Kolar Celarčeva očitno rešena, zdaj tudi DeSUS nasprotuje interpelaciji

Večina poslancev DeSUS in SD bo proti interpelaciji zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc. Erjavec pravi, da bodo glasovali proti interpelaciji, ker podpirajo premierja. Z ministrico pa vseeno niso zadovoljni. Na njeni strani je seveda tudi SMC.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Milojka Kolar Celarc

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc (Foto: Aljoša Kravanja)

Večina poslancev DeSUS in SD napoveduje glasovanje proti interpelaciji zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, čeprav obenem poudarjajo, da to ni podpora njenemu delu. Prvak DeSUS Karl Erjavec je povedal, da gre za podporo premierju Miru Cerarju, medtem pa v SD izpostavljajo nasprotovanje politiki SDS, predlagateljici interpelacije.

Erjavec je v izjavi novinarjem po seji poslanske skupine DeSUS pojasnil, da bo šest poslancev DeSUS na sredini interpelaciji podprlo ministrico za zdravje, drugi pa bodo vzdržani oz. odsotni.

Karl Erjavec

(Foto: POP TV)

V isti sapi je prvak DeSUS poudaril, da so zelo nezadovoljni z ministrico za zdravje, a ne vidijo smisla v tem, da jo zamenjajo nekaj mesecev pred volitvami. "To bi bilo smiselno takrat, ko je DeSUS opozarjala na to, da reforme ne bodo izpeljane in da se težave v zdravstvu poglabljajo," je pojasnil in spomnil, da bi zamenjava ministrice v tem trenutku lahko tudi destabilizirala vlado.

Po Erjavčevih navedbah z glasovanjem ne bodo izražali podpore ministrici, ampak premierju Miru Cerarju. Zatrdil pa je še, da se v zameno za te glasove niso dogovarjali za podporo kakšnim drugim projektom oz. predlogom.

Je pa spomnil, da čakajo na osnutek zakona o demografskem skladu, pri katerem bodo po njegovih besedah "strogo zastopali svoja stališča". V DeSUS zahtevajo, da je demografski sklad neodvisen, da ni povezave s Slovenskim državnim holdingom in da so v skladu vse strateške naložbe.

DeSUS glede na uraden podatek gospodarske rasti januarja pričakuje tudi usklajevanje pokojnin na podlagi koalicijske pogodbe, ki določa usklajevanje v primeru gospodarske rasti nad 2,5 odstotka, je še opozoril Erjavec. Pri tem sicer spet pričakuje spopad, saj je to že omenil na seji vlade ter opazil nejevoljo ministrice za finance Mateje Vraničar Erman, je pojasnil.

Matjaž Han

(Foto: Kanal A)

Vodja poslancev SD Matjaž Han je v izjavi novinarjem spomnil, da se o zdravstvu pogovarjajo že več kot eno leto, danes pa so se odločili, da ne bodo pomagali opozicijski SDS in tistim, "ki želijo zrušiti zdravstveni sistem do konca". Po Hanovih besedah s podporo interpelaciji ne bi reševali težav bolnikov, zato je ne bodo podprli oz. bo pet njihovih poslancev podprlo ministrico. Poslanec SD Janko Veber je pojasnil, da bo interpelacijo podprl.

Tudi Han je sicer poudaril, da bi bilo neodgovorno nekaj mesecev pred volitvami spraviti zdravstvo, ki je v težavah, v mrtvi tek. "Je pa res, da je SMC tista stranka, ki vodi zdravstveni resor tri leta in je vanj dala relativno veliko denarja, rezultati pa niso vidni," je opozoril vodja poslancev SD.

Dodal je, da bo moral premier Cerar, ki "neizmerno podpira ministrico Kolar Celarčevo, prevzeti del odgovornosti, če se na koncu ne bo izšlo tako, kot si želijo: da bodo vsi ljudje imeli relativno dober dostop do javnega zdravstva".

Han o SDS: Stranka, ki živi s tem, da ruši, nima naše podpore

Po Hanovih besedah pa je najtežje vprašanje, na katerega zato ne bo odgovoril, kaj od ministrice še pričakuje do konca mandata. Na vprašanje, ali se v SD ne bodo čutili soodgovorni za stanje v zdravstvu, ker bodo ministrico podprli, pa je odgovoril z besedami, da so proti politiki SDS in politiki rušenja sistema v državi za vsako ceno.

Dodal je še, da je seznanjen s tem, da v opoziciji pripravljajo še kakšno interpelacijo. "Stranka, ki živi s tem, da ruši, nima naše podpore," je še poudaril Han.

Kolar Celarčeva lahko računa tudi na podporo poslanske skupine SMC, v kateri po besedah vodje Simone Kustec Lipicer trdno stojijo za vsemi ministričinimi aktivnostmi za javno zdravstvo, da se končno izboljšajo razmere ter ponovno vzpostavi jasen in transparenten sistem kakovostnega javnega zdravstva.

Poslanska skupina bo glasovala proti interpelaciji in danes tudi niso prejeli informacije, da bi kdo od poslancev SMC ravnal drugače, je v izjavi novinarjem v DZ povedala Kustec Lipicerjeva.

Na vprašanje, ali lahko zagotovi, da v ozadju podpore koalicijskih partneric ministrici ni politično kupčkanje, je odgovorila z besedami, da je glasovanje o podpori ministrici oz. zdravstveni politiki te koalicije glasovanje za koalicijski sporazum. Ta se po mnenju Kustec Lipicerjeve uresničuje, kako uspešno in s kakšnimi ovirami, pa da bodo jasno povedali tudi v sredini razpravi.

Glede na napovedi koalicijskih partneric je pričakovati, da bo Kolar Celarčeva kljub vsem kritikam na njeno delo uspešno prestala že drugo interpelacijo. V SDS ji sicer očitajo, da ne obvladuje razmer v zdravstvu.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 13
tonivecnormalno 12.09.2017 21:18:45
spostovana! pojdite v penzijo...vasa reforma nam je vzela se to nekaj pravic, kar smo jih imeli (zavarovanje druzinskih clanov...), glede premije pa tut ne veste kaj bi...ma nazgite cene, da takoj vsi pocr_kamo, pa ne bo vec niti cakalnih vrst in problem bo resen....
Več komentarjev