Slovenija

Kolar Celarčeva očitno rešena, zdaj tudi DeSUS nasprotuje interpelaciji

Ljubljana, 12. 09. 2017 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Večina poslancev DeSUS in SD bo proti interpelaciji zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc. Erjavec pravi, da bodo glasovali proti interpelaciji, ker podpirajo premierja. Z ministrico pa vseeno niso zadovoljni. Na njeni strani je seveda tudi SMC.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc FOTO: Aljoša Kravanja

Večina poslancev DeSUS in SD napoveduje glasovanje proti interpelaciji zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, čeprav obenem poudarjajo, da to ni podpora njenemu delu. Prvak DeSUS Karl Erjavec je povedal, da gre za podporo premierju Miru Cerarju, medtem pa v SD izpostavljajo nasprotovanje politiki SDS, predlagateljici interpelacije.

Erjavec je v izjavi novinarjem po seji poslanske skupine DeSUS pojasnil, da bo šest poslancev DeSUS na sredini interpelaciji podprlo ministrico za zdravje, drugi pa bodo vzdržani oz. odsotni.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: POP TV

V isti sapi je prvak DeSUS poudaril, da so zelo nezadovoljni z ministrico za zdravje, a ne vidijo smisla v tem, da jo zamenjajo nekaj mesecev pred volitvami. "To bi bilo smiselno takrat, ko je DeSUS opozarjala na to, da reforme ne bodo izpeljane in da se težave v zdravstvu poglabljajo," je pojasnil in spomnil, da bi zamenjava ministrice v tem trenutku lahko tudi destabilizirala vlado.

Po Erjavčevih navedbah z glasovanjem ne bodo izražali podpore ministrici, ampak premierju Miru Cerarju. Zatrdil pa je še, da se v zameno za te glasove niso dogovarjali za podporo kakšnim drugim projektom oz. predlogom.

Je pa spomnil, da čakajo na osnutek zakona o demografskem skladu, pri katerem bodo po njegovih besedah "strogo zastopali svoja stališča". V DeSUS zahtevajo, da je demografski sklad neodvisen, da ni povezave s Slovenskim državnim holdingom in da so v skladu vse strateške naložbe.

DeSUS glede na uraden podatek gospodarske rasti januarja pričakuje tudi usklajevanje pokojnin na podlagi koalicijske pogodbe, ki določa usklajevanje v primeru gospodarske rasti nad 2,5 odstotka, je še opozoril Erjavec. Pri tem sicer spet pričakuje spopad, saj je to že omenil na seji vlade ter opazil nejevoljo ministrice za finance Mateje Vraničar Erman, je pojasnil.

Matjaž Han
Matjaž Han FOTO: Kanal A

Vodja poslancev SD Matjaž Han je v izjavi novinarjem spomnil, da se o zdravstvu pogovarjajo že več kot eno leto, danes pa so se odločili, da ne bodo pomagali opozicijski SDS in tistim, "ki želijo zrušiti zdravstveni sistem do konca". Po Hanovih besedah s podporo interpelaciji ne bi reševali težav bolnikov, zato je ne bodo podprli oz. bo pet njihovih poslancev podprlo ministrico. Poslanec SD Janko Veber je pojasnil, da bo interpelacijo podprl.

Tudi Han je sicer poudaril, da bi bilo neodgovorno nekaj mesecev pred volitvami spraviti zdravstvo, ki je v težavah, v mrtvi tek. "Je pa res, da je SMC tista stranka, ki vodi zdravstveni resor tri leta in je vanj dala relativno veliko denarja, rezultati pa niso vidni," je opozoril vodja poslancev SD.

Dodal je, da bo moral premier Cerar, ki "neizmerno podpira ministrico Kolar Celarčevo, prevzeti del odgovornosti, če se na koncu ne bo izšlo tako, kot si želijo: da bodo vsi ljudje imeli relativno dober dostop do javnega zdravstva".

Han o SDS: Stranka, ki živi s tem, da ruši, nima naše podpore

Po Hanovih besedah pa je najtežje vprašanje, na katerega zato ne bo odgovoril, kaj od ministrice še pričakuje do konca mandata. Na vprašanje, ali se v SD ne bodo čutili soodgovorni za stanje v zdravstvu, ker bodo ministrico podprli, pa je odgovoril z besedami, da so proti politiki SDS in politiki rušenja sistema v državi za vsako ceno.

Dodal je še, da je seznanjen s tem, da v opoziciji pripravljajo še kakšno interpelacijo. "Stranka, ki živi s tem, da ruši, nima naše podpore," je še poudaril Han.

Kolar Celarčeva lahko računa tudi na podporo poslanske skupine SMC, v kateri po besedah vodje Simone Kustec Lipicer trdno stojijo za vsemi ministričinimi aktivnostmi za javno zdravstvo, da se končno izboljšajo razmere ter ponovno vzpostavi jasen in transparenten sistem kakovostnega javnega zdravstva.

Poslanska skupina bo glasovala proti interpelaciji in danes tudi niso prejeli informacije, da bi kdo od poslancev SMC ravnal drugače, je v izjavi novinarjem v DZ povedala Kustec Lipicerjeva.

Na vprašanje, ali lahko zagotovi, da v ozadju podpore koalicijskih partneric ministrici ni politično kupčkanje, je odgovorila z besedami, da je glasovanje o podpori ministrici oz. zdravstveni politiki te koalicije glasovanje za koalicijski sporazum. Ta se po mnenju Kustec Lipicerjeve uresničuje, kako uspešno in s kakšnimi ovirami, pa da bodo jasno povedali tudi v sredini razpravi.

Glede na napovedi koalicijskih partneric je pričakovati, da bo Kolar Celarčeva kljub vsem kritikam na njeno delo uspešno prestala že drugo interpelacijo. V SDS ji sicer očitajo, da ne obvladuje razmer v zdravstvu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tonivecnormalno
12. 09. 2017 21.18
+1
spostovana! pojdite v penzijo...vasa reforma nam je vzela se to nekaj pravic, kar smo jih imeli (zavarovanje druzinskih clanov...), glede premije pa tut ne veste kaj bi...ma nazgite cene, da takoj vsi pocr_kamo, pa ne bo vec niti cakalnih vrst in problem bo resen....
macek_garfield
12. 09. 2017 21.09
+3
vrana vrani ne bo izkopala oci, roka roko umije dve pa obraz, pa to
Principat
12. 09. 2017 20.43
+12
v zdravstvu so zaposlene hijene , ki nikoli nobenemu ministru ne bodo dale dihati ,, postopoma pa se mladi vpeljujejo , da ta mreža ne razpade ,, o blatenju in gnojnici je ravno dokaz , da je veliko naredila
heello
12. 09. 2017 20.51
+1
FC Chelsea2
12. 09. 2017 19.50
+7
To je itak dejstvo, da bo ostala kajti gospod Cerar ima zelo rad zelo nesposobne ministre in zato imajo taki zagotovljeno podporo v vladi.
ich123
12. 09. 2017 18.42
+5
HA, HA, HA......!!!!!!!!!!!!!! KAR STE IZVOLILI TO PA IMATE !!!!!!!!!!!!!!!!
tonivecnormalno
12. 09. 2017 21.26
-3
stari, problem je v tem ker nimas lih neke izbire...konec koncov, oni sedijo v isti dvorani, jejo v isti menzi in to zlo poceni, ceneje kot npr. studenti, normalno da se podpirajo, ustanavljajo "enodnevna" podjetja, ki zmagajo na javnem natečaju, ki ga sploh ni bilo oz. je bil oz ni bil oz je bil in v javnosti je to kmalu ze pozabljeno, nekateri ne morejo preziveti s 3000+ € in to celo izustijo javno, zato je to rivalstvo med strankami samo pesek v oci nam malim ljudem...in glej zdej kandidatov...tastara, ki izrecno prepoveduje splaviti in to tistim zenskam, ki so bile posiljene....mislm, ce ne bi bla v meni....da b jo skos....pa naj sama rojeva vsak let otroka s strani moskih, ki so jo posilili! no in je v stranki, ki bi se morala imenovati sto let za žlico,..vgl nimas izbire, ker tole je vse skup noro!
bojer
12. 09. 2017 18.15
+16
To pot ga je po mojem prepričanju Erjavec precej polomil. Če ima Cerar slabe podrejene, jih mora zamenjati ali sam odstopiti oziroma prevzeti odgovornost za kalvarijo v zdravstvu. Kakšna podpora neki vladarju, ki ima neprimeren kader.
nonac
12. 09. 2017 17.40
+5
Slabo nam gre, ampak za vsako ceno tega ne bomo spreminjali! WTF??? Pa naj se že enkrat karte premešajo! Tehle, ki sedaj vetrijo in oblačijo, kmalu ne bo več, hihihihihi....
brezveze13
12. 09. 2017 17.30
+7
podpirajo premierja kaj pa ima on opraviti z nesposobnostjo ministrice prav za prav pa od kahle drugega tako ni za pričakovat on je še tako znani kameleon samo zelen še ni
Mr.Somebody
12. 09. 2017 17.30
+17
DeSUS in SD še naprej lepo polnita žepe dobaviteljev, za bolnike jima pa dol visi. Na volitvah bodo pa spet pametni koliko so naredili za ljudi
helter skelter
12. 09. 2017 17.05
+16
.... z drugimi besedami, ko j... bolnike in plačnike zdravstvenih prispevkov in zavarovanj, glavno, da mi ostanemo na svojih funkcijah .....
komarec
12. 09. 2017 17.23
-10