KOMENTAR: Dobrodošli, Vladimir. A prosim, bodite tiho

Vladimir Putin očitno v nedeljo, 31. julija prihaja v Slovenijo. Če bo dan lep, se nam obetajo čudoviti posnetki ruskega voditelja v Kranjski Gori, na Vršiču in še kje. Če se vreme sfiži, bi lahko Rusi poskrbeli za razbijanje oblakov, kot so domnevno počeli med njegovim obiskom v Beogradu oktobra 2014.

A takrat se jim je porušila časovna usklajenost. Vreme je bilo pripravljeno ob uri, Vladimir Putin pa je krepko zamujal, tako da se je ob njegovem prihodu na vojaško parado dež z ihto ulil za vse, kar so mu z inženiringom hudega storili. Patriarha Irineja zaradi njegovega pokrivala niti cela četa pomagačev ni uspela zaščititi pred premočenostjo. Zdelo se mi je, da je vodja protokola v sebi jokal še huje, kot je padal dež. A konec parade je bil zato le še bolj spektakularen. Ne le, da je vendarle posijalo sonce, zbrano množico so preletavali ruski striži, ko se je nad ponosnim Putinom naredila mavrica.

Putin v Srbiji

Putin leta 2014 na vojaški paradi v Beogradu. Ko je nenadoma začel padati dež, je za visokega gosta poskrbel srbski predsednik Nikolić. (Foto: AP)

No, v Sloveniji vojaške parade zagotovo ne bo. Si predstavljate: ruski vojaški manevri v članici EU in zveze NATO? Pa čeprav le za to, da poskrbijo za kičasto kuliso. V Avianu bi takoj zabrneli motorji Natovih lovcev, ameriška letalonosilka pa bi z nadzvočno hitrostjo pribrzela v Piranski zaliv. Saj bi jih več, pa ne bi bilo prostora. Hrvaška, ki je po mnenju nekaterih tamkajšnjih komentatorjev, že zdaj ujeta med dve proruski državi, Srbijo in Slovenijo, bi zahtevala sklic Varnostnega sveta Združenih narodov in odvzem veta Rusiji. In tako naprej, vse do razpada Slovenije na več interesnih con in na več separatističnih republik, ki bi jim Vatikan odrekal neodvisnost, vse dokler si ozemlja ne bi aneksirale sosednje države.

Samo brez panike, kot bi rekel Švejk. Nič takega se nam ne obeta. Putin je povabljen na neuradni obisk ob 100. obletnici Ruske kapelice. Pietetni obisk. Domnevno brez političnih pogovorov, brez sporazumov, brez političnih izjav, brez novinarskih konferenc ... Zgolj z govorom ob Ruski kapelici. In še takrat mu bo predsednik Borut Pahor tik pred zdajci verjetno zašepetal v uho: Vladimir Vladimirovič, lepo te prosim, samo ne omenjaj sankcij.

A šalo na stran. Sloveniji se obeta izjemno pomemben obisk, četudi uradno ne bo politične narave. Putin je politična oseba – ena najpomembnejših in najvplivnejših na svetu. Če pride, je to politično sporočilo, če ne pride, je to politično sporočilo. Če ga Slovenija oziroma njeni voditelji, v tem konkretnem primeru predsednik Pahor, povabi, je to politično sporočilo, če ga ne, prav tako.

Pahor si je za premislek vzel veliko časa, neuradno vabilo je bilo izrečeno že pred dobrimi tremi leti. Medtem se je zgodilo veliko, zelo veliko. Aneksacija Krima, vojna v Ukrajini, sankcije proti Rusiji, zelo konkretno vpletanje Rusije v vojno v Siriji in še mnogo tega. Tudi begunska kriza. Ki je povsem razgalila evropsko nenačelnost, ali če želite nenačelnost Evropske unije in vseh njenih držav članic, ko gre za zaščito človekovih pravic, pa tudi ko gre za izbiranje političnih prijateljev in zaveznikov. Medtem ko je Evropa v postelji s Turčijo, bo težko kazala s prstom na Slovenijo, češ, glej jih, kako na obisk vabijo avtokrata, kršitelja človekovih pravic, nasprotnika svobode medijev in podobno. Združene države Amerike, za katere se ne zdi več nemogoče, da bi jih že v manj kot letu prevzel Donald Trump, ki uživa celo javno Putinovo podporo, pa naj bo ta še tako cinična, niso ravno v položaju, ko bi lahko moralizirale. Njihova zunanja politika je trenutno zamrznjena, Obama je praktično v odhodu, v velike konfrontacije se ne bo spuščal. In ne nazadnje, zakaj bi Sloveniji ZDA narekovale, kako in kaj. Če je Slovenija suverena država.

Pahor in Putin

Putin je politična osebnost. Če pride, je to politično sporočilo. Kot je politično sporočilo, če ga ne bo. (Foto: AP)

Zveza Nato oziroma njen vodja Jens Stoltenberg je na nedavni varnostni konferenci v Münchnu Rusijo obtožil, da namerno spodkopava stabilnost v Evropi. Ruski premier Dmitrij Medvedjev mu ni ostal dolžan. Zdrsnili smo v čas nove hladne vojne, je bil dramatičen. Predsednik Pahor pa je pozival k dialogu. V tem kontekstu njegova odločitev, povabiti ali ne, verjetno ni bila prav težavna in tudi ne nerazumljiva. Tudi sirsko vprašanje se bo ne nazadnje težko razrešilo brez Rusije.

A vse to se zdi nekje daleč stran od Slovenije, čeprav v resnici ni. Kaj bo s Slovenijo? Bo v očeh slovenske, regionalne in svetovne javnosti zaradi obiska res izpadla proruska? Ti očitki so prisotni zaradi cincanja Slovenije pri protiruskih sankcijah, pa udeležbe zunanjega ministra na vojaški paradi v Moskvi, in še bi se našlo. Želi Slovenija res sedeti na dveh stolih kot nekoč Jugoslavija? Tudi če bi si vlada – ta ali katera druga – to želela, bi težko. Slovenija je članica EU, je članica zveze Nato, ni le kandidatka ali politično nevtralna država. Kako se bo pozicionirala znotraj teh dveh organizacij, pa bo odvisno od njene zunanje politike, konkretno denimo pri ponovnih pogajanjih o sankcijah proti Rusiji, ki bodo na mizi prav v tistih vročih dneh konec julija, ko bomo verjetno zapirali avtoceste in se igrali igro "opazi ostrostrelca" v Kranjski Gori.

Putin bo zagotovo z veseljem prišel na obisk v državo članico EU in Nata. Zadnje čase ni ravno pogosto vabljen v to druščino. Pa še slovansko povrhu. In to ob zgodovinski obletnici, ob zahvali njegovemu narodu. To bo zanj verjetno že kar krajši dopust. Ne le, da mu ne bo treba zagovarjati svoje politike, ne bo je smel. Prišel bo na izlet, morda kakšna njegova fotografija z Vršiča konča na njegovem koledarju za prihodnje leto. In človek nikoli ne ve, morda se nad njim znova izriše tudi mavrica.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1320
 
odkimasin 14.03.2016 20:34:50
Živel Putin! Vsi te že nestrpno pričakujemo!
tedo9GWTSmedo 15.03.2016 09:32:26
Mu bomo zapeli pesem Darka Filipovića: "Требаш ми", kar bo še najbolj razumel.
tedo9GWTSmedo 15.03.2016 09:35:41
Mimogrede en ctrl+v: Naj gre vaš fit---- v neko rit. Tečni ste s temi reklamami za ta fitnes. Dajte izklopit komentiranje tudi za big brother in vse vaše "vrhunsko zabavne" oddaje, saj je večino komentarjev v njih za vas negativnih.
Več komentarjev