Slovenija

Kolar Celarčeva: Prvič v zgodovini Slovenije se uvajajo standardi in normativi v zdravstveni sistem

Ljubljana, 24. 03. 2017 16.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik Fidesa Konrad Kuštrin sta podpisala sporazum o začasni prekinitvi zdravniške stavke. Prav tako sta podpisala aneksa h kolektivni pogodbi za zdravnike. K podpisu aneksov sta pristopila tudi sindikat družinskih zdravnikov Praktikum in Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, predsednik Fidesa Konrad Kuštrin in predsednik Praktikuma Igor Muževič so danes podpisane anekse označili za prelomen, zgodovinski dogodek.

Aneksa sta bila dogovorjena v okviru pogajanj med vlado in Fidesom, pred napovedano stavko Fidesa. Prvi aneks namreč uvaja standarde in normative dela zdravnikov, drugi aneks k tarifnemu delu kolektivne pogodbe pa spreminja vrednotenje delovnih mest specializantov, izenačuje vrednotenje delovnega mesta vseh specialistov ne glede na dolžino trajanja specializacije in spreminja vrednotenje delovnega mesta zobozdravnik oz. zdravnik brez specializacije z licenco. Aneks opredeljuje tudi dve novi delovni mesti.

Gre torej za boljše vrednotenje zdravniškega poklica v okviru sistema plač v javnem sektorju, kar bi po ocenah ministrstva za zdravje na letni ravni zdravstveno blagajno lahko stalo največ 13,9 milijona evrov, če bi vsi zdravniki izpolnjevali pogoje za napredovanje na višje delovno mesto.

Podpisane anekse so označili za prelomen, zgodovinski dogodek.
Podpisane anekse so označili za prelomen, zgodovinski dogodek. FOTO: Aljoša Kravanja

Kolar Celarčeva: Prvič v zgodovini Slovenije se uvajajo standardi in normativi v zdravstveni sistem

Kolar Celarčeva je opozorila, da se s tem prvič v zgodovini Slovenije uvajajo standardi in normativi v zdravstveni sistem, prelomno je tudi za način nagrajevanja zaposlenih v javnem sektorju. S posebnim vladnim projektom skrajševanja čakalnih dob, ki ga bodo začeli z aprilom in bo trajal eno leto, bodo namreč razvijali model dobre prakse načina nagrajevanja. Projekt po ministričinih besedah intenzivno pripravljajo, imeli so že sestanek z vsemi direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov.

Projekt je vreden 36 milijonov evrov in bo financiran iz proračunske rezerve, je po podpisu dejala Kolar Celarčeva. "Verjamem, da bomo vsi skupaj lahko dokazali, da je to model dobre prakse načina nagrajevanja. Od tega pa bodo imeli koristi tudi bolniki, saj se uvajajo elementi kakovosti," je dodala.

Poleg tega bo letos namenjenih 25 milijonov evrov za dodatne storitve, s katerimi želijo skrajšati čakalne dobe na najbolj perečih področjih.

Kuštrin se je po podpisu zahvalil vladni pogajalski skupini.
Kuštrin se je po podpisu zahvalil vladni pogajalski skupini. FOTO: Aljoša Kravanja

Tudi Kuštrin uvajanje standardov in normativov označil za zgodovinski dogodek 

Kuštrin se je po podpisu zahvalil vladni pogajalski skupini, "ker so nas poslušali in sprejeli naše argumente". Dejal je, da verjame, da bodo pogajanja v prihodnje tekla normalno. Uvajanje standardov in normativov za delo zdravnikov je označil za zgodovinski dogodek. Do sedaj so namreč delo zdravnikov diktirali delodajalci, zaradi česar so obremenitve ponekod privedle do delovnih razmer, ki niso bile varne ne za zdravnika ne za bolnika, je dodal Kuštrin.

Tudi Muževič je pozdravil ta zgodovinski dogodek uveljavitve standardov in normativov. "S tem bodo delodajalci prvič dejansko stimulirani in prisiljeni čim bolj aktivno iskati dodatne kadre, da bodo imeli bolniki končno dovolj časa za obravnavo pri svojem zdravniku. To bo privedlo do bistveno bolj poglobljene obravnave, manj nepotrebnih hospitalizacij in napotovanja na sekundarno zdravstveno raven ter izboljšanje zdravstvenega stanja prebivalstva," je dejal.

Generalna sekretarka Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Dragica Kekec pa je pogajalcem čestitala za doseg sporazuma oz. vsebine aneksov. Dejala je, da so kot reprezentativni sindikat v času pogajanj korektno sodelovali, nato pa so v času stavke bili izločeni iz pogajanj in več niso bili "povabljeni v to sredino". Ob tem je izrazila pričakovanje, da bodo tudi druge poklicne skupine v zdravstvu dosegle podobne uspehe in da bodo standardi in normativi sprejeti tudi zanje.

Pred podpisom dokumentov je sicer med Kuštrinom in Kekčevo prišlo do hude krvi, saj je Fides ostalim sindikatom, poslal predlog dogovora, s katerim bi sindikalna stran uredila medsebojna razmerja. Predlog sporazuma v eni od točk predvideva, da posamezen sindikat ne bi sopodpisal spremembe kolektivne pogodbe, če ne bi sodeloval pri organizaciji sindikalnega boja oz. stavke, ki je do te spremembe privedla. Razen če bi podpisnikom, ki so te spremembe uspeli doseči, povrnil ustrezen delež stroškov organizacije te oblike sindikalnega boja.

Kekčeva je dogovor označila za nekorekten in ga ne bodo podpisali. Bodo pa najverjetneje dogovor podpisali v Praktikumu, katerega člani so tudi sodelovali v stavki zdravnikov konec prejšnjega leta.

Poleg omenjenih sindikatov, ki so danes podpisali aneksa, so bili na delojemalski strani do podpisa aneksov upravičeni še Sindikat zdravstva in socialnega skrbstva, Sindikati v zdravstvu Slovenije v okviru Pergama in Sindikat zobozdravnikov DENS, a k podpisu aneksov niso pristopili.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
25. 03. 2017 10.59
+2
Ha,ha,ha, me zanima kaj bo reklo računsko sodišče na to izjavo? Se pravi, da so 17 let delali in izplačevali na roke!
Jožajoža
24. 03. 2017 21.02
+4
normativi v zdravstvu pomenijo za 50% višje plače. tudi ministrica je zraven.
wolfterier
26. 03. 2017 17.48
+1
Normativ za naročnika in dobavitelja-vsakemu pol dobička,de...
LevicaNeresnica
24. 03. 2017 20.34
+2
In korupcija v zdravstvu ostaja privilegij te vlade.
slayer2
24. 03. 2017 19.58
+1
Te bi bilo potrebno vse dati na test za droge,ker so izgubili stik z realnostjo!!!
ecnarf
24. 03. 2017 19.26
+4
Tadva se norčujeta iz poštenih ljudi
puspan
24. 03. 2017 18.26
+1
Dajmo malo politiko na stran in se poglobimo v zdravstvo. Zaradi določenih okoliščin sem današnji dan prebil na več lokacijah KC v Ljubljani. Imel sem priliko opazovati dogajanja na ORL. Samo globok poklon celotnemu personalu od snažilk pa vse do vrha zdravstvenega osebja. Kaj bi bilo, če bi se 24 ur kritizerji za en dan postavili v kožo ljudi, ki nam vsak dan, vsak mesec in vse leto skrbijo za naše zdravje in nam rešujejo življenja? Globoko premislimo in se iskreno vprašajmo, če smo res vsak dan tako pravični do vseh njih. Jaz samo lahko rečem vsak dan, HVALA VAM.
johanca123
24. 03. 2017 18.44
+3
Če ne bi blo hipohondrov bi ble tud manjpše vrste!
brezveze13
24. 03. 2017 19.24
+1
ne rečem da ne delajo ne opravičujem pa izsiljevanja jaz osebno bi bil srečen da imam njihove sposobnosti kar ni dano vsakemu ni pa to razlog da bi bili neki bogovi in umetno ustvarjali čakalne vrste . ko grem k zobarju grem zato ker me bolio zob ne pa da me naroči čez pol leta ker ne vem po kaj bi šel če me je bolečina minila isto je pri ostalem zdravstvu.železo se kuje dokler je vroče ne pa ko se ohladi
wolfterier
26. 03. 2017 17.50
+1
puspsn,ni problem personal,problem so naročniki in dobavitelji,a ne !
Brrr1111
24. 03. 2017 18.21
+1
Dobro. Kdaj bodo pa porihtani normativi in standardi za zdravstveno nego?
johanca123
24. 03. 2017 18.45
+1
Važn je, da so porihtani standardi da bodo več zaslužil (ob večjem delu v samoplačniških ambulantah)
brezveze13
24. 03. 2017 18.14
+1
se ne čudim da je prišlo do tega, opažam da se tudi na veliko servisirajo cestni odseki izvajajo se razni posegi na infrastrukturi jasno pred volitvami ki prihajajo je vedno dovolj denarja za nabiranje predvolilnih točk. NE DAJ DA MI SEDAJ SPODLETI TIK PRED ZDAJCI
omega _v6
24. 03. 2017 17.58
+4
Slovenci nikoli ne bomo prišli nikamor saj imamo po večini ministre,ki bi že zdavnaj morali biti v penziji!! Medtem nam mladi sposobni strokovnjaki odhajajo v tujino!! Minister v sedanji vladi je lahko zgolj takšen,ki je na "pravi strani"!
TNT4U
24. 03. 2017 17.54
+1
kakva gluma, zaradi stalnih sprememb - tako v kadrih, kot v financiranju in tudi v samih posegih se stanje stalno menja. Kakšen je sistem uravnave teh silnih normativov ? To je vse en velik blef za narod. Poleg tega pa kljub temu, da so to JAVNE SLUŽBE, se vsi dokumenti skrbno skrivajo - od sprememb kolektivne pogodbe dalje. takšna je pač naša demokracija.
pop greznica
24. 03. 2017 17.52
+1
a standardi in normativi so nov izraz za dohtarske plače?
Jožajoža
24. 03. 2017 17.49
+4
Za veliko družino se po naši zakonodaji štejejo tiste družine, v kateri so trije ali več otrok. Večina teh, 22.000, bo aprila prejela dodatek v višini 395 evrov ali 480 evrov.to je samo 11 milijonov evrov. pa to se ti zmeša, kje jaz živim. samo lenuhi so cenjeni. samo poglejte, če ti vsi , ki dobe od te države ta ogromna sredstva, kot so sociala, pokojnine,dodatek na velike družine,povečani dokladi, nepotrebno vračanje sociale,varstvenega dodatka........bodo levaki spet dobili na volitvah. tako si jih kupujejo. mi pa za vse te delomrzneže delamo.
mallonge
24. 03. 2017 17.38
+7
Od teh Cerarjevih kadrov vse beži in se vse podira.
mallonge
24. 03. 2017 17.29
+8
Cerarčeva in Čebaškova dve penzionistke. Plača in privilegiji first.
paxvobiscum
24. 03. 2017 17.24
+4
Enkrat smo pili pir za šankom v enmu lokalu v Logatcu, ob, ne vem, 11h dopoldne. Pa nas "ena tastara" ozmerja: "a morte že tok zgodi pit?", mi brez besed, kaj češ. Ona gre, pa kelnar prav "a veste kdo je bil to?" Milojka.
wolfterier
26. 03. 2017 17.53
+1
minnaema@yahoo.com
24. 03. 2017 17.22
+3
....da bi le bilo tudi v praksi kontinuirano in ugodno za uporabnike zdravstvenih storitev.
paxvobiscum
24. 03. 2017 17.21
-2
Milojka, mi smo s tabo!
Castrum
24. 03. 2017 17.13
+9
Ma kdo ima koga zanorca, halo? Ministrica za v penzijo, dve sekretarki expresno odvihrali s polažaja in namesto njiju se zaposli še enega penzionista Kebra ! Ma kaj je s to Slovenijo?
paxvobiscum
24. 03. 2017 17.21
+2
Nihče noče vroče žerjavice na dlaneh držat.
Skunk Works
24. 03. 2017 17.05
+4
Zdi se, da ima vročino nekdo....
butalistan
24. 03. 2017 17.04
+5
Pehta in bedanc imaata predstavo za davkoplačevalsks KEKCE.