Kolar Celarčeva: Glas proti interpelaciji je glas za kakovostno, javno in solidarno zdravstvo

Državni zbor na izredni seji na zahtevo SDS že drugič v tem mandatu razpravlja o delu in odgovornosti ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. Ta je zavrnila vse očitke iz interpelacije. Čeprav bo interpelacijo verjetno prestala, pa je pričakovati pestro razpravo, za katero ima DZ na voljo skoraj 16 ur.

V državnem zboru poteka izredna seja, na kateri poslanci razpravljajo o interpelaciji ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. Seja DZ, ki se bo verjetno zavlekla dolgo v noč, se je začela s predstavitvijo stališč predlagatelja interpelacije SDS. Da bi bila interpelacija izglasovana, jo mora podpreti 46 poslancev. Gre za drugo interpelacijo proti Kolar Celarčevi in deveto proti ministru v vladi Mira Cerarja. Tudi prvo interpelacijo proti Kolar Celarčevi so vložili poslanci SDS.

Kolar Celarčeva zavrača vse očitke iz interpelacije

Ministrica za zdravje je na predstavitvi zavrnila vseh pet točk iz interpelacije. Kot je dejala, predlagatelj ni predstavil niti enega samega argumenta, da krši prisego ob imenovanju. Poslance je pozvala, naj se z zavrnitvijo interpelacije tudi ob tej priložnosti opredelijo za kakovostno, javno in solidarno slovensko zdravstvo.

Kolar Celarčeva je očitke iz interpelacije označila kot neutemeljene. Glede očitka soodgovornosti za neukrepanje pri korupciji v zdravstvu je dejala, da pri vodenje ministrstva in vsakodnevnem delu vztraja pri načelu ničelne tolerance do korupcije, a nima možnosti, da bi kar sama preganjala posamezne zdravnike ob sumu korupcije. So pa na ministrstvu uvedli sistem prijavljanja možnega oz. dejanskega konflikta interesov ter sistemske ukrepe na področju skupnih javnih naročil

Milojka Kolar Celarc

Milojka Kolar Celarc se zagovarja pred državnim zborom. (Foto: Aljoša Kravanja)

Glede otroške kardiologije je poudarila, da se je kot ministrica v skladu s svojimi pristojnostmi vključevala v reševanje razmer na pediatrični kliniki, predvsem pa ukrepa v smeri urejanja medsebojnih odnosov med zaposlenimi. Odredila je več izrednih strokovnih nadzorov s svetovanjem za področje otroške kardiologije ter imenovala projektni svet za otroško kardiologijo, ki ga vodi mednarodno priznani srčni kirurg Igor Gregorič.

Opozorila je, da so vpleteni v otroški kardiologiji z medsebojnim javnim obtoževanjem namesto strokovne razprave poglobili nezaupanje staršev do tega programa, za ugled zdravnikov in ustanov pa so v prvi vrsti odgovorni zdravniki sami in njihova poklicna združenja, je dodala.

Eden od očitkov v interpelaciji se nanaša tudi na dolge čakalne dobe. Kolar Celarčeva je poudarila, da Slovenija ni edina država s čakalnimi dobami, je pa med redkimi v EU, kjer imajo bolniki neposreden in takojšen dostop do zdravnikov na primarni ravni.

Poudarila je, da je skrajševanje čakalnih dob prioriteta njenega dela in dela vlade. "Ljudje resda čakajo na zdravstvene storitve, ampak dejstvo je, da nekaterim ne bi bilo treba čakati tako dolgo," je dejala in navedla podatek, da je bilo kar 60 odstotkov čakajočih nad dopustno čakalno dobo seznanjenih z možnostjo, da bi lahko do pregleda ali posega v sprejemljivem obdobju prišli drugje, a so to možnost zavrnili.

V SDS menijo, da Kolar Celarčeva ne obvladuje zdravstvenega sistema oziroma situacije v zdravstvu. Očitajo ji, da je soodgovorna za neukrepanje na področju koruptivnih dejanj v zdravstvu, neučinkovito reševanje problematike čakalnih dob ter slabo poslovanje in vedno večjo zadolženost javnih zdravstvenih zavodov.

Tako je na tem seznamu več kot 20.000 bolnikov, ki bi zavrnili zdravstveno storitev, če bi jim jo ponudili, da jo izvedejo že jutri, saj ali čakajo na konkretnega zdravnika ali so uvrščeni na poznejši termin po lastni želji ali niso zmožni za poseg itd. Sicer pa problem dolgih čakalnih dob po ministričinih besedah rešujejo tako z dodatnim denarjem kot tudi z zakonodajnimi rešitvami, ki bodo na seji DZ v sprejemu prihodnji teden.

Odzvala se je tudi na očitek glede slabega poslovanja zdravstvenih zavodov. Poudarila je, da se je zdravstvu v zadnjih osmih letih odneslo več kot milijardo evrov, pri čemer pa so pravice ostale enake in noben bolnik ni ostal brez oskrbe. To rešujejo z interventnim zakonom, o katerem bodo poslanci odločali prihodnji teden, poleg tega bodo do 15. novembra pripravili ukrepe, ki bodo omogočili dvig cen zdravstvenih storitev v prihodnjem letu. Sistemsko pa to težavo rešujejo z novim zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter z zakonom o dolgotrajni oskrbi, ki ga z ministrstvom za finance nameravajo uskladiti do konca meseca.

Na očitek, da pripravlja zakonodajo v nasprotju s slovensko in evropsko zakonodajo, pa je dejala, da jo preseneča, da očitek leti predvsem na tiste predpise, ki urejajo vprašanja javnega in zasebnega na področju zdravstva. Kot je dejala, je zavzemanje predlagateljev interpelacije za privatizacijo zdravstva v nasprotju z večinskim mnenjem prebivalstva, saj dve tretjini podpirata javni, solidarni in dostopni zdravstveni sistem.

Dejala je, da so zakoni, ki jih predlaga, nujne spremembe v zdravstvu in so v korist bolnikom, ne pa posameznim interesnim skupinam in kapitalu. "Ko boste čez nekaj dni odločali o zakonih, boste lahko upravičeno ponosni, da ste potrdili pomembne spremembe, ki izboljšujejo slovenski javni zdravstveni sistem," je še dejala poslancem.

Kritike na račun Kolar Celarčeve tudi od poslancev, ki interpelacije ne bodo podprli

Poslanske skupine so predstavile svoja stališča do očitkov v interpelaciji zoper ministrico. Podporniki interpelacije nizajo očitke na račun ministrice, a do nje so kritični tudi nekateri poslanci, ki sicer interpelacije ne nameravajo podpreti. Razprava bo predvidoma trajala do pozno zvečer.

V poslanski skupini NSi bodo interpelacijo podprli. Ministrica je po oceni Jerneja Vrtovca odgovorna za to, da se v zadnjih treh letih zdravstveni sistem ni izboljšal, stvari so se celo še poslabšale. "Razmere so na meji alarmantnega stanja," je dejal. Po oceni NSi se sistemske korupcije v zdravstvu v preteklosti ni dovolj zavzeto preganjalo, posledično so slabe prakse postale popolnoma običajne, korupcija se je zakoreninila v zdravstveni sistem. Spomnil je tudi na dogajanje v programu otroške srčne kirurgije in na otroški kardiologiji pediatrične klinike. "Zaradi slabih odnosov umirajo otroci. Prvi odgovoren v državi, ki mora ukrepati, je minister za zdravje," je poudaril.

Poslanska skupina Levica interpelacije ne bo podprla. Kot je v njihovem imenu pojasnil poslanec Miha Kordiš, na Kolar Celarčevi stoji ali pade aktualna zdravstvena reforma, četudi je ta morda preskromna. Kot je dejal, se z razrešitvijo ministrice čakalne dobe ne bi skrajšale, razmere na UKC Ljubljana pri otroški srčni kirurgiji pa se ne bi izboljšale. "Prepričan sem, da bi v vodo padla ukinitev dopolnilnega zavarovanja in omejevanje koncesij," je dejal Kordiš, ki ne vidi v koaliciji "niti enega politika, ki bi razumel, kako pomembni so ti ukrepi".

V poslanski skupini nepovezanih poslancev bodo o interpelaciji glasovali različno, medtem ko jo bo poslanec Bojan Dobovšek podprl, je preostali trije poslanci ne bodo, je uvodoma napovedala Alenka Bratušek. "Interpelacija ne bi spremenila nič. Ministrica, vlada in koalicija so odgovorni, da je stanje v zdravstvu takšno, kot je. Prav je, da nosijo odgovornost za to," je dejala. Podobno kot že predhodni govorci je izpostavila izgube bolnišnic in podaljševanje čakalnih dob. "Prvič v zgodovini naše države čakajo tudi bolniki z rakom," je opozorila. Prav tako še vedno ni "obljubljene zdravstvene reforme". "Narejenega ni nič, kar so zapisali v koalicijsko pogodbo," je ocenila poslanka in kritizirala tudi kadrovanje na vodilna mesta v zdravstvu.

Ministrica Kolar Celarčeva

(Foto: POP TV)

V SMC podpirajo delo ministrice, zato bodo glasovali proti interpelaciji, je dejala Simona Kustec Lipicer. Po njenem mnenju je Kolar Celarčeva do danes naredila pomembne premike v modernizaciji zdravstva in zaščiti javnega zdravstvenega sistema, medtem ko so ob prevzemu mandata nasledili zdravstveni sistem, ki je nazadnje doživel prenovo po osamosvojitvi. Ob tem je opozorila, da je velik del politične javnosti, ki danes glasno kritizira delo Kolar Celarčeve, "ni prišel neomadeževan do te točke, na takšen ali drugačen način ste bili vpleteni v več kot 20 letno nazadovanje". Te politične akterje pa je označila za "molčeče priče, ki so dolga leta nemo gledale, kaj se dogaja, danes pa ste najbolj glasne kritičarke sprememb". "Motijo vas preboj, iz vas kričijo interesi, ki so vesolje oddaljeni od interesov ljudi, bolnikov," je dodala.

Nada Brinovšek (SDS) pa meni, da se hecno sliši trditev ministrice, vlade in koalicije, da je naš zdravstveni sistem dober. "To sprenevedanje meji že na pravljico o cesarjevih novih oblačilih. A se bo že našel kak korenjak, ki bo povedal, da je cesar nag," se je vprašala. Kot je ugotavljala, koalicija drži skupaj tudi za ceno zdravja ljudi. "Čez pol leta nas bodo volivci povprašali po našem zdravju," je ocenila. Dodala je še, da bi od ministrice pričakovali, da bo na interpelacijo odgovarjala z dejstvi, ne pa s "prostim spisom".

V poslanski skupini DeSUS interpelacije večinsko ne bodo podprli, a ne ker bi podpirali ministrico, ampak ker podpirajo premierja Mira Cerarja, ker ne želijo destabilizirati vlade in ker nekaj mesecev pred volitvami menjava ni smiselna. Obenem jih čudi, da Cerar ministrico še podpira. Poslanec DeSUS Franc Jurša namreč v predstavitvi stališča poslanske skupine ni skoparil s kritikami ministrice, ki da "z neukrepanjem, izbiranjem napačnih prioritet in odlašanjem pri sprejemanju odločitev ogroža ravno to, kar najbolj zagovarja - javno zdravstvo". "Rešitev, kako bomo financirali naše zdravstvo, še vedno nimamo, zato ne gojimo več upanja, da bi tako zahteven in pomemben zakon lahko sprejeli v tem mandatu," je dejal.

Iz podobnih razlogov večinsko ne bodo podprli interpelacije tudi v SD. Kot je dejala Bojana Muršič, večino mandata poslušajo prazne obljube glede zakona o zdravstvenem varstvu, a do danes razen nedodelanih osnutkov niso videli predloga zakona. "Sistem se nam sesuva, potrebovali bi takojšnje odločitve, mi pa mencamo in mencamo", je opozorila. A glede na to, da je koalicija pred iztekom mandata, v SD ne verjamejo, da bi v tako kratkem obdobju kaj dosegli z novim ministrom.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 156
 
zulj001 13.09.2017 21:56:43
Naše javno zdravstvo je "najboljše",v njem se da največ pokrast ,zato ni primerljivo z Avstrijskim ali Nemškim.....
Več komentarjev