Slovenija

Janša Žerjavu: Vlado je zapustil najslabši minister za gospodarstvo v zgodovini Slovenije

Ljubljana, 25. 02. 2013 06.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Odstopila sta tako minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič kot tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav. Janša je v odzivu na Žerjavov odstop dejal: "Vlado je zapustil najslabši minister za gospodarstvo v zgodovini Slovenije." Žerjav pa: ''Zahvaljujem se ti za oceno mojega dela."

Danes je vlado zapustil najslabši minister za gospodarstvo v zgodovini Slovenije. Niti nujnih obveznosti se mu ni zdelo vredno opraviti. Premier Janša na Twitterju

Po odhodu Državljanske liste in DeSUS iz koalicije je napoved uresničila tudi stranka SLS. S svojih položajev sta namreč odstopila minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič ter minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav. Odstopni izjavi sta že odposlala, SLS pa se zdaj seli v opozicijo.

SLS je izstop iz koalicije napovedoval z marcem, a so se po Žerjavovih besedah "zadeve odvile hitreje", kot so pričakovali. Dogodki, povezani s sestavljanjem nove vlade in konstruktivno nezaupnico, so po njegovi oceni dobili pospešek tudi zaradi nagovora premierja Janeza Janše na shodu Zbora za republiko. Kot je pojasnil Žerjav, v vsakem primeru z današnjo potezo sledijo sklepom organov stranke.

Zahvaljujem se ti za tvojo oceno mojega dela in ti želim vse dobro v prihodnosti. Žerjavov odziv na Janšev tvit

Poudaril je, da je trenutno politično okolje v Sloveniji "nevzdržno". "Z načinom, ki smo mu priča v zadnjih tednih in mesecih, z diskreditacijami, manipulacijami in lažmi, nekega normalnega sodelovanja med posameznimi političnimi strankami ne more biti," je poudaril. Zato je po njegovem mnenju prva naloga slovenske politike vzpostavitev normalnih razmer za delovanje.

Ob tem v SLS obžalujejo, da se ni našla možnost, v kateri bi bili pripravljeni sodelovati, torej da bi se premier v obstoječi sestavi vlade "preprosto zamenjal", je dejal Žerjav. Ponovil je, da SLS v morebitni novi vladi ne bo sodeloval in se vrača v opozicijo, kjer bo njen konstruktivni člen.

Žerjav in Bogovič sta odstopila s svojih ministrskih funkcij.
Žerjav in Bogovič sta odstopila s svojih ministrskih funkcij. FOTO: 24ur.com

SLS je tako že tretja stranka, ki je zapustila vlado Janeza Janše. Zaradi poročila protikorupcijske komisije o kršitvah protikorupcijske zakonodaje premierja Janše sta namreč iz koalicije že odšli stranki DL in DeSUS. Razlog za izstop omenjenih strank je predvsem ta, da Janša kljub objavi omenjenega poročila in nato pozivom k njegovemu odstopu oziroma zamenjavi še vedno ostaja na čelu aktualne vlade.

Vlada skupaj z ministri in premierjem šteje 13 članov, v aktualni vladi pa ostajajo le še ministri iz vrst SDS in NSi. Skupaj s premierjem jih je torej še sedem, kar po mnenju pravnih strokovnjakov ravno še zadošča za sklepčnost vlade. V SLS ocenjujejo, da bi bilo v tem času modro oblikovati tehnično vlado z zelo jasnim mandatom, ki bi bil tako časovno kot vsebinsko dorečen in bi vodil tudi k predčasnim volitvam.

"Konstruktivna nezaupnica edina pot k predčasnim volitvam"

Poslanci PS so v petek vložili konstruktivno nezaupnico Janševi vladi, za mandatarko pa predlagajo Alenko Bratušek. Nadaljnjih pogovorov potencialnih koalicijskih partneric o oblikovanju morebitne nove vlade ne bo do glasovanja o konstruktivni nezaupnici vladi Janeza Janše, ki bo predvidoma v sredo, so  zatrdili v PS. Stranke so se namreč dogovorile, da je nezaupnica prvo naslednje dejanje, šele nato se bodo začele intenzivno pogajati o bodoči koaliciji.

V SLS so že pred nekaj časa napovedali, da bodo podprli vse aktivnosti, ki bodo vodile do predčasnih volitev. Danes pa je Žerjav dejal, da bi bilo konstruktivno nezaupnico treba podpreti, saj je to "edina pot k predčasnim volitvam". Stranka na organih dokončne odločitve še ni sprejela, a jo bo kmalu, je napovedal.

Izvršni odbor DeSUS je podprl predlog konstruktivne nazaupnice Janševi vladi in predlagano imenovanje Bratuškove za mandatarko.
Izvršni odbor DeSUS je podprl predlog konstruktivne nazaupnice Janševi vladi in predlagano imenovanje Bratuškove za mandatarko. FOTO: POP TV

Žerjav tudi obžaluje, da so njegovo delo kot ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo obremenjevale nepomembne in neproduktivne zadeve. V nekem drugem vzdušju bi bili lahko veliko bolj uspešni, je poudaril.

Oba z Bogovičem ocenjujeta, da sta v danih okoliščinah kot ministra poskušala storiti vse, kar se je dalo. Med projekti, na katere sta po mnenju Bogoviča lahko oba ponosna, pa je zagotovo velik premik pri črpanju kohezijskih sredstev.

Tako Žerjav kot Bogovič se po današnjem odstopu s funkcij ministrov kot poslanca vračata v DZ. Je pa Žerjav pojasnil, da sam išče "svojo rešitev v gospodarstvu".

Pojasnjevala sta tudi nekatera razhajanja vodstva SLS z vodstvom Slovenske kmečke zveze pri SLS. Žerjav je povedal, da razloge za nezadovoljstvo vidi le v tem, da je vodstvo stranke udejanjilo tisto, kar je na kongresu stranke leta 2009 napovedalo.

Stranka po njegovih besedah ni namenjena temu, da bi nekdo v njej iskal osebne interese, ampak je v ospredje treba postaviti interese stranke in države. Kot je dejal Žerjav, najbrž prihaja čas, ko bo ta nesoglasja treba razrešiti. "Neko apokalipso bo ta stranka znotraj tega dela morala preživeti," je pojasnil. Bogovič pa je opozoril, da bodo morali predstavniki SKZ "videti celo njivo in ne samo svojega vrtička".

Špekulacije o tem, kdo bo prevzel katero ministrstvo

Bratuškova se je že v petek sestala s poslanskimi skupinami DL, SD in DeSUS. Potencialne partnerice nove vlade so se že načeloma dogovorile za nekatere organizacijske spremembe v vladi, ki jo oblikujejo. Pogovori o oblikovanju nove vlade pa se pred sredo ne bodo nadaljevali, zatrjujejo v PS.

Izvršni odbor DeSUS je podprl predlog konstruktivne nazaupnice Janševi vladi in predlagano imenovanje Bratuškove za mandatarko, za predsednika DZ pa bodo podprli vodjo poslanske skupine SD Janka Vebra, je dejal prvak DeSUS Karl Erjavec.

Po vložitvi zakona o vladi v parlamentarno proceduro, ki določa resorje nove vlade, se v javnosti že pojavljajo špekulacije, kdo bi lahko zasedel katero ministrsko mesto. Po navedbah nekaterih medijev naj bi PS prevzel ministrstvi za finance in za infrastrukturo. Za vodenje ministrstva za notranje zadeve, pod katero bi spadala tudi javna uprava, se omenjata Maša Kociper iz PS in predsednik DL Gregor Virant. V DL naj bi si želeli, da Senko Pličanič iz njihovih vrst ostane minister za pravosodje, a bi lahko prej kot tam pristal na ministrstvu za obrambo, navajajo mediji.

Stranka SD naj bi vodila ministrstva za obrambo, izobraževanje, znanost in šport ter delo, družino in socialne zadeve. Po navedbah nekaterih medijev se iz vrst SD omenjata Andreja Črnak Meglič, ki bi postala ministrica za delo, družino in socialne zadeve, ter Dejan Židan, ki bi lahko postal gospodarski ali kmetijski minister. Predsednik DeSUS naj bi ostal na položaju zunanjega ministra, Tomaž Gantar iz vrst DeSUS pa minister za zdravje. Janeza Šušteršiča iz vrst DL, ki se je funkciji ministra odpovedal, bi lahko po navedbah medijev na položaju finančnega ministra nasledila ekonomista Mojmir Mrak ali Dušan Mramor. Znova samostojno kulturno ministrstvo, pod katero bi po novem spadal tudi urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, pa so v PS po navedbah medijev ponudili civilni družbi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3905)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ira Sanctus
26. 02. 2013 20.54
+3
Še 16 ur. Potem pa: SVOBODA!!!
ajnstajntesla
09. 03. 2014 14.20
24vohomurckov
26. 02. 2013 14.14
+2
...a bo poslej,največja državna banka in narodni ponos in interes z luknjo brez podna,spet dajala najugodnejša posojila brez vrnitve.....elitnim prosilcem?!?
hillya
26. 02. 2013 15.32
+2
JA SEVEDA. PA NE MOREJO VSI PLAČEVATI - PLAČUJE NAJ RAJA - to je "OVCE", nje ?
dvogrine
26. 02. 2013 13.43
+0
ja to je naša politika oziroma politikanstvo-zahrbtnost-perverznost in pokvarjenost do konca dobrega okusa.do včeraj je bil skupaj s njim v vladi in ni imel toliko -JAJC,da bi mu to sam v obraz povedal takrat ,ko bi to trebal in ga pač zamenjal če je res bil tako slab.ampak nečakal je dokler je imel kao njegovo podporo pa če glih samo na papirju.sedaj pa so vsi bili zanič,ki so odstopili samo on je -IDEAL -v tej državi in ljudja dragi-SLOVENIJA-je vendar njegova on sam jo je osvobodil on nas je rešil in samo on ima pravico s njo upravljati.vsaj tako pritožbo je napisal na upravno sodišče in vrhovno. potem pa se čudimo zakaj ni hotel pojasniti izvora denarja--če pa je cela slovenija njegova in od Bavčarja in od Krkoviča zato pa se sestaja s njima tako po nekih vaških gostilnah,da se posvetuje kako bodo dalje upravljali s svojo slovenijo. To pa je primitivizem prve vrste to je neverjetno kako sovražno nastrojeni je ta človek in vsi njegovi privrženci,ti bi kar vse tiste ,ki niso njihovi pospravli nekam ne vem kam. Kakšen šef države je po tem on sam si-če je sprejel v vlado tako nesposobne ministre kot sedaj sam pravi-oziroma se moramo vprašati zakaj jih je sploh sprejel-ja ni težko ugibati-samo da smo prišli do oblasti in vladanja-a ne dragi gospod JANŠA. Pa še nekaj bi si dovolil dodati -SPOŠTOVANI-ne mislimo si da bo sedaj kaj boljše oziroma drugače vse to kar je na politični sceni trenutno-tudi mladi kader- je vse pokvarjeno! Ker tudi ti mladi če hočejo priti zraven morajo trobiti skupaj s njimi v isti -ROG-tako je pač nastavljena vsa politika pri nas ne gleda se tvoja strokovnost ampak žal samo in samo ta prekleta privrženost in slepomiselnost! Vsa politika trobi na okrog samo nova delovna mesta nas lahko rešijo in dvignejo gospodarsko rast! Vprašal bi jih ali so res tako zarukani oni sami ali pa mislijo,da smo mi -,ker ne vidijo in povejo-ja kdo hudiča pa bo otpiral nova delovna mesta-naj pove že enkrat eden od teh modrijanov kdo vendar.če pa se vsaki mesec pa kaj mesec teden bi lahko rekel zapre kakšno podjetje in turbo kapitalisti in turbo nadzorniki in turbo lastniki poberejo svoje in grejo. naša sodišča pa ne vedo oziroma nočejo videti kaj se dogaja skupaj s inšpekcijami itd.......jaz vam povem naša celotna družba je tako izprijena ,da se še sami ne zavedamo kako! Zato pa moremo narediti temu konec za vselej naj grejoi v -EVROPO -to počet kar delajo s našo državo *-pokvarjeni!
24vohomurckov
26. 02. 2013 14.12
+2
....seveda gre zgoraj omenjeno samo JANŠI....ostali so pa sami angelčki,ki svoje celo funkcionarsko življenje delajo dobro in samo dobro narodu,ki jih je zaposlil in domovini,ki bi ji morali služiti in zanjo delati SAMO DOBRO!!??...ja,pa nič od tega ne drži!!
Feinstein
26. 02. 2013 12.32
+0
Kot kaže, nič ne bo z novo vlado. Tudi Bratuškova diploma je plagiat..
hillya
26. 02. 2013 15.38
+2
ampak po novem, plagiatorji niso več sporni.
ajnstajntesla
09. 03. 2014 14.21
ajnstajntesla
09. 03. 2014 14.21
gripson
26. 02. 2013 12.06
+10
Sicer pa Ivan, ti si bil njegov šef...če si toleriral tako slabega delavca kot sedaj čivkaš, je največja odgovornost na tebi. Ker pa si sam še bolj nesposoben, tega nisi uvidel. Škoda.
AS12
26. 02. 2013 12.06
+8
JJ ti pa kot premier
24vohomurckov
26. 02. 2013 12.02
+5
....čigav bo pa telekom??
gripson
26. 02. 2013 12.07
+5
Pada, pada ...a je VizzJack že prodal delnice?
walerija
26. 02. 2013 12.01
+12
Twitter bi moral vsem slovenskim posl(r)ancem trajno in nepreklicno ukiniti dostop do twittanja. Panaj scebecejo doma, ce jih bo kdo sploh hotel poslusati...
RONDO25
26. 02. 2013 12.09
+6
Tamara je vsakih 5 minut gor..še na wc ne more
en lisjak
26. 02. 2013 12.13
+6
ženska 24 ur gor.....a gospa sloh kaj dela???
RONDO25
26. 02. 2013 12.19
+5
Ne mislim da meglo meša..njo bi morali malo preveriti če zasluži da sedi tam..
en lisjak
26. 02. 2013 12.25
+4
Amasakul
26. 02. 2013 11.56
+7
in najboljši janezek še vedno ostaja ...ampak ne za dolgo , še malo pa greš janezek tudi ti ...
godhead
26. 02. 2013 11.59
+5
egalite
26. 02. 2013 12.07
+0
Ne se veselit,nobeden ni boljši samo slabši še obstajajo.
slo72
26. 02. 2013 11.56
+10
Upam, da nas bo kmalu zapustil tudi najslabši premijer v zgodovini Slovenije !!!!!!
sam196
26. 02. 2013 12.01
+4
Bo jutri! Mislim, da slabšega ne bomo dobili, boljšega pa tudi ne! Dokler je zamrznjeni zraven, dobro ne more biti!
Lebi
26. 02. 2013 11.52
+8
J.J, Kmalu boš začel pluvati po ženi pa sinu, ko te bosta zapustila.
aviktora
26. 02. 2013 11.51
+4
A so sedaj protestniki na počitnicah
egalite
26. 02. 2013 12.00
+5
Sedaj jih ne rabijo bojo počakali do srede,če ne bo po njihovem bodo zopet plapolale rdeče zvezde.
Day Tripper
08. 01. 2014 01.18
Ne pomagajo protesti, če 2 milijona folka ni sposobnih vodt državo.
FrancRozman
26. 02. 2013 11.49
+5
Najbolje bi bilo, da bi VSA ministrstva dali civilni družbi. No - da ne bom krivičen - mogoče bi za politike ustanovili Ministrstvo za Andromedino galaksijo, tam imajo menda še veliko nerešenih problemov.
egalite
26. 02. 2013 11.49
+2
Ko sem videl kako sta se Brat-uškova in Janković trdno objela in pritisnila vsakega na lice,sem si zamislil to je prava ljubezen to je res družina občudovanja vredna,kod v Severni Koreji,kdo ne časti voditeljaa ga je treba obsoditi in to javno .Izta ta družinica dela z JJ,in tistimi,ki so proti njim.
24vohomurckov
26. 02. 2013 11.46
+3
........ampak,saj je res...kar pravi janša o žerjavu!!!......lahko kdo trdi nasprotno??
Terezinka
26. 02. 2013 11.49
+5
Janša ga je postavil in do odstopa hvalil. Tako se ne dela. To je značilno za JJ, da pljuva v svojo skledo. Tak način dela nam je škodil ves čas, ko je pljuval po državi, ki jo je vodil
24vohomurckov
26. 02. 2013 12.00
+4
...govori kar hočeš....žerjav ni naredil POPOLNOMA NIČ za gospodarstvo!!!! zategoval je fris in v javnosti govoril:za božjo voljo,dajmo že nakaj narediti za to slovenijo!! ...bedak in bedak tisti,ki ga je nastavil!!!
RONDO25
26. 02. 2013 12.11
-1
24vohomurckov
26. 02. 2013 11.45
-1
...pravijo,da bomo dobili vlado treh velikih(iz ozadja) +ene...lenke?!?
Terezinka
26. 02. 2013 11.50
+6
Pusti ozadje, ga imamo sedaj več kot preveč Sedaj se jasno vidi, da nam je vladal kapital in hobotnice
24vohomurckov
26. 02. 2013 12.01
-2
godhead
26. 02. 2013 11.44
+14
ivan janša saj si pa ti dal žerjavcu to mesto, pametnjakovič
RONDO25
26. 02. 2013 12.12
-5
24vohomurckov
26. 02. 2013 11.43
+4
"Vidim se kot operativec med vlečnimi konji bodoče vlade ... ... Države ne morejo več voditi profesorji, Slovenija potrebuje gazdo, človeka, ki bo sposoben sprejemati odločitve..." (Poslanec Pozitivne Slovenije Gašpar Gašpar Mišič je prepričan, da bodoča vlada potrebuje nekakšnega medresorskega koordinatorja, ki bo poskrbel za odstranitev ovir. Na tem mestu pa vidi - sebe; vir: Finance)
Terezinka
26. 02. 2013 11.52
+1
Naj govori, druga stvar je kdo bo zares imenovan. Sicer pa tudi v trenutni vladi ni bilo prav velikih strokovnjakov. Ne vem, če bi lahko za koga rekla, da je v življenju zares nekaj konkretno poštega naredil
24vohomurckov
26. 02. 2013 12.01
-1
Gorazd Plaper
26. 02. 2013 11.20
+23
Definicija paradoksa: Kljub dejstvu, da je mandat predsednika vlade premo sorazmeren dolzini njegovega reprodruktivnega organa (25 % normalne dolzine) je uspel v letu dni zje...ti.kompletno drzavo.Zagotovo najslabsi predsednik od AVNOJA do danes!!!
Terezinka
26. 02. 2013 11.36
+13
Pomnili ga bomo. Za njim bo potreba ogromno sanirati. poglejmo zdravstvo, šolstvo, kulturo. Da ob tem preštejemo brezposelne, uničeno gradbeništvo in sploh vse postavljene nadzornike in poslovodne organe, ki so popolnoma SDS podporniki. Vse te zamenjave, ki bodo nujne bodo ogromno stale. Zavedati se namreč moramo, da bodo drage odpravnine in nagrade vsem tem odstavljenim ob tem, da so se plačale tudi tistim, ki so jih odstavili, da so svojim našli mesta.
dostmam1
26. 02. 2013 11.44
+10
Ja @terezinka, drago bo, ampak se bo splačalo. Bomo vsaj vedli kam gre denar.
bb38150
26. 02. 2013 11.50
+8
Zapomnili se ga bomo, po veliki punklasti drži in da smo pod njegovim vodstvom postali vsi fašišti.
egalite
26. 02. 2013 12.06
+1
Raspunin777
26. 02. 2013 11.14
+17
Edini politik ki je pošten je Žerjav.škoda ker pakira kovčke (je pogruntu da popušiš če si pošten)
mastablasta
26. 02. 2013 11.20
+27
ne vem koliko je pošten. ima pa definitivno boljši odnos do drugih kot janša.
dostmam1
26. 02. 2013 11.44
+11
godhead
26. 02. 2013 11.46
+4
dostmam1
26. 02. 2013 11.50
+4
@godhead: težko je politik pošten, ker ga takoj povozijo in pomendrajo, da ne štrli ven iz vrste