Slovenija

Židan: Dobili smo klic Janše o možnostih za neko drugo koalicijo

Ljubljana, 18. 06. 2018 21.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, / A.K.
Komentarji
571

Pogovori o morebitnem sodelovanju med strankami potekajo ves čas, kar so potrdili tudi začasni vodje poslanskih skupin. V SDS so sicer glede povolilnih aktivnostni skrivnosti, a Dejan Židan je sporočil, da so že prejeli njihov klic. Tudi Marjan Šarec nadaljuje srečanja, priznal pa je, da so pogajanja s sredinskim blokom začasno ustavljena.

 

Han denimo pričakuje, da bo obris koalicije znan do petka, sestanki pa bi se morali po njegovih besedah do tedaj odvijati na "urni bazi". Matej Tonin je potrdil, da so z dvema strankama začeli nekoliko bolj vsebinske pogovore. Nadaljevali jih bodo, dokler ne bodo ugotovili, da so zaradi vsebinskih razlik nesmiselni, je dodal. O morebitnih skupnih točkah se z LMŠ pogovarjajo tudi v Levici, v SNS pa, kot je povedal Zmago Jelinčič, konkretne ponudbe še niso dobili, se bodo pa v torek srečali s predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem.

SDS skrivnostna o svojih povolilnih aktivnostih

Relativna zmagovalka volitev SDS naj bi v tem tednu pripravila osnutek novega koalicijskega programa, ki ga bodo poslali v usklajevanje morebitnim koalicijskim partnericam. Vabilo naj bi prejeli vsi. V stranki so sicer dokaj skrivnostni o svojih povolilnih aktivnostih. Predsednik stranke Janez Janša je na neformalnem sestanku s predsednikom države Borutom Pahorjem prejšnji teden potrdil zgolj navedbe, da neformalni pogovori potekajo, formalne pa je napovedal za čas po ustanovni seji. Obenem pa je napovedal, da ne bo sprejel mandatarstva, če bi se izkazalo, da neka druga večina mimo SDS izkazuje sposobnost, da oblikuje vlado s potrebno podporo poslancev.

"Bili smo kontaktirani s strani SDS o možnostih za neko drugo koalicijo. V praksi je to pomenilo klic gospoda Janše gospodu Hanu." 
"Bili smo kontaktirani s strani SDS o možnostih za neko drugo koalicijo. V praksi je to pomenilo klic gospoda Janše gospodu Hanu."  FOTO: Miro Majcen

Židan: Janša klical Hana, a SD se drži predvolilnih izjav

Iz Luksemburga se je sicer oglasil predsednik SD Dejan Židan, ki je povedal, da je predsednik SDS Janez Janša poklical vodjo poslancev SD Matjaža Hana. A v SD se držijo predvolilnih izjav, da ne bodo sodelovali s politiko, ki gradi na širjenju neresnic in izključevanju, je dodal.  

"Bili smo kontaktirani s strani SDS o možnostih za neko drugo koalicijo. V praksi je to pomenilo klic gospoda Janše gospodu Hanu." 

Šarec nadaljuje s srečanji, opravil prvi pogovor z Levico

Tudi predsednik drugouvrščene Liste Marjana Šarca nadaljuje s srečanji in usklajevanjem glede morebitne levosredinske koalicije. Tako Šarec kot vodje drugih strank vztrajajo pri svojih predvolilnih besedah, da v koalicijo z SDS ne gredo. Za Šarcem je  že več pogovorov z levosredinskimi strankami o morebitnem koalicijskem povezovanju. O možnostih sodelovanja so prejšnji teden govorili tudi na skupnem srečanju s predsednikom SMC Mirom Cerarjem in Alenko Bratušek. Pogovori mimo Slovenske demokratske stranke se tako krepijo. Danes je Šarec opravil prvi pogovor o morebitnem koalicijskem sodelovanju še z Levico.

Referendum o izstopu iz Nata in preusmeritev denarja za obrambo v zdravstvo, socialo in razvoj sta po Meščevih besedah za Levico pomembni zahtevi.
Referendum o izstopu iz Nata in preusmeritev denarja za obrambo v zdravstvo, socialo in razvoj sta po Meščevih besedah za Levico pomembni zahtevi. FOTO: Aljoša Kravanja

'Interes za sodelovanje je na obeh straneh'

Po besedah koordinatorja Levice Luke Mesca je na obeh straneh interes za sodelovanje, ali in na kakšen način bo do njega prišlo, pa bodo pokazali vsebinski pogovori, za katere so se dogovorili.

Šarec je pojasnil, da je šlo danes za začetni pogovor, kakršnega je opravil tudi z nekaterimi drugimi strankami. "Mislim, da je bilo težko pričakovati, da bi se danes kar zmenili," je dejal. So se pa po njegovih besedah dogovorili, "da bodo delali na vsebini, kar je bistveno, vse ostalo pa še sledi".

Na vprašanje, ali je v programu Levice kaj, kar je po njegovi oceni nesprejemljivo, je odvrnil, da so danes iskali bolj tisto, o čemer se strinjajo, in se tudi niso lotili kakšnih zelo poglobljenih vprašanj.

Pogovarjali so se predvsem o zdravstvu, privatizaciji, demokraciji, tudi o stanju kulture dialoga v družbi, je pojasnil Mesec in dodal, da so v Levici eksplicitno opozorili, da trenutna vlada državnim skladom, kot je Kad, dopušča, da kršijo strategijo upravljanja državnih naložb, pri čemer je omenil Gorenje in Cinkarno Celje. "In tudi tukaj smo se strinjali, da so takšne prakse nedopustne," je povedal Mesec.

Kot je dejal, je zanje ključno, kaj bo pisalo v koalicijski pogodbi oz. sporazumu, zato se bodo v prvi vrsti pogovarjali o vsebini, kadrovske zahteve pa niso v prvem planu. "Ali bomo šli v vlado, ali bomo z njo sodelovali, ali pa bomo ostali v opoziciji, to bodo pa pokazali vsebinski pogovori," je dejal Mesec.

Referendum o izstopu iz Nata in preusmeritev denarja za obrambo v zdravstvo, socialo in razvoj sta po Meščevih besedah za Levico pomembni zahtevi. Na vprašanje, ali sta pogoj za vstop v koalicijo, pa je odgovoril, da ima Levica zelo obsežen program in da na koncu ne bo sam tisti, ki bo presojal o tem, ali je realizacija programa v potencialni koaliciji zadostna. Stranka bo tista, ki bo odločala o tem, ali je zadosten delež njihovega programa realiziran, na tej podlagi pa bodo sprejeli odločitev, kakšno bo njihovo sodelovanje z vlado oz. ali bodo ostali v opoziciji.

Je pa Mesec danes poudaril, da vztrajajo pri stališču izpred volitev, da se ne bodo pogovarjali s SDS in SNS ter da ne vidijo nobene možnosti, da bi bili v koaliciji z NSi. Z ostalimi strankami pa se bodo pogovarjali.

Pogajanja s sredinskim blokom začasno ustavljena

Šarec je danes potrdil, da so bila pogajanja s t. i. sredinskim blokom začasno prekinjena, po njegovih besedah zato, ker so "pač ugotovili, da bo potrebnega očitno nekoliko več časa". Vsak mora preučiti zadeve v svoji stranki, je pojasnil in dodal, da za kakšen dan ali dva ne bo zaradi tega nobene škode. Nikakor pa ne gre za to, da bi stvari dali ad acta, je zagotovil.

Šarec je potrdil, da so bila pogajanja s t. i. sredinskim blokom začasno prekinjena.
Šarec je potrdil, da so bila pogajanja s t. i. sredinskim blokom začasno prekinjena. FOTO: Miro Majcen

Predsednik Pahor je sicer jasno povedal, da bo mandat za sestavo nove vlade sprva podelil relativnemu zmagovalcu volitev. Ocenjuje namreč, da bi bilo najboljše, če zmagovalcu volitev uspe tudi sestaviti vlado. "Seveda vlado lahko sestavi tudi kdo drug, a iz izkušenj vemo, da je to druga najboljša možnost," dodaja.

Največ pozornosti v zadnjih dneh je sicer posvečeno Novi Sloveniji in možnostim le-te za vstop v levosredinsko koalicijo, ter Levici, kjer so svoja programska izhodišča za pogovore pripravljali v tem tednu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (571)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bmwgs
22. 06. 2018 16.13
+8
Levica skoz trdi kaksna je sds sedaj se pa vidi kaksna je v resnici levica . Janez bi naredil red če bi lahko normalno vladal ,ampak ta levi so vsepovsod in skoz neki rusijo .
Miran Bregar 1
22. 06. 2018 12.52
-8
Janez Ivan je je v mandatu in pol že pokazal kako se ne sme vladati in temu primeren je odziv tako imenovanih levosredinskih strank
Borut Stari
20. 06. 2018 11.28
+19
V normalnih državah vlade sestavljajo zmagovalci. V interesu države nikogar ne izključujejo. V Sloveniji vlado lahko sestavljajo poraženci.
Miran Bregar 1
22. 06. 2018 12.51
+6
Res je kar praviš ampak z Janezem Ivanom večina ne želi sodelovati in posledično nima dovolj glasov pri glasovanju.
El Koronito
19. 06. 2018 20.33
-2
hohohohoho ... janoš je tolk obupan, da fehtari sd. ne morš verjet no ...
mackintosh
19. 06. 2018 21.50
+10
Samo?lovek
21. 06. 2018 07.27
+12
To ni fehtarjenje temveč način na katerega se sestavlja vlada. To, da zmagovalec volitev pokliče in ponudi možnost sodelovanja pa hkrati dokazuje kdo DEJANSKO ima politiko izključevanja in laži.
miamia22
19. 06. 2018 19.31
+9
Židan tako rdeč, da že smrdi za njim po komunistični rdeči barvi...
mackintosh
19. 06. 2018 21.51
+10
pravzaprav oba s ti razliko da židan ni bil v zks :)
hopcefizelj
19. 06. 2018 17.46
+10
Izvolili smo, kar smo izvolili in sedaj se morajo vsi skupaj dogovoriti v prid Slovenije, če ne, naj gredo in se nikoli več ne vrnejo. Upam, da poznajo besedo kompromis....mi je pa čudno, da Šarec že kar sestavlja vlado, malo mimo se mi zdi, vam pa po pravici povem, da ga ne vidim kot mandatarja, žal...Torej dragi politiki, ki se vsi skupaj napajate že 20 let in več iz našega denarja, prosim dogovorite se že enkrat in nas nehajte zezati, vam povem, da enkrat se pa ne bo dobro končalo...
Zmaga Ukrajini ..
19. 06. 2018 22.42
-5
Z Janšo se ni kaj dogovarjati. Nekje so meje, ko je stvar še higienična in morda tudi še oprostljiva. On pa je te meje že zdavnaj in krepko prestopil. Glede na zadnje volilne izide, ko je nastala situacija, ko niti levi, niti desni težko sestavijo koalicijo, je nujno potrebno spremeniti (oziroma popraviti) volilno zakonodajo. Kar pa se tiče Šarca, je pa dejstvo, da se vedno in povsod takoj po končanih volitvah prične dogovarjanje in "kupčkanje" in jasno je, da se bo Janša zelo težko "sestavil", po drugi strani pa je prav, da se začnejo dogovarjati tudi na drugi strani (da ne pride do nepotrebne izgube časa in tudi čisto zaradi "orientacije"). Kar je pa res neumno je pa to, da je Pahor izjavil - še preden je to dejansko storil, da bo mandat podelil relativnemu zmagovalcu, Janši. Mimogrede, po zakonu ni dolžan podeliti mesto mandatarja zmagovalcu, pač pa tistemu, ki zmore sestaviti koalicijo, čeprav je res, da je po navadi to pač šef zmagovite stranke.
matejnovina
19. 06. 2018 17.01
+2
Židan nakladač samo nabija brez vsebine ! Eno kar sem ga razumel je več denarja !
Rde?iAlarm
19. 06. 2018 16.37
+11
janoša 14 dni nobeden polical in je mislil da mu telefon ne dela,sedaj ima novega in dela vendar se na drugem koncu nobeden ne oglasi
Rde?iAlarm
19. 06. 2018 16.37
+7
Luther
19. 06. 2018 15.53
+17
Pahor (in tudi Janša) je očiten karieraist. Pahor se zdaj na vse pretege trudi, da bi bil všeč ljudskim strankam EU in NATOu, saj bi po svojem mandatu rad dobil kakšno dobro plačano službo v EU. Zato zdaj podpira JJ. JJ pa je že od samega začetka velik politični oportunist (Karieraist). Najprej je bil ekstremni komunist (levičar), nato je postal rušilec oblasti (edina svetla točka v njegovi karieri), nato je postal socialist (Social Demokratska Stranka), potem ksenofob in nacist (Slovenska Demokratska Stranka), nato je postal klerik in na koncu klerofašist. Krasna kariera!!! In zdaj ta dva moža modrujeta o usodi Slovenije. Beda!!
Zmaga Ukrajini ..
19. 06. 2018 16.13
+17
Res je. In ta but.elj je celo tako nadut, da pameti, kako je potrebno v politiki komunicirati. Seveda to vsi vemo. Ampak, ko je nekdo tako kontaminiran kot je Janosz, je pa le treba imeti neke higienske in načelne standarde. Načelnost pa je stvar, ki je Pahorj nikoli ni premogel, Jajotu se pa niti ne sanja, kaj to sploh je. Izključevanje, podtikanje, intrige, žaljenje, sovraštvo,... to je njegov modus operandi. Čas je, da tudi Slovenci kaznujemo tako politiko in posameznike, ki jo izvajajo, pa če se Pahor na trepalnice postavi. Obstaja meja, ki jo en Pahor očitno ni zmožen dojeti.
ooResnicA
19. 06. 2018 15.20
+5
.....sepertinšk&co če sestavijo nebo zdržala do listopada ....
ooResnicA
19. 06. 2018 15.21
+3
.....na sovraštvu, laži in izključevanju še nič ni dolgo zdržalo.....
Rde?iAlarm
19. 06. 2018 15.23
+3
mackintosh
19. 06. 2018 18.23
+3
Rde?iAlarm
19. 06. 2018 15.19
+7
janoš je poklical židana....drugi se sploh ne oglasijo
topo
19. 06. 2018 17.02
+3
Ga poklical in ga vprašal kaj bo sprt zasral kot je kranjska klobasa,teran in itd in itd
mackintosh
19. 06. 2018 21.53
+3
pop ne. fehtal ga je če gre z njim v španovijo ha ha ha
staridida
19. 06. 2018 15.04
-4
Leva kaolicija je kaolicija laž, sovrštva in sprenevedenja...
krtofl
19. 06. 2018 15.09
+8
no...naštej laži in sprenevedanja.....svečkar....
srebrnibreg
19. 06. 2018 15.09
+13
In to izjavi največji lažnivec, manipulant in ponarejevalec tega portala kateri je pristaš sekte z istimi *vrlinami*. Genialno.
Rde?iAlarm
19. 06. 2018 15.20
+9
dida povedal si svečkarske vrline zdaj pa hočeš podtakniti levim
Boris Kavčič
19. 06. 2018 15.22
-2
saj jih vsak dan bereš na tem portalu ,tukaj itak samo lažejo in zavajajo....briši briši ha ha ha plačanec
Castrum
19. 06. 2018 15.03
-4
Krompir...samo zate: Vtipkaj v brskalnik "Družinska podjetja v Sloveniji zaposlujejo kar 70 % delovne sile" in odpre se ti stran Gospodarske zbornice Slovenije, kjer so navedeni vsi podatke. Pa nauči se kaj....
sagesse
19. 06. 2018 15.10
+1
castrum brez veze...... krompir je javni sektor in vsi podjetnik smo tisti,kateri krademo itd.....
sagesse
19. 06. 2018 15.03
-2
Brakedirt sveckarji niste slovenija, ste manjsina z 12%./// Jah imate po svoje prav,, slovencev nas je vedno manj, in vedno več vas je naših nekdanjih bratov z juga.......
Rde?iAlarm
19. 06. 2018 15.04
+2
Brakedirt
19. 06. 2018 15.07
+5
tako je, ko si majketisveckarji lastijo narod in drzavo.
sagesse
19. 06. 2018 15.13
-4
Brakedirt/// na shodih desnice,plapolajo slovenske zastave na shodih levice pa jugoslovanske........
Rde?iAlarm
19. 06. 2018 14.52
+9
v petek bom gledal dolg fris kaplarja ko bo v parlamentu moral priznati da ga nobeden ne mara
Paskakvali
19. 06. 2018 14.55
+17
mackintosh
19. 06. 2018 16.23
+9
pravzaprav kar sije od povezovalnosti. ali pa je to zato ker je spucal plešo?
krtofl
19. 06. 2018 14.52
+16
torej...kaj bomo imeli....levosredinsko vlado...al vlado iz druge kleti prestrašenega junaka....jaz za bojazljivca nisem...
sagesse
19. 06. 2018 15.04
-9
kakor vem smo premagali jugo vojsko in s tem dejstvom se vi izdajalci nikakor ne morete soočiti,,,še vedno po 27 letih.....
krtofl
19. 06. 2018 15.07
+9
hahahahaha.....iz kje.....iz druge kleti.....
Brakedirt
19. 06. 2018 15.09
+8
12% sveckarjev je premagalo jugo vojsko? s cim, s sposojenim kotlom?
krtofl
19. 06. 2018 15.12
+5
zmago56
19. 06. 2018 14.50
-10
Politiki naj se pogovarjajo, dogovarjaj in v dobro Slovenije končno tudi dogovorijo, toda komika za predsednika vlade to je pa že višek.
Odrešenik666
19. 06. 2018 14.51
+11
Ahhh...komika...kaplarja...izbira ni glih neka
Odrešenik666
19. 06. 2018 14.50
+8
Kaj pravi Zoki? Se mu verjetno kolca po temu, ko je JJ njemu speljal mandatarstvo.
sagesse
19. 06. 2018 14.56
-3
Ja samo takrat je zokija zaje....... erjavec,Tisto koalicijo sta v bitu sestavila erjavec in virant.........virant je poklical janšo.....
Odrešenik666
19. 06. 2018 14.58
+10
Ehhhh...rezultat je isti. Ni Virant postal predsednik vlade kot to zdaj Cerar nebi bil. Je pa Zoki vsaj sportno sprejel. Spomnim pa se, da je JJ kar malcek zbadal...
sagesse
19. 06. 2018 14.45
+0
Folk ali ste slišali tole ??? Javni poziv k oblikovanju levosredinske vlade........ Na predsednike levosredinskih parlamentarnih strank LMŠ, SMC, SD, Levica, SAB in DeSUS obrnilo tudi 28 slovenskih intelektualcev in jih pozvalo, naj ne prelomijo obljube, da se z SDS-om ne bodo povezovali.Izjavo je podpisalo 28 intelektualcev: dr. Metka Mencin Čeplak, dr. Božo Repe, dr. Vlado Miheljak, dr. Peter Klepec, dr. Marko Milosavljević, dr. Milica Antič Gaber, dr. Marta Verginella, dr. Rajko Muršič, dr. Zdenko Kodelja, dr. Darko Štrajn, dr. Boris Vezjak, dr. Tanja Rener, dr. Rudi Rizman, dr. Svetlana Slapšak, dr. Igor Ž. Žagar, dr. Niko Toš, dr. Urša Opara Krašovec, mag. Sabina Autor, dr. Miha Fošnarič, dr. Barbara Rajgelj, dr. Marjan Šimenc, dr. Jože Pirjevec, dr. Darja Zaviršek, dr. Renata Šribar, dr. Karmen Klavžar, dr. Božidar Flajšman, dr. Valerija Vendramin, dr. Gorazd Kovačič. Podoben zborček kot takrat na magistratu za poštenjaka Jankovića... saj ne moreš dojet,da je to res.... kako se tile doktorji FDV,bojijo,da bi izgubili svoje bonitete.... lol...
Rde?iAlarm
19. 06. 2018 14.49
+15
in ? te boli da svečkarji nimate intelektualcev
prašek
19. 06. 2018 14.50
+18
To komentiraj pod tistim prispevkom ! Tu pa povej, kdaj boste sestavili desno vlado ????
krtofl
19. 06. 2018 14.50
+17
ne ne....ti in še enepar svečkarjev se bojijo da jajoš ne bo izplačal honorarjev če izgubi mandat....
Brakedirt
19. 06. 2018 14.50
+12
vam postaja pocasi jasno, da ste pokadili, zato pa taka panika.
Paskakvali
19. 06. 2018 14.51
+13
Niti ne.......bojijo se da se bodo lepega dne zbudili v diktaturi.....
Castrum
19. 06. 2018 14.52
-9
Slovenija ustvari 70% družbenega prihodka z družinskimi firmami. Slovenija z izvozom na "grd kapitalistični trg" ustvari 86% BDP-ja. Slovenija s trdim delom, znanjem, kvaliteto podjetnikov zagotavlja denar v proračun iz katerega se napajajo našteti intelektualci. OK! In ko bom slišal, vsaj enega od naših uspešnih podjetnikov, da bo zagovarjal levo vlado, potem se bom pridružil tej iniciativi. Do takrat pa me ne glede na izobrazbo prosim ne imenujte intelektualec.
krtofl
19. 06. 2018 14.54
+13
ja ja..70% družinskih firm...al si en intelektualni biser
sagesse
19. 06. 2018 14.54
-7
ne mi moramo nahranit ta cvet slovenske FDV inteligence,kateri vsi skupaj niso sposobni zaslužit 100 eu....
kaoslovenac
19. 06. 2018 14.56
-5
ti in tile intelektualci zaželjeno na nujni pregled mednožja...
Brakedirt
19. 06. 2018 14.57
+10
sveckarji niste slovenija, ste manjsina z 12%.
Castrum
19. 06. 2018 14.39
-7
Dan državnosti ni praznik, ampak obletnica kontra-revolucije. Dan, ko so gospodje in “tovariši” uspešno naplahtali ljudi z etno-nacionalizmom, da so lahko izropali narodovo bogastvo. Pri tem so jim izdatno pomagale še obveščevalne službe zahodnega imperializma. Vse ostalo je režimska propaganda.’ ........to je izjava člana predsedstva stranke, ki bo očitno vodila Slovenijo.
prašek
19. 06. 2018 14.46
+18
Sploh gospod tovariš, heroj iz druge kleti CD !
krtofl
19. 06. 2018 14.51
+17
a celo druge....pa tak junak se dela...čepel je pa celo v drugi kleti.....
Castrum
19. 06. 2018 14.51
-18
Ta, ki ne ceni ne tvojega, ne mojega dela. Ta, ki ne spoštuje Slovencev in ne Slovenije, ta ki se norčuje iz nečesa kar sploh doživel ni saj je imel pet let, ta bo jutri sedel v vladi in sprejemal zakone zate in zame! In takega ti ceniš in podpiraš?
Paskakvali
19. 06. 2018 14.53
+5
Pravzaprav je nekaj resnice v tej izjavi........
Brakedirt
19. 06. 2018 15.05
+13
ne vem zakaj sveckarji govorijo, da so samo oni slovenija in nihce drug?