Slovenija

Koludrovič bi priče iznakazil

Murska Sobota, 17. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.K./B.M.
Komentarji
0

Eden od obtoženih napada na novinarja Petka je na sojenju grozil anonimnim pričam, sodišče pa je za nedoločen čas odložilo nadaljevanje sojenja.

Neven Koludrovič: Prič ne bo ubil, temveč iznakazil, je na sojenju kričal obtoženi
Neven Koludrovič: Prič ne bo ubil, temveč iznakazil, je na sojenju kričal obtoženi FOTO: POP TV

Za prestavitev sojenja za nedoločen čas se je sodni senat Okrožnega sodišča v Murski Soboti odločil, ker anonimna priča številka ena še vedno ni sposobna za pričanje.

Že konec januarja je psihiater napisal izvedensko mnenje, da anonimna priča št. 1 psihično ni sposobna za sodelovanje v sodnem procesu, zato je določil trimesečni rok, ki se bo iztekel 27. aprila, ko bo pričo ponovno pregledal. Takrat bo sodnemu senatu znova podal svoje mnenje.

Kronska priča nesposobna za pričanje

Sodnik Branko Palatin je na današnjem nadaljevanju sojenja napovedal, da se bo po izteku roka, za katerega je psihiater določil nesposobnost zaslišanja priče št. 1, odločil za branje njene pisne izpovedi, ki jo je dala med preiskavo.

Tožilska klop (levo), v ozadju obtoženi napada na novinarja Mira Petka (Foto: J.D.)
Tožilska klop (levo), v ozadju obtoženi napada na novinarja Mira Petka (Foto: J.D.) FOTO: Jani Dolinšek

Če bo izvedenec psihiatrične stroke Slavko Ziherl konec aprila znova potrdil nesposobnost pričanja kronske priče, vendar za krajše obdobje, bo pisno pričanje sodnik prebral pod pogojem, da se bosta s tem strinjala tako tožilstvo kot tudi odvetniki obtoženih. Če pa bo psihiater ugotovil nesposobnost pričanja anonimne priče za daljši čas, pa bo sodnik prebral njeno pisno pričanje tudi brez izrecnega pristanka tožilstva in obrambe ne bo potreboval.

Sodišče bo zaradi nejasnosti dosedanjih izvedenskih mnenj glede odtisov obuvala, ki so jih dokumentirali policisti na kraju napada, skušalo pridobiti novega izvedenca.

Sicer pa je sodnik zavrnil vse dodatne predloge tožilstva in obrambe po zaslišanju novih prič, ugodil je samo predlogu višje državne tožilke Elizabete Györkös, da bo z nadaljevanjem sojenja počakal na morebitno zaslišanje anonimne priče številka ena.

Priče se izogibajo tožilstvu

Višja državna tožilka Elizabeta Györkös: Priče se je v velikem loku izogibajo
Višja državna tožilka Elizabeta Györkös: Priče se je v velikem loku izogibajo FOTO: POP TV

Tožilka Györköseva, ki je na današnjem nadaljevanju sojenja delovala precej bolj umirjena kot običajno, je spregovorila tudi o njenem policijskem varovanju. Pojasnila je, da varovanja ni zahtevala sama, temveč se je zanj odločila policija.

Györköseva je povedala tudi, da se zaradi policijskega varovanja že sedem mesecev počuti, kot da bi bila v "hišnem priporu" in da to pogubno vpliva na zaupanje prič, ki ne želijo več sodelovati z državnim tožilstvom. Policijsko varovanje državne tožilke naj bi po mnenju Györköseve pri pričah zbujalo občutek ogroženosti, saj so prepričane, da bodo tudi one v primeru pričanja izpostavljene nasilju. Tožilka je tudi opozorila, da zaradi tega priče z njo nočejo več imeti nobenega opravka.

Koludrovič bi priče najraje iznakazil

Anonimno pričanje s pomočjo videokonference: Priče trepetajo pred obtoženimi
Anonimno pričanje s pomočjo videokonference: Priče trepetajo pred obtoženimi FOTO: POP TV

Sodnik ni ugodil predlogu obrambe, naj se za obtožene odpravi pripor oziroma odredi hišni pripor. Temu je namreč nasprotovala tožilka, ki je sodni senat opomnila, da so vsi obtoženi že bili pravnomočno obsojeni za druga nasilniška kazniva dejanja in da je obtoženi Koludrovič že na eni od prejšnjih obravnav zagrozil, da bo "priče ubil".

Tožilkina izjava pa je danes tako vznemirila Koludroviča, da je zakričal, da prič "ne bo ubil, temveč iznakazil".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3