Slovenija

Koliko bodo poplave stale?

Slovenska Bistrica/Maribor, 21. 09. 2010 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Medtem ko se v nekaterih krajih še vedno borijo z naraslo vodo, je v drugih ta že odtekla in čiščenje poteka s polno paro. Tako se je v Laškem stanje že normaliziralo, Celje pa je popolnoma očiščeno.

Kmetijsko-gozdarska zbornica je sporočila, da kmetijska svetovalna služba na terenu pregleduje prizadete površine in sodeluje v občinskih komisijah za oceno škode. Prve nepopolne ocene kažejo, da je bilo prizadetih okoli 30.000 ha kmetijskih površin. Največ kmetijskih površin je prizadetih v Posavju, ob Krki, ob Sotli, v Zasavju, delu Gorenjske in Notranjske ter Vipavske doline in Primorske. Po ocenah kmetijske svetovalne službe je največ škode na koruzi, travinju, vrtninah in vinogradih ter sadovnjakih. Ogromno škode je tudi na gozdovih.

Voda ni prizanesla niti naseljenim delom države in ponekod že približno vedo, koliko jih bodo poplave stale.

LAŠKO

V Laškem je Savinja, ki je ponekod narasla tudi do 6,5 metra, zalila približno 60 objektov, od tega 16 večstanovanjskih. Poplavljenih je bilo tudi 31 podjetij ter 9,5 hektarja javnih površin, večji del pokopališča z žalnico, 57 kilometrov cest, šest kilometrov kanalizacije, vodovodi in 40 hektarjev kmetijskih zemljišč.

V Laškem, ki je v tokratni vodni ujmi po prvih ocenah utrpelo za 8,7 milijona evrov škode, čiščenje po poplavi poteka tekoče. Poveljnik štaba Civilne zaščite Laško Jože Senica je ocenil, da so se na razmere na območju Laškega normalizirale.

Na najbolj prizadetih območjih laška gasilska društva sodelujejo z drugimi silami zaščite in reševanja pri črpanju vode iz kletnih prostorov podjetij in stanovanjskih blokov v Laškem. Posvetili so se že čiščenju dvorišč, kleti, stanovanj in družbenih objektov. Pouk v šolah Rimske Toplice in Laško že poteka po urniku. Oskrba s pitno vodo je nemotena, vodo pa lahko občani za pitje uporabljajo brez predhodnega prekuhavanja.

Ekipe na terenu skrbijo tudi za sanacijo več kot 80 zemeljskih plazov in popisujejo nastalo škodo.

Laško
Laško FOTO: Miro Majcen

ŠENTJUR

V reševanje in odpravo posledic vodne ujme v Šentjurju je bilo vključenih več kot 240 pripadnikov civilne zaščite, med njimi so bili 204 operativni gasilci. Pri čiščenju vozišč je sodelovalo tudi več posameznikov z gradbenimi stroji in traktorji. Za utrjevanje protipoplavnih nasipov pa je bilo napolnjenih prek 800 vreč s peskom.

V Šentjurju je vodna ujma konec minulega tedna po prvih podatkih povzročila za več kot dva milijona evrov gmotne škode, so povedali na šentjurski občini. Tam so zaradi obilnih padavin poplavljale predvsem reke Voglajna in potoki Pešnica, Slomščica, Kozarica, Čreta in Ločica.

Poleg kmetijskih zemljišč je bilo po zadnjih podatkih poplavljenih več kot 40 stanovanjskih hiš, 38 gospodarskih objektov, 14 industrijskih oz. obrtnih objektov ter več poslovnih objektov.

Zaradi razmočenega zemljišča ali hudournikov se je po doslej zbranih podatkih na območju šentjurske občine sprožilo več kot 60 plazov, od tega jih stanovanjske in gospodarske objekte ogroža približno 10.

Zavarovancem s prijavo škode pri Zavarovalnici Triglav ni treba hiteti, saj bodo upoštevali tudi tiste, ki bodo prispele v prihodnjih dneh in vsaj do konca tega meseca. Za prijavo škode je na voljo 24-urna dežurna brezplačna telefonska številka 080 555 555 ali e-prijava prek spletne strani www.triglav.si.

SLOVENSKA BISTRICA

V Slovenski Bistrici je bil že izdan sklep o popisu škode, je dejal poveljnik tamkajšnje občinske civilne zaščite Danilo Podlesnik. Županja Irena Majcen bo imenovala komisijo, ki bo začela s popisovanjem. Po besedah Podlesnika je o kakršnih koli številkah o povzročeni škodi za zdaj še nemogoče govoriti, zagotovo pa je bilo vsaj tri četrtine škode povzročene na komunalni in cestni infrastrukturi, nekoliko manj pa na objektih.

Podlesnik je še povedal, da so bili najnujnejši sanacijski ukrepi izvedeni sproti, zato tudi ni več večjih težav na cestnih povezavah. Edina izjema je regionalna cesta Slovenska Bistrica–Šmartno na Pohorju, ki je še vedno zaprta in je prevozna le po obvozu. Omenjena cesta bo najverjetneje zaprta še nekaj časa, saj bo zaradi zahtevnega terena treba pripraviti projekte za dolgoročno sanacijo.

CELJE

Poplava je ogrozila osem krajevnih skupnosti, prizadetih je bilo 110 stanovanjskih objektov, sedem industrijskih objektov, dva odseka državnih cest in 12 odsekov občinskih cest. Sprožili so se tudi trije zemeljski plazovi, ki pa niso ogrožali ljudi ali njihovega premoženja.

Celje je po vodni ujmi že očiščeno, zdaj pa poteka čiščenje predvsem gasilske opreme. Poveljnik Civilne zaščite v celjski občini Milan Volavšek pričakuje, da bodo do konca tedna uspeli gasilsko opremo očistiti ter posušiti osebno varovalno opremo.

V tokratni vodni ujmi je Celje po prvih ocenah utrpelo za 6,6 milijona evrov škode, okvirni strošek sil zaščite, reševanja in pomoči pa je ocenjen na 20.000 evrov.

Celje
Celje FOTO: Matic Flajšman

MARIBOR

V Mariboru so z ocenjevanjem škode sicer šele začeli, zato natančnih ocen niso mogli dati. Gotovo pa bo po neuradnih podatkih škode, ki pa ne bo vključevala stroškov trajne sanacije, vsaj za okoli 100.000 evrov.

Maribor se je tokrat uspel bolj ali manj izogniti večjim nevšečnostim, je dejal poveljnik tamkajšnje civilne zaščite Slobodan Stojanović in dodal, da so zato pripravljeni priskočiti na pomoč tudi drugim delom Slovenije.

Nekaj malega so imeli črpanj vode, zabeležili pa so tudi pet plazov, ki pa neposredno ne ogrožajo objektov, zato ni bilo potrebnega nobenega interventnega ukrepanja. "V glavnem so bili posledica nepravilnih posegov v naravo, trije med njimi pa so pomenili zgolj poglobitev lanskih vdorov na cestiščih, saj še ni bilo poskrbljeno za njihovo trajno sanacijo. Gre za lokalne ceste v krajevni skupnosti Brezje Kamnica in v Hrencah. Ceste so zdaj že prevozne, v Hrencah pa je zapora že od lanskih neurij," je dejal Stojanović.

GORIŠKA

Po prvih izračunih škode zaradi sobotnih in nedeljskih poplav je bilo na Goriškem samo za stroške intervencij porabljenih 145.000 evrov. Poplavljenih je bilo preko 250 objektov, predvsem v občini Miren - Kostanjevica, zato bo po koncu popisa škode številka precej višja. Na Goriškem opozarjajo tudi na škodo, ki so jo poplave povzročile v kmetijstvu.

Vodja občinskega štaba civilne zaščite v Novi Gorici Bogdan Zoratti je dejal, da so imeli v novogoriški občini 190 posredovanj, na terenu pa je bilo 185 gasilcev in pripadnikov CZ, ki so do ponedeljkovega opoldneva opravili 3160 ur. Čeprav so se nekateri občani jezili, da niso dobili dovolj pomoči, pa so prostovoljni reševalci pri svojem delu upoštevali točno določen vrstni red prioritet v primeru naravnih nesreč.

Po poplavah pa so na Goriškem velik problem predvsem plazovi. Geolog Boris Rijavec je povedal, da je zabeleženih preko 40 plazov in usadov v novogoriški občini, 22 pa je takih, ki jih bo treba sanirati. Med njimi je Rijavec izpostavil predvsem plaz v Šmihelu, ki spada pod državni nadzor, saj zemlja tam plazi že vse od leta 2000. Doslej ni bilo narejenega za sanacijo nič, niti projektov za postavitev predvidene pilotne stene, ki bi celotno naselje obvarovala pred morebitnim večjim zdrsom tega plazu.

Nova Gorica
Nova Gorica FOTO: Aljaž Božič

OBALA

V občini Piran, kjer je bila poplavljena skoraj celotna Sečoveljska dolina, naplavine in posledice poplav še odstranjujejo. Najbolj prizadetih je bilo 17 družin iz vasi Dragonja in Sečovlje. Eno štiričlansko družino so začasno izselili, drugi so se odločili, da ostanejo na svojih domovih, so pojasnili z občinske enote civilne zaščite.

Škodo, ki sta jo na Obali povzročili Rižana in Dragonja, lastniki poplavljenih objektov in prostovoljci še odstranjujejo. Gasilci so z reševanjem zaključili, izvaja pa se sanacija zemeljskih plazov. V prihodnje jih čakajo še vodotoki v porečju Rižane, je  pojasnil poveljnik civilne zaščite občine Koper Vilij Bržan.

Ob strugi Rižane je bilo v poplavah prizadetih okrog 50 objektov, med njimi obe ribogojnici. Deset jih je po mnenju Bržana v kritičnem stanju. Dve družini so začasno namestili v hotelu, drugi so izselitev zavrnili.

Ceste na Obali so prevozne, delavci Cestnega podjetja Koper (CPK) so najnujnejša opravila zaključili. Kot so pojasnili na CPK, je zaprta le cesta med slovenskim in hrvaškim mejnim prehodom Dragonja, ki jo je delno odnesla voda. Cesto popravljajo, mejni prehod bo predvidoma odprt v sredo, za dokončno sanacijo pa bo potrebnega več časa, še pojasnjujejo. Huje je po besedah Bržana poškodovana še cesta med odcepom za Boršt in Župančiči, ki jo je odneslo. Obvoz je urejen.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

poslanka sexs
21. 09. 2010 19.11
ozalujem za vse nesrece ali vse naj poravnajo poslanski lopovi vsajn nas kradejo kot nobena drzava nasvetu kde je denar katerega placujemo za osnazevanje vode ce ravno pol slovenije nima kanizilacije kde je denar katerega placujemo za vodo iz nasega studenca kateri so nam naredili pradedje vse so pokradli slovenski lopovi za katere nismo imeli take kot jih imamo kake davke neupravicene se placujemo torej dragi slovenci bog nas je kaznil ker smo tiho in naj nas se kazni huje dokler bono tiho
Roxy79
21. 09. 2010 16.05
Za vikend pa nove obilne padavine. huh....
shishmish
21. 09. 2010 16.01
Ja tam ene 500€ bo... Spodnje Žememlje je poplavilo, Zgornje je pa odnesel plaz.
bemtisunac
21. 09. 2010 15.17
če je poplavilo tudi žememlje bo škode 500€.....he