Slovenija

KOMENTAR: Dobrodošli, Vladimir. A prosim, bodite tiho

Ljubljana, 13. 03. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tea Šentjurc
Komentarji
1320

Vladimir Putin očitno v nedeljo, 31. julija prihaja v Slovenijo. Če bo dan lep, se nam obetajo čudoviti posnetki ruskega voditelja v Kranjski Gori, na Vršiču in še kje. Če se vreme sfiži, bi lahko Rusi poskrbeli za razbijanje oblakov, kot so domnevno počeli med njegovim obiskom v Beogradu oktobra 2014.

A takrat se jim je porušila časovna usklajenost. Vreme je bilo pripravljeno ob uri, Vladimir Putin pa je krepko zamujal, tako da se je ob njegovem prihodu na vojaško parado dež z ihto ulil za vse, kar so mu z inženiringom hudega storili. Patriarha Irineja zaradi njegovega pokrivala niti cela četa pomagačev ni uspela zaščititi pred premočenostjo. Zdelo se mi je, da je vodja protokola v sebi jokal še huje, kot je padal dež. A konec parade je bil zato le še bolj spektakularen. Ne le, da je vendarle posijalo sonce, zbrano množico so preletavali ruski striži, ko se je nad ponosnim Putinom naredila mavrica.

Putin leta 2014 na vojaški paradi v Beogradu. Ko je nenadoma začel padati dež, je za visokega gosta poskrbel srbski predsednik Nikolić.
Putin leta 2014 na vojaški paradi v Beogradu. Ko je nenadoma začel padati dež, je za visokega gosta poskrbel srbski predsednik Nikolić. FOTO: AP

No, v Sloveniji vojaške parade zagotovo ne bo. Si predstavljate: ruski vojaški manevri v članici EU in zveze NATO? Pa čeprav le za to, da poskrbijo za kičasto kuliso. V Avianu bi takoj zabrneli motorji Natovih lovcev, ameriška letalonosilka pa bi z nadzvočno hitrostjo pribrzela v Piranski zaliv. Saj bi jih več, pa ne bi bilo prostora. Hrvaška, ki je po mnenju nekaterih tamkajšnjih komentatorjev, že zdaj ujeta med dve proruski državi, Srbijo in Slovenijo, bi zahtevala sklic Varnostnega sveta Združenih narodov in odvzem veta Rusiji. In tako naprej, vse do razpada Slovenije na več interesnih con in na več separatističnih republik, ki bi jim Vatikan odrekal neodvisnost, vse dokler si ozemlja ne bi aneksirale sosednje države.

Samo brez panike, kot bi rekel Švejk. Nič takega se nam ne obeta. Putin je povabljen na neuradni obisk ob 100. obletnici Ruske kapelice. Pietetni obisk. Domnevno brez političnih pogovorov, brez sporazumov, brez političnih izjav, brez novinarskih konferenc ... Zgolj z govorom ob Ruski kapelici. In še takrat mu bo predsednik Borut Pahor tik pred zdajci verjetno zašepetal v uho: Vladimir Vladimirovič, lepo te prosim, samo ne omenjaj sankcij.

A šalo na stran. Sloveniji se obeta izjemno pomemben obisk, četudi uradno ne bo politične narave. Putin je politična oseba – ena najpomembnejših in najvplivnejših na svetu. Če pride, je to politično sporočilo, če ne pride, je to politično sporočilo. Če ga Slovenija oziroma njeni voditelji, v tem konkretnem primeru predsednik Pahor, povabi, je to politično sporočilo, če ga ne, prav tako.

Pahor si je za premislek vzel veliko časa, neuradno vabilo je bilo izrečeno že pred dobrimi tremi leti. Medtem se je zgodilo veliko, zelo veliko. Aneksacija Krima, vojna v Ukrajini, sankcije proti Rusiji, zelo konkretno vpletanje Rusije v vojno v Siriji in še mnogo tega. Tudi begunska kriza. Ki je povsem razgalila evropsko nenačelnost, ali če želite nenačelnost Evropske unije in vseh njenih držav članic, ko gre za zaščito človekovih pravic, pa tudi ko gre za izbiranje političnih prijateljev in zaveznikov. Medtem ko je Evropa v postelji s Turčijo, bo težko kazala s prstom na Slovenijo, češ, glej jih, kako na obisk vabijo avtokrata, kršitelja človekovih pravic, nasprotnika svobode medijev in podobno. Združene države Amerike, za katere se ne zdi več nemogoče, da bi jih že v manj kot letu prevzel Donald Trump, ki uživa celo javno Putinovo podporo, pa naj bo ta še tako cinična, niso ravno v položaju, ko bi lahko moralizirale. Njihova zunanja politika je trenutno zamrznjena, Obama je praktično v odhodu, v velike konfrontacije se ne bo spuščal. In ne nazadnje, zakaj bi Sloveniji ZDA narekovale, kako in kaj. Če je Slovenija suverena država.

Putin je politična osebnost. Če pride, je to politično sporočilo. Kot je politično sporočilo, če ga ne bo.
Putin je politična osebnost. Če pride, je to politično sporočilo. Kot je politično sporočilo, če ga ne bo. FOTO: AP

Zveza Nato oziroma njen vodja Jens Stoltenberg je na nedavni varnostni konferenci v Münchnu Rusijo obtožil, da namerno spodkopava stabilnost v Evropi. Ruski premier Dmitrij Medvedjev mu ni ostal dolžan. Zdrsnili smo v čas nove hladne vojne, je bil dramatičen. Predsednik Pahor pa je pozival k dialogu. V tem kontekstu njegova odločitev, povabiti ali ne, verjetno ni bila prav težavna in tudi ne nerazumljiva. Tudi sirsko vprašanje se bo ne nazadnje težko razrešilo brez Rusije.

A vse to se zdi nekje daleč stran od Slovenije, čeprav v resnici ni. Kaj bo s Slovenijo? Bo v očeh slovenske, regionalne in svetovne javnosti zaradi obiska res izpadla proruska? Ti očitki so prisotni zaradi cincanja Slovenije pri protiruskih sankcijah, pa udeležbe zunanjega ministra na vojaški paradi v Moskvi, in še bi se našlo. Želi Slovenija res sedeti na dveh stolih kot nekoč Jugoslavija? Tudi če bi si vlada – ta ali katera druga – to želela, bi težko. Slovenija je članica EU, je članica zveze Nato, ni le kandidatka ali politično nevtralna država. Kako se bo pozicionirala znotraj teh dveh organizacij, pa bo odvisno od njene zunanje politike, konkretno denimo pri ponovnih pogajanjih o sankcijah proti Rusiji, ki bodo na mizi prav v tistih vročih dneh konec julija, ko bomo verjetno zapirali avtoceste in se igrali igro "opazi ostrostrelca" v Kranjski Gori.

Putin bo zagotovo z veseljem prišel na obisk v državo članico EU in Nata. Zadnje čase ni ravno pogosto vabljen v to druščino. Pa še slovansko povrhu. In to ob zgodovinski obletnici, ob zahvali njegovemu narodu. To bo zanj verjetno že kar krajši dopust. Ne le, da mu ne bo treba zagovarjati svoje politike, ne bo je smel. Prišel bo na izlet, morda kakšna njegova fotografija z Vršiča konča na njegovem koledarju za prihodnje leto. In človek nikoli ne ve, morda se nad njim znova izriše tudi mavrica.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1320)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odkimasin
14. 03. 2016 20.34
+8
Živel Putin! Vsi te že nestrpno pričakujemo!
tedo9GWTSmedo
15. 03. 2016 09.32
+1
Mu bomo zapeli pesem Darka Filipovića: "Требаш ми", kar bo še najbolj razumel.
tedo9GWTSmedo
15. 03. 2016 09.35
+2
Mimogrede en ctrl+v: Naj gre vaš fit---- v neko rit. Tečni ste s temi reklamami za ta fitnes. Dajte izklopit komentiranje tudi za big brother in vse vaše "vrhunsko zabavne" oddaje, saj je večino komentarjev v njih za vas negativnih.
gobo
14. 03. 2016 19.54
pahor že sanja o kaviarju beluga
kam_to_pelje
14. 03. 2016 15.27
+27
Sigurno je bolj dobrodošel Putin kot pa klan ameriško evropske birokracije z Merklovo na čelu, katero bodo kaj kamlu odstavili lastni državljani, katere je izdala zaradi kapitalistično imperialnih apetitov z migrantskim valom. Moje mnenje je da je prihodnost Slovenije sigurno svetlejša v sodelovanju z Rusijo. Kot pa z zahodom. So bolj racionalni in vseeno premorejo malo več etike.
wolfterier
14. 03. 2016 16.12
-13
Če bi bili racionalni jim ne bi gnilo milijone ton starega železa v Murmansku in Vladivostoku ! Bi raje narod nafutrali,nje...
jesenvoyo
14. 03. 2016 14.46
+23
Soze
14. 03. 2016 14.16
+2
Minister Bolimedžoko pa nič...
lnterReflections
14. 03. 2016 13.05
+36
Dobrodošel, trenutno najboljši politik na svetu, najboljši prijatelj bodočega ameriškega predsednika Trumpa in edini pravi borec proti terorizmu in Zahodnemu imperializmu, ki po svetu širi vojne, terorizem, kaos in revščino!!!
majci2205
14. 03. 2016 11.15
+21
Dobrodošel President !
tankopiš
15. 03. 2016 09.57
+1
PIKO6
14. 03. 2016 08.45
+4
Važno, da zmaga Tramp!!!!!
staridida
14. 03. 2016 10.32
+4
Potem imamo prvo damo Amerike Slovenko.....
deathbite
14. 03. 2016 11.13
+0
wolfterier
14. 03. 2016 16.31
+5
tankopiš
15. 03. 2016 09.58
+1
Simoni?
13. 03. 2016 22.22
+14
Ko že govorimo o shodu Gorenjske protirasistične fronte v Kranju, je bilo število junakov malce preveč "optimistično" definirano. Permanova je najbrž štela noge in prišla do števila 400, ki je tudi malce pretirano..... Velika večina "protirasistično" nastrojenih "Gorenjcev" je bila iz vrst albanske emigracije, ki je prisesana na kranjski center za socialno delo. Izstopal je le loški sindikalist David Švarc, ki se je "proslavil" leta 2008, ko je "reševal" LTH. 500 njegovih sodelavcev je pristalo na cesti, as se pa se preklada po Semoličevem družinskem sindikatu. Bil je panožni vodja sindikata delavcev na bencinskih črpalkah, zdaj pa meša drek v sindikatu poklicnih gasilcev. Čez pol leta bo najbrž preddstavnik sindikata čebelarjev, ali kaj podobnega.... V glavnem, sami goflači, ki v življenju niso nikoli naredili kaj konkretnega... Vsi so poudarjali da Kranj ni Šenčur, a ni bilo slišati da bi kdo od govorcev bil pripravljen poskrbeti za kakšnega ubogega sirskega otroka. Le levakarsko nabijanje o svojih pravicah in dolžnostih drugih.....
ooResnicA
14. 03. 2016 09.56
+0
murinar
14. 03. 2016 10.27
+11
Pozabil si debelaga pavliča iz SŽ ! Ali je bolj len ali zavaljen ali pijan?
razocarani
14. 03. 2016 13.56
+5
zal imamo veliko prevec gobcacev in cudnih povzpetnikov ki v vsaki neumnosti vidijo priliko za svojo promocijo ,,banda kamor pogledas in vsi si iscejo cim visje pozicije
deathbite
14. 03. 2016 14.05
+2
Tonzin, hijene tako ne bi nikomur pomagale. Še žlahti ne, pa čeprav bi lahko!
staridida
13. 03. 2016 19.58
-19
So enkrat igrali skupaj, Hruščov na boben, Kenedy, na klarinet, Tito na kontrabas-Hruščov je tolku po bobnu-t-bum-t-bum t-bum, Kenedy na klarinet -mo vidli., mo vidli, mo vidli, Tito na kontrabas-pu-tam,pu tu, pu tam, pu tu----Pahor igra zdej tud kontrabas....
ivan.z Doba
13. 03. 2016 20.33
+19
Draža
13. 03. 2016 19.39
+37
Kar naj pride pogledat kako je naša "država" od leta 1991 propadla.
ivan.z Doba
13. 03. 2016 21.22
+8
DeBill
13. 03. 2016 19.30
+37
upam da pahor ne bo blebetal neumnosti kot jih je na rt
staridida
13. 03. 2016 20.03
-8
Iz neumne dupline ,neumen veter piha -pravijo...
ivan.z Doba
13. 03. 2016 20.33
+14
kolbek460
13. 03. 2016 19.28
+34
Državnik z hrbtenico dobrodošel ,v krizi smo stalno spoznali prave prijatelje ,,
Teofil
13. 03. 2016 19.11
+4
Gozdar sekač zopet pripravlja šov za svojo promocijo
kointos23
13. 03. 2016 19.03
-48
Putin sploh ve za teh svojih 50 oboževalcev v Sloveniji?
DeBill
13. 03. 2016 19.12
-7
staridida
13. 03. 2016 19.14
-22
ivan.z Doba
13. 03. 2016 21.23
+9
A vi 3je pa nabijate za Trumpa?! Se mi zdi da bolj kožico....
DržavniSekretar
13. 03. 2016 19.02
+13
Putin in Trump sta zakon !
DeBill
13. 03. 2016 19.13
+5
ko bo trump izvoljen, če ga seveda ne bodo fental, bo pa na tem portalu prepovedano zucnit preko putina
DržavniSekretar
13. 03. 2016 18.56
-8
Zgrožena in ogrožena je bila včeraj občanka, ki se je udeležila kranjskega shoda radikalne levice, ki je bil bojda v podporo migrantom. Tudi ona je želela izraziti svoje sočutje, pa je doživela bridko razočaranje. “Tako sem doživela, da so me verbalno napadli, da naj me bo sram, da v roki držim SLOVENSKO ZASTAVO in naj me bo sram, da sem si sploh upala priti!!!!!” je zapisala v svojem pismu.
trdovrat
13. 03. 2016 19.06
+18
KardinaIFrancRodeVKristusu
13. 03. 2016 19.12
+21
Nora24Tv spet laže, kot je to običajno... Nora24tv poroča tudi, da so danes videli Kučana in Maslešo, kako sta na Prešercu zažigala zastavo SDS.... Itak pa to
srebrnibreg
13. 03. 2016 19.33
+5
Sekretar- tako na veliko ste se hvalili kako boste v Mariboru vladi pokazali, da je več nihče ne mara. A tistih nekaj izgubljenih je takšna velika množica za vas?
Kollerik
13. 03. 2016 19.43
+14
Cekretar, mrš! Poznamo že vse te vaše domobranske fore.
ivan.z Doba
13. 03. 2016 21.25
+7
ecnarf
13. 03. 2016 18.49
+5
Ne vem kako bodo putinove limuzine pripeljale od Jesenic pa do Vršiča ker je cesta razdrapana in ozka komaj za volovsko vprego ne pa za limuzine,putin bo mislil da se vozi po SVkoreji
DeBill
13. 03. 2016 18.49
+8
Mogoče mora pa Putin kje intervenirat, tako, z veliko vojaško silo, pa dobi nobelovo nagrado za mir.
Jaka Skorjanc 1
13. 03. 2016 18.48
+2
kok zanimivo. vsi na polno zanikajo manipuliranje z vremenom kao da to ni mozn v tem clau
Jaka Skorjanc 1
13. 03. 2016 18.49
+2
clanku pa lepo govorijo o inzeniringu da stimajo vreme...
moscito
14. 03. 2016 13.41
+1
Ma itak, da ga, tako Rusi kot Američani. Le povprašajte kakšnega upokojenega vojaškega pilota. Samo različna imena uporabljajo za tovrstne aktivnosti.
wolfterier
14. 03. 2016 16.30
+1
Ja,Ameri sami sebi naštimajo tornade,Rusi pa -55 v Sibiriji !