Slovenija

KOMENTAR: Ruski medvedek ima kratke noge

Ljubljana, 08. 10. 2015 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
24

Ko Vladimir Putin za rojstni dan na hokejski tekmi da sedem golov in izstreli 26 vodenih raket, je šale konec. Ruska operacija v Siriji je največji pokazatelj, da Moskva misli resno.

Vladimir Putin se ne šali.
Vladimir Putin se ne šali. FOTO: Reuters

Najmodernejša ruska letala in helikopterji obstreljujejo cilje po mili volji, celo 1500 kilometrov oddaljene ladje s Kaspijskega morja raketirajo opozicijo Bašarja al Asada v Siriji. Rusija je s tem postala pomemben igralec v regiji in končne rešitve brez nje ne bo.

Podobno kot na Kosovu leta 1999 je presenetila zahodne stratege in generali NATA stojijo na levi nogi. Celo ameriški veleposlanik pri Natu, Douglas Lute, general s tremi zvezdicami in vojni car ameriškega predsednika za spopade v Iraku in Afganistanu, je včeraj priznal, da je impresioniran. Nihče si ni mislil, da je Rusija sposobna v nekaj dneh asfaltirati bazo v Latakiji, postaviti mobilne hiške in kuhinjo, v kateri pečejo svoj kruh. Imajo povsem nove puščavske uniforme rožnate barve, v Sirijo pa so si celo pripeljali pravo rusko mobilno vojaško savno.

Takšne organizacije nismo videli že od sovjetske invazije Afganistana v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Čeprav so helikopterji Mi24 Hind, ki varujejo rusko bazo v Latakiji, še iz afganistanske vojne, je svoj prvi uradni bojni polet v Siriji opravil tudi najmodernejšo rusko večnamensko bojno letalo Su-34.

Ob takšni ruski zagnanosti so postala obvezna tudi živčna srečanja letal Turčije in Rusije. Putinov Mig 29 se v zračnem prostoru zveze NATO ni oglašal kontroli letenja in Turki so poslali nekaj letal F16, da prestrežejo vsiljivca. Kmalu so se sami znašli v zaklenjenem radarskem namerilniku Miga in le za las se je izteklo, da ni prišlo do spopada Rusije in Nata. Zato se je ta teden tako ostro odzvalo Severnoatlantsko zavezništvo.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.
Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. FOTO: Reuters

Jens Stoltenberg je v ekspresnem odzivu izjavil, da tega ne bodo prenašali, visoki predstavnik NATA nam je celo dejal, da če se bo takšno obnašanje Rusije nadaljevalo, bodo poskrbeli za vsiljivce. V Natu celo ocenjujejo, da bi morebitna sestrelitev ruskega vojaškega letala nad Turčijo prinesla le napete diplomatske odnose, ne pa predvojnega stanja. Danes je generalni sekretar celo omenil možnost namestitve najelitnejših enot, tako imenovane bojne konice NATA na jug zavezništva. Čeprav Zahod krepi svojo vojaško organizacijo, kot jo ni od konca hladne vojne, ohranja mirno kri.

Rusija NATO obkroža že z dveh strani

Poleg vzhodnega krila in vojne v Ukrajini se sedaj zavezništvo ubada še z Rusijo na jugu. "Brez skrbi, NATO lahko dela več kot eno stvar naenkrat," ostaja samozavesten ameriški veleposlanik pri NATU Douglas Lute. Nikogar v zavezništvu ni strah ponovitve hladne vojne. "Evropskem kontinentu tokrat ne grozi eksistencialna kriza. V najslabšem primeru so danes ogrožene le baltske države, zaradi bližine Rusije. In te bomo odločno branili," mirijo v Bruslju. Velika Britanija je tako danes obljubila, da bo poleg vojaških letal v Litvo, Latvijo in Estonijo poslala še 100 vojaških inštruktorjev, kar bo Moskvo zagotovo še dodatno razburilo.

Ruska ladja na poti iz Črnega morja proti Sredozemlju.
Ruska ladja na poti iz Črnega morja proti Sredozemlju. FOTO: Reuters

Otroški vrtec doma

V vsem tem razburjenju pa na srečanju obrambnih ministrov k sreči nihče ne opazi, da Slovenije velika igra skoraj ne zanima. V času, ko velesile renčijo, je obrambna ministrica Andreja Katič danes raje ostala v Ljubljani, v Bruselj pa je za mizo k obrambnim ministrom ZDA, Velike Britanije, Nemčije, Francije in ostalih poslala državnega sekretarja Miloša Bizjaka. Res gre za "operativca", ki ima obrambne zadeve v malem prstu, a srečanje obrambnih ministrov je srečanje obrambnih ministrov, ne namestnikov obrambnih ministrov. Z velikimi igralci, velikimi temami, ki zahtevajo velika imena, ki odločajo.

Kaos v Siriji.
Kaos v Siriji. FOTO: Reuters

Enostavno ni dovolj, da ostane ekipa slovenskega predstavništva v NATU z veleposlanikom Jelkom Kacinom na tako pomembnem srečanju sama, ministrica pa ostane doma, na odboru za obrambo, kjer razpravljajo o obrambnem proračunu za naslednji dve leti. Res je tudi proračun tema, ki zahteva prisotnost ministra. Toda odbor za obrambo bi moral biti najvišji civilni nadzor nad represivnim organom, a že dolgo časa ni kaj več kot politični otroški vrtec medsebojnega obtoževanja in udarcev pod pasom. Kaj res nikomur na odboru za obrambo ni padlo na glavo, da bi sejo prestavil na čas, ko bi lahko tako ministrica kot državni sekretar skupaj z zavezniki presojala o svetovni politiki? To možnost Slovenija kot članica zavezništva tudi ima, razen če se spet ne bi rada zamerila Rusom.

Rusi so mojstri

Ruski medved je torej brez dvoma zbujen in kaže šape. Ruske vojaške zarjavelosti ni več in ne mine mesec brez objave nove modernizacije tega ali onega ruskega orožja. Od tankov T14 "Armata" do novih jurišnih pušk Kalašnikov AK12 in AK103. Tudi vojaški in politični strategi v Natu priznavajo ruski napredek: "Če so imeli leta 2008 hude težave z invazijo v Gruziji, pa niso imeli nobenih težav z osvojitvijo Krima". Rusi so postali mojstri hibridnega vojskovanja, ko obvladujejo propagandno vojno, uporniške enote, podtalno oboroževanje in politični boj, računalniške napade, vohunske dejavnosti in še vse kar je bilo včasih domena Američanov.

Toda!

V vojnah zmaguje denar. Res so Rusi v zadnjih letih močno povišali obrambni proračun, a profesor ekonomije in nekdanji rektor Nove ekonomske šole v Moskvi, Sergej Gurijev opozarja Kremelj, da takšno vojaško zapravljanje ni vzdržno. V najboljšem primeru se bo morala Rusija iz Ukrajine umakniti v dveh letih, saj se vojskuje na kredit. Putin v času ekonomske rasti ni uspel držati obrambnega proračuna na načrtovane štiri odstotke BDP, danes pa ga tepejo recesija, ekonomske sankcije in nizka cena nafte. Rusija je že maja porabila polovico obrambnega proračuna in Putin financira svoj vojaški ego z državnih rezerv.

Putin z ruskim obrambnim ministom.
Putin z ruskim obrambnim ministom. FOTO: Reuters

Finančnega ministra, ki je nasprotoval takšnemu trošenju, pa je po hitrem postopku odpustil. Ruski proračunski deficit se je povišal z 0,5 odstotka BDP na 3,7 odstotke. Državni dolg je sicer šele na 13 odstotkov bruto državnega proizvoda, a zaradi sankcij si Rusija denarja ne more sposojati na svetovnih trgih. To pa že diši po scenariju hladne vojne, ko Sovjetska zveza preprosto ni imela več denarja za oborožitveno tekmo in se je sesedla sama vase.

Obi-Wan: "Цифры не лгут"

Na drugi strani pa ZDA in NATU tekma z Rusijo ustreza. Končno so spet dobili starega dobrega sovražnika zaradi česar je potrebno ponovno modernizirati arzenal in kupiti še veliko novega orožja. V resnici jim z Rusijo sploh ni potrebno tekmovati. Američani imajo za obrambni proračun letos na voljo 600 milijard dolarjev in zapravijo za vojsko toliko kot Rusija, Kitajska, Japonska, Nemčija, Savdska Arabija, Francija, Velika Britanija, Indija in Južna Koreja skupaj! Vse države NATA pa imajo skupaj na voljo 1000 milijard dolarjev na leto. Ko zavezniški bilijon primerjamo z ruskimi 84 milijardami dolarjev, je hitro jasno, da se ruski medvedek postavlja na zadnje noge pred medzvezdno ladjo Galaktične republike z Vojne zvezd. Цифры не лгут - Številke pač ne lažejo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan-F
09. 10. 2015 14.01
+2
Danes ob 14:00 je ameriski javni dolg 18.206.760.000.'000 USD ... zato mora USD ostati svetovna rezervna valuta za vsako ceno!
BULDOH
10. 10. 2015 19.39
+1
NoExit
09. 10. 2015 12.35
+4
Lahko je z polno ritjo srati ...Novinar je pozabil omeniti Ameriško zadolženost ..Ta je že tolikšna ,da bi morala že zdavnaj bankrotirati !! Ampak Amerika bo nekoč plačala za svoje grehe ...Mislim ,da bo mati narava poskrbela za to ..
+1
rissp1
09. 10. 2015 11.21
+5
Napaka v članku, ki hkrati izda da gre spet za popolnoma subjektivni članek : "Rusija obkroža NATO že na dveh koncih" . Pravilno bi bilo . "NATO obkroža Rusijo že skoraj povsod ob mejah Rusije" (kljub pogodbam, obljubam neposredno pred razpadom SSSR in po razpadu, da se NATO NE bo približeval Rusiji).
DeBill
09. 10. 2015 12.24
-1
Lublančan
09. 10. 2015 16.29
+1
AHAHAHA, se vidi da so samo kopirali ameriško propagando. AHAHAHAHAHA
Lublančan
09. 10. 2015 10.52
+6
Novinar je popzabil da im Rusija dovolj atomskega orožja da ne izbriše samo ZDA ampak zraven še vse zahodnoevropske prestolnice. Tako da jaz ne bi izzival Ruskega medveda. Kakšna semšna propaganda tlele.
DeBill
09. 10. 2015 12.24
+1
obstajajo pa v rusiji kraji, ki so praktično nedostopni, pa tu je še kitajska, južna amerika...
kapljač1
09. 10. 2015 10.32
+5
Putin Obami "nabija komplekse". Spoznalo se je , da je Rusija vojaško veliko bolj izpopolnjena kot so ZDA, Predvsem opa veje drugačen veter. Rusi hočejo končati vojno in omogočiti , da se Sirci lahko vrnejo v svojo domovino. Amerikanci in koalicija sil, bi Sirijo, Libijo, Afganistan še naprej imeli za "živi poligon", za begunce bi morala poskrbeti pa cela Evropa, ki z dogajanji na bližnjem vzhodu nima nič opraviti. Sploh pa nima ekonomskih in vojaških koristi, kot ravno v Evropi vodeče države-Nemčija, Francija, Britanija.
-1
24ur pozabljate,da vaš lastnik zda je pravtako zakreditiran v bistvu si jih v končni fazi lastijo KITAJCI...posledično ste tudi vi 24ur last KITAJCEV:)
+6
naj večno živi CAR VLADIMIR VLADIMIROVICH PUTIN
BULDOH
10. 10. 2015 19.44
+1
BULDOH
09. 10. 2015 07.24
-2
Naš palček v Murglah je tudo kratkonožec.....
kodeblues
09. 10. 2015 14.37
+0
Bruhalnica24
08. 10. 2015 22.22
+14
Ameriška propaganda ima še krajši zadah...
123dddd
08. 10. 2015 20.36
+9
Ka pa mislis
08. 10. 2015 19.59
+11
Rus se bori za 1000€, kavbojc pa za 5000€. Kavbojci imajo cca 150 baz po svetu, rusi 15. Kavbojci imajo 7 letalonosilk, rusi 1. Stevilke sm na pamet govoril, kolikor se spomnim. Eto zakaj kavbojci rabijo 10x vec denarja.
Mali medo
08. 10. 2015 22.54
+1
drugač ima marinec na misiji 3 krat slabšo plačo kot slo.vojak na isti misiji
kodeblues
09. 10. 2015 14.39
kavbojci rabijo 10x več denarja tudi ker so nas že v dveh svetovnih vojnah rešili pred tem kar je zakuhala nemčija... in kar nam je sedaj skuhala merklova, nas bodo moral kmalu še tretjič...
AlternativeFacts
08. 10. 2015 19.44
+13
Hahaha, mi je smešno, ko začne novinar tolmačiti moč vojske s tem, koliko denarja kdo zapravi, pri tem pa mirno spregleda, da ZDA večji del proračuna porabijo samo za vzdrževanje baz po svetu in plač...Ah pa kaj bi dlakocepili a ne.....
aristotel
08. 10. 2015 19.11
+7
Ja eni zapravljajo denar ki nima pokritja in je papir ki temelji na vojaški moči,drugi pa med drugim ima tudi pokrovitelja,ki pa ima denar pa tudi ni vse v denarju so tudi stvari ki se jih ne da kupiti...na koncu pa je denar nepomemben,če pride do j....konic....je vsega konec prav vsega žal...
kodeblues
09. 10. 2015 14.40
jedrskega orožja se ni treba bat... vsi ki ga imajo interes uporabiti, bodo potrebovali življenjski prostor za svoje ovčice
Bruhalnica24
08. 10. 2015 19.05
+16
No ne pozabit, da je bilo pred tem potrebno veliko Ameriškega bombardiranja in destabiliziranja suverenih držav, da je danes tam popolen KAOS...