustna le pod določenimi pogoji. Stavka v vzgoji in izobraževanju torej ni posebej omejena in zato po navedbah Sviza med stavko ni potrebno opravljati določenih del, pač pa velja pravica do prekinitve dela v celoti in stavke v skladu s splošnimi predpisi.

Sviz meni, da mora tisti, ki bi na dan stavke pozival učence ali dijake, naj pridejo v šolo, zanje v celoti prevzeti odgovornost, saj zaposleni ob tem, ko bodo uresničevali svojo ustavno pravico do stavke, ne delajo.

"Za področje vzgoje in izobraževanja zakonodaja ne omejuje pravice delavcev do stavke in delavcem ne predpisujejo minimuma delovnega procesa, zato vsako oviranje pri izvajanju te pravice – v ta nabor spada tudi omenjena okrožnica ministrstva – pomeni kršitev ustave," so opozorili. Če bodo delodajalci spoštovali navodilo okrožnice ministrstva, bodo po mnenju Sviza s tem izpolnjeni znaki kaznivega dejanja.

Na dan stavke stavkajoči ne delajo, zato so v Svizu poudarili, da stavkajočim zato ni mogoče naložiti nobenega dela, ki ni predhodno dogovorjeno s stavkovnim odborom v zavodu, na območnem odboru ali z glavnim stavkovnim odborom Sviza. "Tudi poskusi omejevanja stavkajočih, da bi se na dan stavke udeležili protestnega shoda na Kongresnem trgu v Ljubljani, predstavlja oviranje izvrševanja pravice do stavke," so zapisali.

Glavni stavkovni odbor Sviza je že pred časom sprejel odločitev in to ustrezno zapisal v navodilo sindikalnim zaupnikom, da se v času stavke v vrtcih ne izvaja nobenega programa, v šolah pa ni pouka. Zaradi občutljivosti položaja v odnosu do najmlajših otrok pa bodo po navedbah Sviza zaposleni v vrtcih, v nujnih primerih in ob vnaprejšnjih dogovorih s starši, zagotovili ustrezno varstvo in skrb, podobno je urejeno tudi v šolah za učence prvega triletja.

Ministrstvo: Ne omejujemo pravice do stavke

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so odločno zavrnili trditve Sviza o kršitvi pravice do stavke. "Z okrožnico, ki jo je ministrstvo poslalo vzgojno-izobraževalnim ustanovam, v ničemer ne omejujemo zaposlenim pravice do stavke," so zapisali v sporočilu za javnost.

Na ministrstvu so poudarili, da morajo otroci in učenci, ki bodo na dan stavke prišli v vrtec ali šolo, čeprav se tisti dan zaradi stavke ne bo izvajal vzgojno-izobraževalni program, biti varni oziroma mora biti zanje ustrezno poskrbljeno. "In prav to je bil ključni namen omenjene okrožnice," so poudarili.

Koprivnikar: Vlada išče možne rešitve, a sindikati ne popuščajo

Po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja je vladna stran doslej podala že vrsto približevalnih predlogov, sindikati pa v svojih zahtevah ne popuščajo. Znova je ocenil, da so stavke nepotrebne. "Če ne pristanemo takoj na vse stavkovne zahteve, to ne pomeni, da ne iščemo rešitev," je poudaril Koprivnikar.

Minister  je tudi zavrnil obtožbe sindikatov, da je vlada pasivna. "Sestajamo se z različnimi pogajalskimi skupinami in izjemno aktivno delujemo praktično cele dneve do poznih popoldanskih in večernih ur," je dejal in dodal, da so na vladni strani že ponudili protipredloge, ki so vredni več deset milijonov evrov.

Kot je pojasnil, je situacija v pogajanjih zahtevna. Pogajajo se s štirimi pogajalskim skupinami, pri katerih gre – poenostavljeno povedano – za dve konktradiktorni zahtevi, na eni strani po linearnem dvigu plač vsem delavcem, na drugi po drugačni umestitvi ene plačne skupine.

Različnih stavkovnih zahtev je več kot 80 in na vladni strani se po ministrovih besedah zelo trudijo, da bi znotraj enotnega sistema našli sprejemljive rešitve. Po njegovi oceni so sindikatom ponudili kar nekaj konkretnih predlogov, na sindikalni strani pa so bila le minimalna popuščanja, kot je razdelitev zahteve po osemodstotnem dvigu plačnih razredov na dva dela, pri čemer bi prvo polovico izplačali že letos.

"Stavkovne zahteve sindikatov so praktično enake, kot so bile prvotno postavljene, in gredo proti milijardi," je ugotavljal. Ob tem pa napovedal, da se bodo pogajali še naprej in iskali možnosti zbliževanja, a v okviru možnosti.

V dneh, ko bodo potekale stavke, sicer sam potuje v Dubaj na The World Government Summit. A kot je pojasnil, v tem času s sindikalno stranjo ni dogovorjenih pogajanj, ker tudi sindikati menijo, da ni korektno, da se vršijo pogajanja z eno skupino, medtem ko druga stavka.

Koalicijski partnerji razpravljali o težavah v pogajanjih

Minister Koprivnikar je koalicijske partnerje danes seznanil z izhodišči za nadaljnja pogajanja, vendar pa konkretnih rešitev za izhod iz stavkovne zagate ni povedal, so pojasnili partnerji, ki glede tega niso ravno optimistični.

"Dejstvo je, da se sindikati ne bodo umaknili in da se bo srž pogajanj nadaljeval po stavkah," je po koalicijskem srečanju pojasnila namestnica vodje poslanske skupine SMC Anita Koleša.

Stavka

Začetek naslednjega tedna bo v znamenju stavk. (Foto: Miro Majcen)

Minister za javno upravo je po njenih besedah omenil nekatera izhodišča, ki se navezujejo tudi na stališča finančne ministrice Mateje Vraničar Erman. "A nobenih odločitev v zvezi s tem ni bilo sprejetih," je pojasnila poslanka.

Koalicija pa želi, da se Koprivnikar pogaja naprej. Na vprašanje o možni rešitvi za vse te težave v javnem sektorju, glede na zahteve sindikatov na eni strani ter razpoložljiva finančna sredstva na drugi, je Koleša odgovorila, da je to temeljno vprašanje. "Javnofinančni položaj je takšen, kakršen je. Nujno je, da znotraj teh okvirjev najdemo dogovor ter nikakor ne gremo izven enotnega plačnega sistema, ki velja in ga ne želimo končati ali morda celo uničiti," je poudarila.

Po njenem mnenju morda še ni čas, da bi se v pogajanja vključil tudi premier Miro Cerar, ki pa "nikoli ne izključuje sodelovanja pri tem".

Manjši koalicijski partnerici sicer večkrat poudarita, da je srž problemov v javnem sektorju v dogovoru z zdravniki lansko leto. Koleša je danes spomnila, da so se anomalije v plačnem sistemu pojavile že leto ali dve po njegovi uveljavitvi. Dogovor z zdravniki je bil po njenih besedah del odpravljanja anomalij.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je povedal, da je minister Koprivnikar pred koalicijo razgrnil težave v pogajanjih z javnim sektorjem in pojasnil, da posebnih približevanj s strani sindikatov ni, vendar tudi ni povedal, kako bi zadevo lahko razrešili.

Kot ocenjuje Jurša, bodo vlada in sindikati pogajanja nadaljevali prihodnji teden, kako bodo zadevo zbližali, pa je še odprto vprašanje. Spomnil je na zahteve sindikatov in na javnofinančne okvirje. Če pa bo prišlo do uskladitve oz. povišanj plač, v DeSUS pričakujejo, da to storijo za vse plačne skupine pod enakimi pogoji, ne le za nekatere, kot je bilo po navedbah Jurše danes slišati. Sicer pa meni, da bi bilo dolgoročno najbolje, če bi tudi v javnem sektorju lahko nagrajevali po učinku.

Vodja poslancev SD Matjaž Han pa je priznal, da glede izhoda iz stavkovne zagate ni optimističen. Je pa položaj komentiral s športno primerjavo: "Dragić tudi ni igral zadnjih nekaj minut, a smo vseeno zmagali." "Ko si utrujen, greš na klop," je dodal Han, a ni želel neposredno odgovoriti na vprašanje, ali bi vlada morala zamenjati glavnega pogajalca s sindikati.

Koalicijski partnerji so sicer danes spregovorili tudi o težavah v kulturnem sektorju ter o projektu drugi tir.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 655
proofreader 11.02.2018 17:50:09
Malo se število otrok na razred dvigne in ne bo potrebno tako ogromno število šolnikov.
Več komentarjev