So upokojenci novi izbrisani?

Nižanje pokojnin samo nekaterim "zaradi množičnosti pojava in pomanjkljive argumentacije teh zadev lahko nakazuje problem, podoben izbrisanim", pravi varuhinja človekovih pravic, ki pripravlja zahtevo za ustavno presojo. Sodiščem se obeta več tisoč zadev.

Jezni upokojenec

(Foto: Thinkstock)

Po besedah Čebašek - Travnikove pri varuhu vsak dan dobijo po deset ali več pobud in pritožb zaradi varčevalnega zakona.

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik je potrdila, da pripravljajo zahtevo za presojo ustavnosti dela zakona za uravnoteženje javnih financ, ki se nanaša na znižanje pokojnin. Pri tem poziva različne organizacije, naj ji posredujejo svoja stališča. Opozarja tudi, da bi zaradi pokojnin lahko na sodišča prišlo več tisoč zadev.

Eden od razlogov za ustavno presojo je po njenih besedah neenakost oz. vprašanje, zakaj zmanjšati pokojnine samo nekaterim kategorijam upokojencev. Kot je ob tem izpostavila, so nekateri, tudi pravniki, že nakazali, da se "zaradi množičnosti pojava in pomanjkljive argumentacije teh zadev lahko nakazuje problem, podoben izbrisanim".

V obstoječi zakonodaji manjkajo nekateri elementi, ki bi takšen poseg opravičevali, še pravi varuhinja. Opozarja tudi, da so upokojenci o znižanju pokojnin dobili le obvestila, na katera pa ni mogoča pritožba. Pri varuhinji so za zdaj mnenja, da zgolj obvestilo ne more nadomestiti odločbe, ki bi jo morali prejeti vsi prizadeti in zoper katero bi potem lahko tudi uveljavljali pravno varstvo.

Nas čaka poplava tožb?

Zakon za uravnoteženje javnih financ določa, da se pokojnine, za katere izplačilo zagotavlja država iz proračuna in ki ne temeljijo na vplačanih prispevkih, junija znižajo.

Med upokojenci, ki so se jim pokojnine znižale, je približno 8000 tistih, ki so del delovne dobe prebili v nekdanji SFRJ, približno 7500 je borcev NOB, skoraj 4000 je nekdanjih beguncev in internirancev ter 2700 nekdanjih vojaških zavarovancev. Nižje pokojnine je prejelo tudi 1600 nekdanjih delavcev organov za notranje zadeve in zavodov za prestajanje kazni zapora.

Zakon je določil tudi omejitve pri izplačilu letnega dodatka za upokojence, prejemniki pokojnine v višini nad 622 evrov pa do letnega dodatka niso upravičeni.

Prav v zvezi s tem ima za petek dogovorjen sestanek z vodstvom Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz). Zanima jo namreč, kako se bodo odzvali v primeru množičnih zahtevkov po izročanju odločb. Upokojenci namreč imajo pravico zahtevati izdajo odločbe v zvezi s spremenjeno višino pokojnine, pravi varuhinja.

Če bodo na Zpizu te zahtevke zavrgli – kar naj bi po informacijah, ki jih ima varuhinja, tudi storili – in potem izdali upokojencem le pravni poduk, se bodo prizadeti lahko obrnili na sodišča. "In potem bomo na sodiščih imeli nekaj tisoč zadev," opozarja Čebašek - Travnikova. "Skratka odpiramo poglavje, ki mu ta hip ne vidimo konca," še ugotavlja.

Pobuda v nekaj tednih, ne v nekaj dneh

Pobudo za ustavno presojo bo varuhinja sicer vložila verjetno v nekaj tednih in ne še te dni, kot pričakujejo nekateri. Kot je namreč dejala, želijo res dodobra preučiti vse možnosti za takšno pobudo, razloge vsebinsko razvrstiti in jih argumentirati z vseh vidikov. Zato je zelo pomembno, da jim čim več ljudi iz različnih organizacij napiše svoja stališča in jim pomaga s svojimi argumentacijami.

Varuhinja na ustavnem sodišču sicer že izpodbija del varčevalnega zakona, ki govori o prenehanju pogodbe o zaposlitvi tistim javnim uslužbencem, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine. Za vložitev te zahteve se je odločila na podlagi pobude rektorja Univerze v Ljubljani Stanislava Pejovnika.

Upokojenka

Če so vam znižali pokojnino, se lahko pritožite. (Foto: Thinkstock)

V Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus) so pripravili tudi obrazce, s katerimi posamezniki lahko zahtevajo izplačilo neizplačanega dela pokojnine. Posamezniki naj izpolnjeni obrazec pošljejo na naslov, s katerega so dobili obvestilo o znižanju pokojnine, so dodali. Obrazec je pripet članku.
 


Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 87
 
pepe007 05.07.2012 07:53:57
Kakšen je kriterij varuhinje v denarju, da nekdo ni "izbrisan"?
Državni uradniki si ne bi smeli privoščiti takih floskul. Naj pove, če prejema nad 550€ pokojnine ni IZBRISAN, sicer pa je.
 
Tonček Balonček 05.07.2012 07:03:22
Zdaj erazumem zakaj je Mister J, šefom od Patrije jamral , da ga skrbi za pokojnino.
 
orangensaft 05.07.2012 06:43:38
Imam občutek, da je bil majerjev hobi, ko je bil še mali, radiranje.
Speedtest 05.07.2012 04:23:29
Bravo Janez. Uniči kar se še uničit da potem pa Avstralija.
BojanMahr 05.07.2012 08:17:40
upam da ga pred Avstralijo doleti bumerang njegove karme.
 
hiterkstrela 05.07.2012 00:43:34
treba starim vset, pa dat mladim, da bodo lahko zapravljali in hodili po trgovinah in lokalih. Za iznajdljive in za tiste z 'vezami' pa nemški avti s špoljarji! penzije so sam problem ej, pa še regres so do zdaj meli, me je skor kap, ko sn zvedal. Mislim, vse več punc po mestu hodi neurejenih, ker nimajo keša, nekatere nimajo celo nalakiranih nohotov!!! tragedija ej,,,,,,,
mica33 05.07.2012 08:34:13
Resnično upam, da je tole sarkazem
hiterkstrela 05.07.2012 13:55:26
itak ej.........
 
WikiX 04.07.2012 23:54:24
Enačiti upokojence in izbrisane je podobno, kot če bi enačili prisilno vpoklicane v Nemško vojsko in tiste, ki so jih nacisti zaprli v koncentracijska taborišča, neokusno in nemoralno skratka, čeprav so bili na nek način res oboji žrtev. Varuhinja tudi dobro ve, da to še zdaleč niso edine krivice, ki so jih zagrešila upravna sodišča, ampak za njihove pokojnine se pa nihče posebej ne zmeni. Ko je svoj čas v Ameriki zmanjkovalo denarja za pokojnine, so starci poslali nad mafijo svoje sinove, potem so vsak mesec oluščili kakšnega dona, dokler ni bilo naenkrat še preveč denarja za veterane. Pravzaprav je bilo to ljudem tako všeč, da je država s tem krvavim kapitalom zagnala do danes najmočnejše gospodarstvo na svetu, ki jim je v nekaj desetletjih relativnega miru in blaginje prineslo bistveno višje standarde, zaščito delavcev in pravice. Boj proti dobro organiziranim kriminalnim združbam je bil mogoče najbolj pomembno dejanje v Ameriški zgodovini, nobena druga revolucija jim ni prinesla toliko svobode, zato so njihovi pravosodno represivni organi še danes zelo spoštovani, saj so dokazali, da sistem očitno lahko deluje. Paradoks je v tem, da v času Velike recesije sploh niso zaostrovali zakonov, prej obratno, oligarhija je naenkrat zahtevala človekove pravice, pravno in socialno državo, dostojanstvo in milost, v bistvu so poskrbeli le, da stari zakoni delujejo. Če so torej našim upokojencem izplačali nižje pokojnine, jim zdaj država po pogodbi pač dolguje razliko in regrese, legitimnost njihovih zahtev pa ni prav nič drugačna od vseh ostalih družbenih skupin, ki so jim vzeli denar z varčevalnimi ukrepi, glede na to, da je nekaj takega storil že Pahor, bi morali državo najprej tožiti prejemniki socialnih transferjev, njim so vzeli že par let nazaj, letos pa spet, pa ni bilo zgleda nobene pritožbe na Urad varuha, čeprav jih nekateri neutrudno in redno pošiljajo že leta, ker se nikamor drugam pri nas tudi ne morejo obrniti. Katere pravice so torej bolj pomembne, katere krivice bomo najprej poravnali, bodo upokojenci poskrbeli za prihodnost mladih? Eh, vso to sprenevedanje in sistemske zarote so že enostavno patetične, pri nas itak odloča le zakon močnejšega in bolje prilagojenega, to ni nobena novica.
WikiX 04.07.2012 23:57:19
Urad varuha človekovih pravic mora najprej razumeti, kaj je bilo prej in kaj pozneje ter se naučiti seštevati in odštevati, pri nas se pač že 20 let rutinsko in sistemsko kršijo človekove pravice. In, kaj zdaj, bo Varuhinja izbirala čigave štejejo in v katerem obdobju?
 
tomi.passion@gmail.com 04.07.2012 23:08:08
MEDIJI, NE ZGANJAJTE NAČRTNE PARANOJE. NIHČE NE BO VZEL POKOJNINE TISTIM, KI SO SI JO POŠTENO PRISLUŽILI. DA PA IMAMO IZ LETA V LETO VEČ BORČEVSKIH POKOJNIN, TO PA DEJANSKO NEKAJ NE ŠTIMA. IN ŠE CEL KUP JE RAZNIH PARTIJSKIH PRIVILIGIRANCEV, NPR. MILAN KUČAN S SKORAJ 4.000 EUR PENZIJE.
Damir Sečki 04.07.2012 22:33:23
Nekateri dobivajo penzije več kot 1400€ na mesec, jaz pa kot inžinir dobim ponujeno 1000€ neto na mesec. Kje je tu logika, da en fosil stari dobi več penzije, kot inžinir plače na mesec?
lolzorr 04.07.2012 22:53:37
no ja tudi stari fosil je enkrat bil inženir
dobmoj2dom 04.07.2012 23:23:20
potem si eden izmed nesposobnih inženirjev
kar precej sem jih poznal v svojem življenju
prognostik 05.07.2012 07:33:54
Damir
Stari fosil je v življenju nekaj ustvaril in 40 ali več let vplačeval v skupno blagajno tako,da mu sedaj samo vračajo vplačana sredstva .
Ti pa v življenju nisi naredil drugega kod iz kruha drek pa se še nekaj peteliniš .Tudi ti boš mogoče nekdaj star in takrat bi rad slišal tvoje mnenje o fosilih.
prognostik 05.07.2012 07:34:54
Da nebo pomote do penzije imam še najmanj 20 let.
Lolek a Bolek 04.07.2012 22:06:30
Najlažje je udariti po bolnemu in nemočnemu,kradejo revnim,dajejo bogatim,to je delo naše slovenske vlade.
fantom46 04.07.2012 22:11:17
Le ukup. le ukup uboga gmajna, bo ulada dobla sredn prst, pol bo drajna.
lolzorr 04.07.2012 22:33:58
seveda starropramen, kaj če nebi komentiral stvari o katerih nimaš pojma ?
 
dobmoj2dom 04.07.2012 21:54:55
nič nimam proti veteranom osamosvojitvene vojne vendar poznam veliko takšnih primerov ko so bili ves čas agresije na slovenijo pod vplivom alkohola
šele ko so se malo streznili so izvedeli da agresije že 10 dni več
okcorral 04.07.2012 22:04:43
Pod vplivom česa so bli ljudje, ki so PO VOJNI pobijal svoje sonarodnjake? A jim ni nihče povedu, da je konc vojne oz. so bili tako "zadeti"?
MERDE-AVE-MERDE 04.07.2012 22:16:04
NA ČEM SO BILI DOMOBRANCI KI SO ZAKRIVILI NAJVEČ SMRTI MED SLOVENCI?
myname007 04.07.2012 22:19:44
okcorral - zadeti so bili od moči. Če bi takrat zmagala druga stran, bi se dogajalo isto, samo vloge bi bile zamenjane. Sedaj postaja zelo jasno, da nacisti in fašisti niso izgubili prejšnje velike vojne.
homcan 04.07.2012 22:55:16
ne veš ker ni bilo tako ,kaj so pa počeli boljševiki po vojni je pa kristalno jasno
charon 04.07.2012 23:19:05
kaj so pa počeli naši osamosvojitelji po 1991 je pa pred dnevi pojasnilo evropsko ssodišče!!!
sydney 05.07.2012 10:40:00
Pa kakšna osamosvojitvena voja je bila to, če je vse skupaj trajalo le nekaj dni sredi poletja. Bi to sploh lahko primerjali z NOB, 4 leta, poleti in pozimi, skrivanje po gozdovih, večkrat lačni kot siti, prezebli, brez primernih oblačil in obutve... Koliko od nas bi nas to v današnjih razvajenih časih sploh preživelo?! Zato spoštujem borce NOB in samo kolaboristi lahko zanikajo njihovo pravico, da spoštujemo njihov boj za slovnski narod.
Več komentarjev