Slovenija

Prestižno kolo za Busha

Ljubljana, 10. 06. 2008 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan/Igor Adamič
Komentarji
110

Ameriški predsednik je Slovenijo zapustil s kolesom, vrednim 4.200 evrov. V zameno je premier Janša dobil snežno desko.

Kolo za Busha, vredno okoli 4.000 evrov.
Kolo za Busha, vredno okoli 4.000 evrov. FOTO: BOBO
Slovenski predsednik Türk je od ameriškega kolega prejel Zbirko del ustanoviteljev Združenih držav Amerike, premier Janša pa snežno desko.

Ameriški predsednik George Bush bo Slovenijo obdržal v lepem spominu. Že v ekskluzivnem intervjuju za POP TV je dejal, da naša dežela ponuja veliko izbiro, od smučanja, igranja golfa, kolesarjenja pa vse do ribarjenja. Nekoč je celo dejal, da je zanimiv košček nebes.

Kako tudi ne, ko pa je to in še več. Visoki gostje so Slovenijo namreč zapustili s številnimi dragocenimi darili, ki so po trditvah slovenskega protokola vrhunski dosežki slovenskega znanja, inovativnosti in kreativnosti. ''So estetska, kakovostna; nekatera predstavljajo slovensko dediščino, druga so rezultat sodobne ustvarjalnosti, vsa pa pomembno prispevajo k promociji Slovenije v svetu.''

Izmenjava protokolarnih daril
Izmenjava protokolarnih daril FOTO: BOBO

No, prvi mož ZDA je od predsednika vlade in predsednika Evropskega sveta Janeza Janše prejel kristalno skledo z zvezdicami Steklarne Rogaška in gorsko kolo znamke Cult, od predsednika republike Danila Türka pa faksimile Dalmatinove Biblije. Zvezde na kristalni skledi so skupni evropski simbol, znak in razpoznavno znamenje. Oblikovalci in steklopihači so simboliko ''ujeli'' v spominski evropski skledi. Cene za unikate Steklarne Rogaška se v maloprodaji gibljejo nad 500 evri, protokol je skledo dobil za okoli 100 evrov. Dalmatinova Biblija iz leta 1584 je vzpostavila slovenščino kot razvit knjižni jezik in služila kot vzorec za kasnejše biblijske prevode ter izvirne strokovne in leposlovne spise v naslednjih stoletjih. Sodi v sam vrh slovenske protestantske književnosti in je eno ključnih del na kulturnozgodovinski razvojni poti slovenstva, so sporočili s protokola. Stala naj bi okoli 600 evrov.

Dalmatinova Biblija
Dalmatinova Biblija FOTO:

Znamka gorskih koles Cult je nastala pred več kot desetimi leti v Idriji, danes pa je s sedežem v Logatcu in lastno proizvodnjo ena najbolj cenjenih in prodajanih znamk na domačem trgu. Za predsednika Busha je bil izbran model Black Gold XTR, ki predstavlja sam vrh ponudbe gorskih koles. Okvir kolesa je iz karbona, sodi pa v razred tekmovalnih koles, saj je s težo pod desetimi kilogrami in dobrimi voznimi karakteristikami pripravljeno tudi za tekmovanja. In cena? Okoli 4.200 evrov, vendar pa Slovenija zanj ni odštela niti centa, saj ga je podjetje Vizija Sport velikodušno podarilo. Uroš Gnezda, solastnik, je povedal, da ima malce slabše in cenejše kolo tudi premier Janša.

Darila tudi za Lauro Bush

Izmenjava protokolarnih daril
Izmenjava protokolarnih daril FOTO: BOBO

Prva dama ZDA Laura Bush je od Janševe zaročenke Urške Bačovnik prejela set šestih porcelanastih skodelic s podstavkom in vrček za mleko Katje Jurgec - Bricman in Jureta Bricmana. Izdelek temelji na cvetlični motiviki: nageljčku, ki je ena od razpoznavnih simbolnih cvetov Slovenije. Prva dama Slovenije Barbara Miklič Türk je Lauri Bush podarila vazo z zlato nitjo, unikatno ročno delo Ljubice Kočice, ki je ena izmed naših vodilnih oblikovalk stekla.

Unikatna skleda Steklarne Rogaška
Unikatna skleda Steklarne Rogaška FOTO:

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je prejel unikatno oblikovano steklenico z vdelano ročno klekljano čipko iz kovinske niti podjetja Anars, njegova soproga Margarida Sousa Uva Barroso pa set šestih porcelanastih skodelic s podstavkom in vrček za mleko Katje Jurgec - Bricman in Jureta Bricmana. Visoki predstavnik za skupno zunanjo in varnostno politiko in generalni sekretar Sveta Evropske unije Javier Solana je prejel Zapis ustvarjalnih stoletij Studia Lan. Kompozicija, ki jo je oblikoval družinski Studio Lan iz vasice Pomjan nad Koprom, posreduje pa dve sporočili. S pticama iz starodavne situlske umetnosti (prehod iz 6. v 5. stoletje pred našim štetjem) simbolizira stoletno povezanost slovenske z drugimi evropskimi kulturami, ročno klekljana idrijska čipka pa stike in prepletenost prijateljskih odnosov v sodobnosti. Evropski komisarji so prejeli steklenice s klekljano čipko, člani uradne delegacije ZDA, člani uradnega spremstva predsednika in komisarjev ter člani uradnega spremstva generalnega sekretarja Sveta Evropske unije pa kozarca z motivom klekljane čipke.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ranunculus
12. 06. 2008 11.12
manjakranjc Ahhh... torej je Bush dobil najboljše, kar je made in sLOVEnia. No, v tem primeru vzamem izjavo nazaj.
manjakranjc@hotmail.com
12. 06. 2008 10.08
TončekB, Nisem vedela, da si med tistimi, ki drugemo ne privoščijo najboljšega. Ponavadi težim k najboljšemi izdelku, če si ga seveda lahko omilsim...kondicije pa imam dovolj, resno dvomim o tvojem prehitevanju;) Lp M.K
pikanet
12. 06. 2008 09.39
Razen kolesa je vse ena sama brezvezna krama,ki konča v bogsigavedi katirem kevdru al pa sploh do amerike ne pride.Brezvezno zapravljanje denarja za razne šalčke in čipke po načelu,česar smo doma siti tudi drugemu dela v napoto.Si predstavljate kje bo vse to končalo,saj ne verjamem ,da imajo toliko prostora za kramo,ki jo privlečeta z vseh obiskov.Bi jima blo bolj pametno dat teden počitnic v Sloveniji,pa da potem vidimo ,če bi pršla v ta naš košček nebes,al je to sam naštudirana fraza za vse dežele sveta.
Tonček Balonček
11. 06. 2008 18.24
Odgovor Manji: Dražje seveda ni nujno boljše! Vsem je jasno, da imajo najdražjo opremo tisti, ki seradi kažejo, tisti, ki se ukvarjajo z neko deavnostjo iz veselja do nje pa ne. Najbolši primer za to resnico je bilo ponavadi smučanje ali npr. jadranje, vednos e spomnjam raznih Zagrebčanov z najdražjimi modeli, smuči, pancarev, kombinezonov utd. kje v Lechu ali St. Antonu, seveda v vožni s plužnimi zavoji. Enako s emi dogaja pri gonji na Vršič ali Krvavec, kjer redno prehitevam razne Scottarje ali Cultarje s kolesi po nekajtisoč EUR, ovešenimi z raznimi navigacijsko-biometričnimi beležniki ne vem kakšnih parametrov! Morda sem med njimi kdaj uzrl tudi meni tako ljubo Manjo!? Pa nisem vedel! Še bom šel, zdaj imam filter, 5000 EUR + dodatna elektronika!
alenkavizintin@yahoo.it
11. 06. 2008 13.57
Čestitke Gnezdi za poceni reklamno potezo.Če je že Elan Bikes pogorel v USA,mogoče CULT-e čaka lepša prihodnost v zibelki gorskega kolesarstva.Bravo fantje,to so pametne poteze.
manjakranjc@hotmail.com
11. 06. 2008 12.28
Za kolo se ni odštelo niti centa, dajte prosim ne zavajat! Odgovor Tončku in Ronunculus; Ne vem zakaj bi bila sramota!? Kdor rad kolesari si pač privošči boljšo kolo, zakaj pa pač Cult v taki vrednosti pa se pozanimajte pri samem proizvajalcu, pač nima dražjih:) Lp M.K
tirekillah
11. 06. 2008 11.53
hansola 1.varili SO....so celo varilca uvozili ker baje pri nas ni bilo (lahko komu delam krivico) takrat specializiranega za tako proizvodnjo. 2.DH okvir od Elana (DH pro) NIKAKOR ni iz karbona, iz karbona okvirje je izdeloval Remec in tudi to kakor je meni znano le dva tipa dh okvirjev. 3.Pri Elanu je bila kakovost začetnih serij slabšaj kasnejše ne (razlikoval se je tako material kot tudi sama geometrija), imam Elana vozim bikeparke in spuste ter nimam nikakršnih težav, ja pa res da je kolo iz zadnje serije.
Simon Vukovi?
11. 06. 2008 11.47
Jansa vrati pareeee !!!!!!!!!!!!!
baltbaltazar@email.si
11. 06. 2008 09.48
Kolo sigurno ne bo šlo v vitrino, kar je super ideja za darilo. Končno so ta diplomatska darila malo bolj uporabna.
Ranunculus
11. 06. 2008 08.53
Nisem vedel, da Bush rad kolesar oz. gorskokolesari, glede na to, da je kavboj rojen na konju. In ko sem izvedel, da je dobil kolo, me je begala ideja, zakaj ga bo rabil. No, pa menda rad kolesari... zanimivo. In če sem prav razumel, bo kolesaril do prenehanja mandata, ker gre potem kolo v vitrino (a je to res? glede na število daril, ki jih dobijo MR. Presidenti mora biti to zelo velika vitrina)... No, ampak vsekakor bi lahko manjakranjc namignila JJu, da podarja bicikel nižjega ranga.
Tonček Balonček
11. 06. 2008 08.08
Kolo je šenkal Cult, firma z bagozvenečim slovenskim imenom praslovanskih korenin, verjetno so morali "tej vladi" še kaj dodatno plačati, saj gre za mega reklamno potezo, trako da davkoplačevalci gotovo niso imeli nikakršnih stroškov, verjetno bo Urška kakšno podobno kolo lahko dobila s popustom!
Bostjan Hribar 1
11. 06. 2008 08.02
Najbolj mi gre na živce ker je tok poudarjeno: Urška je podarila..., ga. Turk je podarija, Janša je podaril... Koga oni slepijo? Podarili smo jim mi - davkoplačevalci. sem 101%, da ni šlo iz njihovega žepa....
Tonček Balonček
11. 06. 2008 07.42
+1
Sramota za Slovenijo je, da so Bushu podarili slabše oziroma cenejše kolo, kot ga vozi manja.kranjc!
Magdalena Mitrovic
11. 06. 2008 06.40
blanka pa še to ti se itak ne smeš krstit zato se raje malo prepogni,bolj ti paše , preveč svinjariš
Magdalena Mitrovic
11. 06. 2008 06.29
pajtler blanka zakaj se boš le prijelako boš kerega potegnila ,pazi da se ti nebo spodrsnilo,lahko ti not steče
Magdalena Mitrovic
11. 06. 2008 06.20
jansa bi lahko bušu podaril kakšno šiptarsko kapico,bolj primerno pa še lepo bi pasala
Buena Vita
11. 06. 2008 06.14
ubogi,ubogi,nič nebi dali samo jemali glej zlomka,kako lezejo na plano,socialne pomoči pa vlečete,kdo pa to daje,mislite da Kučan in Rop,he,he,he ,he ,he,dajejo vam delavci,,,te uboge pare pa potem morajo preživljati celo familijo z par sto evri,pa jih nihče ne vpraša kako,samo da si socialci zdravi in sposobni za delo sončite riti na sončni upravi ja,ja povsod se vas podi proč,le zakaj KAKO DA SE MED SEBOJ TAKO ŽRETE,ČE PA PIHATE V IZTROŠEN ROG---ŠE IMEN VAM ZMANJKUJE,NE VESTE SE VEČ KRSTIT,AJA KAJ ŽE ?DREVESA,DOBRA POTEZA,PREIMENUJTE SE V -----SLOVENIJALES------ ,BOMO VSAJ VEDELI KDO IN ČIGAVI STE ,TAKO VAS SMATRAMO KOT PREBEŽNIKE Z JUGA,ZATO TOLČETE PO VSEM KAR JE SLOVENSKO AMPAK SLOVENCI NISMO TAKO DALEČ ZARUKANI IN OBLJUBIM,TUD JANŠA VAM JE OBLJUBIL POTEGNEMO VAS Z BLATA,SAMO NE RINIT PREVEČ V NJEGA,DA SE NE NAVELIČAMO.
DarkWings
10. 06. 2008 23.31
jaz mu ne bi dala nič! no, razen eno ali dve brci v rit! :)
mihec.zupopihec@email.si
10. 06. 2008 23.16
teh 5000 ups 4999 evrov bi lahko bl pametno uporabili, recimo za kje kakšno luknjo zaflikat v asfaltu, ne pa temu bedaku dati k ga itak nikol ne bo uporabljo!!!! lahko bi jih tudi dali za lačne ljudi, ki niso sami krivi da so lačni in brez pogojev za službo. ta ma pa vsega polno rit mu pa še neki draga darila dajejo!!!! to ti je gnila slovenija ne pa i love slovenija, ja pa kaj še!!!!
Pesa2692
10. 06. 2008 23.02
drzava ta kolo ni placala ker ga podjetje al karkoli ze majo podarili.